ahojte,,,
Mam taky problem..Som v 10 tyzdni tehotenstva a od zaciatku som na pn lebo stale mi bolo strasne zle mala som krce a este som bola chora,,teraz sa mi polepsilo ale do prace sa bojim ist koli tomu ze stale mi je este trocha zle musim cestovat autobusom a po praci musim cakat 1hodinu a 20min.na bus..v praci stojim 10hodin na nohach, stale je kopa ludi , alebo vykladame tovar denne 3 palety rozneho tovaru. a to je pre mna problem.Lenze dnes som bola u gynekologa povedala som mu ze s prace mi volali ze lepsie ked budem pn az do MD lebo nechcu riskovat ze sa nieco stane a on povedal ze to nezalezi od neho ale od posudkovej a uz druhy krat pojdem k posudkovej.bojim sa ze ma vypise.nechapem preco skoro kazde 2 tyzdne musim ist na posudkovu,,,je to pravda alebo mi doktor nechce pomoct a je neochotny?.co mam robit
ja som bola cele tehu PN. A nebol s tym problem. PN som mala od obvodneho a diagnozu hroziaci potrat. nechodila som na ziadne posudky predlzovania ani nic podobne
V CR podľa zákona ťa musí zamestnávateľ preradiť na prácu, ktorá v tehotenstve nevadí. Ak takú nemá, ostávaš doma za plnú mzdu. Neplatí to aj na Slovensku?
Kvitujem postoj tvojho lekára, PN je len pre práceneschopné a to ty nie si...a že musíš čakať na spoj...no čo na to napísať...
Ale ako sa píše vyššie, väčšina lekárov nerobi tehotným problémy a vystaví PN na vymyslenú diagnózu, i keď je to vlastne zneužívanie systému a asi aj protiprávne.
Posudkovy lekar? Bola som PN od nejakeho 18tt do nastupu na MD a nebola som ani raz. Pocujem to prvy krat 😲
@stanulikm Neviem ako je to s vnútornými predpismi medzi SP a lekármi, ale je na lekárovi či ťa vypíše a na ako dlho. Mne tak niekoľkokrát SP odpísala. Nebudem však polemizovať, možno naozaj môže byť skontrolovaný posudkovým lekárom, aj keď sa mi to nepozdáva.
Zamestnávateľovi by sa asi hodilo viac mať ťa na PN, to ich nič nestojí. Ale ako píše @bajana
Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak: tehotná žena, matka do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiaca žena vykonáva prácu, ktorou sa nesmú tieto ženy zamestnávať alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo alebo materské poslanie.
Teraz už len kto zváži, či tvoja práca je taká. Istá cesta by bola, ak by ti lekár dal posudok, že takáto práca ohrozuje tehotenstvo. Čo by vykladanie kartónov mohlo, nie? Určite na neho nechoď s cestovaním, skôr apeluj na ťažké náklady, s ktorými musíš manipulovať, a celý deň na nohách.
@simonkazga
no ja mam ist uz druhy krat,,pridem ku gynekologovi a s nim tam je lekarka a vypocuvaju ma ako mi je a podobne potom ma poslu von ze mam pockat a potom mi povedia ako sa rozhodli ci pojdem do prace alebo nie,,,a mali ste rizikove tehotenstvo ze vas nechal doma tak dlho?
@havana_frost
no lenze inu lahsiu pracu pre mna nemaju..ano zamestnavatel by bol najradsej keby som sa nevratila..este dnes som mu volala aby som ho o tom informovala ze mozno sa vratim a nebol nadseny..este mi povedal ze citujem,,ale ked sa vratite do prace neprajem si ziadne komplikacie,,tak ma to dost zarazilo..neviem co mam robit.ja mu neviem zarucit ze mi v praci nebude zle lebo zle mi byva skoro kazdy den preto som na marodke uz 2 tyzdne..
@stanulikm Nuž nepraje si to.. Len aby sa Inšpektorát na to nepozeral inak:
§ 162
(1) Ak tehotná žena vykonáva prácu, ktorá je tehotným ženám zakázaná alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo, je zamestnávateľ povinný vykonať dočasnú úpravu pracovných podmienok.
(2) Ak úprava pracovných podmienok podľa odseku 1 nie je možná, zamestnávateľ ženu preradí dočasne na prácu, ktorá je pre ňu vhodná a pri ktorej môže dosahovať rovnaký zárobok ako pri doterajšej práci v rámci pracovnej zmluvy, a ak to nie je možné, preradí ju po dohode s ňou aj na prácu iného druhu.
(3) Ak dosahuje žena pri práci, na ktorú bola preradená bez svojho zavinenia, nižší zárobok ako pri doterajšej práci, poskytuje sa jej na vyrovnanie tohto rozdielu vyrovnávací príspevok v tehotenstve a v materstve podľa osobitného predpisu.
(4) Ak nemožno tehotnú ženu preradiť na pracovné miesto s dennou prácou alebo na inú vhodnú prácu, zamestnávateľ je povinný poskytnúť jej pracovné voľno s náhradou mzdy.
(5) Ustanovenia odsekov 1 až 4 platia rovnako o matke do konca deviateho mesiaca po pôrode a o dojčiacej žene.
Takže buď musí upraviť podmienky, alebo preradiť na vhodnú prácu alebo dať voľno s plnou náhradou mzdy. V každom prípade máš dosahovať taký zárobok, ako máš v prac. zmluve. Nie menej.
no fiha tak to som ani nevedela.. dakujem:D...pre zamestnavatela som momentalne iba zataz...preto si nepraje aby som sa vratila..Dakujem za pomoc..
@stanulikm ahoj napusem ti moju skusenost: pracujem ako predavacka v supermarkete (neznasam tu pracu no som rada ze ju mam),otehotnela som,a preradili ma inam,,zial stala som osem hodin denne na nohach,nemohla si oddychnut kedy som potrebovala,mala som aj 6prac.dni za sebou,,,potratila som ☹ (netvrdim ze to bolo kvoli praci,dovod nepoznam) ...znovu som otehotnela (2mesiace po kyrete) moj gyn ma neuznal rizikovou,tak som sla k mojej vseob.lekarke ,pochopila ma a vysla v ustrety a dala pn,,tiez mi v praci radili aby som ostala pn,bo nemaju ma kam dat..na posudkovej som bola len raz,nastastie nechali ma na pokoji,,na dalsie pn sudkove ma uz lekarka nepozyvala..o tyzden si idem pre posledny listok na peniaze a vo februari ukoncujem pn a nastupujem md konecne..
Stou plnou nahradou mzdy a byt doma som to chcela skusit aj ja,,ale skor by som o pracu definitivne prisla ako by mi to mali zaplatit,,takze pn bolo jedine riesenie
@bajana nieje to take jednoduche,vies... Ok,tehotenstvo nieje choroba ale ohrozit dietatko v praci ktora je nevhodna a nema ti dat aku inu pracu to predsa nie! Viem o com hovorim...lajdaci a iny "sikovny" si chodia na pnky ked sa im nechce rano vstat alebo maju opicu a pekne im to prechadza,,vzivote som nic take neurobila,prvy raz co som pn a vlastne mi nic nieje ale o dietatko som v praci prisla,,odpovedz si sama ci by si ohrozila znovu zivot vytuzeneho dietatka,,zvlast po takom hroznom zazitku...myslim ze na toto sa nemoze nikto stazovat ze ide o zneuzivanie systemu,,mne tie peniaze chybaju na pnke,prerabame dom...ale nechcem mat o stovku mesacne viac ale znovu plakat do vankusa ze sme stratili dalsie babatko
@babydesire nemusíš sa obhajovať, systém nejako funguje a to, že nefunguje správne, je fakt...PN je pre rizikové tehotenstvo, nie pre rizikovú prácu
@stanulikm mala som rizikové. Stále som krvácala, 3x nemocnica, kontrakcie od 18tt. Mala som prísny kludový režim.
vies ja som 4 roky v kuse pracovala ani raz som nebola na pn ani ked som bola chora..ako mozes povedat ze zneuzivam system ked ma nepoznas a nevies ake mam problemy,..mne nevyhovuje byt na pn lebo nedostanem tolko kolko v praci ale ked mi je zle a mam tazkosti tak to nebudem riskovat..kazde tehotenstvo je ine tak nesud inych..ako napisala babydesire..ked su doma na pn taky ludia co sa im nechce robit tak alebo si nechcu najst pracu a porebaju davky tak vtedy je to zneuzivanie systemu..
@bajana noo to je síce pravda, ale čo robiť ked ti zákon nedava žiadnu možnosť ako ochrániť dieťatko v prípade, ako sme tu so @stanulikm opísali ? ked ti zamestnávatel Nemôže, Nemá dať takú prácu ktorá by podla zákona vyhovovala tehotnej ? chodiť do práce, aby som mala čisté svedomie, že ja poctivá niesom žiaden flákač čo zneužíva systém a vedome riskovať život nenarodeného dieťatka? nič v zlom, ja uplne chápem ako to myslíš a tiež som názoru že nevhodná práca nieje dôvod rizikoveho tehu a pnky ale bohužial iná možnosť neni... každá čo sme matka (v očakávaní alebo už máme ratolesť na svete) by sme urobili aj nemožné ak by sme mali dôvodný pocit ohrozenia nášho dieťaťa aj ked to niekedy nieje práve najsprávnejšie riešenie,, nikoho tým nezabíjame, neubližujeme, iste správne to nieje, ale zákon nám inú možnosť nedáva,, je to smutné, ale je to tak
@stanulikm nerozmyslaj ani sekundu a chod k inemu gynekologovi.ked si to budes vybavovat povedz ze chces ist na pn
ja som si ista ze niesme lenive a ze nechceme vyuzivat system ani jedna,,a ak by to bolo mozne pracovali by sme keby nam zamestnavatelia pomohli a dali nam lahsiu pracu a take podmienky na ake mame pravo..lenze ked uz je zena tehotna tak je skor zamestnavatelovi na obtiaz pretoze uz nemoze vykonavat tazku pracu sama som si to zazila. babydesire mas uplnu pravdu ze kazda chceme len aby sa dietatko narodilo v poriadku a zdrave ak po tom dietatku tuzime a tesime sa nanho..
@stanulikm
@babydesire Vôbec sa nemusíte obhajovať. Systém zneužívajú zamestnávatelia, ktorí "odporučia" tehotnej zamestnankyni ostať na PN, aj keď podľa zákona jej majú vytvoriť podmienky, resp. poskytnúť voľno s náhradou mzdy.
@havana_frost vies ako mi je jedno co si myslis?momentalnem mi zalezi len na malej.trochu porozmyslaj kto vsetko zneuziva stat a soc.system.neprisposobivi obcania,ti co idu na pn lebo si hladaju inu pracu potom poberaju davky lebo je to viac ako vyplata,politici,niektori statni zamestnanci,dochodcovia co pracuju pri dochodku,policajti s dochodkom 1000eur co pri tom pracuju ako sbskari,migranti co maju pekne vyhody a nemusia robit nic,vazni ktori nemozu pracovat al nechcu lebo maju svoje prava.napis im vsetkym.ci ti vadia len tehotne ktore nechcu zase potratit tak sedia doma za tvrdych 300eur????
@stanulikm som na pn od septembra a o pokeci s posudkovym lekarom pocujem prvykrat. mam po dvoch potratoch, tak preto, ale gyne ani vseobecny, ktory v BA ako jediny vypisuje PN nikdy podobne veci nespominali. z prace ta podla zakona nesmu vyhodit a suhlasim, ze je to od zamestnavatela svinstvo, ze ta posiela pn lebo nakoniec opletacky s tym mas len ty, jeho to nic nestoji. ak ta nevie nikam preradit, tak nech ti plati plnu mzdu a ty budes doma. pn je pre teba nevyhodna a ak tomu tvoj stav nezodpoveda, tak mozno jedneho dna aj tak vypisu z pn...
@havana_frost výborné napísané, súhlasím
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
nájsť si "ochotného" 😉