Pôrod potratom

niki101988
20. jún 2014

Milé Žienky,
ako isto viete v dnešnej dobe stále čoraz menej a menej lekárov robí potraty. Na klinike v ČR kde pracujem sú len dvaja starý lekári čo ich robia, teda klasicky narkóza a podobne. Mali sme však na klinike nedávno jeden prípad.
Pani tehotenstvo 13+2 a podozrenie na Downow syndróm, odkiaľ mala to podozrenie sme sa nedopátrali. Pani nebola ani na triple teste ani na morfologickom USG.
Skrátka tehotnosť na potrat lekársky vysoká takže potrat vyvolaním pôrodu. Vyfasovala oxytocín a všetko možne na rozbehnutie činnosti a bola nepríjemná ako vred, nechala si pichnúť ešte aj EDA aby ju pôrod nebolel, a bolo. Porodila cca 5 hodín po vyvolávaní. Lenže potom prišla sťažnosť na nášho skvelého pôrodníka, ktorý potraty nerobí, že pri nej nebol keď tlačila, že ju len vyšetril pred tým a stop, že ju vyšetril potom a tiež nič viac.
Chceme sa lekára zastať lebo je fakt skvelý odborník, pôrodník a najma chlap na správnom mieste.
Pani sa len chcela dieťaťa zbaviť, lebo podozrenie mala len ona sama a keď jej navrhli AMC tak odmietla, že sa pichať nedá, pôjde na potrat a hotovo. Podotýkam v rodine žiadna anamnéza alebo riziko na Downa nemala, jej vek 29 rokov tak neviem
Čo by ste robili vy na našom mieste? Je dosť nepríjemná, zistila si mená všetkých kto v onen večer mal službu a teraz nás otravuje aby sme jej prístup lekára dosvedčili, že pri nej nebol keď rodila. Lenže ona nerodila, ale rozhodla sa pre potrat tak neviem či chcela od nás aby sme jej čelo utierali. Plod mal 7 cm tak neviem čo dorába. Ak si chce teraz takto liečiť svedomie tak je trošku neskoro podľa mňa.
Čo by ste si o tomto mysleli Vy a čo by ste robili? Nemyslím si, že je to žena, ktorá po dieťatku nejako túžila, lebo ak po ňom túžim tak počkám a pôjdem na x testov a potom sa rozhodujem alebo som len ja taká divná?

jamabe
20. jún 2014

Nerozumiem.. to čo je za prípad?! Kto jej povolil akože "vyvolať pôrod"? Však hádam nemôžem prísť do nemocnice len tak, dajte mi oxytocín, idem si "porodiť"?!

jonki
20. jún 2014

@niki101988 asi mas preklep co sa tyka dlzky tehotenstva 😉
nerozumiem tvojej otazke...pytas sa co mate robit vy ako personal alebo sa chces utvrdit ze to co si myslis ty je dobre a ona jednala zle?
Na to druhe ti neodpoviem a to prve....nic by som jej nepotvrdila, nemas povinnost svedcit jej pokial ti to nebude sudom nariadene...(nemam pravnicke vzdelanie len tipujem) ak by obtazovala priamo mna ako jedinca odvolala by som sa na nadriadenych...

81beruska81
20. jún 2014

Jednozncne sa postavit na stranu lekara...nechapem, co ta zena riesi...mohla mat dieta, nechcela ho, spravili ste "zakrok - porod" a hotovo. Vec je uzavreta. Ak kazdy z vas dosvedci, ze tam lekar bol, ved kde by mal byt...tak nie je o com. Ale hlavne nechapem povod a dovod jej konania. Drzim palce, nech nie su poskodeni, ti, co za zle rozhodnutie vobec nemozu.

81beruska81
20. jún 2014

Ale suhlasim s prispevkom vyssie...na to, aby ste mohlo takyto porod vyvolat, musi, resp. mal by byt podlozeny niecim, na zaklade coho ste to vykonali. Lebo fakt nemozem prist a pytat porod, ci potrat...muselo tomu nieco predchadzat a ak nie, tak je chyba lekara, ktory to vykonal bez akykolvek vysetreni a nasledne potvrdeni diagnozy.

sissy27
20. jún 2014

@niki101988 ja nejako nerozumiem - to v ČR sa interrupcie po 12.tt vykonávajú len tak na želanie pacientky? v SR to po ukončenom 12tt musí byť indikovaná lekárom a predchádzajú tomu testy, vyšetrenia, aby sa v maximálnej možnej miere potvrdila pravdepodobnosť, že dieťa bude naozaj veľmi poškodené...
ale k veci - ak ste si vy ako personál istí, že ste nijako nepochybili, tak nech pani podá sťažnosť a vypovedajte pravdivo... nakoniec, to mi asi potvrdia aj iné mamičky, ja som teda rodila normálne, ale tiež pri mne lekár nestál, chodil ma priebežne kontrolovať, tam lekár prakticky nemá čo robiť, pokiaľ nie sú komplikácie...

niki101988
autor
20. jún 2014

@jonki tehotenstvo 13+2, papiere k tomu jej vypísal jeden náš potratový lekár. Obťažuje nás všeobecne,najmä Dr.

cerez
20. jún 2014

Ak sa postupovalo podľa predpisov, nemáte sa predsa čoho báť. Je naozaj zvláštne, že na základe len krvných testov kde hodnoty poukazovali na daný syndróm sa bez problémov ukončilo tehotenstvo. Ja sama mala zlé hodnoty, ale mne ukazovalo na ráštep. Moje hodnoty boli tak katastrofálne, že dieťa bolo akože nezlúčiteľné so životom a mne hrozilo rozpad pečene. Prišiel celý kolobeh vyšetrení, amniocentéza, ďalšie krvné testy, ďalšie soná a výsledok - dieťatko v poriadku. Pani si skutočne môže spytovať vlastné svedomie a vy ak ste robili tak ako ste mali a všetko je zdokumentované, nie je sa čoho báť.
Mám ešte jeden príklad trochu z inej strany, ale stal sa. Mojej kamarátke ukončili tehotenstvo po 20 tt. Potrat bol vlastne pôrod. Napichali ju, vyvolali sťahy a dieťatko porodila. Rodila na nejakej stoličke. Nohy sa jej triasli, telo chvelo a po ukončení sestrička zahlásila lekárovi. "Kam dáme biologický odpad?" To že mala porodiť mŕtve dieťatko, čo je samo o sebe strašné, ešte strašnejšie ju zaboleli tieto necitlivé slová. Viem, že pre zdravotníka je medicínsky výraz možno normálny, ale nevhodný v prítomnosti pacienta teda rodičky. Treba šetriť slovami, lebo fyzická bolesť prehrmí, ale emočná stránka zostane tak zranená, že tieto slová budú ešte dlho ženu trápiť.

bahira1962012
20. jún 2014

ja tiež nerozumiem,nemať diagnozu a žiadne vyšetrenia a ani papier od gynekologa na prerušenie tehotenstva ,si teda neviem v kotrbe to dať dokopy bez vyšetrení aby mi niekto ukončil tehotenstvo 😲

jabadaba
20. jún 2014

@niki101988 zvlastne. To len tak sa vykona potrat mimo zakonom stanovenej hranice k ukonceniu a lekar k tomu nepotrebuje nic, ziaden podklad potvrdzujuci poskodenie plodu? Zda sa mi to neuveritelne, najma vzhladom napr. na moje osobne skusenosti, kedy ma prehanali ako zdutu kozu vo vysokom stadiu tehotenstva kvoli nevyhnutnosti sekcie! Potrebnych bolo iks lajstrov, potvrdzujucich davno potvrdene inymi kapacitami! Je preto neuveritelne, ze tu si niekto lajzne takyto zakrok... 😝

klincek
20. jún 2014

@niki101988 podla mna mate na klinike nejaky interny (a mozno nielen interny) predpis, resp. aspon zauzivany postup, ktory sa vseobecne dodrziava v takychto pripadoch. a ten urcite musi byt v sulade so zakonom, na take veci si nemocnice davaju pozor. takze ak lekar postupoval podla toho, nie je dovod ho za jeho konanie postihnut. a ak je v ramci tohto predpisu/postupu bezne napr. to, ze lekar nemusi pri pacientke nonstop "sediet" pocas zakroku, tak sa nemusite bat povedat pravdu, ak pri nej aj nesedel. na druhej strane - ak mu budete chciet pomoct a chcete hrat na istotu tym, ze sa dohodnete na rovnakej vypovedi v jeho prospech, kto vam na to pride?..(bavime sa o situacii, ked ste presvedcene o spravnosti jeho konania a nikomu sa nic nestalo)
ale mna dorazila ta situacia..pacientka si pride s tym, ze ona proste chce potrat po 12 tt, a ten sa jej spravi na zelanie, bez lekarskej indikacie? to je vobec mozne?! a legalne?

ushuaia
20. jún 2014

@niki101988 mna tiez zaraza ,ze zena prisla a poziadala o potrat a ten sa urobil po 12 tt, bez lekarskych podlkadov a vysetreni pre podozrenie na DS ci inu vaznu deformitu plodu al. vrodenu vadu...tiez sa mi natiska otazka ci je to vobec legalne...? A v sulade s lekarskou etikou ? To ze lekar pri nej nebol,, pocas potratu,, pretoze tu sa o porode hovorit neda....lekar vie ako ma postupovat, vysetril ju pred a po - hotovo...len aby sa to este cele nakoniec neotocilo uplne inym smerom...??? 😕

esterba
20. jún 2014

Tak u nás platí toto: Kto so súhlasom tehotnej ženy umelo preruší jej tehotenstvo postupom alebo za podmienok, ktoré odporujú všeobecne záväzným právnym predpisom o umelom prerušení tehotenstva, potrestá sa odňatím slobody na dva roky až päť rokov. Ja, samozrejme, neviem, či bol dodržaný zákonný postup a podmienky, to viete najlepšie vy v nemocnici a neviem ani, ako je to upravené v Trestnom zákone v ČR. Ak ste si istí, že ste všetko dodržali, tak sa nemáte čoho báť. Ak si nie ste istí alebo viete, že nie, motivácia tej ženy k potratu by vás možno až tak zaujímať nemala, skôr vlastné konanie.

mamulka211
20. jún 2014

toto, co tu pise zakladatelka by nespravil ziaden lekar.Tema je zas vymyslena-VYMAZAT.

abbey1
20. jún 2014

Nech sa zakladateľka nehnevá ,ale toto tu rozoberať ako zdravotnícky personál je viac ako neetické. Ak sa o tom daná dáma dozvie, určite to povesti nemocnice nepomôže, ak teda zakladateľke témy ide o zastanie sa kolegu.
Čo čaká od nás laikov? My ani len netušíme, čo sa píše v záznamoch danej pani, či už z diagnostiky, ktorá bola potrebná, aby bol zákrok vykonaní, v záznamoch zo zákroku a už vôbec nik z nás netuší, čo sa reálne dialo na sále.
A že sa to nemohlo stať? Nuž , nemalo by sa, ale kto nemá ružové okuliare na nose, musí si byť vedomí, že sa obchádzajú predpisy, či zákony ako sa len dá. 😉

vejula
20. jún 2014

@niki101988 nerozumiem. ak potrat v 13+tt bez zdravotných dôvodov nieje možný, ako je možné, že ste jej pichli oxytocín? To akože povolené je, vyvolať pôrod aj ked je jasné, že dieťa nemôže prežiť? JE tam nejaký rozdiel oproti kyretu? Ved vysledok je rovnaký 😒

jonki
21. jún 2014

@niki101988 no tak ak obtazuje dr..preco to riesis ty? nech to riesi on...pokial postupoval podla predpisov tak vlastne nie je co riesit....

suhlasim s @abbey1 taketo veci by si tu ako zdr personal asi nemala vobec rozoberat

ukulela
21. jún 2014

na SR mame urad re dohlad nad zrdravotnou starostlivostou, musela by to riesit tak. ako je to v CR, nevieme ... navyse cely ten pripad je daky cudny - podozrenie nadowna bez vysledkov, vystreni, amniocentezy - to si ho vymyslela? ako jej lekat mohol take papiere vypist - na zaklade coho????

mahulenka87
21. jún 2014

Myslim si, ze z etickych dovodov pokial lekar potraty odmieta, tak mal pravo odmietnut. Treba ho podrzat. Ona nemala ziadne dokazy o DS. Proste potrat na ziadost zeny. Krava...este sa bude stazovat a zneprijemnovat ludom zivot. Ved dostala co chcela...

sirinka
21. jún 2014

@niki101988 nechaj si tuto temu zmazat. Je uplne neeticke riesit tu tento konkretny pripad, v prvom rade je velmi otazne, ci ten vas lekar, postupoval spravne, ked vobec potrat indikoval a v druhom rade, pokial ste vy pocas zakroku postupovali spravne, neviem preco tu riesis a pytas sa za prve laikov a za druhe osob, ktore pri tom neboli ako mas postupovat??? To je snad zly vtip 🙄 jedine, ze tam mate o vasom postupe nejake pochybnosti???

mahulenka87
21. jún 2014

@niki101988 tak je asi psychicky narusena. Povedzte jej,ze to budete riesit ako obtazovanie. A ked sa jej nepaci,nech sa sudi... Tie papiere jej musel vypisat na zaklade niecoho. Nie len tak

kiki68
7. júl 2014

v 13tt sa to hlavne nevola porod, ten je az o dost dost neskor, je to len potrat, ci uz umelo vyvolany,alebo to tak zariadi priroda. A dozor pri nej byt nemusi stale ako lekar, naco by tam bol. Vobec ja hlavne nechapem ze sa to rovno nebralo na kyret a vybavene. Pani ale hlavne musela podpisat papiere,ze s tym vsetkym suhlasi a vie co robi,tiez musela podpisat ponaucenie o moznych rizikach,ze nebude moct mat dalsie dieta atd. Ja som mala MA v 8tt, robili mi kyret az v 11tt a omylom mi priniesli papiere na interrupciu,co sa davaju vyplnovat. Ako dementi,ze sa pomylili,ale behom par minut sme si to vysvetlili,ze teda po MA uz nie je co zachranovat a strasne sa ospravedlnovali. Ale aj pri MA som musela podpisat a vyplnit papiere,ze viem,co sa ide diat,ze s tym suhlasim. Cize toto je to,co chrani aj ich a vobec akehokolvek lekara pri pacientovi aj s inou diagnozou,ze podpisuje suhlas s tym,co sa s nim ide diat. Ved aj lekari sa musia chranit. Vsetky tieto veci okolo toho,ked sa robi kyret,ci sa vyckava a podava nieco na stahy maternice je urcity postup a je zakonom osetreny. Navyse tej zene to musel indikovat jej gynekolog,co sa o nu predtym staral. Niekde podozrenie na downa vzniknut muselo a ten lekar,co jej to povodne odporucil to musi vediet obhajit kde to vzal,ci nejake NT meranie bolo velmi zle alebo co. A osobne by som si stala za kolegom,pokial ta zena nebude ani jasne vediet preukazat preco jej to lekar odporucil. a mala by koniec koncov nahanat svojho gynekologa, ked ju tak zerie svedomie,ale nie personal,co len dokoncil to,co iny indikoval. Sama si diagnozu predsa vypisat nemohla, okrem toho mne este pre MA robili 2x USG,aby sa uistili,co sa tam naozaj deje. No tak u mna smola, uz sa tam nedialo nic,co by sa malo. Ale preverili si to.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre