Pôrod mŕtveho bábätka

veronika121286
2. okt 2016

Ahojte. Stale je mi velmi tazko ale musim to dat zo seba von lebo sa asi zblaznim... ☹ Na zaciatku roka v januari som spontanne potratila v 6 tt. Bolo to pre mna tazke no co nasledovalo potom boli omnoho viac a nikdy neprestane. O necele 2 mesiace som znovu otehotnela. Na drobceka sme sa velmi tesili vsetko prebiehalo v poriadku ziadne komplikacie citila som sa fit. Az jedneho dna som mala zvlastny pocit pohyby som citila malo... Bola som v 31 tt a o 2 dni som mala ist do poradne. Nakolko som nemohla tolko cakat tak som sa rozhodla ist na pohotovost. Zial mi oznamil doktor tu najhorsiu spravu: Dietatku nebije srdiecko :( Nechali ma v nemocke a o 2 dni som porodila ... no zial mrtveho synceka. Miesto radosti a placu babatka nasledoval iba velky smutok a ticho... Pricinou smrti bol - pravy uzol pupocnika. Bolo to pre mna velmi tazke kazdu chvilku pocut plac babatiek a vidiet tehotne mamicky ktore coskoro budu rodit. Mne ostala iba velka bolest a smutok. Dookola si kladiem tie iste otazky : Preco prave ja? Preco sa to muselo stat prave nam? Preco ??? 😢 Doma sme mali takmer vsetko uz pokupene a prichystane... no radost vystriedal smutok a pohreb nasho synceka :( A to som myslela ze len prvy trimester je rizikovy ze v7 mesiaci uz nic nehrozi. Ale ako som zacala googlit tak zial tychto pripadov je omnoho viac len sa o nich moc nehovori. Clovek zisti az ked takym niecim prejde :( Velmi by som chcela babo no mam obavy aby sa neudialo znovu nieco necakane. Uz by som to asi nezvladla. Nieje dna kedy si nepoplacem ratam si dni do porodu a urcite to bude este dlho velmi tazke sa s tym vyrovnat. Koncom oktobra som mala TP... chceli by sme sa pokusit o babo ktore by mi trosku zahojilo ranu na srdiecku a vyplnilo tu prazdnotu. Ale strasne sa bojim ako bude prebiehat tehu a cele tehu budem v strese ci je vsetko v poriadku. Urcite to nebude jednoduche ale verim ze nam nas anjelik posle zdraveho surodenca a bude nanho dohliadat aby vsetko dobre dopadlo. Je mi strasne az do placu - ked viem kolko mladych zien podstupuje v dnesnej dobe potrat a na druhej strane je velmi vela smutnych pribehov kedy sa tehotenstvo konci smutne a to nevravim o tom kolkym zenam sa nedari otehotniet napriek snazeniu. Je to na zamyslenie... 😒 O 2 tyzdne idem na kontrolu po sestonedeli tak sa poradim s doktorkou.. Som teraz na materskej; do prace nemam ani chut sa vratit... do kolektivu ktory vedel ze cakam babo a udialo sa toto... ☹ neviem ci je to v poriadku no mam zmiesane pocity... Urcite uvazujem pracovat aspon budem mysliet aj na nieco ine ale asi skor v inom ;; v novom;; kolektive kde o mne nebude nikto vediet a pytat sa.Neviem ci to je normalne ale takto nejak to citim. Je to normalne? Neviem ci to je v poriadku taketo zmyslanie ako mam... 😢

ellca123
2. okt 2016

je to strasne, znemej sa stalo to iste,miminko blizky pochovali kym bola v nemocnici

po dlhsom case sa jej vsak narodili zdrave dvojicky
zelam vela sily a zdravia,ked to preboli bude lepsie...musi byt lepsie

chuchu86
2. okt 2016

@veronika121286 - Ahoj 🙂
Ja ti rozumiem veľmi dobre, po 7 rokoch som otehotnela, neplánovali sme, len to prišlo.
Na začiatku som bola v strese, od 5tt som špinila a v kuse som brala duphaston a ascorutin.
No potratila som 16tt. Porodila som svoje dieťa v aute na ceste do nemocnice.
Hnusná skúsenosť, nikomu neprajem.
Preplakané dni, noci, 2týždne som nevedela výjsť z bytu, nevedela som pozrieť na tehotné ani na bábätká.
Obvinovala som samu seba, že ako môžem byť taká žena, ktorá nevie vynosiť jedno dieťa, že chyba je vo mne.
Kamarátka otehotnela týždeň predomnou, už porodila bábätko zdravé, ale ešte som v sebe nenašla odvahu, aby som bola u nich pozrieť malu, chytiť do ruky.
Po bábätku tužim veľmi, ale stále nie som kľudná, ešte cítim , že potrebujem čas.

veronika121286
autor
2. okt 2016

@ellca123 musi byt lepsie... teraz je to tazke... viem ze to nebude jednoduche ale zivot ide dalej a my sa s tym musime naucit zit. Cas zahoji rany no nikdy nezabudneme...

kindervajicko
2. okt 2016

A moje problemy zrazu nie su problemami 😒 baby, obdivujem vas ake ste silne! Len to dobre vam prajem do zivota, hlavne zdrave deticky ❤️

veronika121286
autor
2. okt 2016

@chuchu86 To mi je luto. Tak drzim palceky. Hlavne ked sa podari nech je vsetko v poriadku s vami. Ja som tiez bola asi 3 tyzdne iba doma ani som nejedla poriadne. Teraz je trosku lepsie no dobre nikdy nebude :( My sme babo planovali a velmi sa tesili. No i keby neplanovane bola by som pre.... nedokazala by som dat prec novy zivot ako ine. Dufam ze dalsie tehu bude ok a bude drobcek pekbe s nami 🙂

veronika121286
autor
2. okt 2016

@kindervajicko zivot ide jednoducho dalej. Mame svojich blizkych rodinu deti muza....... pre ktorych tu musime byt a ktorí nam davaju silu ist vpred 🙂

pink_lady
2. okt 2016

@veronika121286 je mi luto co sa stalo, ale vedz ze sa to deje velmi casto, len presne ako pises - nehovori sa moc o tom.
Do prace sa zial budes muset vratit, na extra dlhu PN narok nemas....A je to tak lepsie, pretoze kolektiv a zamestnanie ti spravi dobre, budes mysliet na ine veci, a dalsie dietatko pride ani nebudes vediet ako. Vela sil!

2sisi2
2. okt 2016

Ahoj, tvoj príbeh je strašne smutný... Želám ti nech tvoj smútok čoskoro vystrieda radosť! ☺️ Avšak s otehotnením by som počkala aspoň pol roka po tom čo sa ti stalo... Kamarátka po potrate otehotnela po 3 mesiacoch a tiež mala problémy, porodila v 31tt, malá bola dlho na JiS ale našťastie je už všetko v poriadku! 🙏🏻 Gynekológ jej však povedal, že problémy s donosením mohla mať práve preto, lebo otehotnela príliš skoro po potrate! Chce to len čas 😉

veronika121286
autor
2. okt 2016

ja viem ze do prace budem musiet... ja by som aj prijala nastupit do zamestnania ale nie do povodneho kde to budu rozoberat alebo tak... Neviem to nejak rozumne vysvetlit ;( Skor by som nastupila do noveho kolektivu kde by som to nemusela rozoberat a vracat sa k tomu

veronika121286
autor
2. okt 2016

@2sisi2 Som si vedoma ze netreba to uponahlat dat sa trosku dokopy hlavne psychicky. Dakujem za reakciu

maslenka47
2. okt 2016

@veronika121286 nikomu neprajem, co sa ti stalo. Ale ako sa hovori, kto sa boji nech nechodi do lesa. V zivote casto nevychadzaju veci podla nasich predstav.

Nastup do prace, najlepsie uz zajtra. Pomoze ti to. Zabudni na strach z toho, ze "to budu rozoberat alebo tak" - jednak preto, ze sama mas zjavne potrebu "to rozoberat", a potom rozoberat to budu len do takej miery, ako im sama dovolis.

charity
2. okt 2016

@veronika121286 Svet je maly. Aj ked zmenis pracu, zvest sa tam casom dostane. Na povodnom pracovisku je aspon sanca, ze s Tebou budu jednat ohladuplnejsie a chapavo az sa pojdes vyrevat na zachod...

veronika121286
autor
2. okt 2016

@maslenka47 asi mas aj pravdu... dakujem

veronika121286
autor
2. okt 2016

@charity no neviem ci zmena zamestnania je riesenie... Ale skor by som zmenila asi kvoli moznemu dalsiemu tehu nakolko som kucharka a praca je aj po fyzickej stranke namahava castokrat :(

janinah
2. okt 2016

Neverím,že by si mala také necitlivé kolegyne,aby tvoje nešťastie rozoberali a vrtali sa v tom.Ak chceš zmeniť preto prácu,ktorá ti inak vyhovuje,tak by som toto nerobila.Myslíš,že v novej práci toto utajíš? navždy nie....tiež som mala kolegynku,ktorej sa toto stalo a myslím,že práve návrat do práce a kolektívu jej psyhicky pomohol,zas dlho sedieť doma a rozmýšľať o tom nie je dobré...drž sa

minnie55
2. okt 2016

@veronika121286 je mi veľmi ľúto, čo sa ti stalo. Ja osobne by som ti poradila vrátiť sa do práce, určite sa budeš lepšie cítiť medzi ľuďmi, ako doma medzi 4 stenami. Prídeš na iné myšlienky. A neboj sa, kolegyne ťa určite podporia, nemusíš mať obavy. Chápem, že čo i len pomyslenie na ďalšie tehotenstvo v tebe vyvoláva obrovské obavy, ale to, čo sa ti stalo, bola jedna veľká náhoda, mysli pozitívne, šanca, že by sa to opäť zopakovalo, je mizivá. Držím ti palce, aby si našla pokoj a čoskoro v náručí držala svoje vytúžené bábätko. Dočkáš sa, uvidíš 🙂 A pozerám, že ty už 2 detičky máš - tak to je skvelé, máš sa komu venovať a zahnať smutné myšlienky. Buď šťastná, že máš 2 nádherné deti 🙂

chuchu86
2. okt 2016

@veronika121286 - ďakujem.
Aj ha ti prajem to isté 😀

manqua
2. okt 2016

@janinah bodajby si mala pravdu. Vies ludia su rozni a neda sa odhadnut kto to bude riesit a kto to len pochopi a ticho premlci. Ale tak ja pevne verim ze kolegyne by ju podrzali, podporili, predsa len podla mna si to zasluzi velmi. @veronika121286 si velmi silna, prajem ti do zivota len to najlepsie. Aby ta zle obchadzalo, aby ste boli stastni cela rodinka 🙂 musis verit ze bude dobre a ono tak aj bude 🙂

ala82
2. okt 2016

Je my to luto co sa ti stalo.viem co prezivas.ak chces mozes sa pridat do skupiny mamičky anjelikov.

veronika121286
autor
2. okt 2016

vsetkým vam velmi oekne dakujem za pochopenie podporu a uprimne slova dievcence...

tetasa
2. okt 2016

@veronika121286 prajem ti vela sil a vela iluzii do dalsieho tehotenstva ,netreba sa vzdavat!Takisto ako si nasla vela pribehov podobnych ako tvoj,takisto je vela pribehov so stastnym koncom 😉 ,moja sestra takisto porodila babetko v 6 mesiaci,umrelo,bolo to velmi tazke,trpela som aj ja za ñu velmi,necakala,hned chcela otehotniet aj ked sa cele tehotenstvo bala ci je vsetko ok,stale sme pocitali kolko ostava,a nakoniec porodila az 3 dni po datume velke az 5kg babo uplne zdrave dievcatko!Neboj sa ,niekedy sa stavaju veci ludom ktori si to nezasluzia,moja sestra miluje deticky,ale nakoniec to malo stastny koniec..a vratit do prace medzi tych istych ludi neboj sa!budes prekvapena s ich postojom a urcite ti to pomoze 😉 !Prajem veeela stastia!!!

veronika121286
autor
2. okt 2016

@tetasa Urcite sa nevzdame a pojdeme znovu dotoho. Musime mysliet pozitivne i ked viem ze to nebude jednoduche. Dakujem za uprimne slova. Kazdy jeden komentar ma posuva vpred a som rada ze i tu na MK su take skvele zienky ktore vedia povzbudit cloveka. Som rada ze som sa odhodlala sem napisat. Dakujem

glorikarebeka
2. okt 2016

@veronika121286 ano je dobre,ze si napisala,dostala si to zo seba von.Toto je tazke citat,nie este prezit a musis verit,ze bude lepsie a s tou pracou ak si mala dobry kolektiv tak sa nebudu pytat,ak nebudes chciet sama, nemali by sa,normalne zeny to musia chapat cim si si presla a pekne napisala
@kindervajicko takze drzkajte sa aj s partnerom lebo urcite aj jemu je tazko,prajem skore zotavenie sa a vsetko dobre

veronika121286
autor
2. okt 2016

@glorikarebeka dakujeme... pravdaze aj muzovi je tazko predsa sme sa tesili na babo :( Len muzi to inak prezivaju ako my zeny....

kytula
2. okt 2016

@veronika121286 je mi úprimne ľúto čo sa stalo. Ver tomu, že maminka budeš. Mam aj kamosku s podobným príbehom a dnes už má 2 zdravé deti. Čo sa týka roboty, tak kľudne povedz kolegom keby sa pýtali na to, že nechceš sa o tom baviť a oni Ta musia rešpektovať a ak sú rozumní tak to ani nebudú rozoberať.

ala82
3. okt 2016

@veronika121286 ak nastupis do prace viem ze to bude tazke,ale myslim si ze lepsie je ak by sa pytali tak aj sa otom porozpravat.nedusit to v sebe.lepsie je sa porozpravat akoby to mali rozoberat poza chrbat.neni dobre to utlacat.viem ze bolest nikdy nepominie,stale nad tym budes rozmyslat ale casom uz to bude lepsie.

veronika121286
autor
3. okt 2016

@ala82 Urcite mas pravdu budem nad tym uvazovat. A ako pises je lepsie sa o tom porozpravat ved na druhej strane preto som sa tu aj po mesiaci zdoverila aby sa mi viac ulavilo a vypustila to zo seba. Vzdy lepsie ako to budu rozoberat bezomna a coto kdeto sa neviemco dopocujem.Bolest a prazdnota vzdy bude urcite. Vzdy budem s nadejou ze casom nam pribudne babatko a nas anjelik bude stat vzdy pri nas a zit v nasich srdieckach :*

papywest
3. okt 2016

@veronika121286 aj ja poznam ten pocit. Prvy krat som potratila v 27tt pricinu nezistili vraj jej bez priciny zastalo srdiecko to jedine zistila pitva vraj bola uplne zdrava takze som musela porodit moju mrtvu dcerku a dostala som aj otrwvu krvi a mala som 15%sancu na prezitie dostala som sa s tej otravy krvi aj velkej straty krvy za 3tyzdne v nemocnici ale zo straty mojej dcery sa nedostanem nikdy vzdy bude v mojom srdci....oo prvom potrate som o skoro dva roky znova otehotnela strasne som sa bala no znova som potratila v 10tt..........potom som uz necakala ziden rok ani dva hned sme isli na to a druhu menstruaciu po potrate som uz nedostala bola som znovu tehotna. Brala som tehotenske vitaminy LadeeVita cele tehotenstvo a lekar mi predpisal na prvy trimester Duphaston. A konecne to dopadlo ako sme to planovali a minuly rok sa nam narodil nas vytuzeny syncek a odvtedy som stastne. Neboj sa dalsieho tehotenstva co ma prist to pride musis verit v seba aj to drobatko ktore ma prist. Prajem ti aby vam to vyslo

veronika121286
autor
3. okt 2016

@papywest To mi je luto cim si si musela prejst. A to este vdaka ze si zdrava aj ty potom co sa ti udialo a ake komplikacie nastali. A to som citala ze otrava krvi nehrozi... takze omyl :( Tesim sa ze si sa z toho vsetkeho dostala a ze mas vytuzene dietatko pri svojom boku 🙂 Dakujem ze si zareagovala. Pevne verim ze sa odhodlame ist dotoho a tentoraz to vyjde a dotiahneme to do stastneho konca...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre