Poradte jedálníček - tehotenská cukrovka

17. jan 2022

Ahojte,
nedávno mi bola diagnostikovaná tehotenská cukrovka ( 8,96 po 2h) a som bezradná čo sa týka diéty. Ja som bola zvyknutá jesť 3x denne a keďže si v robote jedlo objednávam z reštiky tak si viete predstaviť o čo sa točí - samé vyprážané, knedľa, ryža atď. Na raňajky som mávala rožok so šunkou, takže z dietetického hľadiska nič moc. Odteraz si budem variť sama a krabičkovať. Okrem kuracích pŕs a šalátu ma nič nenapadá. Vedeli by ste mi prosím poskytnúť komplet vzorový jedálníček? S hlavnými jedlami si myslím, že nebudem mať problém. Viac ma trápia raňajky, desiata, olovrant a druhá večera. ďakujeeem

mattkapd
17. jan 2022

Pozri ja som vyradila len sladené nápoje, sladké jedlá, sladkosti a teda stravovala som sa rovnako rožky s maslom a sunkou atď.. Ale merat som si musela po každom jedle.. To si musíš od sledovať sama.. Boli baby ktorým ani obyčajne rožky neprechadzali.. Ja som mala po 2 hodinách 11..cele tehotenstvo som zvládla len na diéte.. A po pôrode cukor obe v poriadku ja idem ešte pol roka po pôrode na ten glukozovy test

autor
17. jan 2022

@mattkapd práveže minulý týždeň som s tým experimentovala. Pred jedlom - 4,5 - 5,1 max som mala 5,5. Po jedle 6,3 - 7,5 keď som si už niečo dopriala. Vyradila som tiež sladkosti a sladké nápoje, no mňe tie celozrnne veci nerobia dobre. Dufam, ze to tiez zvladnem s dietou

domireb
17. jan 2022

Inšpirácie na tehotenskacukrovka.cz

pribinak
17. jan 2022

Tak základ je zmeniť biele pečivo, Kupuj si napr ražny alebo aspoň spaldovy chlieb, alebo Fínsky chlieb.
Zrus všetky sladké vody, biele cestoviny, Kupuj si napr sosovicove cestoviny.
Ak si objednavas jedlo, tak chudé masko a zeleninu k tomu, len minimum ryže či zemiakov. Určite nie knedľa.
Ak pecies koláčik tak zo spaldovej muky alebo pohánkovej muky
Ovocie, odporúčam najmä doobedu, pozor hrozno má vysoký glykemicky index, tak s mierou, to iste sušené ovocie

Pozri si sacharidydovrecka.sk tam máš vypísaný glykemicky index

emalka
17. jan 2022

Tiez mam tehu cukrovku, podobne hodnoty po glukoteste ako aj ty, o dva tyzdne rodim a cukor sa drzi velmi dobre.

Na zaciatku je dolezite prist na to co ti vyhovuje a co nie. Sacharidy totiz nemozes uplne vylucit, vtedy prejdes do ketozy co pre dieta ani pre teba nieje vhodne.
Robila som to tak, ze som si dala klasicky obed, polovicu porcie prilohy som nahradila zeleninou a potom po 1,5 hodine si zmerala cukor. Zistila som ze mi absolutne nevyhovuje ryza a ryzove produkty, zatialco zemiaky a vysmazane v trojobale boli viacmenej ok, hoci veci z bielej muky mi robia problem 🤷‍♀️ Z ovocia mozem len nieco, jablko je najhorsie, max. mozem polku mandarínky, pricom baby co poznam mohli aj pomarance a kusok bananu 🤷‍♀️ Na ranajky mi vyhovuju ovsene vlocky, co nieje bezne a doktorka nechapala. Mliecne produkty som musela nahradit bezlaktozovymi a rastlinnymi.
Cize je to naozaj velmi individualne, treba skusat a sledovat, co funguje mne vobec nemusi fungovat tebe.

Pecivo som nahradila proteinovym chlebom, uz ich dostat takmer vsade. Ovocie jedavam hlavne cucoriedky, sem tam maliny, obcas mandarinku.
Potom som prisla na to, ze ak to trosku prezeniem so sacharidmi tak musim zjest viac proteinov a tukov, tie spomalia vstrebavanie cukrov a ten potom nevyskoci. A zaklad je vela pit, dehydratacia vedie k vysokemu cukru.

Moj vcerajsi jedalnicek vyzeral asi takto: rano za misku ovsenych vlociek s mandlovym maslom a makovym olejom, mandlove mlieko. Obed bola kapustnica a pol porcie bryndzovych halusiek, salat. Pocas dna som zjedla tak za dve hrste cucoriedok. Na veceru som dojedla halusky, proteinovy chlieb so sunkou a syrom, zelenina. Vypila som cca 2.5 litra vody a najvyssi cukor som mala na obed 6.2 po 1,5 hodine.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre