ahojte, mám otázku ohladom mojho tehotenstva.. v stredu som bola u gynekologa a povedal mi ze som v 9 tt ale za dva tyzdne mam prist na kontrolu nakolko moj plod ma pruh.. nic viacej mi k tomu nevysvetlil a potrebujem radu.. nakolko som bola z toho velmi rozpoložená nezmohla som sa ani na otázky čo to je, čo to znamená.. a teraz hladám na inernete všeliaké diskusie a nič som nezistila doposial..preto prosim o radu a o širšie vysvetlenie.. velmi pekne dakujem..
velmi ma vystrašilo aj to, že mi vobec nedal knižku.. povedal že nabudúce.. den po mne išla moja kamarátka k tomu istému lekárovi, je v 7 tt a jej knižku dal.. 😒
Ja tomu nejako nerozumiem. Ved v 9tt je to tak male ze ledva zmeraju velkost od hlavy po kostrc, organy este vobec nevidiet poriadne okrem srdiecka, ako tam mohol vidiet pruh, ktory vidiet az po narodeni??? Moj maly mal slabinovy pruh a to sa nedalo vidiet na USG, lebo sa to prejavilo az mesiac po narodeni. A pupocny pruh je este menej zavazny, ten sa ani neriesi do roka. Nechapem naco ta takto stresuje zbytocne, co tam vobec videl...
Myslis ambionalny pruh?
urcite je to amniovy pruh, to znamena, ze v maternici mas pas, kt. ju pretina a hrozi, ze dietatko sa do toho zamoce a moze prist o koncatinu, alebo nieco podobne, ale to su uz tie najhorsie scenare. ja som ho mala tiez, ale prisli na to az v 18 tt- vtedy ho bolo vidiet, dovtedy nie a v 20 tt ani teraz tam uz nie je. cize praskol alebo prilahol k stene maternice.doktor caka, co sa bude diat, ci bude dietatko dost od neho daleko, lebo amputacie nastavaju v zaciatocnych stadiach, kedy si klbiky este velmi slabe. hlavne sa neboj, nic s tym neurobis, treba len pockat. aj tu na fore je tema Amniovy pruh alebo pas, tak mozes kuk
Nasla som toto:
Amnialny pruh
Erika, 06.02.2014 (10:33)
Dobrý deň, som v 22.tyždni tehotenstva a zistili mi amnialny pruh v hornej časti placenty.Čo vlastne amniálny pruh znamená?Mám sa obávať?Môj doktor mi povedal,že to môže spôsobiť amputáciu končatín,kde dôjde k zaškrteniu a následne odumretiu tkaniva?Je to pravda,treba sa znepokojovať?Mám úplne bezproblémové tehotenstvo a nikdy som ani nekrvácala ani nešpinila.Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
amniálny pruh je vzácna vrodená vývojová chyba, ktorá je spôsobená zaškrtením plodových obalov, ich zvráštením, po predchádzajúcom prasknutí alebo zápale. Na základe vytvorenia tohto pruhu dochádza k poškodeniu cirkulácie a následkom tejto poruchy dochádza k poškodeniu resp.odumretiu prstov, nožičiek alebo ramienok. Zriedkavo sa vyskytuje aj rázštep podnebia alebo pery.
nie nie..ako mi robil sono tak hovoril ze plod ma 2 cm a ma velke brusko..ja tomu akosi tiez nerozumiem, a celkovo som bola z toho tak mimo a taky strach som mala ze som akosi prestala pocuvat a premyslat nad tym ☹
@sjuzan0211 Ja si skôr myslím, že ti tvoj doktor chcel opísať niečo iné a to čo najlaickejšie. Ako keď sa povie: "keď som bola malá, operovali mi pruh." a tak si to aj predstav. Lebo z toho, čo si napísala o veľkom brušku sa domnievam, že by mohlo ísť o nejaký druh brušnej prietrže. Vtedy orgány, ktoré majú byť v brušku bábätka nie sú celkom na svojom mieste. Pozri, neviem ako to sem napísať, aby som ťa ešte viac nepoplietla a nevystrašila. Deviaty týždeň je ešte skoro a ultrazvuk nie je zázračný veštecký prístroj, takže ak sa doktorovi niečo nezdalo, je normálne, že chce skontrolovať nález s odstupom času. No ak máš pocit, že dva týždne nevydržíš čakať, zavolaj svojmu doktorovi v pondelok, nech sa to celé vysvetlí 😉 . Veľmi držím palce.
Ja som mala rovnaku diagnozu . Malinka sa nastastie narodila uplne v poriadku;) povedali mi ze sa natolko natiahol ze ju neohrozil alebo ze sa sam pretrhol, nevedeli mi to povedat lebo ako dieta rastie tak ho bolo menej vidno, chodili sme stale na kontroly ale bolo mi povedane ze pokial ma dieta dostatok plodovej vody tak sa nemusim obavat, ze sa to podda... Chvalabohu dopadlo to dobre a dnes mame 16 mesacnu nadheru. Ja len ze som si vsimla ze kazdu chvilu sa ma anjelik narodit, aby si sa nebala, ja som bola vystasena a prve co som chcela vidiet po porode, ci je cela malinka... Drzime prsty ;)
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@sjuzan0211 Nehľadaj na internete, to ti len zamotá viac hlavu, vystraší, a ako laikovi aj tak nepomôže. Ja by som na tvojom mieste zavolala lekárovi a poprosila o odpoveď, nakoľko ťa jeho informácia vystrašila.
A môj, tiež čisto teoretický názor 🙂, keby to bolo niečo vážne, nekázal by ti prísť o 2 týždne... Ale bola by si urgentne hospitalizovaná (čím ale nechcem nič bagatelizovať).