Placenta previa

jarkam721
18. sep 2023

Dobry deň, chcem sa spýtať rodiciek , tehuliek ,ktoré majú/mali túto placentu. Prečítala som veľa na nete, ale chcela by som vedieť... je pravidlom,že pri tejto placente preavia žena zakrvaca, alebo sa vyskytne krvácanie hlavne na konci druheho trimestra a v treťom trimestri ? Ďakujem za odpovede.

anavixy
18. sep 2023

Tak zalezi aka placenta praevia, kedze je viac druhov. A nie, nie je to iste, ale je tam riziko, ktore sa zvysuje v zavislosti od typu vcestnej placenty. Ak placenta uplne alebo aspon ciastocne prekryva branku, tak je tam velke riziko a vyzaduje si to prisny kludovy rezim a porod sc. No a zalezi aj kedy bola pp diagnostikovana, do cca 20tt je este sanca ze sa placenta vytiahne vyssie.

jarkam721
autor
18. sep 2023

@anavixy viem ze sa to ďalej delí, avšak neviem co mam . Aj v tehu knižke je len placenta praevia. Spýtam sa Dr presne aká. V 20 tt Dr povedal ze kľúčový režim a šetriť sa a pri krvácaní hneď do nemocnice. Teraz v 25 tt mi opäť vravel to isté avšak už viem ze kvôli placente. Ja len ze moc kludovy režim doma nemám a neviem si ho urobiť tak ci mam automaticky rátať ze to krvácanie príde skôr či neskôr. Ci je to pravidlo to krvácanie alebo ani nemusí nastať.

mirkaferko
18. sep 2023

@jarkam721 neviem ako v iných prípadoch, ale ja som mala v placentu praeviu centralis a napriek relatívne kľudnému režimu, som v 30tt skončila v nemocnici s krvácaním. Týždeň som zostala na pozorovaní a potom ma prepustili. Keď som začala krvácať znova spravili mi sekciu, to už som bola 35+0tt Všetko dopadlo OK. Dnes má syn už 6 rokov.

heln
19. sep 2023

@jarkam721 pravidlo to nie je, je to riziko. ten kludovy rezim si nastav, co netreba, nerob, hlavne nejake rychle chodze, dvihanie tazkych veci... po namahe, sadni na gauc a vyloz nohy. radsej tomu predist. ja som sa raz ponahlala, ze som sla rychlou chodzou a do vecera som krvacala, potom mesiac v nemocnici az do porodu. zase netreba stresovat, ale brat do uvahy, ze to riziko tam je.

jarkam721
autor
19. sep 2023

@heln noo to ja už mám problém prejsť necelé 2 km pomaly s dvomi deťmi. Kľúdovy režim mi pripomínajú bolesti krozov a brucha. Avšak domácnosť a iné povinnosti za mňa nik neurobí tak nemám moc na výber. Aj by som rada ležala a oddychovala ale nedá sa. 😑😔

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre