Ahojte babenky, obraciam sa hlavne na tie, ktore ste uz v zdravi prezili porod s touto diagnozou. Momentalne som v 23t.,v 18 t. mi diagnostikovali tuto placentu a bolo mi povedane, ze tento tip placenty sa uz zvycajne neposunie (velmi mala pravdepodobnost 😒 ).
Moj gynekolg mi povedal, ze sa mam pripravit na to, ze od 28. tyzdna (3 mesiace pred terminom) pojdem pre istotu lezat do nemocnice, pretoze pri tejto placente hrozia krvacania, tvrdnutie bruska atd. Nuz, neviem si to uplne predstavit, co to bude znamenat pre moju psychiku, ale hlavne pre psychiku mojho 2-rocneho synceka. Moj porodnik (iny gynekolog), si mysli, ze by stacilo prist dak od 34. tyzdna, ze zvycajne sa tato placenta riesi sekciou v 36. tyzdni.
Jasne, ze sa mam vyvarovat fyzickej namahy, ziaden sex, dvihanie maleho (to je v praktickom zivote nie uplne realizovatelne), ale co mozem urobit viac. Ako to bolo u Vas? aky bol porod, kedy ste sli do nemocnice? Velmi ma zaujimaju Vase skusenosti.
Nase male dievcatko sa ma k svetu, uz veselo kopka, tak by som bola velmi nerada nieco zanedbat, na druhej strane mi to pride prehnane skoro ist lezat do nemocnice len tak preventivne. Dakujem za vsetky odpovede.
Ahojky, velmi ma mrzi, co sa Tebe stalo. Ano, toto forum som uz tiez presmejdila a videla som tam aj Tvoj prispevok. Nuz, uvidim ako vsetko dopadne, vraj treba hlavne pozitivne mysliet, tak sa budem snazit. Tak zatial dakujem za podporu
a dam vediet 😉
@jankaatibor ...ahojky, teraz som až našla , že si písala.....to ja ti napíšem podla vlastnej skúsenosti...ja som ležala v nemocnici od 28 tt.....nemala som žiadne inéproblémy naštastie....nemala som nevolnosti, netvrdlo mi bruško..vobec nič.....a napriek tomu že som celých 6 týždnov, len ležala a oddychovala a vobeec nič nerobila....v priebehu sekundy som začala strašne krvácat(došlo k odlúčenie placenty)......sám docent povedal, že keby som neležala v nemocnici , zomrela by som aj ja aj malý....takže moje odporučenie je úplne jasné....
ešte som zabudla...ja som mala síce totalis nie centralis....ale to je takmer to isté....
Ahojte dievcata. Citam Vase prispevky, tiez som toho prelustrovala dost. Dnes som bola na morfologii v 20tt a tiez mam placenta parevis centralis. Doktor mi odporucil PN, ze mozem krvacat ale aj nemusim. No ja som zatial na PN nesla. Pytala som sa ho ci je tam riziko a on povedal, ze ak budem krvacat tak ano. Ale ze teda aj krvacat vobec nemusim za cele obdobie...Nepovedal mi ako je nizko ta placenta, len ze mi odporuca PN. Myslite si, ze to na PN naozaj? Necitim sa zle, len v podbrusku mam taky divny pocit, velmi to mam cele citlive, niekedy mam pocit ako keby spodna cast brucha ani nepatrila mne. A ked si kychnem hned ma pichne v podbrusku alebo aj ked rano vstavam z postele...Co by som mala dodrziavat?Mam pracu za PC, ale tak obcas sa musim zohnut aj vstat zo stolicky a spravit iny ukon. Viete mi poradit ci ist na PN a lezat alebo neist?DAKUJEM
@marinam myslim,ze centralis je uplne dole, cez celu vnutornu branku. Ja som mala marginalis, cize len okrajom zasahovala vnut.branku a problemov narobila viac nez dost. Pri takto ulozenych placentach PN rovna da absolutny klud na lozku, 24h z dna lezat, aby dieta co najmenej tlacilo na placentu. Ja som mala od 21tt povoleny pohyb len na wc a ku chladnicke. A tiez mi nic nebolo, rokonca moj gyn.ani nezistil, ze je nizko, az ked som zacala v 21tt masivne krvacat. Drzim palce a vypis sa na PN 😉
@piacere a babatko si donosila? Ja som prvorodicka, neviem presne co ma caka. Lekar mi len povedal, ze je na mne ci pojdem na PN alebo nie... Ze ma zeny, ktore vyslovene ist na PN nechcu. Ked som sa ho pytala, ci je to natolko zavazne, aby som na PN sla, tak mi odpovedal, ze je to na mne...Takze som trosku sklama z postoja lekara, ze mi nevie povedat, ci je to vazne alebo nie alebo co vlastne. Takze zajtra pojdem do prace za sefom a vysvetlim mu situaciu a pojdem teda na pn..Ved ziadne peniaze nestoja za pripadnu stratu zivota, nie?Ale poviem ti, ze sa trosku zacinam bat. Mam 30 rokov a pocit ako by som v tomto veku uz bola "pokazena". :(
@marinam áno, donosila, už má 3 mesiace 😵 Ale sú za tým mesiace poctivého ležania 😖 Ležala som od toho 21tt, keď sa objavili prvé problémy, až do pôrodu. Rodila som v 38tt akútnou sekciou, ale k tomu ti viac písať nebudem, nepotrebuješ momentálne čítať nič také 😉
Bolo to ťažké na psychiku, o to ťažšie, že mám doma 3,5 ročného syna, takže som si nevedela predstaviť, ako mám pri ňom ležať, ale to dieťa to hádam cítilo, pretože bol ako anjel dobrý.... teraz je jak čert 😀
Tri týždne som ležala v nemocnici (keby bolo na primárovi, tak ma nepustí domov do pôrodu, ale nakoniec som ho presvedčila, že mám doma ešte jedno dieťa, ktoré ma potrebuje..) a od 36tt zase až do pôrodu.... Ale 😉 Od krvácania v 21tt som viac nekrvácala, až v 36tt, ale to som už bola v nemocnici pod dozorom, takže ležanie sa skutočne oplatilo.
Pri týchto placentách to už skutočne nie je o tom, že nedvihnem niečo ťažké (aj keď ani to nesmieš samozrejme), ale to je už naozaj o poctivom ležaní, aby bábätko netlačilo na kŕčok a tým pádom na placentu, lebo práve ten tlak môže spôsobiť krvácanie.
Neboj sa, bude to dobré! zvládneš, ale v prvom rade sa daj vypísať na PN a lež, lež, lež.
Neviem ako je to pri placente centralis, ale pri marginalis bola do konca tehu nádej na to, že sa povytiahne hore... aj sa povytiahla, ale len o 2 cm... ale väčšine žien sa vytiahne, moja nešla hore, lebo bola prirastená, čo však zistili samozrejme až pri sekcii...
Ja mám tiež 30 🙂 ale už som nebola prvorodička.
@piacere Dakujem ti za odpovedat. Ani ja presne neviem co presne ta "centralis"odroda je....Jedine co som sa docitala tu na MK....Normalne som teraz vystrasena.Krvacat zatial nekrvacam. Jedine na zaciatku asi okolo 12/14tt som spinila ale upravilo sa mi to...Ach jaj, takto som si to nepredstavovala :( Nemam z toho vsetkeho dobry pocit....
@marinam a bola si na usg len u jedneho lekara? pretoze ja mam taku skusenost, ze som od 4 mesiaca bola pn kvoli nizko polozenej maternici a kratkemu krcku, nechala ma moja gyn. v nemocnici, kde mi robili usg a tam mi lekar zistil placentu centralis ( aspon myslim, nepamatam presne tennazov) ja som sa po tyzdni pytala domov ze sak mi nic nieje, nic so mnou nerobia, pustili ma s tym, ze byvam blizko a v pripade ze zacnem krvacat hned pridem...potom som bola na dalsom usg u ineho lekara a ten ziadny problem s placentou nevidel
lezala som do konca tehotenstva, dokonca som mala nariadene lezat sikmo dole hlavou a nakoniec som prenasala 9 dni, porod zacal az jak mi prepichli plodovy vak...takze ja mam celkovo pocit, ze som lezala zbytocne a s tou placentou...no neviem co tam ten lekar videl, ale asi by mali nosit silnejsie dioptrie poniektori, lebo zbytocne ma vydesil
@anexis Ahoj Anexis. Dakujem za odpoved. Ano bola som len u jedneho doktora, USG je ten vaginalnu ultrazvuk? Lebo ked mi robil normal sono, tak tam to nevidel, ale akonahle mi robil ten vaginalny ult. tak mi hovoril, ze mam placentu velmi nizko a ze: mozete zacat krvacat a nemusite...No tak to je taka odpoved. Ja sama mam takyto pocit: Niekedy ma picha v podbrusku, na jednej strane, tak neviem ci sa maternica este roztahuje alebo co, som v 21tt. A Nikedy mam pocit, ako keby mi isiel ten maly chlapcek vypadnut von..Normalne taky tlak na brucho....Mam ho take citlive...Neviem ci je to normalne, som prvorodicka, tak neviem co je a co nie je normalne. Inak sa velmi neskumam a lezanie v posteli ma uz pekelne otravuje. :(
@marinam aj mna kadekde zvyklo pichat, raz som dokonca mala take akoby zaseknute nieco, ze som nemohla chodit poriadne, ledva som dosla z prace domov...do druheho dna to preslo a aj take pocity som mala ako popisujes, ze akoby malo odtial nieco vyjst 🙂 tiez neviem ci je to normalne, nezistovala som to a mam len jedno dieta cize neviem porovnat
ale po tej skusenosti s ultrazvukom, by som uz druhykrat skusila sa dat vysetrit aj inym lekarom...vlastne aj nedavno mi jeden lekar videl tym vaginalnym ultrazvukom nejaku dilataciu vajcovodu a druha lekarka o mesiac na to nevidela nic...cize to je take nejake ...no prajem nech vsetko dobre dopadne a s tym lezanim...vychutnaj si to kym mozes, potom uz nebudes moct vylihovat :D
@anexis Ha no ved jasne....ALe radsej by som chodila a behala a lietala....Uz ma z toho boli chrbat, kedze mam skoliozu a musim chrbat posilovat, inak je to bolest velika, ach jaj. No snad skusim aj nejakeho ineho doktora, aj ked tento moj je velmi dobry doktor, aspon sa o nom vela ludi vyjadruje v superlativoch 🙂 Dakujem za cenne rady, snad sa nebudem az tak velmi bat...
@marinam kocicko ked skoncis na lozku v nemocnici a budu lekari volat tvojich pribuznych aby ich pripravili na to ze mozes zomriet aj ty aj male tak uz bude na posluchnutie lekarov neskoro.Mars do postele a na PN ,ver ze to niesu prijemne chvile ked Vam ide obom o minuty.Vlastna skusenost
@rokycakova reagujes neskoro. .Mám krásneho 8 mesačného syna. 😉
@marinam ; ; ;))) to som najstastnejsia na svete ;) to je krasne ;)
Ja som sa vobec nepozrela kedy to forum bolo aktivne,my len teraz lezime v nemoc.nici v 29.tt a trpneme co bude
@rokycakova neboj sa.dobre to dopadne. Ja som si síce vytrpela dosť, ale našťastie vsetko dobre skončilo. Drzim palce aby si donosila zdravé bábätko. Veľa síl ti prajem. Viem čo prežívas.
Ahojte, pripájam sa k vám, som v 16. týždni tehu a minulý týždeň mi gynekológ zistil polohu placenty, vyjadril sa, že prekrýva bránku, tak predpokladám totalis, samozrejme, hneď som išla na PN, je to moje druhé tehotenstvo, mám 5-ročnú dcérku a mám 36 rokov. Snažím sa veľa oddychovať, ťažké nedvíhať, manžela len hladkať🙂 . Zatiaľ ma do nemocnice neposielajú, nekrvácam. No veľmi sa bojím:(
My sme teraz v nemocnici v Martine,dobojovali sme to az do 34+4,tak sme paradni 😵 ,ale len lezime,chodime len na wc a napapat 😀
Este v Cadci lekari mi zakazali aj ze nesmiem kašlať,kychat,pouzivat len vlaznu vodu na sprchu,ziadna tepla,nechodit,len na wc 10 krokov,len lezat ani nesediet,strazit si pravidelnu stolicu,davam si glycerinove cipky,aby som vobec netlacila,nech sa nerozbehne krvacanie.Drzme sa babenky 😵
Ahojte. Ja som uz tyzden v nemocnici. Som 35tt+3 a mam zistenu placentu praevia totalis od 20tt. Zatial som nemala ziadne problemy, no na vlastne naliehanie a naliehanie mojho gynekologa som sla pre istotu do nemocnice. Chcela by som vediet ako dlho cakali lekari u vas na sekciu (lebo mne vraveli tu v nemocnici ze budu cakat aspon do 38tt, no moj gynekolog mi vravel ze sekcia sa v takychto pripadoch riesi uz v 36tt). A ci aj vas upozornovali, ze je tam velke riziko toho, ze pridem o maternicu co ma desi najviac, lebo som prvorodicka. Ako ste dopadli vy? Maternica vam ostala? Dakujem za vsetky odpovede.
Ahoj beky,nastastie vsetko dobre dopadlo,chceli nam urobit sekciu v 37+0 ale vnoci 36+4 sme zacali strasne krvacat,tak sme sa urgentne ocitli na sale.mala som strasny strach aj ked som tusila ze to takto rupne,citala som po nete,ze sa to stava v 36,tt,preto casto sekciu planuju vtomto tyzdni.Avsak pre dietatko je kazdy den straveny v maternici k dobru,ale neviem ci to cakanie je umerne riziku.
Mala som tiez podozrenie ze je placenta vrastena do jazvy po 1.sc,boli sme aj na MrI vysetreni,nedalo sa to potvrdit,az na sale videli ako to je.
Maternica mi ostala ,dostala som jednu transfuziu.
na izbe somnou bola holcina s praeviou centralnou,tiez to ruplo 36+3.
My si uz uzivame domka maminkovanie.
Ak je to aktualne ,prajem vela stastia,nech ste krasny zdravucky a v poriadku.
Ahoj rokycakova, tak dnes mi povedali, ze sme naplanovani na 23.3. Tak dufam, ze sa do vtedy nic zle nestane. Dnes sme vlastne 36+5. Takze uz iba par dni vydrzat...
ahojte, chcela by som obnovit tuto temu. som v 20+1 a vcera mi bola zistena placenta praevia, 4.stupen - centralis, s uplnym prekrytim porodnych ciest. najde sa tu dalsia zienka s touto tazkou diagnozou? pripadne by ma zaujimali dalsie skusenosti mamiciek, ktorym sa to podarilo prekonat.
Ahojte mala som placentu praevia centralis dotiahla som to až do 39 týždna a mám zdravu krásnu dcérku posledný mesiac som už bola pod dozorom v nemocnici
taktiež mi hrozila že mi zoberu maternicu ale nakoniec sa to podarilo a maternica mi ostala je to ale dosť nebezpečne dostala som aj transfuziu krvy
je to dost nebezbečne doktory vravia že ked sa placenta odtrhne a nie ste v blízkosti nemocnice alebo priamo v nemocnici je velmi pravdepodobne že by som zomrela ja aj malá
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@jankaatibor Skus skontaktovat baby z tejto skupiny https://www.modrykonik.sk/forum/zdravotne-probl.... Ja som tiez mala placentu praevia centralis, od 28tt som bola v nemocnici, no i tak sa to vsetko zle skoncilo. Drzim palce, aby u teba bolo vsetko OK.