Ahojte
Som uplne vystrašená. Volali mi z výsledkami krvi ze mam prist znova po Veľkej noci na opakovanie vysetrenia na toxoplazmozu lebo mi na to zistili pamäťovú stopu. Som v 7 TT. :(
Vobec neviem na co sa pripravit ale viem ze ta choroba prave v sivislosti s tehu je nebezpečná.
Netusim kedy som to mohla chytit ani príznaky som nemala. Obvodná mi neraz brala krv a tak nebolo nic, neviem ci na to sa bezne vysetrenie z krvi nerobi alebo by si to len nevsimla. Velmi sa bojim a neviem ako to skoro 3 tyzdne vydrzim do toho vysetrenia.
Mali ste niektorá nieco podobne? Co sa dialo potom? Neviem co ma caka.
V nedelu som dobrala antibiotika na zápal mocovych ciest co mi dalo zabrat a teraz dalsia zla sprava :(
no ved to aj mna :( a neviem ci sa to potom musi dalej liečiť alebo co dalej. Musim cakat dva tyzdne na nove krvné testy a uz teraz som vylakana uplne. Lebo vlastne neviem na com som.
Neviete niekto ako dlho to moze byt v krvi ked som sa nakazila pred tehu (len som o tom nevedela) a aky dopad to moze mat na babo? Co sa robí ak zistia ze to bolo prekonané a v krvi to stale je?
@mishaella1984 ta pamatova stopa bude zrejme prave pritomnost protilatok v krvi po strete s povodcom toxoplazmozy v minulosti, presne ako pise zirka. Tiez mi v tehotenstve vysla pozitivna toxoplazmoza (inak dost blbe vyjadrenie, tehotnu to akurat dobre vystrasi), a sestricka mi vtedy povedala, ze to ma polovica zien v mojom veku, zvlast ak vyrastali na dedine, kde po dvore behaju macky 😉. Pre istotu si daj ten test zopakovat, a hlavne poriadne vysvetlit od lekara, nech nemas zbytocne nervy.
@klincek to ma aj caka o tyzden. Len sa bojim aby to nemalo stúpajúcu tendenciu lebo to by asi nebolo dobre. Ja ani neviem kde sa tym da nakaziť al bývam v meste v byte. Okrem bežných domácich zvierat - mam psa pravidelne odcerveneho a ockovaneho a rok 2 anduliek (to by eventuálne mohol byt infikujuci objekt ale neviem, drzim ich v čistote) a andulku som mala aj ako dieta ine nemame. Viac ako rok uz nemame morca ale neviem ci by este tak dlho mohlo byt nieco v krvi. Oni vzdy ak zistis u zeny protilátky to opakujú pre istotu alebo len ak sa im nieco nezda.
Čítala som ze jednym z príznakov moze byt zväčšená uzlina pri sánke (okrem ineho) a to som mala začiatkom roka 2 dni ale zmizlo to. A ine príznaky si nepamatam az tak sa nesledujem. Ak by to bolo ono tak som to prekonala naozaj len nedavno a tam neviem ake moze byt riziko.
No budu zistovat v kt.faze to mas, ci je to akutne a treba antibiotika alebo nie a netreba. IgG su protilatky, ktore ostavaju v tele aj po prekonani a IgA a IgM su zas markery, ktore poukazuju na akutne prebiehajucu fazu. Ja som mala najprv obe pozitivne, pri druho odbere uz len IgG, takze usudili, ze som toxo prekonala tesne pred tehotenstvom, atb som nebrala a mam krasneho chlapceka. snaz sa to vydrzat...
no to ze ja neviem tie hodnoty ake mam tym pádom neviem ci sa mam báť alebo nie. Kamoske zistili vlani toxu, ale nelieči sa to lrbo ze to samo prejde len teraz pojde po pol roku na kontrolu ci uz je to ok alebo este nie. Akurat jej Lekarka zdôraznila rok neotehotnieť. A na to ze to ma prisla nahodou ze si nasla nejde hrcky na tele a nejake cysty. Ja neviem o žiadnych príznakoch na tele a kedze bezne sa vysetrenie na to nerobi (tiez ma to hnevá lebo vsade je to považované za zle a na ine blbosti vysetrenia robia a na toto u zeny bezne nie pri preventivke) tak som ani nemala ako vediet ze to mam a ze napr nejaku dobu tehu neriešiť. :/
mne tiež zistili prítomnosť protilátok proti toxoplazmóze, ale ani sme sa tým nejak detailne s doktorom nezaoberali - jednak preto, že sme riešili iný problém a jednak mi povedal, že to mám v minulosti prekonanú toxoplazmózu, o ktorej ani nemusím vedieť, že som ju mala (doteraz som nevedela). a na žiadne opakované testy mi nekázali prísť. takže to beriem, že to nemá momentálne žiadny negatívny vplyv na bábo... dúfam, že to tak aj je!
mna ale poslali opätovne na krv s nazvali to pamäťovými stopami v krvi na toxoplazmozu a to neviem co znamena.
@mishaella1984 skúsim sa aj ja spýtať na najbližšej kontrole, idem o týždeň. keď sa niečo dozviem, dám ti vedieť. hlavne sa dopredu nestresuj, uvidíš, bude dobre 🙂
Myslím, že tak ako ti písali dievčence že sú to protilátky - a tie môžu byť v krvy roky po prekonaní choroby, ak by si mala toxoplazmózu, tak by bola pozitívne vyšetrenie nie pamäťovú stopu.
Ja mám s týmto vyšetrením a niektorými zdravotníkmi zlé skúsenosti. Ešte pred prvým tehotenstvom som mala dlhodobo a bez zjavnej príčiny zvýšené CRP a keďže sme sa snažili o bábo, tak ma gynekológ odoslal na infekčné oddelenie, aby mi urobili vyšetrenie na toxoplazmózu (lebo vraj to môžu netehotným vyšetrovať iba tam). Tam mi najprv doktorka vynadala, že načo som prišla, lebo vraj kým otehotniem sa to môže x-krát zmeniť, lebo toxoplazmózu prenášajú mačky, ale možno ju dostať z nedostatočne umytej zeleniny, nedostatočne tepelne upraveného mäsa a pod. Nakoniec mi krv zobrala a keď mi zavolali že sú po troch týždňoch výsledky tak som tam išla, najprv som si musela počkať niekoľko hodín v infekčnom prostredí, potom mi sestrička povedala, že v počítači výsledky nemá, na môj protest, že mi volali že sú, zavolala druhú sestričku, ktorá doktorke oznámila, že neprišli písomne ale boli jej oznámené výsledky telefonicky a z hlavy vysypala nejaké hodnoty, na čo mi doktorka oznámila, že toxoplazmózu nemám, ale voľakedy v minulosti som ju prekonala, lebo mám v tele protilátky.
Asi mesiac na to som otehotnela a tak ako ostatným mi zobrali krv, keď prišli výsledky, tak mi môj gynekológ oznámil že si budem musieť dávať pozor, lebo toxoplazmózu nemám, ale nikdy som ju nemala, lebo nemám žiadne protilátky a teda je riziko že by som ju po strete z danou baktériou mohla dostať, čo je v tehotenstve nebezpečné pre bábo. Tak neviem čie výsledky mi na infekčnom sestrička vysypala z hlavy, ale moje zjavne neboli. A aj počas druhého tehu som si musela dávať pozor, lebo som stále nemala proti látky.
Takže kým nebudeš hovoriť s doktorom sa nestresuj, lebo pravdepodobne to nič nieje a zbytočne by si vystavilo stresu bábo.
snad hej a bude to v poriadku. Len uplne ine je led povie tie parametre IcG, IcM a IcA lebo tam viem co to znamena a kedy je toxoplazmoza akútna a kedy bola v minulosti prekonaná a ine o protilátky len a nie ze pamäťova stopa na toxoplazmozu. To je taky termin ktory sa da vyložiť všelijako. A ked v mnohych prípadoch pri toxe posielajú lekári zenu na potrat to ma straší viac.
@mishaella1984 podľa mňa pamäťová stopa je, že si to už raz mala a telo si to pamätá, t.j. to isté, ako protilátky. možno sa mýlim, ale logicky mi to tak vychádza. a ak je všetko ostatné ok, určite ťa kvôli tomu nepošlú na potrat! najbližšie sa spýtaj doktora, čo presne to znamená, aby si sa vyhla takýmto obavám. teraz nestresuj seba a hlavne bábo! musíš veriť tomu, že bude všetko v poriadku, psychika robí veľa 🙂
Ja som akurat dnes v synovej zdravotnej karte, kde je zaznam z porodu vycitala, ze matka pozitivna na toxo...moj maly ma 6 rok. Zatial mi ani antibiotika nebral. Ja neviem kedy mi brali krv, nespominam si na to. A ani som sa neliecila. Budem to musiet oznamit svojej obvodnej. Akurat som nasla tu na MK temu na toxo.Aka nahoda.
@mishaella1984 moze prebiehat aj bezpriznakovo. hrcky, ktore spominas su zvacsene lymfaticke uzliny na krku, ktore su zvacsene pri roznych zapaloch. mne prebiehala bezpriznakovo pravdepodobne. viem, ze to nejde lahko, ale skus sa upokojit a do dalsieho vysledku byt v poho. kdyby neco, tak daju atb, vela dievcat tu ich bralo a maju ok babo.
@mishaella1984 pravdepodobne si mala vyssi titer IgG...vtedy labak vysetri este KFR komplet fixacnu reakciu,potom sa odber opakuje o 10-14 dni...titer KFR by musel byt 4 nasobne vyssi ak sa jedna o akutnu toxoak to lekar nazval pamat.stopou predpokladam,ze IgM bolo negat
@mishaella1984 takze hlavne kluuuuud,neboj bude to v poriadku
Rozmyslam ze k lekarom uplne prestanem chodit. Kolko je zien co ani nevedeli ze su tehotné a porodili zdrave dieta lebo neboli v strese. A koľké chodia k lekarom kde ich stokrat počas tehotenstva vystresuju kadečím az bud nieco privolaju alebo spôsobia.. mam dalsi negatívny zážitok z pomedzi tych vsetkych (od mala sa potykam s tym kolko zla mi lekári narobili a ako tazko ma z toho mama vypyplala).. A ten stres robí viac zla nez to ak to clovek nechá na prírodu a prestane sa vyšetrovať vsetkym možným počas celeho toho obdobia. Lebo uz nevladzem. Co návšteva u lekarky zo zla sprava a po tom vsetkom co mam v zivote za sebou ma to uz psychicky uplne nici a to nerobi dobre ani mne ani dietatu.
Len taka "malickost", pred rokmi cca 3-4 mi bývalý lekar zistil chlamydie na ktore mi predpísal atb, nevyhrala som ani prvú krabicu lebo mi z toho bolo hrozne zle. A ako odporca liekov a chémie som to nechala tak. Mozno aj preto ze som to nepovažovala za take vazne a nestudovala nic. Mozno nezodpovedne. Vsade sa spomína ze sa to same nestratí, ze vyliečiť sa to da len liekmi a dlhodobo. A zaujimave ze teraz mi to uz pri testoch neobjavili. Tak ako sa im da verit?
@mishaella1984 pri beznych testoch v tehu sa odber na chlamydie nerobi
Prekonana toxo pre babatko neznamena nic. Mne tiez testy ukazali prekonanu toxoplazmozu - alebo ako mi to vysvetlila sestricka - znamena to, ze ste s nou uz niekedy prisli do kontaktu. A odvtedy som porodila uz dve krasne zdrave deticky. Moj doktor (byvaly prednosta gyn. oddelenia v Ruzinovskej nem. - Krizko st.) mi vtedy vysvetlil, ze nebezpecna by mohla byt pre babo len toxo v akutnom stadiu - teda ze by ste ju mali prave, ked cakate babatko (aj to moze, ale nemusi). Specialne som sa ho na to opytala, kedze mame doma dve macky (veterinarne pravidelne osetrovane samozrejme) a moja mama spolu so svokrou ma "mierne" vystresovali, ake je to nebezpecne pre babo, ked som tehu. Este na obranu tych maciek - aby ste sa od nich nakazili toxoplazmozou - v skutocnosti sa to da naozaj len tak, ze by ste s prepacenim skonzumovali niekolko dni stare macacie hovienko. Preto napriklad v obdobi tehu cistil macacie zachodiky len moj manzel alebo ja v gumennych rukaviciach. Ovela beznejsim zdrojom nakazy toxo je napriklad neumyta zelenina. V case tehu som si toto vsetko velmi intenzivne pozistovala.
ja mačku ani nemam len psika ktoreho pravidelne ockujeme a odcervujeme a vzdy po vyvenceni umyjeme. A 2 andulky ktore su v klietke a neverim ze z nich by som take dostala.
Ja neviem ci som to prekonala alebo aktualne mam na to mi neodpovedala aj ked som s viackrat pytala. Hoci vedela ze par dni dozadu som dobrala antibiotika na jednu vec a bola som opravnene nervózna lebo brat dalsie lieky pripadne je dost riziko a ja nechcem byt nejakym pokusným králikom uz.
Este otazka ako sa prejavuje roztahovanie maternice? A kedy to zacne?
Nakolko vacsinou sa popisujú bolesti v podbrušku ale take nieco ja vobec nemam ani pichanie v tych miestach. Mna bolieva skor od 4tyzdna zaludok ze niekedy sa musim nutit jest a bojim sa ci to nevyzvraciam. A k brušku som v 7 TT uz na konci a par dni dozadu som mala uz trosku vycnievajuce, take začiatočné a teraz nic, opat ploche ako keby tehu vobec niesom takze uz tomu nerozumiem. Necitim sa nejak extra inak ze by som mala byt tehotná.
@mishaella1984 no ak ti zistia akutnu, tak to by som vynechanim atb neriskovala. Brania oktocystam dostat sa cez placentu k babu... roztahovanie maternice je podobne ako menstruacne bolesti, neskor budes citi dolu akoby si po roku sadla na bicykel, to sa zas kosti upravuju... ale kazda preziva tehotenstvo inac, ja som v 1.trimestri byvala hrozne hladna... inak k tej toxo, zdroj nakazy sa nezustuje lahko, vacsinou sa to hodi na prve zviera v okoli, vylucit sa to totiz neda. kto vie, kde vopchal pzik nos a aka mala ciastocka sa mohla dostat k nam, samponovanie nic neisti... takisto aj na zeleninu sa to len zo zvieratka dostane.
@chokma tak priatel mi vybehol k lekarke kedze ju ma od roboty blizko a ja uz tolko chodit nemozem lebo uz zacinaju byt podozrievavi. A ze mam hraničné hodnoty na IgM ze zo je od 0,9 ja mam takmer 1,0 ze to od 0,9 je uz pozitívne, IgA nevyslo pozitivne a samozrejme IgG mam pozitivne to ze su tie protilátky. Ale teda neviem ci som v riziku alebo je to uz prekonané.
@mishaella1984 ake mas presne hodnoty IgM?mas pri IgM napisane negat,pozit alebo hranicne??
@mishaella1984 mne pri prvom porode vysla toxoplazmoza, prekonana, dovtedy som ani netusila, ze som ju vobec niekedy prekonala... a teraz pri tretom tam mam stale protilatky (tie uz budu dozivotne) a sestricka mi vola, ze mate zly vysledok, toxoplazmozu, posielaju vas na infekcne... 😀 vravim, viem, uz davno prekonanu, tak skludnila vyjadrovanie, ze aha, ok.
nepoznam nijaku tehulu, ktora v minulosti este neprekonala toxoplazmozu... vsetkym v mojom okoli vyslo na tychto testoch, ze toxoplazmozu uz prekonali..
mam 0,98 a od 0,9 je to bráne ako hraničné s v podstate pozitivne. Do 1,1. Nad 1,1 je to pozitivne. Aspon co som čítala v lekárskej štúdii. A lekarka ze mam hraničné pozitivne.
@elizita to ano ale vtedy mas len hodnoty pri IgG. Ale nie pri IgA a IgM. A ja prave IgM mam hraničné.
@mishaella1984 ja tie hodnoty poznamhlavne klud a nepanikar...uvidis aky bude druhy odber,kde posielaju odbery do alpha medicalu?
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
ahoj, neviem sice presne co znamena pamatova stopa v pripade rozboru krvi ☹ ale mne v tehotenstve pri odberoch zistili pritomnost protilatok na toxoplazmozu. Dostalo sa mi vysvetlenia ( od lekára), ze chorobu som niekedy v minulosti prekonala (bez priznakov ) a v krvi mi ostali protilatky. Nemalo to vplyv na vyvoj plodu v tehotenstve, akurat ma sestricka vystrasila bombastickym zvestovanim, ze mi vysla toxoplazmoza.