Ovčie kiahne a tehotenstvo

trulinka
16. máj 2023

Ahojte, som v 8 tt a v synovej triede sa vyskytli ovčie kiahne. Zatiaľ nás to obchádza, ale neviem dokedy bude syn odolávať. Ja som v detstve kiahne prekonala, ale poznám prípady keď mali kiahne aj druhý krát v dospelosti. Veľmi sa bojím, aby bolo bábo ok. Nemáte s tým niekto skúsenosti?

anjelicek26
16. máj 2023

Normalne behni na protilatky k obvodnej, vysledok mas dalsi den. Ak protilatky mas, netreba sa bat, ak nemas, zvazila by som ockovanie, aj ked 8.tyzden asi tiez nie dobry napad toto :( Syna daj zaockovat, to mas najefektivnejsie, ani ti to domov nedonesie.

kkovacovak
16. máj 2023

@trulinka aj keď je tam malé riziko tak sa podľa mňa nemusíš báť. Sú to skôr výnimky. Ak by to bolo natoľko rizikové tak by na to rovno upozorňovali lekári. Pozor si treba dať najmä ak niekto ešte kiahne nemal ale v tvojom prípade sa zbytočne nestresuj

kiki68
16. máj 2023

@anjelicek26 v tehu sa ockovat neda, je to ziva vakcina. Ale dieta moze dat a ihned by som aj dala zaockovat a ten titer je najlepsi napad. Tiez som to spravila ten titer a nemusela som sa dalej bat.

anicka176
16. máj 2023

@trulinka ja som podľa protilátok kiahne prekonala v detstve a ani nevieme kedy, dcérka mala počas môjho tehotenstva, a všetko bolo v poriadku. Očkovaný syn sa od nej nenarazil. Dostať kiahne 2x nie je vylúčené, ale je to zriedkavé.

anjelicek26
16. máj 2023

@kiki68 ano to ma potom tiez napadlo, ze to nebude dobry napad. Syn moze ale teraz kedykolvek, moji tu na kiahne maju vsetci, ja teda tiez. Sestra mala kiahne 11-13.tyzden tehotna, co si ona vypocula na infekcnom, co vsetko jej dietatu moze byt, hrozne nieco. Nastastie mala je uplne zdrava.

kiki68
16. máj 2023

@anjelicek26 Mala stastie, na som preto radsej v 9tt ihned na titer. Robila som v skolke a zjavne som to napriek super vysledku pre mna este predtym rok preniesla ma svokra a mamu, nejak iba transfer toho a obaja v rovnakej dobe pasovy opar. Tak zarty s tym nie su, ten titer je istota. Ja som platila 25 eur, ale bolo jasno. Za ten klud to stalo

sofia1979
16. máj 2023

@kiki68 co je titer prosím vás

anicka176
17. máj 2023

@sofia1979 titer protilátok je pre vrátená hodnota, najvyššieho riedenia séra pri ktorom došlo k pozitívnej reakcií po strete s antigénom. Vysvetlené: z hodnoty titra protilátok /IgM a IgG/ proti kiahniam = Varicella =ovčie kiahne sa dozvieme či sme už kiahne prekonali / momentálne alebo v minosti/ a akú hladinu protilátok máme

sofia1979
17. máj 2023

@anicka176 ďakujem krásne za vysvetlenie

anicka176
17. máj 2023

@sofia1979 nie je začo 😊

nellka21
17. máj 2023

Bola som v tejto situacii v prvom trimestri. Syn mal aj dcéra hned po sebe. Malému (v brušku) ani mne sa nic nestalo 😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre