Ahojte, ako to je s operáciami v tehotenstve neškodí to dieťaťu?
Čaká ma v januári operácia kolena idú mi robiť exciziu prepatelárnej burzitídy. Neuškodí to dieťaťu?
Ďakujem za odpovede.
V tehotenstve sa operuju len urgentne stavy- napr. apendix, urcite nie planovane vykony...
@stellarstar napríklad taká anestézia ?
A dr si sa nepýtala?
@stellarstar nie nepýtala som sa ešte musím sa spýtať...
tak sa spytaj,pravdepodobne ziadna operacia nebude
Tak to preber s dr on ti dá na to 100% odp. Takéto veci je naj riešiť s dr ako laikmi na fóre. A nie narkoza nijak nemôže ublížiť
@stellarstar a ty si anesteziolog? lebo ja ano a pisem zo svojej 16-rocnej praxe...urcite ju ziaden anesteziolog tehotnu neuspi na planovany vykon...a ani operater nebude riskovat komplikacie suvisiace s operaciou- napr. infekcia, atd...
Ak nejde o akútny stav nikto ta tehotnú nedá do narkózy. Som si na 98 percent istá, že žiadna operácia sa konať nebude. Veľa zdravia
@stellarstar netušíš o čom rozprávaš, pre zdravú ženu netehotnu je narkóza ako taka zaťažujúca, nie ešte v období tehotenstva, nehovoriac o tom ze počas narkózy kolíše krvný tlak, čo ma za následok nedostatočné prúdenie krvi k bábätku, čiže trpí nedostatkom kyslíka, v prvých 13 týždňoch zvyšuje narkóza riziko potratu, v ďalších týždňoch je tu riziko predčasného pôrodu. Aj pri cisárskom reze by malo byt dieťa vytiahnute prvých 5 min, kým k nemu anestezia nedorazí, aby nou nebolo zaťažené. Toľko k tomu z laickeho hľadiska. Nižšie sú rizika v lokálnej anestézii, ale ako som písala vyššie , u tehotných sa vykonávajú len akútne zákroky. Pekný večer
To si ty vo planujes (teraz hneď) IVF a v januári tehotná sa planujes/chceš dať operovať, však? Už tu tento týždeň bola taká neanonymná diskusia (alebo vás zhodou náhod je viac?)
@tehotna40 veď ja viem 🙈
Tak toto bude zaujímavé 🤭...môj názor je prikloneny k vyssie spomenutemu...tehotnú len v akútnych prípadoch operovať. Každá operácia je riziko či väčšie či menšie...tehotná + druhy život...o to riskantnejsie...
kludne si tam hned zajtra volaj, podla mna ti operaciu odlozia. NIe je to urgentny stav, aj to urgentny musi byt NAOZAJ urgentny aby cez tehu operovali. A cim skor si to prehodis, tym lepsie, termin daju niekomu inemu.
Uvolni prosím termín pre niekoho kto je akútny , plánované operacie v tehotenstve nerobia . Vlastná skúsenosť *zistila som 4 dní pred operáciou že som tehotná tak som dostala odporúčanie že sa uvidíme po šestonedelí , * ani zubár ti neurobí RTG a ani ošetrenie pokiaľ to nie je akútne ....trochu chochmesu
mna len zaraza ze niektore baby sa boja dat si lokalnu anestezu u zubara pocas tehotenstva alebo paralen a niekto si v pohode povie ze ved preco by nezvrtol jednu operacku kolena 😄😄😄😄
Ale pri objednávaní sa ste uviedli že ste tehotná? Mňa operovali ako tehotnú ale bol to urgentný stav ako píšu, nebola som v celkovej anestéze, hoci to bolo pôvodne naplánované tak, nakoniec si to anestéziológ rozmyslel...veľmi zle som znášala prebratie z anestézy
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
A akoby mu malo ublížiť?