Ahojte dnes som u doktora dal mi už aj knižku a spýtala som ho že od koľkeho týždňa môžem ísť na rizikové keď mám ťažkú prácu. A povedal mi že ak mi nič nie nie je tak má na rizikové nemôže dať. A chcem sa ešte opýtať že stačí ak sa v práci preukážem len s tehotenskou knižkou či to musím mať papier že som tehotná...
@denisa9724 je uplne normálne že na rizikové tehotenstvo musíš mať diagnozu a tehotenstvo nie je diagnoza na PN...zamestnávateľovi treba písomne oznámiť že si tehotná a dolož prefotenú tehu knižku
@denisa9724 ak nie je dôvod na pn tak ťa nemá prečo vypísať. Ak máš ťažkú prácu a ako tehotná ju vykonávať nemôžeš tak ti zamestnávateľ musí za rovnakých podmienok upraviť prácu. Ak taká možnosť nie je tak ťa musí nechať doma a vyplácať ti mzdu ako keby si normálne robila. To čo treba v konkrétnom zamestnaní je na zamestnávateľovi. Ja som to len v práci povedala a to bolo cele. Ak nevieš a ideš tam tak by som to pre istotu hodina na papier nech to majú aj písomne.
@denisa9724 a čo konkrétne robíš?? Tak sa dohodni so zamestnávateľom na inej, menej náročnejšej práci, ak sa dá.
Nemusíš dávať celu tehotenskú knizku. Ale tehotenstvo určite oznam písomne, mailom. Určite nie len ústne!!! Väčšina bab odfotí prednú stranu z teh.knižky, to uolne stačí
Ak máš fyzicky namáhavú prácu a zamestnávateľ nemá pre teba alternatívu, tak môžeš zostať doma a budeš normálne dostavať mzdu
Alebo tá preradí na pozíciu, kde je nižšia fyzická námaha.
Závisí kde pracuješ a čo konkrétne robíš
V zákonníku prace sú aj váhové limity ak napr niečo ťažké dvihas
Na pn-ku tá za určitých podmienok môže vypísať aj obvodná doktorka
Ja som svojmu nadriadenému ústne oznámila,že som tehotná, v podstate som to ani nechcela,ale posielal ma na školenie, ktoré už teda význam nemalo. A keďže to bola veľká firma a personalistika bola v BA, jej som poslala písomne oznámenie spolu s odfotenou vrchnou stranou knižky.
Že máš namáhavu prácu nie je dôvod na rizikové tehotenstvo, už keď tak na PN,ale v podstate ani to nie. Toto treba riešiť so zamestnávateľom,aby ťa preradil na inú prácu a pokiaľ tam budeš mať nižšiu mzdu, môžeš si požiadať o vyrovnavaciu dávku
Na rizikové tehotenstvo ta vypíše lekar, to ze máš namahavu prácu nie je dôvod na rizikové tehotenstvo.
Keď oznámi tehotenstvo zamestnávateľovi najlepšie písomne, tak jej povinný upraviť ti pracovnú náplň kt môžu vykonávať aj tehotné.
Potrebovala som iba papier dať. Tým pádom som mala nárok aj na viac priepustiek a nekrátil sa mi ani bonus. Pokiaľ nemáš komplikácie na PN ťa pravdepodobne nedá. Zamestnávateľ by ti mal prideliť ľahšiu prácu
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@denisa9724 to druhe je vsade inak, niekde treba knizku, niekde potvrdenie.
a to prve... nejaky divny lekar... mna chcel furt vypisat 🙂