Obličková kolika v tehotenstve

zuzula91
23. jan 2022

Ahojte,prosím o radu. Mali ste tu niektorá obličkovú koliku v tehotenstve? Som momentálne na slabých antibiotikách, po tom čo som zažila sme to riešili zatiaľ takto. No nezaberajú a cítim, že stále pobolieva aj keď je to znesiteľná bolesť. Čo robiť pre to aby to nedospelo do extrému po vybratí atb a ako sa ďalším kolikám vyhnúť? Snažím sa piť veľa vody, brusnicový sirup, ale mam pocit, že z toho nič nezaberá. Ďakujem.

naobedbuduspagety
23. jan 2022

@zuzula91 aktuálne som si tým prešla, pomohol mi len odber plodovej vody aby maternica toľko netlačila na obličky. Od bolesti najlepšie zaberal algifen.

miskamicha
23. jan 2022

@naobedbuduspagety to fakt odobrali plodovu vodu? Mala si jej nebodaj vela?

miskamicha
23. jan 2022

@zuzula91 ak to nebude zaberar a bolest bide pretrvavat, tak zrejme bude nutne zaviest do mocovodu a oblicky stent.

naobedbuduspagety
23. jan 2022

@miskamicha áno, vzali mi viac ako dva litre, okamžite to pomohlo.

andrejka1974
23. jan 2022

Ja som skončila so stentom raz v tehotenstve mala som ho až do pôrodu od 5 mesiaca a mne pomohlo piť aj urologicky čaj

miskamicha
23. jan 2022

@naobedbuduspagety tak to asi bol polyhydramnion lebo toto sa bezne nerobi. Este som popravde o tom nepocula. Zaujimava nova info.

zuzzinkaa
23. jan 2022

@zuzula91 ja len že mi to je veľmi ľúto. Ja som ich prekonala veľa v tehotenstve (niekoľko týždňov v nemocnici). Záchvaty boleli viac ako pôrod 😅 fakt. prajem ti aby si sa čo najskôr vyliečila a aby sa ti to už nezopakovalo 🤞🤞

naobedbuduspagety
23. jan 2022

@miskamicha áno mala som tej vody veľa, preto nepomohol ani stent, tak spravili odľahčujúcu amnio.

zuzula91
autor
24. jan 2022

ďakujem Vám veľmi pekne. Snažím sa robiť všetko pre to aby som sa ďalším záchvatom vyhla no nič nepomáha. Strašné kvantum vody vypijem, už hádam aj 3 litre denne a vždy sa mi vrátia. Neviem nájsť voči tomu žiadnu prevenciu. Nechápem.

miskamicha
24. jan 2022

@naobedbuduspagety fuuha.. dufam ze to vsetko dobre dopadlo

miskamicha
24. jan 2022

@zuzula91 smer urologia. Treba dat stent. Nie je to sranda ak je tam aj zapal..zapal nie je v tehotenstve idealny...moze vyvolat predcasny porod

zuzula91
autor
24. jan 2022

@miskamicha Bola som na urológií, ide o to, že žiaden zápal sa nepotvrdil. Možno mierne začínajúci, nasadili mi antibiotiká, ale problémy s kolikou ostali. Sú to zatiaľ znesiteľné bolesti, niekedy silnejšie, niekedy slabšie na stent príliš skoro.

kvetinkaaknitevk
18. sep 2022

@zuzula91 ahoj ako si dopadla? Ja mám momentlane zavedený stent a nevedia či je tam kameň alebo čo a chcela by som radšej to tehu bez stentu

antonia15
18. sep 2022

@kvetinkaaknitevk dobrý deň ...neodpoviem Vám na Vašu otázku, ale čítala som túto diskusiu a radili tu piť urologický čaj a práve ten sa pri zavedených stentoch nesmie...upozorňoval ma na to môj urológ ...aktuálne ich mám tiež

kvetinkaaknitevk
18. sep 2022

@antonia15 nepijem keďže sa nesmie ani v tehotenstve a ja som v 23tt ale kúpila son si tie rowatinex kvapky tak uvidíme .. tiež mám od včera stent je to hrozné :(

antonia15
18. sep 2022

@kvetinkaaknitevk napíšem vám správu

zuzula91
autor
18. sep 2022

@kvetinkaaknitevk ahoj. Tak našťastie mi žiaden stent zavádzať nemuseli... Ja som začala piť veľmi veľa čistej vody, resp. Vody s citrónom. Normálne som si to kontrolovala s fľašou vody. Lebo v pohároch som sa stratila a tak som vedela, že celú tu fľašu do obeda vypit jedoducho musím. Vypila som od rána do obeda 1,5 litra vody alebo vody s citrónom a poobede to boli 2 litre vody. Veľmi mi pomáhal ten citrón. No toho citrona veľa nebolo. Tak 1 citrón na tri dni keďže citrusy by sa veľmi nemali, ale cítila som veľkú úľavu pri pití vody s citrónom. Potom keď bolesti ustúpili tak som s citrónmi prestala... mala som aj kvapky rowatinex, a zabrali mi aj tie. Inak aj to polohovanie na opačnej strane ako oblička boli je fajn. Zo začiatku si spomínam, že mi to robilo zle a cítila som ešte väčšiu bolesť, aleee po niekoľkých ubolenych minútach som odrazu začala pociťovať úľavu.

zuzula91
autor
18. sep 2022

@kvetinkaaknitevk a tiež ma to chytilo približne v takom tt a výsledkom bolo že mi zrejme plod tlačil na obličku, časom vyrástol a sa to asi posunulo a prestalo. Ale bolesť hrozná. Som sa nevedela na jednu nohu postaviť. Nohu keď som mala dať do vzduchu tak rukami som si musela pomáhať. No ta voda, citróny a ležanie na opačnej strane mi veľmi pomohli. A inak neviem ci berieš nejaké vitamíny, ale ja som niekde aj čítala, že veľa magnézia, a vitamínu D to môže spôsobiť, nadmerné pitie sladkých vod. Takže som aj všetky vitamíny okolo vysadila. Možno blbosť ale človek keď ma také bolesti tak už vyskúša zrejme všetko a niečo z toho predsalen zabralo.

ivka11to
18. sep 2022

@zuzula91 Ja som mala obl koliku v 8 mes tehotenstva ( prechladla mi lava oblicka v noci pri otvorenom okne). Tri dni a noci neskutocnych bolesti, v nemocnici infuzia buscopanu, co nezabralo, ziadne atb, nemohla som spat, jest, pit, vracala som a nakoniec som si v zufalstve dala na tu oblicku termofor a za 10min to preslo. Vykupenie

veronikaoravcova
22. dec 2023

Ja som mala podobný problém od 35tt. Extrémne bolesti tri dni po sebe musela po mňa prísť sanitka pretože bolesti boli také že som sa nemohla pohnúť. Už keď sa to tretíkrát zopakovalo lekári usúdili že mi musia zaviesť stent. Ráno soľ prišla na zákrok. Ale vravela som im že ma to menej bolí lebo som bola ešte len pár hodín po infuzke. Tak zákrok odložili, aj z toho dôvodu že v tehotenstve zavadzať stent je kvázi naslepo. Zavádzajú to bez narkózy a bez rontgenu. Takže to môžu spraviť aj zle. Tak som sa rozhodla že to nejako dám bez toho. Potom som sa Dočítala že sú na toto výborne kvapky rowatinex. Dávala som si ich vždy keď som dostala koliku. Za 15 minút mi bolesť prešla. A takto som po týždni a pol to nejako zvládla. Bolesť mi ustúpila a pomohlo aj to keď mi padlo bruško a malý mi už netlačil na obličku. Ale tieto kvapky za mňa jednoznačne top. Treba vydržať s nimi radšej ako si zavadzať stent lebo potom tie bolesti po zavedení by som zažiť nechcela.

zaneeet
14. apr 2024

@veronikaoravcova mozem sa ta opytať ked si od 35 t mala oblickovu koliku v ktorom tyzdni sa ti spustil porod ? Resp po porode si uz problem nemala ?

veronikaoravcova
14. apr 2024

@zaneeet nespustil sa mi. Robili mi cisarsky v 40tt skrz to že malý mal 5 kíl a ja cez moju úzku panvu by som ho nevytlačila. Koliky mi prešli v 38tt keď mi spadlo brucho. Ale pri akutnych kolikach mi zaberali jedine tie kvapky. Stent by som si nedala za nič spraviť.

zaneeet
15. apr 2024

@veronikaoravcova no ja si davam tie kvapky kazdy den 3x denne po 5 kvapiek a pijrm vodu no. Pustili ma z nemocnice a teda dufam, ze to bude zaberat nadalej. A ako si to robila s pitim vody ? Lebo ja pijem vela vody, ale zas neviem 3 L vody z toho pol litra urologickeho caju to nezlyhaju nakoniec tie oblicky z tolkej vody ?
Zda sa mi to moc. Strasne vela chodim cikat.
No a to stravovanie...ja ani neviem co jest. Jem iba neosolone polievky, nizkotucne jogurty, zemiaky a tak.....ja som aktualne 35+1 tak dufam ze aj mna to prejde. Koliku som mala raz riadnu na zblaznenie a potom druhu slabsiu, ale aj ta mi dala zabrat.
Dufam, ze uz ziadna ina nepride.

veronikaoravcova
16. apr 2024

@zaneeet pila som vodu normálne nie nejako prehnane. 3L je dosť veľa. Zase aby ta oblička nemala taký zámak. 1,5l až 2l je postačujúce. Ale mne v nemocnici vraveli že pokial sa to stále opakuje že sa normálne aj vypúšťa plodová voda aby nebol až taký tlak na tu obličku. Ale neboj sa teraz keď padne to brucho nižšie už to bude úplne v pohode. A jesť môžeš všetko čo ti chuti. V tom sa vôbec neobmedzuj. Dôležité je skôr menej soliť v tomto prípade.

zaneeet
16. apr 2024

@veronikaoravcova citala som o tej plodovej vode, ale tak gynekologia skor rozmyslala, ze ak to bude vazne tak stent. Urologovia mi povedali nech to vydrzim a ak mi zaberaju tie kvapky a nospa tak nech to dam s tym, nech pijem urologicky caj a vodu, lebo ze zapaly nemam, cikať chodim. A ja ani ten stent nechcem tak ja dufam, ze to dame. A ze uz sa to nebude opakovat.
No maly je otoceny koncom panvovym, tak ked to brusko ,,spadne" snad to pomoze aj v mojom pripade.
Ja uz ani nesolim, zaviedla som si oblickovu dietu pre istotu no a uvidime. Uz by mohol byt maj. 🙂
Ja ti velmi dakujem, ze si sa podelila o svoju skusenost. Dala si mi nadej, ze aj my to dame.

veronikaoravcova
16. apr 2024

@zaneeet no ani mne to vypustenie nechceli spraviť ale keď som išla rodiť do Vsetina tam mi vraveli že oni to robievaju a že prečo to aj mne nespravili keď som denno denne chodila na pohotovosť. A radšej vydržať ako si ten stent dávať. A ta nospa je úplne k ničomu mne to nepomohlo absolútne . Zbytočne to pchať do seba . Ja som si inak tie kvapky dávala len vtedy keď ma chytili bolesti. Lebo keď som si to dávala len tak preventívne tak to vôbec nemalo účinok. A ja som si inak ešte dávala dmanosu z dr max tu ich značku ale prášky nie tabletky.
Držím palce nech všetko dobre dopadne. Určite aj bolesti čoskoro prejdú

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre