Nuchal fold - nuchálna translucencia NT

liliput321123
20. feb 2021

Zdravím v 20 tt na 2 trimestralnom ultrazvuku 3D mi zistili že mám hodnotu šije bábätka 6,8 a norma je do 6.1 poslali ma na amniocentezu ale moja gynekologička hovorí že je to zbytocne nakoľko meranie z 12 tt som mala 1.9 a norma bola 3, a všetky screeningy mám negatívne 1:30000 ale ten doktor čo mi našiel zvýšenú hodnotu nuchal fold ma straší že je to nejaká anomália a môže mat dietatko podozrenie na syndróm stretla sa s tým nejaká mamička? Srdiecko ma maličký v poriadku tak isto nosovu kosticku čo je veľmi dôležité.
Merali Vám to na 2 trimestralnom skríningu, ultrazvuku?
Dakujem

monro
20. feb 2021

Ano, merali to. Pri synovi to bolo 5,8 a brali to ako hranicne. Pri dcere si nepamatam.

liliput321123
autor
20. feb 2021

@monro aha a potom ti to premerali kedy? A aké si mala neskor výsledky? Vstrebalo sa ti to?

kiki68
21. feb 2021

Nie , iba v 13tt to robili a na druhom v 23tt uz nie. A odporucam na uistenie spravit Nipt test, cize nifty, panorama, harmony, nieco z tohto. Urcite lepsie ako zbytocna Amnio. Hlavne ak nie su ine markery. Nipt testy mozes robit min do 24tt .

miska_po
21. feb 2021

@liliput321123 kde si bola?

liliput321123
autor
21. feb 2021

@miska_po sonoclinic prečo?

monro
21. feb 2021

@liliput321123 nie už to potom nepremeriavali. neviem teda, či sa to zmenilo.

bibi63
26. feb 2021

Ahoj, ja som bola tiež v Sonoclinic a NF mi tam nameral úplne hraničné z jedného uhla od 5,74 a z iného 6,05. Iné markery mi nikdy ani v prvom nevyšli ani len radničné a Triple test 1:17000. Tiež ma to nenormálne vystrašil a dal mi na výber bud odber z krvi alebo amniocentezu. Vôbec neviem co si mam o tom myslieť.

bibi63
28. feb 2021

@liliput321123 ahoj ja mam rovnakú skúsenosť z druhotrimestralny ako ty v Sonoclinic. Chcem sa ta opýtať, či aj na prvotrimestralnom si bola tiez tam?

slnyecko30
28. feb 2021

@bibi63 ahoj,ja som bola tiež v Sonoclinic v 3.2 a taktiež mi namerali hodnotu 5,34 s tým,že je hraničná,aj keď NT v prvom trimestri u môjho gynekológa bolo v poriadku. Ja som si ale vzhľadom k veku dala urobiť trisomy test ešte v prvom trimestri a aj ten bol negatívny. V Sonoclinic mi povedali,že ak by som ho nemala,určite mi ho odporučia.

bibi63
9. mar 2021

@slnyecko30 ahoj, vzhľadom na vek je dať si urobiť Nifty test celkom v poriadku, aj keby výsledky z ultrazvuku boli idealne. Len ja nie som ešte riziková a som bola v druhom trimestri aj u iného gynekológa, u ktorého som bola v prvom, kde mi NT v prvom nameral 1,0 mm a v druhom NF nameral 1,9. Čiže hodnota 6,05 v priemere v Sonoclinic a 1,9 u konkurencie je markantny rozdiel a vôbec sa mi to nepozdáva. Nepozdáva sa mi to aj preto, že v ten deň som išla v tejto clinice posledná a ako ma sestrička volala do ambulancie tak z nej vyšlo, no poďte, hádam vy už budete mat všetko v poriadku, že dnes každá žena niečo mala. Čiže, ak mi niekto niekedy ešte bude odporúčať toto miesto ako najlepšie na takéto vyšetrenie, nikdy tam už nepojdem a ani ho nebudem nikomu odporúčať.

kiki68
9. mar 2021

Baby a nemaju tom sonoclinic zle nastaveny stroj? Lebo vraj sa to musi pravidelne prenastavovat, aby to bolo certifikovane to meranie. Nejde mondo hlavy, ze by vsetkym vychadzali zle hodnoty.

zanajana
9. mar 2021

Ja som bola tiež v Sonoclinic. NT v 14tt 1,7mm, nosová kostička prítomná a tiež všetko ostatné v poriadku. Všetky testy z krvi, vrátane tripple negatívne. Na amnio ani Nifty som preto nešla, aj keď v čase otehotnenia som mala už 34 rokov. V 21tt zrazu NF 6,9mm, ale všetko ostatné v poriadku, všetky orgány vyvinuté normálne. Vystrašili ma na smrť, že dieťa má downov syndróm. Tých 10 dní, čo som čakala na výsledok Nifty, bolo najhorších v mojom živote. Ten stres sa nedá popísať, doteraz sa bojím, či je maličká v poriadku, hoci Nifty jednoznačne potvrdili, že čakáme zdravé bábätko. Tiež som rozmýšľala, ako je to s tými meraniami u nich, čo za tým je, veľa žien tu v posledom čase píše, že mali u nich v rovnakom čase ten istý problém. Ja som chcela absolvovať kontrolný ultrazvuk ešte u iného špecualistu, ale nepodarilo sa mi už objednať nikde, všade mali obsadené termíny.

bibi63
9. mar 2021

@zanajana úplne ti rozumiem, ja tam viac urcite nepojdem

murka2222
23. apr 2021

@liliput321123 ja som presne v tej situácii ako ty v 19 na morfológii hodnota šije 6,3 v 12 týždni bola 1,9 všetky ostatné organy v poriadku (ukážkové ako povedal lekár) hodnoty z krvi tiež všetky v poriadku. Doktor na morfo ultrazvuku povedal že keby som mala 20 rokov nikto to nerieši ale keďže mám 38 mám ísť na amniocentézu. Idem na ňu v pondelok a veľmi sa bojím či bude v poriadku dieťatko.

danka_444
23. máj 2021

@liliput321123 ahoj ako si prosim dopadla?

danka_444
23. máj 2021

@murka2222 aj teba sa mozem spytat ako to dopadlo tiez mam vyssiu hodnotu tak sa bojim

murka2222
23. máj 2021

@danka_444 ahoj. Robili mi zrýchlené, výsledky do troch dní zdravé dieťatko a tie ostatne mali byť do dvoch týždňov ale boli neskôr a tiež v poriadku.

kaia
23. máj 2021

@liliput321123, odporucam ist na kvalitny morfologicky utz k niekomu, kto je v tom doma.
Staci, ze Dr. nespravne odmeria a je to... drzim palce 🤞❤️

danka_444
23. máj 2021

@murka2222 super tak to som rada 🙂 snáď aj ja to budem mat v poriadku

murka2222
24. máj 2021

@danka_444 držím palce, je to teda obrovský stres kým prídu výsledky. Mne povedal môj Dr že sa nedá presne odmerať tu hodnotu takže veľakrát stresujú mamičky zbytočne.

moonsparkle
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simonka1701
15. okt 2021

Prosím vás ako ste dopadli s tým vyšším NF?

zanajana
15. okt 2021

@simonka1701 U nás to dopadlo dobre. Nifty nám vylúčili DS a iné genetické vady. Narodilo sa nám zdravé dievčatko.

simonka1701
15. okt 2021

@zanajana mne našiel grochal toto nf zväčšené, plochsi profil tvare, ľahký nuchalny edém, a ešte nejaká perzistentna prava umbilikalna vena. Bola som aj na amnio, ta je negatívna. Avšak bojím sa naďalej. :/

zanajana
15. okt 2021

@simonka1701 Ja som tiež mala jemné obavy až do pôrodu, napriek Nifty, aj keď mi bolo od začiatku jasné, že si dieťatko nechám, nech už bude akokoľvek... Tak ale hlava si nedá povedať, každý rodič chce pre svoje dieťatko to najlepšie, prirodzene túži aby bolo zdravé. Ak bolo u Teba amnio v poriadku, tak to bude dobré. Amnio je istota, kdežto Nifty/Trisomy sú stále len screeningom. Takže už žiaden stres, teš sa z bábätka, ono to veľmi rýchlo zbehne, ani sa nenazdáš a bude na svete a možno si potom uvedomíš, že si si to tehotenstvo vôbec neužila 🙂

simonka1701
15. okt 2021

@zanajana už som myslela že si vydýchnem, no zas ma naplašil s noomanovej syndrómom, že ten amnio neukáže. :/ och toľko stresov, nervov… :/

murka2222
16. okt 2021

@simonka1701 my máme zdravého chlapčeka

zanajana
17. okt 2021

@simonka1701 Prvý krát počujem o takom syndróme, musím pogoogliť, čo to je. Ale nie o tom som chcela. Môže Ti ktokoľvek povedať, napísať, že nemáš byť nervózna, aj tak budeš. Mne pomohlo jedine prijatie tej situácie, vyrovnala som sa s tým, že môžem mať dieťa, ktoré nemusí byť zdravé. Treba sa s tým naučiť žiť, dlhodobo v strese sa nedá fungovať. Nehovoriac o tom, aké dôsledky má silný stres počas tehotenstva. Už to nerieš, zbieraj sily na čas po pôrode, dieťatko Ťa bude potrebovať. Držím veľmi palce, aby to bolo ok 🙂

ali08
5. júl 2022

Keď mi Dr.nemerala v 12tt NF urobila chybu?

niikkkaaaa
24. apr 2024

@monro zdravim. Prosim vas a dcera bola ok ak da dmiem spytat. Ja mam teraz pri synovi 6 mm tiez mi povedali ze je to na hrane, vsetko ostatne ok. Ale aj tak mam velke obavy. Absolvovali ste nasledne nifty test?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre