Ahojte mamičky.
Chcela by som sa Vás spýtať či ste aj Vy mali podobnú situáciu ? A či ste mali nakoniec zdravé bábo ?
Po prvom skríningu ma gynekológ hneď poslal na genetickú konzultáciu, že vyšli zlé výsledky. No na genetike ma poslali preč, že mám čakať do výsledkov 2 skríningu v 16 týždni. A dovtedy sa nie len ja, ale vela mamičiek musí trápiť 😔.
Na Ultrazvuku v 12 týž. Gynekolog dokonca povedal (ešte pred skríningom), že podla pupočníka a počtu tepien je všetko v poriadku a že bábo by malo byť na 85% zdravé.
V 12 týž. a 5 dní mi brali odber na prvý skríning.
Mám 36 rokov a vyšli mi nízke hodnoty:
PAPP-A 0,22 MoM, free beta HCG 0,26 MoM.
NT (šijové prejasnenie) som mala na Utrazvuku dobré 1,62.
Bábo má CRL (dĺžku) 56,81 mm, hmotnosť 65 kg.
Na výsledku skríningu je dole uvedené: NEGATÍVNY s rizikom downovho synrómu 1: 1700
a v zátvorke (vid komentar nižšie), kde je uvedené v POZNÁMKE:
Riziko trizómie 18 (1:30)
Riziko trizómie 13 (1:35)
suhlas s @queen_mary
hned by som sla na Trisomy/Nifty
@denden77 nechapem ze jej tovlekar inak hned neodporucil a takto ju nechat trapit kks
@queen_mary Ďakujem 🙂. Aj som uvažovala, len gynekológ ma odradil, že môžu výsť hraničné výsledky a aj tak by som musela na amniocentézu čo ma desí. A 350€ až 400€ by som tak zbytočne platila 🙁.
@mariaola vysledok vyjde pozitivny/negativny.. ano, je pravda, ze ak by si potom sla na ukoncenie, musis ist na amnio, ktora sa robi od 16tt.. tu je to ale v tom pripade hra o cas, hlupo povedane.. takto budes cakat na vysledky dalsieho screeningu, potom na genetiku, kde sa dozvies prd (len to, ze mas ist na amnio)..
lacne to nie je (zazila som si 2x) ale za tie prachy ten klud, pripade ziskany cas, stoji..
@mariaola no nemusi byt dostatok niecoho (neviem presne coho) v krvi, no ja chodim do gynaexu a doktor mi povedal ze tak 1 zo 100 pripadov. Ale tak amniocenteza by ta neminula tak ci tak podla mna, ak by ti druhy skrining nejako dobre nedopadol. Resp ja by som chcela ist, ak by som mala take vysledky, aby som si bola ista. A pozeram ze si z ruzinova - tam je vyborna gynekologia aj vyborny lekari, cize sa ani pri amnio nemas coho bat.
Ja už som raz mala báno s vývinovou chybou, ale nie genetickou , zomrelo a potom som mala zdravú dcérku a teraz som znova tehul a gynekológ, len ako som prišla, že či nemám preňho prekvapenie 😳. Ja že, ako to myslel a potom mi to došlo…. Má zomňa asi paniku, že zase mám niečo s bábom. Ale my to v rodine nemáme.
@denden77 presne. Ja som mala na DS 1:350, to uz bolo oznacene ako hranicne. Tak som bola na nifty, a teraz pojdem zasa hned ako sa bude dat bez ohladu na ten blby statistikovy screening, co sa u nas robi.
@queen_mary ja 1:50 a dopadlo to zle.. 2x som sla na Trisomy pre istotu hned v 12tt.. je ine sa nieco dozvediet v 12tt a ine v 22 🤷♀️
@queen_mary fu ja som aj pri dcére odmietla amnio, lebo som nechcela riskovať že ju stratím, alebo dostala infekciu 😔.
@mariaola tak potom je toto zbytocna diskusia, ci? 😅
Mne príde, že to, ako im pri skríningu výjdu hodnoty nemusí súvysieť len s genetickou vadou a vela mamičiek aj potvrdilo falošnú pozitivitu. Ja som mala s dcérkou zase velmi vysoké hodnoty a je zdravá. Ale s hodnotou 1: 30 to som veru nemala 🥺.
@mariaola normalne chod na nifty testy. budes vediet na com si a nemusis cakat zbytocne neviem aku dlhu dobu.
ale okrem toho, amniocenteza je v dnesnej dobe velmi bezna metoda, nemas sa coho bat.
samozrejme ze to moze dobre dopadnut ale to ze u niekoho je to tak neznamena ze tu bude inak.
ja som mala zvysene NT, napriek tomu vsetky ostatne markery boli v poriadku,screening bol negativny ale pre svoj pokoj som na nifty isla.
aj ked je to drahe penize ma v tomto pripade fakt nezaujimali.
@mariaola ahoj mala som tiež takú nízku hodnotu Papp a bohužiaľ podľa lekárky je to vysoký znak vývojovej poruchy a bohužiaľ to bola pravda. Už by som nešla na trisomy lebo keď to potvrdí aj tak musíš ísť na amnio aby si mohla tehotenstvo ukončiť. Všetky morfologie sme mali ukážkové Grochal nechcel veriť a nakoniec amnio potvrdilo trisomy 13 Patau. Bohužiaľ.
Ja som mala ten prvý screeening pozitívny, DS riziko 1 : 15. Potom tripple testy ešte horšie, DS viac ako 4 v 5, SLO syndróm 1 v 30, ešte aj Edwards a Patau syndróm to už ani neviem ako číslo. Bola som na amniocentezu aj u Grochala na sono a mam zdravú, už štvormesačnú dcérku. Len ťa chcem povzbudiť, že všetko bude ok, uvidíš
@katarinaforever och nie, to mi je mo lúto 😥😥😥
@sulejmanka Och ja už som z toho vystresovana, tak strašne a tu mamička mala práve zlú skúsenosť z nízkymi hodnotami. Aj Vy ste ich mali nízke ako Papp-a, free beta HCG ?
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Utekaj na nifty/trisomy a budes vediet hned.