Ahojte, keďže som mala v prvom tehu tehotenskú cukrovku a v druhom som prišla o bábätko v 20 tt, tak ma gynekológ poslal pre istotu za diabetologičkou. Začala som 12 tt a mám si merať raz denne glykémiu v krvi a raz denne v moči. Mám to striedať, jeden deň na lačno, druhý 2 hodiny po jedle (po raňajkách/obede/večeri). V moči mám negatívne ketóny aj glykémiu. Ale štve ma glykémia v krvi. 2 hodiny po jedle má byť tuším do 8,5 a ja mám ledva 4 či 4 celá niečo...a čo ma stresuje ten merač čo mi dali mi dokonca nameral 2,2 či 2,5 a potom som použila otcov starý a nameral mi 4,3...proste neviem či je pokazený alebo čo. Ten od lekárky mi ukazuje do bludu, ako je možné že ukáže 2,5 alebo 3 celá niečo a odrazu 4,1 v tom istom čase. Ale ak meria ten otcov dobre, tak i tak mám nízky po jedle, no teda 4 celá niečo 2 hodiny po jedle je veľký prúser? Stravujem sa zdravo , buď zelenina či bielkoviny, sacharidy minimálne, sladkosti a cukry vôbec. No, v tehotenstve sa bojím či tá nízka glykémia nie je prúser. Zajtra si chcem kúpiť nový merací prístroj, chcela som cez víkend, no lekárne u nás ich nedržia, vraj len v eshope a v zdravotníckych potrebách. Diabetologička mi napísala, že na lačno mám mať do 6-6,5 ...ja som zatiaľ mala raz 5 a druhýkrát 4,1 alebo 4,5 (takto rôzne mi to meralo s 2 rovnakými prístrojmi)...a 2 hodiny po jedle má byť do 8-8,5 a ja ledva vytiahnem na 4 celá niečo...trafí ma, tak sa bojím 😔
@gabika4 a ještě něco, okamžitě si najdi novou diabetologičku! Ta tvoje neví o těhotenské cukrovce nic, dala ti hodnoty pro DM typu 2 🙈.
@bambulienka25 asi som to zle merala ...použila som prvú a keď ukazovalo nízke hodnoty tak som skúsila ešte tú istú, keď som vytlačila veľa alebo i druhu ...asi celé zle...len ma to stresuje ...ruky umývam ale len čistou vodou ...raz som použila dettol a cukor mi ukázal 2,2 a 2,5 ...potom som umyla a už ukázalo 4,0...ale merala som to zle až po 2 hodinách keď som dojedla 😞...zabudla som všetko do kelu ...dnes som si merala od začiatku jedenia 2 hodiny a na jednom glukometri mi ukázalo 5,2 a na druhom 4,8...idem si kupovať nový a ten čo ste mi tu odporúčali, dúfam, že ho zoženiem 😞
@bluemoon24 bohužiaľ nemám si kde zohnať inú, inú v meste nemáme 😞 a neviem či by ma teraz vzala iná, keď už patrím k nej ...viem, že nárok na druhú je o pol roku ...
@bluemoon24 takže moje hodnoty sú ok ako pri zdravom človeku ? ...beriem 2x denne progesterón a picham si clexane injekcie ...u lekárky som mala glykémiu ok...preto mám pocit, že som dostala zlý glukometer...na nete všade píšu len maximálne hodnoty ale nikde nie minimálne ...tiež mám nevoľnosti, takže mám problém s veľkými porciami ...nejem mesiace sladkosti a nič z cukru ...sacharidy obmedzujem, roky nejem biele pečivo a ostatné len minimálne ...skôr jem varenu zeleninu, surovú moje telo odmieta (mávam z neho kŕče), ryby, mäso, syry, vajcia a pod....včera som mala brokolicovy prívarok s vajcom a dosť som sa ho opraskala a po 2 hodinách som mala len niečo nad 4, tuším 4,1...jednoznačne kupujem nový glukometer ...
@gabika4 rozumím, tak to budeš muset nastudovat sama 🙂 ale upřímně, velká část diabetologů to bere tak na lehkou váhu nebo nemá metodiku pro těhotenskou cukrovku nastudovanou, takže velká část mamin studuje sama. Určitě se připoj do té FB skupiny, co jsem ti navrhovala a přečti si web tehotenskacukrovka.cz. Ráno měř lačnou glykemii a to tak, že vstaň, bež si umýt ruce mýdlem, usuš a hned měř, hodnoty max do 5,1 s tím, že doba lačnění musí být alespoň 8h ale ne více než 11h. A pak si měř hodinu od prvního sousta, kdy hodnota musí být do 7,8 a to 3x denně (po snídani/obědu/večeři). Taky bys měla jíst v pravidelných intervalech, tzn. přibližně 2h po hlavním jídle si dáš svačinu. Po svačině bys měla mít hlavní jídlo v rozmezí 1,5 - 2h. Měla bys jíst 6x denně, vynechat všechno, co ve složení obsahuje rychlý cukr, dále ve složení musí být “z toho cukry” max 5g na 100g výrobků. Každý den by jsi měla mít do 150g ovoce (nejlépe maliny, borůvky, jablka,..; např. banán, ananas a hroznové víno nejsou vhodné), ovoce vybírej čerstvé, ne sušené, kompotované nebo tepelně upravené a k tomu si přidávej bílkovinu a tuky (např. jogurt a oříšky). Mezi jídly bys neměla nic ujídat.
Asi si budem teraz merať po 2 hodinách od začatia jedenia po každom jedle ...uvidím či tie hodnoty budú ok ...inak ak si neumyjem ruky, tak to môže skreslit hodnoty ? Chcem eliminovať všetko, čo ich môže falošne zmeniť ....Ďakujem vám z rady ...inak má mi lekárka robiť nejaké špeci vyšetrenie, zabudla som čo a vraj i skorší termín mi dá na tú cukrovú vodu, teda aký je povolený ...veľmi ma to stresuje, môj otec mal diabetes a i jeho otec, tak mám z toho paniku ...
@bluemoon24 ešte stále som vo fb skupine pre tehotenskú cukrovku, dokonca v niekoľkých...mne tá strava vyhovovala, takže i teraz sa podobne stravujem...rýchle cukry nejem vôbec...ale asi málo jem, jem tak 3-4 denne, mám problém s jedením...medzi jedlami nič neujedám...asi musím častejšie jesť, len neviem čo, zo všetkého ma napína, najmä pooobede....ak si umyjem tie ruky s mydlom, nemôže to skresliť hodnoty? taktiež tu písali o prvej či druhej kvapke, ktorá je najpresnejšia?...a najhoršie to mám s tou lačnou hodnotou, zistila som, že niekedy hladujem i viac ako 11 hodín 😒...proste večer sú moje nevoľnosti mega silné, ledva nevyvrátim večeru ...ovocie som musela z jedálnička vylúčiť, keďže som mala časté zápaly močových ciest a ovocie mi to zhoršovalo... ale ráno si dávam čučoriedky, ale sú mrazené, vadí to? niekedy prípadne jablko a veľmi mi chutí kyslé ovocie, ale to nejem, keďže sú to cytrusy, napr. kiwa mi minule prišlo na chuť...neviem ako sa prinútiť jesť častejšie ako 3-4 denne...ešte k tomu lietam stále okolo 3 ročnej dcérky, takže glykémia mi aj z toho klesá...a to nehovorím o tom, že v máji mi zomrel synček a pred týždňom otec, takže som totálne vynervovaná....
@gabika4 měr si hodinu od prvního sousta. Je potvrzené, že nejvyšší glykémie z “pomalých cukrů” je právě za tento čas. 2h po jídle už by sis měla něco dát i kdyby to třeba měla být hrstka ořechů zapitá mlékem. Nikdo netvrdí, že máš mít 6 plnohodnotných jídel denně. Po 2h od jídla bych kolem 4 měla hodnotu pravděpodobně i já a je to v pořádku 🙂. Ano, měla by sis umýt ruce mýdlem (kvůli tomu, že lancetu neměníš po každém vpichu) a pořádně! je opláchnout. Zbytky mýdla, oleje, krémy, atd. hodnoty zkreslují. Já měřím vždy z první kapky.
Mražené borůvky by měly být v pohodě, akorát by sis neměla dávat např. snídani chleba se šunkou + k tomu borůvky, ovoce by mělo být nejlépe v dopolední svačině. Nejez ovoce samostatně, vždy přidej tuk a bílovinu (nejlépe i vlákninu, např. lněné semínka jsou skvělé a v těhotenství prospěšné a bezpečné) a to z toho důvodu, že ovoce obsahuje rychlé cukry a tuky, bílkoviny a vláknina zpomaluje jejich rychlý vzestup. Nevím jestli přesně víš, jak to s těhotenskou cukrovkou funguje, ale v pozdějším týdnu, kdy už má miminko vlastní slinivku, tak produkuje vlastní inzulín a pak třeba v případě, že sníš čokoládu, tak po hodině budeš mít hodnoty v pohodě, protože po rychlém vzestupu glykémie tvoje slinivka vyprodukuje málo inzulínu a tvoje miminko musí vyprodukovat ten zbytek, protože cukrovku máš ty a né miminko a to je špatně, protože jeho slinivka se nadměrně zatěžuje.
Na každé poradně by ti měli brát krev, kde se zjišťuje hodnota glykemie na lačno, pokud je jeden odběr více než 5,1, tak se v tom stejném týdnu zopakuje, pokud je zase více než 5,1, tak se glukozovy test neprovádí a diagnóza těhotenské cukrovky je stanovena. Pokud je lačná v pohodě, tak pak tě čeká glukózový test, hodnoty jsou lačná do 5,1, po hodině 10,0 a po dvou hodinách do 7,8 i mírně zvýšené hodnoty ( u mě např 10,01 po hodině a 7,81 po dvou hodinách) znamenají cukrovku, protože “zdravé” tělo by si s tím poradilo úplně jinak. Toto jsou pouze hodnoty pro zátěžový test, po normálním jídle platí hodnoty, které jsem psala v předchozích příspěvcích.
@bluemoon24 ja som v prvom tehu mala tesne nad normu po hodine aj po dvoch ...len to tak lízlo..ale už si nepamätám ake hodnoty som mala ...mne pomáhala dieta, hodnoty som mala väčšinou v norme, sem tam trošku zvýšené a na konci tehu už boli takmer ok....ale to bolo pred viac ako 3 rokmi, už som všetko zabudla ....vtedy som sa triasla nad vysokými hodnotami a teraz mi vrásky robia nízke, možno i falošne ...už si dám väčší pozor...viem čo s čím kombinovať čo sa týka stravy, len môj žalúdok neznesie momentálne tieto kombinácie ...a pečivo jem iba trošku na večeru s bielkovinami a zeleninou, prípadne syry a pod....ráno som si varila ovsenú kašu z vločiek k tomu mandľové maslo a cucoriedky..jeden deň som mala po 2 hodinách okolo 5 a druhý deň 4,1...ja momentalne chodím k diabetologicke len pre istotu ...krv mi u gynekológa ešte nebrali na nič 😢 dokonca na prvotrimestralny skríningu ma poslali na špecializované pracovisko, keďže som prišla o bábätko, tak lietam hore dole po rôznych odborníkoch ...že pre istotu ...pred tehu som mala lačnú hodnotu 5 a teraz tiež v pohode zatiaľ ...odsledujem si ostatné, len neviem či to má zmysel s tým požičaným glukometrom 😞
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
To co ti napsali jsou úplné bludy 🤦🏻♀️ Správné hodnoty jsou na lačno do 5,1. Hodinu od prvního sousta do 7,8 a dvě hodiny od prvního sousta do 6,7 - takto je to stanoveno pro TĚHOTENSKOU CUKROVKU diabetologickou společností a liší se od hodnot pro ostatní typy. Já mívám na lačno běžně 3,7-4,4. Po jídle je to různé od 4,8-7,5 podle toho, co si zrovna dám. Kup si nový glukometr, AccuCheck jsou dobré. Pokud máš otázky, tak se přidej do skupiny na FB Těhotenská cukrovka + vhodne recepty, jsou tam sice drsné, ale mají to fakt dobře nastudované. Já jsem si o tom dost zjišťovala, těhu cukrovku mám, kdybys měla jakékoliv otázky, tak se ptej nebo mi klidně napiš do zprávy 🙂