Nie úplne vyvinutá spojnica medzi mozgovými komorami

gabca1512
27. aug 2015

Zienky,stretli ste sa v tehotenstve s nie uplne vyvinutou spojnicou medzi mozgovymi komorami?posielali vas na dalsie vysetrenia?malo babatko nejake problemy kvoli tomu?nam to zistili,som v 23tt, cakam na magneticku rezonanciu,ale ze uvidi sa az po porode,ako sa bude maly dalej vyvijat..na specializovanom usg mi doktor povedal,ze maly moze mat problemy s recou,alebo neskor problemy pri uceni atd..ale moj gynekolog mi dnes v poradni vravel,ze je moznost,ze maly moze byt autista alebo hocijake dalsie problemy z toho mozu vyplynut a ci som neuvazovala o umelom preruseni tehotenstva..vystrasena som teda riadne..dakujem za kazdu reakciu..

bonaqa2013
27. aug 2015

@gabca1512 lekári toho natárajú.... Nedaj sa znechutiť a stresovať....

perzefona
27. aug 2015

@bonaqa2013 To je ozaj neuveritelne ako moze niekto nieco take napisat..... Normalne sa mi az rozum pozastavuje..... Ozaj neviem ci podozrenie na agenezu corpus callosum je nieco take, co lekari len tak nataraju.

pribinak
27. aug 2015

Ci si neuvažovala o umelom prerušení? Ved si v 24tt?

jasadaresa
27. aug 2015

Gabca, len bud v pokoji. Moja mala ma 6 mes.a zistili jej to pri narodeni. Tiez ma riadne vystrasili. Ale je uplne normalna. Viem porovnat, lebo uz mam deti. Chodime na kontroly na neurologiu kde jej robia usg. Nic sa nemeni. Dr. velmi zlata, ze ani nevieme kolko takychto ludi beha po svete, lebo predtym sa usg mozgu pri narodeni nerobilo a velakrat sa stane, ze clovek ma uraz, robia mu vysetrenia a uplne nahodne popritom najdu tento nalez. A clovek s tym zil, ani o tom nevedel. To je strasne, co ti lekari narozpravali! A potrat!!??? To je co za tupec ten gynekolog? Okamzite zobrat licenciu! To je neeticky pristup! ☹
Ty sa len nic neboj, babatko bude ok, uvidis. Budes ho lubit najviac na svete 😉

bonaqa2013
28. aug 2015

@perzefona jój moja s čím som sa ja už všetko stretla. Pri mojich 4 deťoch som si vypočula kade čo.... Niektorým by trebalo ozaj zobrať licenciu. A ešte si nepočula keď povedali budúcej mamine - na sone že bábo nie je v poriadku a dieťa sa narodilo a bolo všetko OK? Nie? Tak to si ešte málo počula... 😒 😒 😒

lilimoni
28. aug 2015

Joooj tak mojej malej po porode robili sono a vsetko super. Zacala rozpravat ako 3,5 rocna, poruchy ucenia a autizmus.
Keby sa aj naplnili prognozy, tak nie su az take zle.
Zacne rozpravat neskor, nevadi.
V skole bude dieta ako integrovane. Budete sa spolu viac ucit.

Nenechaj sa znechutit. Stresom skodis viac 😉

jasadaresa
28. aug 2015

Bonaqua, ano poznam take pripady. Zial. Nasi lekari sa mylia velmi casto a vo vsetkom. Ja osobne ich beriem s veeelkou rezervou a nespolieham sa na usudok 1 lekara.
lilimoni, prognozy nasich lekarov sa NEplnia 🙂
Viem o vom hovorim, mam 6 deti a so sebou som sa tiez nachodila po dr.

maslenka47
28. aug 2015

@pribinak pri potvrdenej vyvojivej vade plodu je mozne ukoncit tehotenstvo aj v 24tt.

@bonaqa2013 pardon, ale je POVINNOST lekara oboznamit ju s vysledkami vysetreni a moznymi nasledkami. Tak isto, ako je povinnost informovat pred kazdou operaciou, ze mozes dokonca az zomriet - ten papier musis podpisat, inak ta rezat nebudu. Keby to lekar neurobil, dieta je naozaj "vadne" a mater sa zacne stazovat, tak riskuje, ze pride o moznost vykonavat povolanie, v horsom pripade ho posadia do basy. Takze sa trosku spamataj s tymi tvojimi nazormi a skus pouvazovat, co by si robila ty na mieste lekarov. Riskovala by si, ze prides o moznost zivit seba a svoje deti preto, aby si nevyplasila nejaku mamicku?

@jasadaresa v 6tich mesiacoch tvrdit, ze dieta bude trebars aj 6rokoch zarovno s rovesnikmi, je dost odvazne. Drzim palce, aby to tak bolo.

@gabca1512 skus si o diagnoze precitat na internete, dieta moze ale aj nemusi mat subjektivne problemy. To ti nikto dopredu nezaruci.

https://en.wikipedia.org/wiki/Agenesis_of_the_c...

lilimoni
28. aug 2015

Je tazke ribit nejaky zaver podla sona dietatka. Vsak sa este vyvija a za druhe, sono nie je presne. By som sa na nich vyprdla 😉

bonaqa2013
28. aug 2015

@maslenka47 moja, si ešte mladučká a nemáš vôbec ale vôbec žiadne skúsenosti s lekármi a deťmi. Ja to už mám všetko dávno za sebou. Nepíšeš koľko máš rokov, ale ja v tvojom veku som už dávno kočíkovala síce, ale nesnažila som sa robiť múdrejšia ako som - v tom mladom veku bola. Dávaš tu hlúpe názory, neskúsené a zbytočne plašíš ostané maminky.
Poznám veľa prípadov, keď lekári povedali na sone že dieťa je poškodené - konkrétne aj mojej kolegyni, dokonca ju prehovárali na intr. zo zdr. dúvodov, ale keďže s manž. boli veriaci - dieťa si nechali. po narodení všetko v poriadku. dostala odpoveď od lekára veď buďte rada, že je dieťa v poriadku.... V súčasnosti má ich dcéra už aj po maturite .....
S mojou dcérou chodí tiež dievčatko čo maminka prežila keď bola tehu, ako bude dieťa poškodené, nič z neho nebude a dieťa ide v súčasnosti do 4 triedy...
u susedov majú 5 roč. dievčatko, ktoré chceli lekári ukončiť maminke tehu, pretože má bábo genetickú chybu. Tiež videl na sone lekár nejaké nezrastené bruško. Susedka prežila celé tehu s plačom... a teraz sa tešia....A keby som porozmýšľala ešte , tak takých prípadov ......
Ale stáva sa aj opak.... Dieťa je podĺa lekára na sone OK, narodí sa a už nie je OK. Povedia, že medicína nie je na takej úrovni aby predpokladala ako sa čo vyvinie.... A už si počula aby niekto hnal lekára za zle spravené sono? 😒 😒
Píšeš až moc premúdrelo a nič z toho.... A hlavne nestraš maminky.... Psychika urobí svoje.... ☹ ☹

baasss
28. aug 2015

Hmm.. tazko povedat, co mal dr povedat a co nemal.. Na sone by si nevymyslel len tak dg, keby nemal na nu podozrenie. Ked to nakoniec pravda nebude, tak super. Ale je spravne, ze povedal, ze sa mu nieco nepozdava, kedze keby sme nechceli o babatku vediet informacie, co sa daju vycitat zo sona, asi by sme na sono nesli.
A gynekolog.. podla spravy zo sona ma povinnost informovat pacientku, co vsetko moze taka dg obnasat. Pravdou je, ze niekedy doktori nevazia slova a povedia veci tak samozrejme, nesetrne a drsne akoby sa ani nejednalo o zivot dietata alebo matky. Na ich obhajobu.. nie kazdy zvlada sa odosobnit od takychto pripadov a zaroven hladat vhodne slova. Kazdej zene vyhovuje ina komunikacia.. Dr by ale mal svoje pacientky poznat.
Aj mne dr povedal, aby som isla na amnio, ked mi vysli zle tripletesty, aby som stihla pripadne tehu ukoncit. Ale bolo to uz potom na mne. Vedela som, ze nemam na to, aby som ukoncila tehu, preto som ani nesla na amnio a verila som sonu, ze je vsetko ok a vsetko ok bolo. (ale teda ja som mala zo sona vsetko na poriadku).

gabca1512
autor
28. aug 2015

@jasadaresa ked ja uz ani neviem ktoremu z doktorov verit..ten na specializovanom usg mi to vysvetlil poriadne,nastastie vylucil vrodene chyby atd,nic vaznejsie okrem toho,co som pisala vyssie nespomenul..samozrejme,ze sa to uvidi az po narodeni a ako sa bude dalej vyvijat..bola som kludna,kym som nesla do poradne k svojmu gynekologovi a ten nezacal svoje..ja beriem,ze to musi vysvetlit aj zo svojho pohladu,ale tym prerusenim ma "dostal"..on ma uz vystrasil aj ked mi robil cytologiu a povedal,ze mam dysplaziu krcka maternice 2.stupen s prechodom na 3,co je rakovinovy..isla som k specialistovi a ten,ze vsetko je ciste,ze nechape,preco mu ten doktor posiela vystrasene pacientky..tak len dufam,ze aj maly bude v poriadku a budu len tie najmensie problemy,nic vazne..

perzefona
28. aug 2015

@bonaqa2013 och skoda reci.... Poznam dieta s touto diagnozou a je retardovane, na vozicku, nerozprava len kuka...... Rodicia zniceny zivot... Samozrejme staznost na urad pre dohlad na lekara, lebo ako si to predstavuje ze nevidel nieco take..... A nikto im to nevyhovoril, ze lekar predsa za vrodenu chybu nemoze.

Takze tu nevycitaj maslenke, ze tu niekoho strasi.. Ty ju tu upokojujes a ked sa jej narodi retardovane leziace potom co? Ked sa nieco zisti lekar to musi poslat na dalsie vysetrenie..... Tak neviem co riesis.... Co to ma tajit???

Ale tazko viest debatu s niekym ocividne dost jednoduchym.
A a ano predstav si niektore matere su take blbe, ze za vvch nepoznamu pocas tehotenstva vinia lekara a druhe ho zasa vinia za to, ze ju nasiel tak ozaj neviem co teda chcete.
A nehovoriac vid vyssie nikto jej nehovori, ze ma ist na potrat, ale co sa tyka mna radsej by som sa obavala ze nieco nie je v poriadku a nakoniec by sa to nepotvrdilo.... Ako tesit sa, ze je vsetko ok a potom sa narodi postihnute dieta.

gabca1512
autor
28. aug 2015

@perzefona ja sa obavam,pretoze sa to vsetko ukaze az ked sa maly narodi a ako sa bude vyvijat..a dufam,ze sa mi nenarodi "retardovane" dieta ako to ty nazyvas,kedze vsetko ostatne mi lekar vylucil,ci uz vrodene alebo ine chyby..dufam,ze sa mi narodi zdrave,aj ked bude pomalsie vo vyvoji,ale jasne,ze obavy tam budu stale..

perzefona
28. aug 2015

@gabca1512 ja drzim palce, aby bolo vsetko v poriadku..... Toto ochorenie moze mat podla toho co som pozerala rozne stupne....... Ale nepaci sa mi pristup Bonaqui, ktora sa tvari, ze nemas nic riesit, nicoho sa bat, ze bude urcite vsetko ok lebo lekari prehanaju.....

Takze drzim moc palce... Verim, ze sa nic nepotvrdi!

gabca1512
autor
28. aug 2015

@perzefona tak kazdy ma pravo sa vyjadrit..ja to samozrejme neberiem tak,ze sa nebudem bat,pravdu povediac,vystrasilo ma to poriadne,jasne,ze kazdy chce,aby sa mu babo narodilo zdrave..obavat sa budem stale,ale verim,ze aj ked bude jeho vyvoj spomaleny,ze to nebude az take vazne..

maslenka47
28. aug 2015

@bonaqa2013 Figu borovu ty vies, kolko mam ja rokov a ani ti to nepoviem, pretoze tato informacia na ziadnu internetovu stranku nepatri. A este vacsiu figu borovu o mne vies ako o osobe. Ale jedno ti prezradim - mam tendenciu nikomu neverit ani nos medzi ocami, vratane lekarov, a robit si na veci vlastny nazor.

Ze tvoja suseda "zbytocne" prerevala tehotenstvo, alebo ze mne kedysi davno v 16tich povedali, ze nikdy nebudem moct mat deti neznamena, ze "obcas" ti lekari aj nemaju pravdu. A obcas nezistia, a narodi sa retard aj tak. Evidentne, co citam MK, ich chodi po svete viac, nez dost. Mozes sa stavat na zadne kolko chces, ze sa rodia deti s poruchami je proste FAKT.

Ja nemam potrebu nikoho strasit ani nikoho neposielam na potrat alebo nieco podobne. @gabca1512 prajem, aby jej dieta bolo v poriadku.

motovidlo
28. aug 2015

@gabca1512 Gabča, gynekológ nie je neurológ ani pediater ani iný špecializovaný lekár, je to gynekológ. Je to to isté, ako keby sa k tomu vyjadroval tvoj zubár. Viem, že si vyplašená, mám syna s vážnou vrodenou vývojovou chybou mozgu, predčasne a neviem čo ešte aké problémy boli. Dnes je to ukecaný 3ročný šibal.
Nechcem tým zľahčovať diagnózu, ale rozprávaj sa s odborníkmi, ktorí tomu rozumejú - tj. detský neurológ, ak sa ti podarí. Ale podľa mojej skúsenosti Ti aj tak nič nepovedia, lebo bohužiaľ ani oni nemajú kryštálovú guľu, a rozsah akýchkoľvek "chýb" na mozgu je od ťažkého postihnutia až po nič.

@maslenka47 Chcem ťa poprosiť, bez ohľadu na tvoj názor - nazvať niekoho retard je veľmi neslušné a agresívne. Môj syn je podľa tvojej definície retard, a naozaj je to veľmi urážlivé označenie jedného šikovného, zlatého a dobrého chlapca. Bez ohľadu na to, čo má alebo nemá v hlave.

maciatkolulu
28. aug 2015

@maslenka47 mas v niecom pravdu, len to podavas dost nechutne. Uz len vyraz "retard"je hnusny, ako matke postihnuteho dietata by ti to tiez nebolo prijemne. Jasne, ze netreba tahat medove fuzy popod nos ziadnej budicej matke a povedat jej pravdu, co sa moze ALE nemusi stat. Rozhodne keby ju lekar ukludnil a nevydesil, tak o licenciu nepride. Sama som si presla pri prvom tehotenstve od osmeho mesiaca peklom. Nasli malej hydrocephalus. Nebudem opisovat ako sa ku mne choval lekar na kramaroch, kt.konzultoval co a ako dalej so mnou, este teraz skoro po 18.rokoch mi prichadza zle, ked si na to spomenie.. a preco potlm na Sulekovej mali taky pristup, ze som bola zrazu absolutne kludna? Preco to tam dokazali, hmmm a nebali sa o ziadne licencie. A uplne najprofesionalnejsia bola vtedajsia primarka neonatologie Bielikova. Dcera bola operovana a je to teraz mlada, krasna, ZDRAVA slecna k torej vela.ludi ani nevie, cim sme si presli. Ale trauma z toho ako mi podaval pan "doktor"informacie a ako napr.podala informacie primarka neurologie na kramaroch mojej.mame zanechali na nas dozivotne nasledky. A keby som si mala.dat zobrat svoje nadherne dieta, len preto, ze jej nasli hydrocephalus, tak by som sa zblaznila, najma ked je vlastne uplne ok. Takze lekar mi mal podavat informacie patricne a ludsky. A slovo retard, alebo hydrosko mi dvihaju krvny tlak. @gabca1512 hlavu hore, je to tvoje dieta, riad sa svojimi pocitmi. Ja som ani na sekundu nepripustila, zeby moje dieta bola nejako postihnute. Viem ako sa citis, tak sa snaz v ramci moznosti snaz byt kludna, babo vsetko citi. Bude dobre. Drz sa.

gabca1512
autor
28. aug 2015

@maciatkolulu dakujem za povzbudive slova..snazim sa mysliet pozitivne a verim,ze maly bude v poriadku,len ten strach tam stale je...ked ma jeden doktor ako tak ukludnil a druhy vydesil,budem dufat..

maciatkolulu
28. aug 2015

@gabca1512 hlavu hore, uvidis, bude dobre.

baasss
28. aug 2015

@gabca1512 podla toho co pises, tak tvoj gynekolog je zrejme z tych, co sa vyzivaju v straseni. Mala som aj ja takeho, kamoske presne toto spravil pri cyto, co si pisala vyssie a nakoniec vysvitlo, ze mu islo o to, aby sa u neho dala zaockavat proti HPV virusu, co v jej pripade uz by aj tak bolo bezpredmetne a hlavne dost pritiahnute za vlasy. Okrem toho ju strasil (v tom case cca 23 rocnu), ze bud otehotnie do roka dvoch alebo nikdy nebude mat deti, lebo pride o maternicu. Isla inam, rodila o dost neskor, dnes ma dve krasne deti a maternicu tiez. Ja som od neho odisla sice kvoli inemu konfliktu, ale som rada, ze som inde. Moj dr tiez nie je z tych, co vazia slova, skor hovori na rovinu, ale neprehana, takze som spokojna. Tym som chcela povedat, ze mozno by nebolo odveci zvazit aj zmenu gynekologa.
A co sa tyka babatka, riad sa tym, co ti povedal specialista a ked teda uz o tej hroziacej dg vies, snaz sa na nu co najviac pripravit nastudovanim informacii. Potom budes rozumiet hned aj ked sa budu bavit dr medzi sebou a budes vediet, na com ste. Ja verim, ze to dopadne dobre a narodi sa ti zdrave babatko alebo ak teda by to uz muselo byt, tak ten najlahsi stupen. Hlavne sa nepoddavaj negativnym emociam a myslienkam.

gabca1512
autor
28. aug 2015

@baasss tak nad zmenou gynekologa uvazujem,len musim najst "normalneho"..
a ohladom nalezu na usg,este ma caka magneticka rezonancia,tak uvidim co povedia tam..specialista vaznejsie chyby vylucil,tak dufam,ze to tak aj bude..aj ked sa to ukaze,az ked sa maly narodi a bude sa vyvijat..snazim sa mysliet pozitivne..pri prvom som skoro do 20tt nechodila na ziadne usg ani nikam a je chvalabohu zdravy.tak verim,ze aj druhy bude v poriadku..

baasss
28. aug 2015

@gabca1512 to je velmi dolezite, ze nenasiel dr ziadne dalsie vaznejsie chyby. Uz len kvoli tomu verim, ze ak sa to bude nejak u vas prejavovat, tak snad naozaj len minimalne. Drzim velmi palce. Kazdopadne, je to tvoj drobcek, budes ho urcite lubit najviac na svete, nech je akykolvek a tak skus mysliet na to, aky bude sikovny, krasny, blondiacik alebo tmavovlasy, s dlhymi mihalnicami a hnedymi ocami 😉 a on nakoniec taky presne bude

seahorse27
28. aug 2015

@gabca1512 Ked sa nad tym zamyslis, komu budes viac verit? Obvodakovi, ktory s touto diagnózou nema priamu skusenost, ale snazi sa byt za mudreho alebo specialistovi? Myslim, ze je to jasne.... Ak mas vsetko ostatne ok, je celkom pravdepodobne, ze babo nebude mat velke problemy...nejake mozno budu, ale aspon sa mozes na to dopredu pripravit, kedze to vies. Tu na MK je diskusia ohladne agenezy corpus callosum - precitaj si skusenosti maminiek. V podstate tie, co maju deticky len s touto izolovanou dg. a nemaju ine vady, tak su na tom celkom dobre. Drzim velmi palce, aby bolo vsetko v co najvacsom poriadku a urcite by som este zvazila konzultaciu s neurológom - ten sa ti podla mna k tomu vyjadri najkompetentnejsie...nie ako obvodny gynekolog bez kuska empatie 😒 Pochybujem, ze ti odporuci prerusenie tehotenstva, pri takejto dg. by som ja osobne na to nepomyslela ani nahodou 😉

bonaqa2013
28. aug 2015

@maslenka47 žena, ty to máš ale poriadne pomýlené... A tie vyjadrenia o postihnutých deťoch - tak to je na uváženie. normálny človek sa tak ozaj nevyjadruje, ani keby ako bolo to dieťa postihnuté. smutné....
nekrič hop kým nepreskočíš, alebo zariekavaného chleba najvačší kus....

bonaqa2013
28. aug 2015

@perzefona vieš o tom že DMO sa nedá zistiť na sone? DMO sa môže na dieťati prejaviť až po narodení... aj niekoľko mesiacov . ak nevieš .... ak ti lekár na sone povie, že všetko je OK, nemáš záruku že je to ozaj pravda. Po narodení môžu vyskočiť také diagn. že budeš oči otvárať....

gabca1512
autor
28. aug 2015

@seahorse27 s neurologom sa mam stretnut po magnetickej rezonancii,tak uvidim..nad prerusenim som vobec nepremyslala,tak ma tym moj gynekolog dost prekvapil..specialista tiez vravel,ze je velmi dobre,ze vsetko ostatne je v poriadku..tak verim,ze bude..

seahorse27
29. aug 2015

@gabca1512 kašli na gyndosa, ten sa tomu pramálo rozumie, nič nevie, ako to celé dopadne a bude ta stresovať takýmito vyjadreniami, je uplne neprofesionálny...hnala by som takýchto doktorov. Ako si vôbec dovolí len na základe sona nieco take vobec navrhnúť? Mne tiež pocas tehu čosi našiel špecialista na sone, ale moj gynekológ sa k tomu absolútne nevyjadroval, nechal to všetko na neho a len mi povedal, ze dúfa, ze bude všetko v poriadku a ze mi drzi palce. Nešťastie na ďalšej kontrole už bolo všetko ok. Naozaj počkaj na vyjadrenie neurológa po MR, to bude klúčové a toho sa drž. Ja verím, ze to nebude take zle podľa doterajších tvojich vysledkov😉

sardinka333
29. aug 2015

zase ,,falošná lutost,, je tiež na nič..ked je tam podozrenie tak nemožem k tomu pristupovať iba štýlom ze ved ,,lekari nataraju,, jasne - čo lekár to nazor. Mozog je stale orgán, ktorý je velmi málo preskumaný. Takže ťažko povedať čo vo vysledku s dieťaťom bude...ťažko poškodené dieťa je tragedia pre celu rodinu - spočiatku určite kým sa s tým naučia žiť. To zmení smer celého života rodiny.
A ved v mnohých podobných diskusiách pdporučaju toho MUDR. Grochalu z Martina že ten je kapacita na tie uzv. vady...čo neskusite?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre