Ahojte dievčatá, pred týždňom, čiže v 26tt som absolvovala test na tehotensku cukrovku. Výsledky boli v poriadku. Kúpila som si však z vlastnej iniciatívy glukomer a meriam si cukor. Teóriu ovládam. Viem, ze po hodine by mal byť cukor z prsta 7, 8 mmol/l. No mne však po jedle uz druhý deň vyskakuje cukor po hodine z prsta nad 8, 5 mmol/l. Začínam sa bat, ze oggt test mi tehotensku cukrovku neodhalil a ja ju mam. Stretol sa s tým niekto, ze mu nebola odhalená tehotenska cukrovka, no napriek tomu ju mal. Ďakujem za odpovede.
Pokiaľ nie sú hodnoty po hodine od jedla extrémne vysoké, aj tak by ti bola nastavená len "dieta". Treba si sledovať po akých potravinách neklesne cukor po 1h pod 8 a tým sa vyhýbať 🙂
Pri tehotenskej cukrovke sa meria po hodine. Ja by som to spomenula na ďalšej poradni. Dovtedy by som dodržiavala diétu a jedla menšie porcie pravidelnejšie, žiadne sladené vody a sladkosti. Mne to vyskakovalo skôr ráno ako po jedle, treba odsledovať aj na lačno a uvidíš
Ja som sa s tým stretla v nemocnici, dieťatko nebude dostatočne priberať a rásť, žene to parádne zaťaží organizmus a obličky, povedzte to svojmu gynekológovi, držte diétu, jedzte plnohodnotnejšie sacharidy v menších dávkach 5 krát denne, viac zeleniny, vyhýbajte sa sladeným nápojom, vaše hodnoty nie sú tragické,ale nemalo by sa to podceniť, inzulin vám nedajú, ale dieťatko sa sleduje viac.
@mamina7070 meria sa po hodine. No jedla som pizzu, ktorú som si doma urobila. Len ma to normálne vylakalo. Včera to bolo šampiónov rizoto. Je pravda, že jem dosť veľké porcie.
@zuzanaa239 sladke nejem vôbec. Iba ovocie. Možno bude problém v tom, že jem 3krat denne a veľké porcie.
@lussy203 ráno mam stále do 5 mmol/l. Budem si to sledovať. Jest viackrát denne a menšie porcie, dakujem
Po pizzi niet divu, že máš toľko. A meria sa po dvoch hodinách, naozaj. Kvôli čomu si si kúpila glukomer? Cítiš sa zle, či myslíš, že máš nejakú predispozíciu?
piza rizoto a velke porcie ? tak v tom je presne pricina
ryza velmi zvysuje glukozu v krvi a detto pizza
a meria sa po hodine pri tehotnych to sa ospravedlnujem ale tvoja hodnota je mierne zvysena a riesi sa dietou a pohybom
Jaky byl postup provedeni ogtt?
Teorii mas zvladnutou dobre, opravdu se meri po hodine a hodnota je do 7,8mmol/l. Pochopila jsem, ze se ti to stalo vice krat. Jak dlouho si treba jedla tu pizzu? Pizza je glykemicky velmi narocne jidlo a jestli jsi ji jedla pul hodiny, tak je to ok. Spravne by sis mela zmerit po hodine, ale jidlo bys mela snist do max 15 minut, tak zkus vyzkouset takto.
@zuat glukomer som si kúpila preto, že minulý rok moja dobra kamarátka mala neodhalenu cukrovku a dieta neprežilo pri pôrode. Doktor to uzavrel, ako neodhalena cukrovka.
@bluemoon24 postup pri oggt bol, ako ma byt. Ráno mi brali krv zo zily, potom som vypila tú vodu a po hodine mi opäť zobrali krv zo zily. Po 2 hodinách zase odber zo zily.
@mamina7070 no budem si musieť strážiť tie sacharidy a jest v menších porciach. No, čo keď som takto nevedome ublizovala celé tehotenstvo svojmu nenarodenemu dietatu. To ma skôr trápi.
@bluemoon24 nikdy nejem dlhsie, ako 15 min. To viem tiež, že jedlo by sa malo zjest do 15 min.
@autorka Ja som tehu cukrovku mala potvrdenú pri obidvoch tehotenstvách. Cukor som merala aj pred jedlom aj hodinu po jedle (6x denne pichnutie do prsta). Ak máš 8,5 hodinu po jedle, to je veľmi veľa. Ja som mala jeden-jedinýkrát 8,2 hodinu po zjedení obeda a diabetológ z toho nebol nadšený 🙄 Pri prísnom dodržovaní diéty som mala hodnoty medzi 4,5-6 (záznamník mám doteraz odložený).
@jasminkaj urcite to spomeniem na poradni budúci týždeň, dakujem
Urcite po 2h.Ak hladina nalacno nepresiahne 7.8mmol a po 2 hodinach 11.1mmol, o diabetes mellitus aj gestacny sa nejedna.Dr
@bluemoon24
@bluemoon24 Prosim, podla akeho WHO doporucenia sa riadite?Postrandialna glykemia sa meria a podla nej sa riadime ako lekari 2 h po jedle.Dr
@aimee77 ja s riadim iba podľa toho, čo som našla na stránke tehotenska cukrovka. Nie som odborník, tak naozaj neviem.
Treba sa opytat vzdy lekara.To doporucenia u pacientky uz s potvrdenym DM.Aby nebola v hypo, prip.hyper.Ale aj nemala po 2h glykemiu 7.8mmol a viac, o gestacny DM sa nejedna.
Tu su zhrnuté aj riziká pre obe strany
https://www.modrykonik.sk/blog/lenok/article/gestacny-diabetes-tehotenstvo-s-diabetom/
@aimee77 podle doporuceni ceske diabetologicke spolecnosti, ale podle tohoto clanku, ktery jsem v rychlosti nasla https://platform.who.int/docs/default-source/mc... je to stejne jako doporuceni WHO.
@aimee77 diabetici si meraju po dvoch, ale pri tehotenskej cukrovke sa meria po hodine. Autorka si načítala správne.
Treba nasadiť sacharidovu diétu a kontorlne merať po hodine. Hypoglyemia býva len ak si picháš inzulín, pri diéte nehrozia žiadne rizika
@mia_von_prag ja mam tiež také informácie, ako pisete
Ahoj, ja mam GDM uz 5 tyzdnov, ak ta zaujimaju hodnoty glykemie ake mam nakazane ja, tak kludne napis.
Svoju tehotenskú cukrovku som ukončila minulý rok. Diabetologička po mne nikdy nechcela, aby som si merala hladinu cukru v krvi po hodine ale až po 2 hodinách. Asi každá to má inak... Mne dokonca vychádzali iné čísla aj medzi 2 prstami, porovnávala som prstenník a prostredník. Ale prstenník bol môj hlavný prst na odber. Hladinu mi ovplyvňovalo aj to, koľko vody som vypila a koľko som sa hýbala.
Ak si nie si istá, popros doktorku o test na glykozylovaný hemoglobín. Je to akási história, priemer cukru v krvi za posledné obdobie, cca 8 - 12 týždňov.
Pri hocijakej cukrovke je dôležité sledovať glykemický index ale aj glykemickú nálož. Pozri tabuľky na internete.
Toto som dávnejšie písala k podobnej téme:
"Tehotenská cukrovka predstavuje intoleranciu glukózy kvôli poruche citlivosti na inzulín vplyvom hormonálnych zmien (placenta vytvára hormóny, ktoré oslabujú činnosť inzulínu). Najčastejšie sa objavuje po 20. týždni tehotenstva."
Je možné, že tvoja placenta sa prejavila až teraz.
Rozhodne choď ešte za lekárkou, tehotenská cukrovka sa vie zhoršiť. Napríklad, ja som s blížiacim sa dňom pôrodu mohla stále menej a menej vecí.
@plamienka555 glykovaný hemoglobín som si dala kontrolovať, keď som bola v 20tt, tak som mala výsledky v norme. Môžem sa opýtať, že prečo až po 2 hodinách si si merala? Presne toto iste mi písala jedna baba, ze tiež po 2 hodinách. Kamarátka si musela merat po hodine. Aši v tom doktori nie sú jednotní. Ďakujem za radu. Budem si merat pravidelne a spomeniem to aj doktorovi. Nechcem urcite nič podceniť.
Vraj kvôli placente, že tá odozva tela na príjem cukru je dlhšia. A nemám porovnávať tehotenskú cukrovku s iným diabetesom, že je to kapitola sama o sebe. Taktiež mi povedala, že bábätku škodí dlhodobý vysoký cukor v krvi, tj. tá nestrážená cukrovka.
Prosím ťa, akého gynekológa mala tvoja kamarátka a ako robil test na cukrovku Dr? A ako robil test na cukrovku tebe? Ja som mala neodhalenu cukrovku v 1. Tehu.... bábätko prežilo ale následky to si to dieťa bude niesť celý život
@agy71 ake nasledky ma vase babatko?
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
skor napis co si jedla a pila a po hodine sa cukor nemeria az po dvoch
od jedla pitia