Negatívne nifty + následne pozitívny skríning 1:70

13. mar 2024

Dobrý večer, zakladám anonymnú diskusiu.
Najbližšej kamarátke dnes prišli výsledky z prenatálneho skríningu (povinného) s rizikom na DS 1:70.
Ma 38 rokov, pred týmto výsledkom si dávala robiť Nifty testy, ktoré vyšli v poriadku.
Samozrejme ju lekárka posiela na genetiku, predpokladám na konzultáciu, ale predsa.
Trápi ma táto situácia a aj to, že nifty som jej v podstate odporučila ja a teraz ma z nich pocit, že boli vlastne na nič.
Ja tieto povinne testy beriem ako cistu kalkulačku, no aj tak mám strach čo tam takto “zblblo”. Určite by som sa obávala aj ja, napriek negatívnemu nifty, proste človeka to nejako nahloda.
Budú navrhovať amnio?

dori2
13. mar 2024

ja som pri prvom mala 25rokov, pozitivny skrining a navrhovali amnio. nesla som. a ani nikde inde. v 20tt som isla na poriadne vysetrenie u grochala, ten to vyvratil. dieta mam naozaj zdrave

aliaray1
13. mar 2024

Ahoj,
Nifty nie je diagnosticka metoda, casto vychadza nepresne a nie je povinna, poistovna nic nepreplaca. Jedina diagnosticka metoda je iba amniocenteza. Krv ta zakladna co robia na gynde nie je 100% spolahliva, skor naozaj orientacna.
Prenatalny screening neodhali vsetko, dokonca ani ten 2 trimestralny - to jej vysvetlia asi aj na genetike. Este sa bude robit krv na gybde aj v 2 trim, ale pozor, aj ja som sa dozvedela, ze ak aj vyjde lepsi vysledok ako v 1.trim, obe krvi maju uz akoby ine parametre (cize nespravne som si myslela, ze oproti 1.krvi sa mi 2.zhorsila).

Cize, jedina diagnosticka metoda je amniocenteza. Na genetike im obom s partnerom vedia vziat a spravit krv, ci neprenasaju genet. choroby. 2.trimestralne prenatalne sono ukaze vela ale nie vsetko.
A rozhodnut sa ci ist alebo neist na potrat z dovodu genetickej choroby sa vie az do 24tt.

moneequa
13. mar 2024

@aliaray1 Nifty casto vychadza nepresne??? Nifty s presnosnou 99,5 % zisti, ci dieta ma downov syndrom.

lienka.7
13. mar 2024

@autorka "pokec" na genetike je o ničom, pošlú ju na amnio. Otázne je ci tam pôjde.

moneequa
13. mar 2024

ja som bola na genetike po zlych vysledkoch tripple, ako nahradu amniocentezy mi priamo tam ponukli tieto NIPT testy (trisomy, nifty) . Preto som si pri druhom dala spravit hned v 12 t Nifty aby ma tieto tripple zbytocne nestresovali, kedze je to len statisticky odhad, narozdiel od NIPT testov.

luckka6
13. mar 2024

Mne nevyslo sice riziko na DS ale na zvysne dva…1:40 a 1:110…dala som si spravit platene trisomy testy a tie to vyvratili, dohodla som si sono u Grochala. Na genetike boli spokojni s vysledkami trisomy a ked som poslala aj vysledok od Grochala uplne to stacilo. Ani jedno sa nepotvrdilo ani po narodeni dietatka 🙏🏻 ….moj gynekolog mi to povedal tak, ze je to ako 40 kariet a 1 z nich bude cierny peter…triple testy su len statisticke…

petamich
13. mar 2024

v pripade, ze pacientka absolvovala Trisomy/Nifty moj lekar uz vysledky Tripple testu (skriningu) ani nekomunikuje, nakolko Trisomy/Nifty su daleko daleko presnejsie ako tento viac menej statisticky screening

Nechapem preco vobec riesi jej gynekologicka vysledok, ked Nifty s 99%+ pravdepodobnostou vie potvrdit/vyvratit DS

aliaray1
13. mar 2024

@moneequa ano nepresne a nemusia vobec, a to ani po opakovanom odbere, zavisi od mnozstva meranych latok ako napr. DNA dietata v krvi matky a pod. Nie je to diagnosticka metoda, rovnako ako ani tripple.
Prenatalny screening zasa nevie vyvratit napr. trisomy 18, len predpokladat 🤷‍♀️ a napr. s trisomy 18 sa realne podla genetickej amb.nenarodi v SR viac ako 1 dieta, ak vobec. Ja na prenatalne screeningy chodim, aj pre dobry pocit.

denden77
13. mar 2024

genetika bude len "bla bla bla.. odporucame amnio".. ak ma negativne Nifty, odmietla by som amnio a priplatila UTZ 😊

autor
13. mar 2024

@petamich ja som mala presne rovnaký názor, ale lekárka to rieši. Možno musí. Ale človeka to trápi a už tie nifty tak inak vníma. Inak po novom už robia nifty v labaku v Dansku a už vo výsledkoch nie je určená pravdepodobnosť v číslach.

autor
13. mar 2024

@denden77 na utz ide k dr. Holanovi o 2 týždne, to si myslím je fajn. Len proste tento hlúpy screening zamiešal myšlienky 😣

autor
13. mar 2024

@luckka6 chápem, že na genetike budú spokojní, ale obávam sa, že ona pokoj bude ťažko bez amnio hľadať. Neistota je stále, ja mám ročnú dcéru a ten strach je stále a asi aj bude, ale keď sa ma žena rozhodnúť, čo spraviť, to boli aj pre mna muky…

autor
13. mar 2024

@aliaray1 áno, amnio je jediná istota, ale aj riziko. Stále si myslím, že u nej v tej kalkulácii veľa zohral vek, ale spoliehať sa na to nemôžeme. A zároveň verim nifty testom a nie tomuto povinnému screeningu, no pochybnosť vyvolá.

plamienka555
13. mar 2024

K tomu veku, mne v papieri z screeningu vrodených vád napísali: Aj keď je očakávané riziko Downovho syndrómu vypočítané podľa veku matky (34 r) vyššie (1 v 480), riziko je fakticky nižšie pre hladinu... Určili ho na menej ako 1 v 50 000.

autor
13. mar 2024

@plamienka555 ja som to mala tiež takto, že bolo riziko nižšie ako podľa veku. Obávam sa, že odpoved bude len amnio. Len potom prečo neveriť tým nifty testom. Smutná som z toho 😥

plamienka555
13. mar 2024

Keď som bola tehotná, vždy som si študovala, čo sa deje a čo sa môže dokaziť. Zabrdla som do rôznych tém, chcela som mať aspoň aký taký prehľad, no aj tak som z každej návštevy lekára googlila každé tretie slovo. Ale teraz k veci, žienky tu spomenuli doktora Grochala, nech si o ňom kamarátka nájde info, na jeho meno som veľmi často narážala pri podobných témach.

moneequa
13. mar 2024

@aliaray1 ano, ale fetalna frakcia je na teste uvedena a aj hranica , ktora je potrebna na stanovenie vysledku, takze evidente v danom pripade sa test podarilo spravit. Viem, ze to nie je diagnosticka metoda, ale to ze to test nevie so 100% istotou, neznamna, ze vychadza casto zle..

moneequa
13. mar 2024

@aliaray1 specificita nifty pre trisomie je 99,95%

Specificita testu nebo vyšetření vyjadřuje procento lidí, kteří mají negativní nález z vyšetření na určitou nemoc nebo stav, ve skupině lidí, kteří tuto nemoc skutečně nemají. Žádný test nemá 100% specificitu, protože u některých lidí, kteří danou nemoc nebo stav nemají, vyjde falešně pozitivní nález.

luckka6
13. mar 2024

No ale ved ma predsa vysledok z nifty? Ja som teda mala obrovske obavy…riziko bolo dvojnasobne a trisomy ma upokojili…a Grochal tiez…bola som este aj u Holana..nech si o nich oboch precita a na genetiku odporucam dr Krizana..drzim palceky…viem, aky je to strach..

luciaaaaa
13. mar 2024

Mna zarazil druhy riadok...prenatalny skrinig (povinny). Toto v ziadnom pripade povinne nie je a ani moj gynekolog, ani dalsi dvaja, ktorych poznam ich uz nerobia, pretoze je to statisticka idiotina, ktora vytvara paniku tehotnym zenam, nic ine.
Ak nifty vyslo negativne, je vsetko v poriadku, nifty je odber z krvi, nie hlupa statistika. Nifty maju takmer 100% istotu, vobec by som to dalej neriesila. Tiez som si nifty davala robit.

luciaaaaa
13. mar 2024

@aliaray1 trisomy a nifty su presne na takmer 100%, skus si o tom co to nastudovat pred tym ako tu budes mudrovat. Nie je to statisticka metoda, je to vysetrie z krvi matky, kde sa nachadza DNA dietata. Ak tej DNA dietata je malo, odber sa robi opakovane. Ak je opat DNA malo, test sa uzavrie ako nevyhodnotitelny. Ziadne falosne a zavadzajuce informacie.

lula3108
14. mar 2024

Ja som si dala robit nifty cca v 10tt a potom som isla na plateny skrining k Brestanskemu a ten mi povedal ze naco tam vobec som😄ze nifty je ako vysoka skola s doktoratom a cervenym diplomom a tento skrining je ako maturita. A ze tie povinne tripple testy su opeoti tomu ako skolka pre deti😄cize absolutne by som si z toho nic nerobila, nifty su vzdy ovela presnejsie ako vsetko ine kedze ide priamo o vysetrenie DNA

hindakus
14. mar 2024

Down. syndrom nie je zdaleka jediná genetická nemoc, je tisíc dalších syndromov, na kt. pozit. skrining upozorňuje..

aliaray1
14. mar 2024

@moneequa pozri si ak mas zaujem, diskusie aj tu na MK. Je ich velmi vela a baby opisovali, ze im vysli nespravne vysledky. Vysli pozitivne, preto ich poslali na amnio a ta vysla negativne alebo ze na amnio nesli a narodili sa uplne zdrave babatka 🤷‍♀️.
Mna zarazilo, ze ktorym nevysli testy nijako kvoli nedostatku DNA, ze nevratili aspon cast nakladov naspat - chapem ze pracu vykonali, no z ludskeho hladiska by mi to prislo spravne.

moneequa
14. mar 2024

@aliaray1 ja som absolvovala aj trisomy aj nifty, tak ta mozem ubezpecit, ze kazdy clanok, diskusiu a poradnu na SK a CR mam precitanu..Praveze na diskusiach som casto citala, ako zeny pisali, ako ich znama mala pozitivnu amniocentezu a dieta bolo zdrave, to vedie skor k zaveru, ze nie vsetkemu sa v diskusiach da verit a ze, niektore zeny skor nevedia rozdiel medzi tripple, nipt, amniocenteza a siria potom hluposti . Samozrejme, pozitivny vysledok nifty treba potvrdit amniocentezou, ale nestava sa CASTO, ze amniocenteza je negativna, ale stat sa moze (nie je to pripad autork tejto diskusie, ona mala nifty negativne). Rovnako je fakt, ze Nifty nezarucuje ze dieta bude zdrave, nakolko existuje este mnozstvo vad, ktore on vobec netestuje...

tinkavvv
14. mar 2024

@aliaray1 prosim, daj nam odkaz aspon na jednu diskusiu, kde nifty/trisomny vysiel pozitivne a amniocenteza to nakoniec vyvratila.

moneequa
14. mar 2024

@tinkavvv 1 pripad som citala, aj jej casom vratili peniaze ( ale to ze to niekto napise na diskusiu MK, este nevies overit ci sa realne stalo), potom vscsinou pisu take, ze zrejme ani nevedia co mala znama za test..

aliaray1
14. mar 2024

@tinkavvv ahoj, ked scrollnes dole, vies si suvisiace diskusie pozriet a precitat.

aliaray1
14. mar 2024

@moneequa no ja som kvoli sebe presla tieto diskusie na MK a aj v CR.
Davalo mi zmysel, ze zrejme teda naozaj presne nebudu, kedze ak by boli, asi by tie baby neposielali aj na amnio dodatocne 🤔

moneequa
14. mar 2024

@aliaray1 ale ved to mas jasne napisane na letaku aj stranke spolocnosti aj vsade, ze v pripade pozitivneho vysledku na UPT je potrebna amniocenteza, ze to nie je diagnosticka metoda, to nie je ziadne tajomstvo ktore musis hladat v diskusiach! Opat to neznamena tvoje tvrdenie, ze sa CASTO mylia. Tie % senzitivity a specificty testu, ktore mas na teste uvedene, su vypocitane na zaklade realnych vysledkov , nie z random diskusii anonymnych uzivatelov na modrom koniku predsa!!!

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre