Nedostatok železa v tehotenstve

29. jún 2023

Ahojte, som v 8 mesiaci tehotenstva, lekár mi zistil z krvného obrazu nedostatok železa a predpísal mi 2 x denne tablety FERRETAB COMP. Užívala som vitamíny pre tehotné MAMAVIT. Keď som sa ho opýtala, či môžem brať aj Mamavit aj toto železo tak povedal, že áno. Lenže ja som sa dočítala, že FERRETAB 2 tbl. obsahujú 1000 mikrogramov kys.listovej a v Mamavit je 800 mikrogramov kys.listovej. Je vôbec bezpečné a potrebné užívať takú dávku kys.listovej? Ja som pre istotu Mamavit vysadila. Myslím, že už nebude Mamavit potrebný, keďže mám cca 1 mesiac do pôrodu. Je tu medzi Vami aj farmaceutka, ktorá by mi mohla v tomto poradiť? Ďakujem pekne 🙂

autor
29. jún 2023

Ešte som sa chcela opýtať, či si mám dopĺňať vit. D keď som vysadila Mamavit? Môžem si dávať Vigantol 2 kvapky 2 x týždenne alebo už netreba, keď je leto? Na slnko až tak často nechodím. Čítala som, že stačí pobyt na slnku 20 min denne?

alison11
29. jún 2023

Ahoj D vitamín už nemusíš a prosím,nechoď na priame slnko spravia sa Ti pečeňové fľaky ktoré ťažko miznú ak vôbec.Tie pečeňové fľaky vznikajú z hormónov počas tehotenstva.Ja som brala Ladyvita kvôli nízkemu železu v tehotenstve ale ja od 4. mesiaca.

autor
30. jún 2023

@alison11 Ďakujem za radu 🙂

nikk3y
30. jún 2023

kým máš len lieky tak si natom dobre ale všetko by som konzultovala s lekárom šak vie čo robí a ak máš naozaj nízke hodnoty 🙂 ... ja som chodila v 8 mesiaci na infúzie železa 😊

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre