Náhly a výrazný pokles hemoglobínu v 4. mesiaci, železo a B12 v norme

pietrula
27. sep 2023

Ahojte, môj problém je nasledovný. V prvom trimestri mi hemoglobín klesol len o máličko (či je normálka), no v priebehu 4.mesiaca mi čo týždeň, to klesne o 10. Naposledy zo 105 na 96 za 5 dni. Podľa tohto trendu o 2-3 tyzdne budem na 70-80 a skončím na transfuzii a do konca tehu je ďaleko (som len 16tt).

Ako samoplatca som si urobila posledne 2 krvné obrazy, keďže ma dosť znepokojil ten, čo mi robila gynekologička začiatkom septembra. Taktiež som si dala vyšetriť železo, kyselinu listovú a aktívnu formu B12. Všetko mám v norme, priam skôr pri hornej hranici. Napriek tomuto hematologicka iba do mňa tlači železo (zatiaľ sme komunikovali iba cez tel, inak ku nej chodím kvôli zrážanlivosti).

Moja hlavná otázka je, či mala nejaká z vás podobnú situáciu, že vitamíny a železo dobre a hemoglobín silno a rýchlo padal ? Zastavilo sa vám to padanie? Alebo čo sa vlastne dialo?

Moja mama ma autoimunitnu hemolyticku anémiu (imunita si napáda červené krvinky), pól roka trvalo, kým je na to prišli, iba si ju podhadzoval lekári a dostávala transfuzie. Je to veľmi vzácne ochorenie, najmä tehotenstvom spustené a lekári s ním nemajú skúsenosti. Predpokladám, že by som mohla mat tento problém. Zatiaľ som na fóre, ani českom nenašla nič na túto tému. Len odborné štúdie zo zahraničia.

Ďakujem za skúsenosti

e1i
27. sep 2023

@pietrula ak hematolog vie o rodinnej anamneze,snad existuje vysetrenie na potvrdenie alebo vylucenie tejto dg a urobi Vam ho. Svagrina chodila na infuzky zeleza,vzdy na par dni do nemocnice,asi 2 alebo 3x tak bola

pietrula
autor
27. sep 2023

@e1i no ale píšem, že železa mám na rozdávanie. Existujú parametre, ktoré na to ochorenie môžu poukazovať. Ale lekárka ma ani len nechce objednať na vyšetrenie, že to mám “bežný problém”.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre