Nadmerná obezita a tehotenstvo

julianka312
7. aug 2024

Viem že to tu už bolo písané, ale dosť dávno a neviem či mi tam budu reagovať tak radšej píšem v novom 😁... Mám už syna má 7 rokov, pri nemu som tak isto bola obezna, mala som 108 kíl a pribrala som za cele tehotenstvo len 4 kila, ale teraz mam o 20 kíl viac. Vážim 130 a som otehotnela, bola som aj minulý rok ale som potratila. Moja otázka znie, je tu niektorá mamina ktorá vážila tak ako ja, mala dosť obezitu... Veľmi sa bojím, aby som nemala komplikovane tehotenstvo alebo aj pôrod, bojím sa veľmi kvôli váhe... Bola som tehotná aj minulý rok ale v 13tt som potratila 😪... ( a prosím Vás komenty ako som mohla otehotnieť keď viem akú mám váhu a podobne ja viem, ale fakt som začala akurát s diétou a stalo sa, aj sme to jasne že plánovali lebo po druhom dieťati veľmi túžime)

colsami
7. aug 2024

Ano mam kamosku co mala cca Tvoju vahu, bola velmi obezna a v tomto stave vynosila porodila dve deti. Vies, zbytocne budem pisat o jej komplikaciach, pre Teba to nic neznamena, kedze vsetko je individualne.
A sama si si dostatocne vedoma toho ze vyrazna obezita proste zvysuje riziko vaznych problemov. Takze uz len Ti drzim palce nech to zvladnes.

Minimalne to moze byt Tvoj odrazovy mostik - chudnut sice teraz nemozes, ale moze Ti to byt motivaciou na ceste k zdravsiemu zivotnemu stylu a aspon v strave poriadky mozes urobit aj teraz pocas tehotenstva.

To ze "stalo sa" a "jasne ze sme planovali" si navzajom odporuje 😁 ale to nie je pointa k Tvojmu prispevku, len si to tak nestastne napisala... 😉

di1234
7. aug 2024

@colsami ja by som len doplnila, že zaraď určite nejakú pohybovú aktivitu do života. Aj teraz. Každodenné prechádzky čo to dá a dávaj si pozor na stravu. Žiadne také, že “bábätko si žiada mekáč”. Treba dávať pozor.

julianka312
autor
7. aug 2024

@colsami hej, zlé som to napísala, myslela som že sme to plánovali, potom som sa rozhodla byť na diéte a v tom som zistila že som tehu 😁... No ja len dúfam že všetko dobre dopadne, že malé aj ja budeme v poriadku a po pôrode hneď začnem na sebe makať... Lebo vedela som že som dosť pribrala, ale na váhe som nebola skoro dva roky a keď som videla to číslo až ma zamrazilo...

di1234
7. aug 2024

@julianka312 povedať, že po pôrode na sebe hneď začneš makať je trošku odvážne, lebo nevieš aké bude malé a ako sa budeš cítiť a celkovo “hojiť” ty sama. Začni už teraz. Nespoliehaj sa na “zajtra”. Dávaj si pozor na stravu a hýb sa.

julianka312
autor
7. aug 2024

@di1234 áno samozrejme, najprv ten prvý trimester si dám trošku pozor, lebo sa bojím aby som zas ne potratila ale keď už toto obdobie bude za mnou a budem druhý, tretí trimester tak už sama som povedala, že zaradim viac pohybu, to som robila aj pri prvom synovi... A čo sa týka jedla nie som ten typ že keď som tehu tak musím jest za dvoch... A teraz som aj rada lebo mi veľmi nechutí... Ešte do obedu sa najem ale potom to je buď alebo že ešte niečo zjem... Lebo mam to obrátené, nemám ranné nevoľnosti ale poobedne 😁

di1234
7. aug 2024

@julianka312 rozumiem 🙂 ak máš dostatok času tak sa choď ráno poprechádzať aspoň na 30minút a v strave dbaj hlavne na bielkoviny. V 3.trimestri už nebudeš vládať. Ja som aktívna športovkyňa, ktorá do 8.mesiaca cvičila vo fitku, ale teraz to absolútne nedávam, len predýchavam. Držím prsty 🙂

hederamonstera
8. aug 2024

No uz si tehotna, uz s tym nic neurobis, ale hybat sa a zdravo jest mozes aj teraz. Tiez som tucna, tych 130kg je na aku vysku prosim ta? Ked som bola tehotna mala som 120kg/180cm, ako nastastie som mala uplne pohodove obidve tehotenstva, absolutne nic mi nebolo. Ale ja som sa teda denne hybala. Takze som sa pousmiala nad tym ako po porode zacnes makat, sama vies, ze nezacnes ked si nevedela doteraz. Ja som teraz po druhom porode na tom zle, lebo som psychicky vystavena z dvoch deti. Je to teraz este tazsie, ked jedlo je mojim ukludnovakom popri nich😉 Takze zacni teraz, lebo potom sa budes vyhovarat na novorodenca, na nestihacky a pod.

simca115
8. aug 2024

@julianka312 kamarátka tiež má okolo 140 kg a má dieťa a žiadne problémy. Naopak my ich máme až až s otehotnením. Ono sa vraví že pri obezite by mal byť problém s počatím ale nie vždy majú dr pravdu. 🙂 veľa šťastia

leidin
8. aug 2024

Clovek moze byt podla percent tuku v tele obezny aj ked ma normalnu vahu, ako ja 60kg, 32%. Nemala som ziadne problemy okrem obycajnych priznakov jak unava a ze mi bolo zle.

calathea97
9. aug 2024

Ahoj, ja som porodila v januári chlapčeka. Otehotnela som minulý rok v apríli pri váhe 113kg. S manželom sme dieťa plánovali cca od septembra 2022 takže sme sa snažili zhruba 7 mesiacov a ja som akurát na prelome marca apríla začala chudnúť a práve vtedy som otehotnela. Mám pocit, že my silnejšie keď zaradíme cvičenie a zdravú stravu, že je veľká šanca, že nám to pomôže otehotnieť. 😁 Poviem ti pravdu odkedy som vtedy prišla na to, že som tehotná extrémne som sa bála. Všade na nete som čítala aké je to pri takej váhe nevezpečné a čo všetko sa môže stať.... Odkedy som mala potvrdené tehu, tak som sa snažila jesť zdravo 5-6x denne a všetko dopadlo dobre. Rodila som cca s váhou 118kg. Domov som prišla ako 108kg, ale bohužial odvtedy som tých pomaly 10kg opäť pribrala. Nemala som problém s tlakom, cukrom a rodila som prirodzene. Momentálne sa opäť snažím jesť zdravšie a pomaly sa chystáme snažiť o súrodenca ❤🍀

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre