Mutácia Mthfr - skúsenosti

julsh123
8. dec 2021

Dobrý deň.
Mate niekto skúsenosť s mutáciu Mthfr 667>T heterozygot? Pichali ste si v tehotenstve injekcie na riedenie krvi?

lenka188
8. dec 2021

@julsh123 mam MTHFR a aj PAI II (tusim je to dvojka). Pri MTHFR ako heterozygot, pri PAI ako homozygot. Obe tehotenstva som si od zaciatku az po koniec sestonedelia pichala Fraxiparine a neskor Clexane. Zalezi ale od rozhodnutia hematologa a od minulosti (opakovane potraty, tromboza, apod..)

julsh123
autor
8. dec 2021

@lenka188 v papieroch mam ešte Mthfr 1298A>C toto mam ako negatívne... Iba tento mi vyskočil heterozygot.
Mam za sebou 2MA v 8tt, po všetkých vyšetreniach mi zistili chronicky zápal stitnej žľazy. V ďalšom tehu ktoré bolo úspešné som si pichala clexan, a to len z dôvodu že moju hematologicku zastupovala ina a ta ze je všetko v poriadku ale preventívne po 2 potratoch môžeme dat clexan. Teraz som bola na kontrolu lebo som znova tehotná a moja hematologicka mi liečbu odmietla dat, ze je všetko ok. Tak ja už neviem. Všade ČÍTAM, že pri tejto mutácií heterozygot sa podávajú Hepariny :(

lenka188
8. dec 2021

@julsh123 toto velmi zalezi od hematologa. Ja som bola u jednej a ta mi povedala, ze co su to 2 potraty.. ze mam prist po 3 🤦‍♀️🤦‍♀️ tak som uz neprisla, lebo som zmenila hematologa a vynosila 2 zdrave deti. Pri druhom tehotenstve mi lekarka hovorila, ze sa trochu zmenil pristup pri tychto mutaciach, ze uz sa nie vzdy davaju hepariny. Ale ze kedze som ho mala pri prvom tehotenstve, tak mi da aj pri druhom. A urobila dobre, lebo aj napriek clexanu sa mi v 2 trimestri hodnoty z krvi zhorsili a musela mi zvysit davku.
Asi by som sa popozerala po inom hematologovi, alebo minimalne konzultovala. Drzim palce.

alana1
8. dec 2021

ja mam tiez mthfr heterozygot a nepichala som si nic az posledny mesiac...chodila som kazdy mesiac na kontrolu, kde mi sledovali tusim sa to volalo homocystein a brala som b vitaminy asi vsetky plus b12 mi pichali injekcne

miskamilka
8. dec 2021

@julsh123 ja mam tiez tuto mutaciu, zistili ju nahodne a nepichala som si nic v tehotenstve. Tuto mutaciu ma vraj 30% ludi. Na hematologiu ma ani neposlali a genetik, ktory mi to zistil, povedal, ze je to ok. Akurat som si sama v tehotenstve naordinovala namiesto obycajnej kyseliny listovej jej aktivnu formu, kedze telo pri tejto mutacii horsie spracuva kyselinu listovu.

sasanka605
8. dec 2021

@julsh123 mam par mutácii aj par missed, syndrom lepivych dosticiek, opakovane trombózy, podozrenie lupus. Ked som čakala malého, odmietla mi hematologická dat clexane lebo mam dobre výsledky. Do spravy mi napísala ze som uzkostliva. V 7/8 mesiaci som prišla so zrazeninou. Neprajem ti ten stres zažiť a radšej by som tlačila na doktorku. Potom si pichať fraxi forte nebol najlepší zážitok.

emalka
8. dec 2021

@julsh123 pri MTHFR heterozygot nenarasta riziko zrazenin, to je pri homozygte, cize ked su chybne oba geny. Robili ti aj testy na homocystein ked sa teda bavime o riedeni krvi? Ak by si ho mala vysoky, tak az vtedy sa to riesi.
Pri verzii 667T heterozygot je to prave o poruche metabolizmu kyseliny listovej a tusim este nejakych inych vitaminov a latok. Kedze z dvoch genov mas chybny len jeden, tak telo vie vela veci kompenzovat. Ak by boli chybne obe kopie tak vtedy sa spustaju rozne syndromy, napr aj ta zvysena zrazanlivost.
Beriem semtam Active Folic od Generiky, aby som to doplnila a tam to konci. Nijak inak to nezasahuje do zivota.

julsh123
autor
9. dec 2021

@emalka prosím ta pod čím mam hľadať ten homocystein? Ma to nejakú skratku?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre