Ahoj, je možné mať znovu po 3,5r akútnu toxo? Totižto v predchádzajúcom tehu mi zistili akútnu toxo, až do pôrodu som chodila každý mesiac na infekcne na odbery a brala ATB. (synček sa narodil úplne zdravý) Momentálne som v 14tt a práve mi volala sestrička z gyn, že mi zas vyšla toxo 😶 takže zajtra idem tam pre výsledky a opäť objednat sa na infekčné. Mate prosím niektorá stým skúsenosť, žeby bola aj v druhom tehu akútna alebo už len dúfam protilátky? Niekde som čítala, že ak to už raz človek má tak druhý krát nedostane. Chcem sa hlavne nejako upokojiť kým budem vedieť riadne výsledky z infekčneho
mne takto našli toxo pri jednom a potom pri ďalšom tehu zas .... Ak niečo potrebuješ tak napíš IP
@ukulela práveže mi ani nepovedala či protilátky alebo práve prebiehajúca. Mam prísť po výsledky a objednať sa na infekčné. V tom šoku som sa aj zabudla spýtať na protilátky, len som jej povedala ze už som to mala pri predchádzajúcom tehotenstve. Preto sa pýtam ci je možné mať znova akútnu.
@deti95060810 písala som
nie, toxo je akutna len raz za zivot, treba kontrolny odber spravit
@renatka1985 preto píšem či má niekto osobnú skúsenosť, mala som akútnu predtým tam sa modlím, ze to budu len protilátky a všetko bude OK 🙏
@34michaela ja som mala hodnoty akutnej toxo v tehotenstve tiez. po 15tt mi robili kontrolne odbery a hodnoty boli takmer rovnake - vobec to neklesalo, co je nemozne kedze tak dlho akutny stav netrva.
nakoniec zistili, ze vysledky boli ovplyvnenene mojou imunosupresivnou liecbou.
proste faktorov je tam vela ale akutna toxoplazmoza je len raz a len 2-3 tyzdne.
@renatka1985 ja som mala až do pôrodu stále vysoké hodnoty a po pôrode to už neriešili lebo však v tehotenstve to je treba liečiť ATB. Uvidím zajtra idem pre výsledky tak co tam bude popísané
@34michaela určite to budú protilátky, mne povedala moja infektologicka že keď som ju mala raz je to ako s inými infekčnými ochoreniami, viac ihh nedostaneš máš len v krvi protilátky. Mne to zistili teraz pri treťom tehotenstve, mala sa narodila pred tromi týždňami tiež zdravá, len ešte čakáme na jej krvné testy ci ma aj ona protilátky.
@34michaela ak si už akútnu fázu prekonala dávnejšie teraz vyskočili protilatky lebo si tehu...urobia ti opakovaný odber aj na silu väzby protilatok a tam sa ukáže že si OK a toxo máš prekonané...ja som toto riešila tiež pred rokom a to som toxo prekonala ako dieťa ...čítala som jednu česku štúdiu a tam sa vedci vyjadrili že čo sa toxo protilatok tyka tak tehotenstvo vie narobiť riadne zmätky vo výsledkoch najmä maminkam co uz toxo prekonali dávnejšie. Ak si nejedla surové mäso,neumytu zeleninu alebo nečistila holými rukami mačací záchod tak sa nemáš čoho obávať. Držím prsty nech ste obaja zdraví 🥰
@dominci baby a vyznate sa v tých hodnotách? . Lebo výsledky mam momentálne doma a na infekčnom ma odmietli vyšetriť kým tam nezavola môj Dr a nepovie im ake mam hodnoty
@34michaela tam by si mala mat aj hodnoty popísané pod tým ci je to akútna forma alebo nie.
@34michaela Iga a igm by mali byt blízke nule ale ak ti aj vyjdu vyššie podstatné je cislo avidity to je sila väzby čím je vyššie číslo avidity tým lepšie a teda nie je ochorenie akutne ale premorene a v tele máš už len protilatky a tie môžu byť imunitnou odozvou nabudene koli tehu
@dominci píšem ti ss
@34michaela ahoj ako si dopadla s tými výsledkami?mne tiež teraz vyšlo pozitívne toxo a podľa výsledkov je to akútne a na infekčné ma objednali až o týždeň 😟
Toto dostaneš len raz a potom máš len protilátky..mne pri tehu zistili zvýšené hodnoty a tak ma poslali na infekčné lenže pri každom odbere boli rovnaké..ani menšie ani väčšie.. výsledok bol že toxo nemám lebo hodnoty nerastú že proste tieto vyššie hodnoty sú u mňa normálna hodnota (protilátky)
@emiliamilka v prvom tehu si prekonala akútnu?
@lenka8522 ani neviem povedať . Na infekčnom boli zmätený z mojich výsledkov ..len mi do telefónu povedali že sa zhodli na tom že toxo nemám :D bolo to vtipné.. viaceré to museli konzultovať lebo nechápali ...
@lenka8522 ahoj, no presne ako píše
@emiliamilka Tiež sa Dr na infekcnom čudoval, pretože som mala hodnoty vraj ako cez kopir také isté ako v predchádzajúcom tehu čiže pred 3,5r.Radili sa viacerí a skonštatovali, že to mám len protilátky lebo to človek môže dostať len raz za život 😉 a nemám sa báť. Sama gyn mi povedala, že už mali takíto prípad, kde mala žena pri oboch tehu také hodnoty akoby akútnu toxo ale ze to tak nebolo a šlo len o protilátky. No bola som kvôli tomu aj v Martine u Dr Grochala a ten ma upokojil najviac lebo na sone na drobcovi nevidel ani jedinú chybičku, že by sa mohol nakaziť. Všetko v poriadku. No najspokojnejsia budem aj tak až v decembri keď sa malý narodí a bude zdravý. A to, že je máš akútnu ti povedal gynekológ? Ak áno neriad sa toho, predsa na infekcnom ti povedia presne a viac sa do toho vyznajú ako iný lekári. Držím ti palce
@34michaela iba v pondelok idem na infekčné, podľa výsledkov mám zvýšené aj IgG aj IgM tak to svedčí o akútnej
@lenka8522 tak držím palce. Tam budu robiť ďalší odber a snáď budu výsledky OK a budú to len protilátky. V koľkom tt si? Ak by šlo o akútnu tak ja som pri prvom tehu v tedy brala až do pôrodu atb Rovamicine aby to neprešlo na drobca
@34michaela 12 tt ,najhoršie na tom je,že všetci doktori majú čas s objednaju ťa o týždeň,za ten čas by som už mala aj výsledky 🙁
@lenka8522 áno poznám to, pri prvom som čakala skoro 2 týždne kým ma objednali na infekcnom a ďalších 10dni som vždy čakala na výsledky. To som každý mesiac pravidelne chodila na odber krvy k nim. Teraz pri druhom som sa dostala na infekčné len vďaka známosti už za 2dni ale výsledky dlho trvali zasa. (ináč by som bohvie do kedy čakala lebo najprv ma nechceli hneď vziať kvôli korone)
@34michaela ďakujem ti za info,tak už musím čakať do pondelka a uvidím čo bude ďalej
@lenka8522 ahoj, ako si dopadla s tou toxo?
@34michaela ahoj všetko je v poriadku, prekonala som to pred tehu ❤ kazala mi este dobrat ant a uz nemusim brat dalej ,taka som bola šťastná
@lenka8522 no vidíš, tak to je super 🍀
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
nezda sa mi to. nezistili len protilatky z prekonanej toxo? sestre takto zle interpretovali vysledky, hnali ju na infekcne (pritom ona vedela, ze toxo uz mala pred rokmi) a tam sa jej dok vysmial, ze ci nevie na gynde citat vysledky (resp ju doslova spixovali, ze co tam robi s tymi vysledkami - lebo vsak pacient je na vine, ked ho posle ony lekar, ze?)