Pracujem manualne, praca nie je tazka, ale zodpovedam za vela veci, cize pocas dna za mnou pride asi milion ludi, kazdy nieco chce, ludia su rozni, takze dost casto mam v praci stres a zaludocnu nervozitu, obcas sa pristihnem ze som neuvolnena a mam stiahnuty zaludok,..... V praci zacinam o siestej rano, najhorsie su prve dve hodiny, kedze je najviac prace... Nemozem odist, pretoze je treba platit podnajom, a aj keby som chcela, ziadny lekar tu mi neda PN. Praca nie je tazka, ale ako hovorim, ti ludia ma privadzaju do sialenstva... bojim sa a nemozem v noci spat, lebo sa bojim, ci to nemoze nejak fatalne ovplyvnit dieta, ci to nemoze sposobit nejaku vyvojovu vadu - som v 1.trimestri. Ked idem z prace domov, akoby zo mna spadol balvan a je to o 100percent lepsie... Zmena prace nehrozi (to by som prisla o matersku) - som v zahranici...
v prvom rade by si sa mala snazit uvolnit a mysliet pozitivne.podmienky a ludi v praci nezmenis,ale seba samu a tvoj pristup ano.zacni viac pouzivat slovne spojenie '' mam to vsetko na haku '' lebo s nervozitou a stresom daleko nezajdes a aj ked si nemyslim,ze to moze sposobit vyvojovu vadu ( inak by sa pocas 1 a 2 svetovej vojny rodili same postihnute deti co sa nestalo ) ale rozhodne ti to blahodarne neposobi.V neskorsom stadiu tehotenstva,ked uz budes mat vacsie brusko kludne sa mozes dat vypisat na PN kvoli vycerpanosti,ze sa uz nevladzes tak hybat v praci.Musis sa naucit branit sa aj pred lekarom.Ak ta nevypise,tak jednoducho mu troska pohroz,ze za tvoj zdravotny stav a pripadne komplikacie bude zodpovedny on.To vzdy a vsade zabera.Nikto nechce prist o licenciu.
Nie, vyvojovu vadu iste nie, moze v rannjom stadiu mozno sposobit potrat, ale to musi uz byt strasny sok, ktory zazije tehotna zena, ale bezne som dokonca citala, ze adrenalin posobi na dieta dokonca pozitivne, v normalnom mnozstve.
Nejdem Ti pisat uvolni sa , mysli na babatko, mylsi pozitivne atd atd . Chapem Ta , nejde Ti to . Ja som mala ten isty problem. Totalne psychopaticku pracu , kde prve dve a vlastne cele hodiny boli o ludoch , miliónoch ludi, nemala som chvilu pokoja, telefon v ruke. Bola som v strese , nedalo sa mi uvolnit , niekedy ani doma nie , potom som sla ale ku koncu o 2 mesiace skor na PN. Snazila som sa pravdaze oddychovat a odreagivat prechádzkami. vyvojovu vadu nie , neviem, ci to vie ovplyvnit, ze bude babatko nervozne , nikto to nikdy nedokazal podla mna . Moj maly je zatial totalne usmievave slniecko a dufam, ze to aj tak ostane. Drzim Ti palce
Ja som pracovala psychicky a mala som "stastie" na hnusneho sefa aj kolegov. Pocas prveho semestra si moje dieta uzilo poriadne davky stresu, potom som si povedala - dost a dala som vypoved. Tvoja odpoved na otazku - dietatu sa nic nestane, no tebe to nerobi dobre a jemu tiez nie to stresovanie sa po strese. Si sama, ze nemozes kvoli financiam odist?
@zuzanna24 Myslim ze si odpovedas sama, vypoved zamietas, zmenu prace tiez. Tskze riesenie je bud sa porozpravat otvorene s dr o situacii a mozno pn dostanes. Alebo pokracovat v praci, skusit co najviac obmedzit stres. Stres skodi tebe aj babetku, ale vyvojove chyby su geneticky problém, to by muselo nastat nieco zle v spojeni a vyvoji. Myslim ze nikto este presne nepublikoval co stres a v akej miere sposobuje v teho. Ale mozem ti povedat ze asi nebudes jedina, bohuzial je takato naprt doba.... :(
Ahojte, pracujem (pracovala som) vo veľmi zlom kolektíve. Stará dievka + frustrovaná mladá žena bez chlapa. Ohováranie a intrigy boli na dennom poriadku, z práce som chodievala domov vystresovaná, plakala som, kde sa dalo. Neviem si doteraz vysvetliť v čom je problém, sme 30 členný kolektív s nikým som problémy nemala. Všetko, čo som urobila, bolo zle, hladali chyby. O babatko sme sa snazili 3 roky - bezvysledne. V robote som prezivala stresy, bala som sa ist do roboty. Doktor mi prizvukoval, ze kym nezmenim postavenie voci tym dvom, nebudem tehotna, stres zohrava velku rolu. Nakoniec sme sa podujali na IVF ktore vyslo na prvykrat a manzel ma uz viac nepustil do roboty. Doktorovi som vysvetlila, ze som v neustalom strese a bojim sa ist naspat do roboty. Pochopil a vypisal ma. Uprednostnila som dietatko. Viem, ze cesty spat do tejto roboty uz nikdy nebude, ale stoji mi to vsetko zato.
stres vývojovú vadu nespôsobí, ale môže to vyvrcholiť potratom....
@bonaqa2013 Ale co tu pises za hluposti, prosim ta. To musi byt stres ineho rangu, aby sposobil cosi take. Nie bezny tres v praci. Inak by sa vsetky zeny museli na 9 mesiacov zamknut v skrini, aby nedaj boze nemali strs. A co tie, co maju doma kopec malych deti a su tehotne? Moja babka bola tehotna pocas vojny a nic sa jej nestalo.
@zuzanna24 skús si doplnať magnezium..ostatné ti už baby povedali..Ale nemalo by sa nič stať..ono je to skôr o genetike..ja som bola dosť v strese počas tehotenstiev..moje baby sú v poriadku..ale prvé mesiace boli ťažké..aj ony boli dosť nervózne..Stres matky podľa mňa skôr spôsobuje to, že deti sú viac temperamentné..niekto hovorí o hyperaktivite..
presne ... kup si ciste magnezium,.... to ta uplne odnerváči 😀 a je fakt prospesne pre tehotenstvo ...a predíde aj tvrdnutiu brucha ci krcom v lýtkach 😉
Stres nemoze doslova sposobit vadu ... lebo kortikoidy a adrenalin sposobuju ze dieta este viac rastie ...
No stres moze vyvolat tvrdnutie bruska ... a to kontrakcie ...a to moze spobit skracovanie ci otvaranie krcku ...
No tam staci naozaj magnezium ...a más o 90% mensiu pravdepodobnost ze by sa nedajboze cosi stalo ....
ale ozaj sa netráp .... myslím že takýchto stresujucich nas tu je viac 😉
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Stres je zlý aj pre netehotnú ženu či muža. Tak sa nestresuj viac než musíš. Dnes má takmer každý stres v práci a deti sú o.k. Ver mi, ja som učiteľka, takže o strese viem svoje 😀 😀 😀
P.S. Mysli na bábenko a teš sa a nemysli na cudzích ľudí. Iná rada nie je.