Ahojte, mala som z glukozoveho testu po 2 hodinach hodnotu 8.4 .. meram si furt po hodine alebo po dvoch glukozu po jedlach uz 2 tyzdne stale je to v norme maximalnu hodnotu co mam aj vecer je 6.8 .. aj keď si dám sladké čo by som nemala len jednoducho nemám tie hodnoty ani po tom vysoké.. stalo sa to niekomu? Je možné že ten test sa mylil? Ku diabetologovi mam chodit kazde 3 týždne ale sam vravel ze tie hodnoty su v norme.
@horalka1986 z prsta glukomerom. Glukomerom si aj teraz meriam.
Áno, mala som potom doma glukomerom namerané 2 h po jedle vždy dobré hodnoty, do 7,0. Chodila som na kontroly, kým som mohla, do nejakeho 34.tt
Mala som diétu, potom aj v nemocnici po pôrode. Skoro som tam umrela od hladu. A doteraz sa neviem dojesť, stále som hladná. Občas si zmeriam cukor a dobre. Na kontrolu som ešte nebola, nemám kam dať 3 malé deti.
@stella122 To bolo zle urobene meranie. Mne takto namerali tiez 8.6 z prsta a mala som na to nervy. Este aj diabetologicka povedala, ze cukrovku nemam ani nahodou, tak som dietu nedodrzovala. Napriek tomu mi prischla nalepka tehotenska cukrovka a v porodnici mi aj po porode davali otrasnu stravu bez cukru. Dieta malo 10 dni po termine 3.9 kg. Pritom ja ked som vylucila cukor, bolo mi fyzicky zle, na odpadnutie. Cely zivot trpim skor hypoglykemiou. Tak som sa nastvala a v dalsom tehu som pocas testu urobila na WC 200 drepov 😃 cukor som mala po 2 hodinach 4.3 😁 tazko povedat, kto koho obabral, dieta malo 4,5 kg, ale podla mna skor kvoli genetike.
Ja to mám tiež tak. Hodnoty po jedle v norme, ogtt vyšiel s dvakrát "hraničný". A tiež mám chodiť každé tri týždne k diabetologičke. Nemyslím, že by ten test skresľoval, ale spracovať 75g čistej glukózy je asi pre organizmus ťažšie ako bežné jedlo.
@stella122 nacti si web “tehotenskacukrovka.cz” - to ze mas po sladkem dobre hodnoty, je uplne normalni, tzv. rychle cukry maji vysoky glykemicky index a funguje to tak, ze si das napr. cokoladu, tvoje slinivka vyprodukuje inzulin, ale neni ho dostatek, tak dalsi inzulin musi vyprodukovat miminko, aby se ti hladina cukru snizila - coz je, ale pro miminko zatez, kterou by nemelo podstupovat - vysledkem je, ze po hodine (natoz po dvou) je hodnota v poradku, ale kdyby sis zmerila napr. po 20 minutach, hodnoty by byly velmi vysoke, no nikdo nedokaze urcit, kdy je hodnota nejvyssi, proto se meri po hodine (nebo po dvou). Ja jsem mela hranicni pouze jednu hodnotu u oggt (o 0,01 vyssi), taky jsem si namlouvala, ze nemam cukrovku nebo ze ji mam jen slabou - nic takoveho samozrejme neexistuje. Pravdou je, ze kdyby jsi cukrovku nemela, tak by hodnoty byly mnohem nizsi, nez je hranicni rozmezi. Nikdo te nemuze donutit, abys dietu dodrzovala, ale kdyz jsem lezela v porodnici, tak se mnou lezela mamina, ktera mela taky tehu cukrovku a dietu nedodrzovala a kdyz jsem videla, jak se jeji dcerka neustale trepala v zachvatu hypoglykemie, museli ji dokrmovat glukozou a neustale merit cukr, tak jsem rychle zapomnela na “utrapy”, ktere jsem musela prekonat, abych si nedala sladke a hlidala potraviny 🙂. Vydrzet dietu opravdu stoji za to. Hodne stesti! 🙂
Ak ti pri ogtt teste merali len glukomerom a nie zo zily, tak je to zle urobeny test. Diabetologicka, ku ktorej som chodila, davala taketo testy opakovat 🤷♀️
@stella122 no, tak potom jasne. Glukomer nie je presny a pri takomto teste to ani nie je vhodne merat glukomerov. Ten môže mat odchylky aj 2mol, ani by som sa tym nezatazovala.
@bluemoon24 Ďakujem za vysvetlenie. Tak teda pre istotu tých pár týždňov sa dá zvládnuť. 🙂
@stella122 ahoj, moja skúsenosť s OGTT je že po dvoch hodinách som mala hodnotu 9,1 (zo žily) poslali ma na diabetologiu. Tam mi spravili ďalší odber kde zistili hodnotu cukru za posledné 3 mesiace (nemala som ani priemerne hodnoty ale pod priemer) takže vyjadrenie doktorky bolo že mám jesť normálne len sa vyhýbať veciam s vysokým obsahom cukru ako cukríky a čokoláda. Keks som si mohla dať raz za čas. Dostala som tiež glukomer a z vlastného presvedčenia som zaradila na miesto obyčajného pečiva celozrnné a viac zeleniny. Hodnoty som mala vždy v norme. Až na dva krát kde hodnota bola okolo 7.6. ale doktorka povedala že to je v poriadku. Vcera som bola akurát na ďalšie kontrole kde mi zhodnotili odber znovu po troch mesiacoch a hodnotu som mala 4.9 (hodnoty v norme sú 4.8 -6) takže ukončila kontroly až rok od pôrodu mám prísť a pošle ma znovu na OGTT.
@evica17 Ja som chcela velmi rodit prirodzene po cisarskom a vedela som, ze s nalepkou tehotenska cukrovka nemam dobre sance... odhad vahy bol 4 kg na termin, nechali ma 10 dni po termine, rozbehlo sa to samo .... super porod, rada spominam nan .
A este - vypila som 2 litre vody v cakarni. Asi som ten cukor aj vycikala...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@stella122 akeho testu? Merali ta po 2 hodinach glukomerom alebo brali krv?