Môže mi nosný sprej uškodiť v tehotenstve?

miss_sixty11
13. jún 2019

Dobrý deň🙂 našla som veľmi veľa diskusií na tému nosny sprej, no zaujímalo by ma či sa nájdu aj mamičky, ktorým nosny sprej naozaj v tehotenstve uškodiť resp. uškodil bábätku. Už skôr som sa pýtala na názor ohľadom používania sprejov. Trocha sa bojím, keďže je to prvé vytúžené dieťatko a bez spreja neviem od 5 mesiaca fungovať. Skúšala som ho aj nepoužívat a čo sa nestalo? Dýchala som ústami a na druhý deň som mala zapálené hrdlo

nini1010
13. jún 2019

No ak nevies zabojovat so zavislostou na nosnom spreji uz kvoli babu, tak by si sa mala nad sebou zamysliet.Ja som si zavislostou na spreji presla mimo tehu akonahle som si uvedomila ze nemam sople,ale ze mam problem a odvykanie trvalo par dni a nebolo to nic prijemne,ale neviem si predstavit ze by som si vedome striekala ked som zavisla a tehotna.presla som tym,takze nedokazem tento sebecky postoj od buducej matky pochopit.

marlenka222
13. jún 2019

@miss_sixty11 závislosti sa riešia inde ako na MK ;) všetko je o nájdeni spôsobu, ako vydržať, ako riešiť vzniknutú situáciu tak, aby o nej vedel najskôr lekar, ak je na výrobku napísané nepoužívať v tehotenstve, zrejme daný LIEK dieťa ovplyvní ;) preto lekári vyberajú inak lieky v tehotenstve. A nie sama si ordinovať čo uznam za vhodné obzvlášť ak sa skutočne jedná o vytúžené bábätko. Je to dosť od teba nepochopiteľné, prec,o, keď vieš o Tom, že sa nemá používať v tehu, ho aj používaš, aj priznávas že si na ňom závislá a aj inou cestou bojovať nechceš. Zrejme ti o dieťa až tak zasa nejde, inak by si vydržala horšie veci ako upchatý nos ;) držím ti prsty, aby ťa nestretli horšie kalamity v tehu ako nos. Lebo ak je toto koniec sveta,pretože ty nevydržis bez neho... Potom fakt neviem kam svet speje :(

alasea
13. jún 2019

Tak si striekaj morsku vodu do nosa a je to vybavene. Ja som mala tehotensku nadchu od 5teho mesiaca a vydrzala som si nestriekat do nosa. Je to o prioritach.

marlenka222
13. jún 2019

@alasea zrejme nejde o to, nájsť inú vhodnú liečbu lebo liekov je na trhu pre tehotné aj netehotne za vagón ;) ide o to pýtať sa, čo sa môže stať

miss_sixty11
autor
13. jún 2019

och prepáčte jasné že "mi nejde o to nájsť vhodnú liecbu" chcem zámerne uškodiť svojmu babatku. Tie reči si nechajte. Jasné že prvé čo som skúšala všetko, čo mi dali v lekárni. Nechala som tam už 50 eur... od morských sprejov, cez homeopatika, naparovanie, aj vyplachy soľou (z čoho ma nadvihovalo) a nič nepomohlo

daniella54
13. jún 2019

@miss_sixty11 ja som naposledy bola zavysla na mucosolvane ale teda som po porode a teda kojaca mama takze som hľadala náhradu a jedine čo mi pomohlo bol sprej STOP NÁDCHA.... je úžasný ... vonia v nose ako bylinky je prírodný a môžu ho aj tehotné Maminy ... prejde ti opuch a potom aj pocit že bez spreja sa zadusis...držím palce

miss_sixty11
autor
13. jún 2019

nepisala som nikde ze som bola závislá, objavilo sa to v tehotenstve v 5 mesiaci a ako som čítala na MK nie som jediná ktorej sa to objavilo a nič nepomohlo a po tehotenstve to preslo
Chcela som sa zbaviť prirodzene tohto "navyku" a chytila som akurát zápal hrdla...

miss_sixty11
autor
13. jún 2019

@daniella54 dakujem pekne za radu. Skusim este ten.

aaadulienka
13. jún 2019

Ja som cele tehotenstco prezila len so sprejom. Mala ma uz 9rokov a je uuuplne v poriadku. A viem o X mamickach co boli na tom rovnako a ich deti su zdrave. Netreba hned hejtovat, kazdy to vnima inak. Niekomu to prekaza viac a niekomu menej. A morska voda nepomohla vobec, bolo to este horsie. Tak netreba mamicku hned odsudzovat, ale ved tu je to normalne, ze? Odsudit a neporadit 🤦🏻‍♀️

marlenka222
13. jún 2019

@miss_sixty11 lenže ty to máš tak v hlave nastavené a to je ten problém. ;) Trošku pozitívneho myslenia, no tak máš zapálené hrdlo, ako prišlo tak aj odíde a nie hneď do seba pchať dpreje. A vidíš, je to presne to- ty iný názor ani počuť nechceš, lebo by si prijala to čo je skutočnosť. Ty proste potrebuješ počuť, ako je to v pohode a že malému sa nič nestane ... Veď je to tvoje dieťa, tak podľa svojho svedomia rieš. Veď ak mu čo bude, kľudne za to môže ten sprej ale v pohode, lebo blbé komentáre a reči a nechala si v lekárni 50€ a NIC ti nepomohlo tak, ako sprej spôsobujúci zavislost

miss_sixty11
autor
13. jún 2019

@marlenka222 som rada, že si taká veľmi múdra ale mala by si si zistiť jedno u doktorky, že to že máš zapálené hrdlo dýchacie cesty, priedušky a nebodaj chytíš aj pluca je horšie ako sprej. Mne doktorka povedala ze muconasal sprej po 3 mesiaci môžem, máš to aj v letáku. Ja som sa informovala, či niekomu uškodil naozaj... Lebo lekári povedia iné a inak to môže v skutočnosti byť, ale jasné mám to nastavené v hlave 😉 nájde sa asi príliš veľa mamičiek čo to má tak "nastavene" najmä alergicky nie?

lucia147852
13. jún 2019

@miss_sixty11 ja som posledne tri mesiace bola na detskom olynthe. Proste som bez neho nevedela žiť. Poradila mi to Dr. Mala v poriadku. Hneď ako som porodila tehotenská nádcha zmizla a tým aj používanie kvapiek. Žiadna závislosť sa nekonala

miss_sixty11
autor
13. jún 2019

@lucia147852 ďakujem pekne za odpoveď

shee11
13. jún 2019

@miss_sixty11 ahoj,kto nezažil nepochopí,nevšímaj si.ja som musela striekať cca od tretieho mesiaca.nos vkusne zapchaty,ale že brutálne. Striedala som mucosolvan,olynth a nasivin. Dokonca aj gyn.bol s tým ok,keď sa inak nedalo.dcerka má dva roky,je úplne ok. nos mi opuchal ešte vyše roka po narodení,ale postupne som sa toho zbavila. Doteraz nám suchú sliznicu,mám takú masť,ktorá ju ale rýchlo hojí.holt inak sa nedalo.musela som nejako dýchať.

ukulela
13. jún 2019

@miss_sixty11 vies, ono ti nikto nepovie, ze toto poskodenie pecene/obliciek/astmu, ci co ma dieta kvoli spreju v tehotenstve. jedna mamicka ti povie, ze jej dietatu nic nie je, ale to neznamena, ze sa mu v puberte/inokedy neprejavi nejaka choroba.po X rokoch si to nikto nespoji, chapem, ze je ti zle, chapem, ze nic ine ti nepomaha, ale treba to konzultovat s lekarom, nie na MK. (a lekaren, no to su palky, jja ked je niekto z rodiny chory, tak pri kazdej navsteve pod 20-30 € v lekarni ani nejdem :(
inac mojim chlapom pomaha zvlhcovanie vzduchu v spalni a inhalator - vincentku. nie naparovat, ale normalne pustiut inhalator. mne osobne pri nadche vzdy robi dobre aj eukasol sprej od justu, resp tie ich bylinkove maste/kvapky.

miss_sixty11
autor
13. jún 2019

@shee11 ďakujem pekne za odpoveď 🙂

misi_sisi
13. jún 2019

Bože môj, nechápem ako tu niekto môže robiť pomaly krkavčiu matku zo ženy ktorá ma upchatý nos..ja som s tým v tehotenstve prešla tiež, skúšala som samozrejme sa naparovať, zakazovať si to..potrebovala som si strieknut iba raz za čas pred spaním, cez deň to bolo v poho..riešila som to s gynekologickou a ta mi povedala že ak si raz denne strieknem, nič sa nestane, že je to lepšie ako byt potom vyčerpaná z toho že som kvôli tomu ani zaspať nemohla, len že sa to nemá preháňať..a mam zdravé dieťa..takze tiež si myslím že pokial sa s tým nepredavkujes a nevystriekas celu fľaštičku za dva dni tak by sa nič stať nemalo..hlavne nepocuvat takéto reči o prioritách 🙄

miss_sixty11
autor
13. jún 2019

@ukulela ano, veď ja som to konzultovala aj s obvodnou aj s gynekologickou a sú s tým ok... len som chcela vediet názory mamičiek, ktoré si tým prešli. Zvlhcovat vzduch som skúšala. Skúsim ešte inhalator. Ďakujem veľmi pekne 🙂

miss_sixty11
autor
13. jún 2019

@misi_sisi ďakujem veľmi pekne za povzbudivé slová 🙂 no ja tak 2x denne max... Viac nie. Ráno a večer pred spaním. Cez deň sa to snažím "prezit". V noci som predtým nespavala, kým som si sprej nedala..

ktochytavzite
13. jún 2019

@nini1010 zavisla na spreji do nosa??hahaha

ecko80
13. jún 2019

Ahoj, tiez som nemohla pocas tehotenstva bez spreja do nosa existovat, hlavne teda pred spanim. Brala som Olynth, takmer od zaciatku, nic ine nepomahalo. Maly je, chvalabohu, v poriadku.

belllinka
13. jún 2019

@miss_sixty11 skus si zmiesat morsku vodu alebo vincentku s detskym sprejom do nosa a budes to mat aspon slabsie. Alebo cisto iba detsky sprej, urcite ti to bude stacit.

ruzicka1989
13. jún 2019

Pouzivala som rakmer cele tehotenstvo nasivin sprej sensitive s odporucanim gynekologa. Maly je uplne v poriadku. Bez toho by som s prepacenim zdochla. Mechapem tie komentare niektore odsudzujuce, ze nevie autorka vydrzat bez kvapiek.. Wtf?! Nie kazdemu pomoze nejaka morska vodicka. A v tehu je zena rada ked si trosku pospi a nie este v noci nespat vobec kvoli upchatemu nosu.

nini1010
13. jún 2019

@ktochytavzite No vy ste pekne hlupa.haha

nini1010
13. jún 2019

@miss_sixty11 hej hej,a vam to ozaj nie je divne ze ked si strieknete tak sa dostavi len pocit uvolnenia nosa ale nevysmrkas ziadne sople?a ze sa ten nos tak zahadne upcha len rano a vecer?

sono2
13. jún 2019

@miss_sixty11 nie absolútne. Obe tehotenstva som používala olynth dospelácky a absolútne bez problémov. Kľudne používaj. Ak teda nemáš iné problémy, tlak atd.

shilla23
13. jún 2019

@miss_sixty11 ak planujes kojit po tehotenstve to neskonci😊 mam upchaty nos (napuchnutu sliznicu v nose) uz od tehotenstva ..tesila som sa ze porodom to odide a potom som sa docitala ze to robi nejaky hormon ktory vytvara aj MM takze stale mam upchatu jednu dierku ale nieje to uz az take strasne ..v tehu to bol ozaj masaker dychala som ustami (chrapala pocas spanku ) no v 3tom trimestri sa to zmiernilo.. skus vydrzat ozaj to nestoji zato

miss_sixty11
autor
13. jún 2019

@nini1010 buďte taka dobra a čítajte poriadne komentáre. Nos je upchaty celý deň, ale snažím sa sprej aplikovať len ráno a večer a cez deň "nejako prežívam" s upchatym nosom... Skúšala som ho nepoužit vôbec a výsledkom bolo ze som 1. nespala po 2. Chytila hrdlo z toho ze som dýchala ústami.

sono2
13. jún 2019

@shilla23 ja opak. Mne sa extrémne uľavilo. A to mám aj alergiu. A mala som fakt veľmi upchaty nos.

ukulela
13. jún 2019

@ktochytavzite cudovala by si sa, ale pri nadchach ad lhom pouzivani sprejov do nosa (nie morskej b vody, ale lieciva) vznika zavislost. na silnych sprejoch preto pisu ze uzivat max 7 dni. takze este haha?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre