Čaute.... Mam takú otázku ze.... Koncom mesiaca by som mala ísť na kontrolu som v 5 tt keď pôjdem budem cca v nejakom ôsmom týždni,,, môže my urobiť doktorka ulztrzvuk sondou nemôže to porušiť plod? ,,, počula som ze niekto ide až okolo 2,5 a 3 mesiaca tehotenstva k doktorovi,, mate z tým skúsenosti?
Ale vieš o tom, že vaginalna sonda sa nedostane k plodu, že?
@simonaluk bola som 1x v 8 a 10 tyzdni a vysetrenie robila sondou,skusala najskor sono cez brucho ale nic tam este nevidela,nesposobilo mi to ziadne krvacanie a ani ine tazkosti.potom uz len sono cez brucho robila dalsie tyzdne
Sondu na do posvy, max. po krcok. Babo je za krckom chranene plodovymi obalmi. Ako by mu sonds mohla ublizit?
Je to rovnake ako sa penis pri styku nema ako dostat ku babu.
🤦🏼♀️
@simonaluk do 12tt mi bolo sono robené hádam každý druhý týždeň kvôli problémom s krvácaním. Žijem ja aj moje dieťa. Ako by to podľa teba malo škodiť? Veď to ti nenapchá do maternice 🤦♀️ Chceš asi vedieť či je bábätko v poriadku nie? Ako inak by si ho chcela vidieť keď cez brucho je to v týchto štádiách slabo viditeľné. Môžeš to kľudne odmietnuť ale nevidím dôvod. Keď budeš krvácať celý prvý trimester tak budeš veeeľmi šťastná keď ti ho budú stále pozerať aby si vedela že je ok a nebudeš riešiť hlúposti.
Vplyv na dieťatko nie je celkom jasný. Existujú štúdie, ktoré popisujú negatívny vplyv na dieťatko aj zvýšené riziko potratu, iné tieto riziká popierajú. Skús pozrieť tento článok, je to tam fajn v skratke popísané:
https://najmama.aktuality.sk/clanok/236052/ultr...
Je super, že nad tým rozmýšľaš a pýtaš sa, bolo by fajn zdôveriť sa aj svojmu lekárovi s obavami, popýtať sa jeho čo a ako.
Empatický lekár vycíti potreby a odpovie veľmi citlivo aj na otázky vnímania dieťatka tak, aby neohrozil jeho biologický, duševný vývin, ani psychiku nastávajúcej maminky.
Prečo myslíš, že by ti ho mohla porušiť? To, že mnohé ženy chodia neskôr na gynekológiu teda okolo 8 týždna, tak ako aj ty(nie v treťom mesiaci) je len preto, aby doktor mohol jasne potvrdiť srdiečko. Keď ma žena komplikácie (predošlé potraty, krvácanie, silné bolesti) samozrejme ze môže ísť aj skôr, to je jasne.A určite sa nič neporuši sondou.
To kedy si ta zavola lekar na prvy kontrolu zavisi od neho a jeho zvyklosti. Ja som isla napr. v 6tt, potom v 8tt a teraz v 13tt. NIektory na prve sono volaju len 8tt, pripadne poznam aj pripady co isli az 10tt. Je to velmi individualne.
Mechanicky ti plot rozhodne neposkodi sondou, neboj sa. To by musel neviemako tlacit aby sa nieco stalo a skor by ublizil tebe ako plodu. Silne vlny ultrazvuku mozu mat negativny vplyv na nevyzrete tkanivo srdca, preto sa tep srdiecka pocuva az po 8tt. A ak mas domaci doppler tak ho nepouzivaj casto z toho isteho dovodu.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Nemoze. Aj mne robil sondou a mam zdraveho chlapceka doma 🙂