Mohla som chytiť pásový opar od starého otca?

gabika9878778
27. jan 2021

Ahojte 😭😭. Včera som bola na návšteve u starého otca a dnes bol u kožnej a zistili že má pásový opar😳😳😳😳😳😳. A ja som deň po termíne pôrodu. Akože nebozkali sme sa nič len mohla som sa nabrať lebo je to vraj vysoko infekčné . 😭

mogaa
27. jan 2021

@gabika9878778 pokiaľ si mu to nechytala tak určite nie.....Dedko nehc si nasadí hlavne Milgammu

gabika4
27. jan 2021

@gabika9878778 neboj sa, manželova babka mala pásový opar a žili sme s ňou v jednej domácnosti, dokonca sa o ňu starala moja svokra (prezliekala, umývala a pod.) a nikto z nás ho nedostal od nej, a to pritom sa z neho do smrti nevyliecila, takže ho mala dlho...

makova333
27. jan 2021

@gabika9878778 Čo je to herpes zoster alebo pásový opar?

Ide o DNA vírus s označením humánny herpesvírus 3. Prvý kontakt s ním prebieha ako varicella, teda „ovčie kiahne“. Ako už bolo spomenuté, pásový opar vzniká pri reaktivácii vírusových častíc, ktoré sa pri prvotnej infekcii usídlili v zhlukoch nervových buniek a odtiaľ migrujú pozdĺž vláken naspäť do kože, kde sa pri oslabenej imunite množia v sprievode typických príznakov – pľuzgieriky, bolesť v postihnutej oblasti ap.

Tu však pre tehotné ženy prichádzajú dobré správy. Rôzne štúdie skúmali vplyv vírusu na tehotenstvo, pričom nepreukázali zvýšený výskyt vrodených vývojových chýb, dokonca takáto infekcia nie je indikáciou na prerušenie tehotenstva a žena v takmer všetkých prípadoch donosí zdravé dieťa.

nelca84
27. jan 2021

@makova333 herpes zoster a pásový opar je to isté.
@gabika9878778 pásový opar neni také jednoduché chytiť, ide o súbeh viacerých okolností. Syn mal na jeseň, obaja s mužom sme mu to ošetrovali a nikto to nechytil a ani sme sa necítili ohrození - riziko je naozaj malé a predpokladám, že si mu to nechytala, takže skôr žiadne.

hettinka
27. jan 2021

Moja mama pásový opar mala a nedostali sme to od nej nikto.
V podstate je to rovnaký vírus, aký spôsobuje kiahne. Zvycajne u ľudí, ktorí kiahne mali s miernym priebehom sa môže po rokoch objaviť.
Prejaví sa pri zníženej imunite, strese. Rovnako ako bežný herpes na ústach.

makova333
27. jan 2021

@nelca84 a kde pisem nieco ine?

nelca84
27. jan 2021

@makova333 vyznelo to ako otázka, ale už vidím, že to bol vlastne nadpis

cammille
27. jan 2021

@gabika9878778 pokial si uz prekonala ovcie kiahne, tak sa od cloveka pasovym oparom nenakazis😊
Ale pokial si kiahne este neprekonala, mozes sa od cloveka s pasovym oparom nakazit a dostala by si ovcie kiahne.
Snad to bude ok!

nelka0601
27. jan 2021

Môj muž mal pásový opar nedostala som ho, na koľko som mala kiahne už ,ale naša 10mesacna dcéra dostala kiahne od neho .

cookie29
27. jan 2021

@cammille tak toto som ešte nepočula. Opačne áno. Ak si prekonal pásový opar kiahne nechytis. Ale týmto smerom??? Odkiaľ to máš prosím ?

cammille
27. jan 2021

@cookie29 priamo od lekara, taktiez z vlastnej skusenosti, a ked chces nejaky link, napr tu 😊:

https://lekar.sk/clanok/ovcie-kiahne-a-pasovy-opar

A ty to mas odkial ? 😉

martina1201
27. jan 2021

@gabika9878778 vysoko infekčné to je len ak si neprekonala kiahne. Ak si ich prekonala tak pohoda. Svokor mal pásový opar, svokra ho natierala a nedostala ho. Takže sa neboj....

nafka0483
27. jan 2021

@cammille Hlupost. Ja som v detske prekonala ovcie kiahne a od babky som neskor v dospelosti chytila pasovy opar. A to bola tiez len na navsteve, nemali sme ziadny blizky fyzicky kontakt.
Praveze ovcie kiahne uz druhykrat nechytis, ale ak sa znova stretnes s virusom, tak sa moze prejavit ako pasovy opar.

nafka0483
27. jan 2021

@cammille A z tvojho linku:
"Prvotná infekcia sa objavuje v detskom veku v podobe ovčích kiahní. Pásový opar postihuje prevažne dospelých tým, že sa za určitých podmienok latentný vírus v tele reaktivuje."

"Pásový opar je vírusová infekcia postihujúca prevažne dospelé osoby, ktoré už veľmi pravdepodobne mali v detstve ovčie kiahne."

Takze kde tam pisu, ze nechytis pasovy opar ked si uz mala kiahne?

luxus10
27. jan 2021

ze to nie je lahke chytit, nie je pravda, moja mamina opatrovala svoju vnucku s este nedoliecenymi ovcimi kiahnami, a dostala pasovy opar-na celo, potvrdene a liecene lekarom...

majamat
27. jan 2021

@nafka0483 aj v tom linku mas napisane, ze pasovy opar nechytis. to ze si ho mala je mozno len nahoda, je kludne mozne, ez si mala prekonane kiahne, latentny virus a bola si aj oslabena a este si prisla do kontaktu s pasovym oparom, tka sa to u teba spustilo, no vyslovene si sa nim nenakazila, len zhodou nahod sa ti to takymto spsoobom spustilo.
@luxus10 to bude ten isty mechanizmus,a ko som to napisala o par riadkov vyssie.

nelca84
27. jan 2021

@luxus10 preto som napísala, že ide o súhru viacerých okolností, mamina mala zrejme oslabenú imunitu, málokto to chytí od iného človeka

luxus10
27. jan 2021

@nelca84 mama nemala nic oslabene, ale to co mala vnucka, bolo riadne svinstvo...dopratala si kiahne z anglicka, kde bola s tatom na dovolenke....cize nechytila to medzi detmi v skolke, ale v zahranici....a u tehotnych je to nebezpecne hlavne v 1.trimestri, tam moze dojst k vyvoj. vadam plodu, alebo k potratom...

mijo53
27. jan 2021

manžel mal a ja som sa nenakazila. Pasový herpes je väčšinou smerom od chrbtice po pupok na jednu alebo druhú stranu. Najviac infekčný je, keď praskne pľuzgierik, treba dávať pozor pri natieraní

luxus10
27. jan 2021

@nelca84 dievcence nikoho tu nenapadam, pisem skusenost, prekonzultovanu s lekarmi...

cammille
27. jan 2021

@nafka0483 asi si zle precitala, co som napisala😊
Ovcie kiahne druhykrat nedostanes, praveze ak si ich prekonala, od cloveka s pasovym oparom tk nakaza nehrozi.

Naopak, ak si ich neprekonala, mozes sa od cloveka, ktory ma pasovy opar nakazit a prejabi sa ti to ako ovcie kiahne.

nelca84
27. jan 2021

@luxus10 a ty si ju vyšetrovala alebo čo? keď si si taká istá, že nemala oslabenú imunitu 🙂 však ja som s tým bola so synom na infekčnom a potom aj o imunologičky a jasne nám povedali, že musel mať oslabenú imunitu, tak sa vírus v tele "zobudil" že nie je bežné chytiť pásový opar, vždy ide o oslabenie imunity

luxus10
27. jan 2021

@nelca84utoky si nechaj na svojurodinu,

aj virusove ochorenie moze a nemusi chytit kazdy clovek, vobec nemusi byt oslabeny, moze byt nosic...silny virus skoli aj mladeho a zdraveho cloveka....na to nepotrebuje ziadny oslabeny organizmus, a uz vobec nie povolenie....

cammille
27. jan 2021

@nafka0483 necitas poriadne😊 precitala si len uvod, ale dalej sa pise:

"Pásový opar nie je prenosný sám o sebe, ale čerstvé pľuzgieriky obsahujú vírus, ktorý sa môže prenášať a vyvolávať ovčie kiahne u ľudí, ktorí túto infekciu ešte dovtedy neprekonali"

Skus citat cele clanky a s porozumenim😉

nafka0483
27. jan 2021

@cammille Ok, tak bolo nespravne spomenute slovo "chytit" - vysledok je rovnaky, ze sa prejavi ochorenie a nezalezi na tom ci je virus znova chyteny ci je len latentny virus aktivovany. Ale ano, ked ide o slovicka, tak mas pravdu, chytit sa neda. Ale predpokladam ze pre autorku je dolezite to, ci sa jej moze prejavit ochorenie a mat nejaky vplyv ;)

luccija
27. jan 2021

@nelca84 presne tak pasovy opar dostavaju starsi ludia, oslabeni, alebo aj mladsi vek, ale vzdy po strese, chorobe a hlavne na jar.
Mala som 2x ovcie kiahne prve slabsie par vyrazok o par rokov velmi silne a pasovy opar po velmi stresovom obdobi.
Autorka sanca je minimalna a aj tak si na konci tehotenstva skor v zaciatkoch to byva problem.Dedovi kupte milgammu je naj co moze byt a urcite ma antivirotika byva opar byva dost bolestivy

nelca84
27. jan 2021

@luxus10 aké útoky? veď sa ti len snažím vysvetliť, čo nám povedali lekári, tak na infekčnom asi vedia o tom dosť si myslím. Imunologička to následne potvrdila.

aimee77
27. jan 2021

@gabika9878778 V gravidite s oslabenou imunitou,nic vynimocne.Je to Vas reaktivovany virus ovci kiahni,ktory pretrvava v nervovych gangliach cely zivot.Dr infektologicka

aimee77
27. jan 2021

@luxus10 Ja som sa vzdy ako infektologicka pytala,odkial take blbosti pacientky beru..Uz viam..Modry konik..Na odd sme mali standardne cca 2-10 herpes zoster..A verte v zivote som ho nemala.V nasich mudrych knihach sa pise,ze hrrpes zoster je primarne u pacientov onkologickych,diabetikov a vazne oslabenou imunitou.O nosicoch ani slovo...

simca06022011
27. jan 2021

U nas dcera mala kiahne a svokor dostal pasovy opar, ja potom tiez, kedze som dost dlho bola predtym/aj potom chora a nasledne opakovane hadam aj rok v kuse aj obyc herpesy, ale vraj to st ym nesuvisi (ale s imunitou ano)... a herpes (a nie len tento, aj simplex) je presne taka potvora virusova, ze kludne moze byt v tele dlho a staci oslabeni organizmus, chorobou, stresom a ide to... ale zdravy clovek to len tak nechyti z nicoho nic, zase netreba mat paniku 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre