Meranie cez glukomer v tehu cukrovke

stella122
27. mar 2022

Ahojte, mám tehu cukrovku. Meriam si hodnoty sú stále ok už 10 týždňov po jedlách nikdy som nemala zvýšenie nad normu.. no len posledne som skúsila si zmeriavat aj 3x hodnoty cez glukomer a vzdy mi vyšiel iny vysledok ..keby že sú to len mensie rozdiely ale raz mi zmeralo 6.8 potom 8.8 a potom 7.2. Teraz ktore mám brat do uvahy a či vôbecsa oplatí merať? 😅 to 8.8 ma šokovalo to som nemala za cele obdobie ešte ani raz :D merané po hodine.. som v 37tt.

amelia89
27. mar 2022

@stella122 čauko,no to je stara znama pravda ze nemas merat za sebou lebo ti neda rovnaky vysledok 😂 Iba keby ti vysla nejaka sialenost ze 14 napr alebo 2- ze si mala malo kvapky krvi alebo napr zle umyte ruky a ostalo ti kusok mydla atd. Inak sa berie jednoducho ta prva hodnota,glukomer moze mat povolenu odchylku do 15% (oproti odberu zo zily). Normalne pristroj potrebuje aspon 15min kym mozes merat znova takze nic si z toho nerob vzdy na hocijakom glukaci ti vyjdu rozne cisla ak budes merat za sebou hned. (a inak po hodine merane mala si najprv 6.8 takze si bola v pohode v norme takze vobec si nemusela premeriavat🙂

valentina12345
27. mar 2022

@amelia89 chcela by som sa aj ja opytat. mala som v instrukciach, ze si mam meriat 1.5hod po jedle. ja spokojna, ze som vzdy pod hodnotou, ktorou mam byt, az kym som si nedala na telo zariadenie, ktore mi premeriava hodnotu kazdych 5 minut a bola som zhrozena ze mi hodnoty vyskocili hore cca 3hod po jedle. nestretla si sa tym prosim? premerala som to aj klasickym glukomerom a bohuzial tie hodnoty cca sedeli. dovtedy som bola v tom, ze mam hodnoty v norme, lebo som nemala dovod meriat aj neskor ako 1.5hod po jedle

amelia89
27. mar 2022

@valentina12345 stretla no je to skor vynimocne. Najcastejsie mavaju tehotne zeny najvyssiu hodnotu presne hodinu od prveho susta jedla- preto sa odporuca diabetologickou spolocnostou merat presne 1 hodinu po a hodnote je do 7.8.
Ale s narastajucim tyzdnom ta hodnota niekedy rastie dalej ale vacsinou teda do 2h. Ake mavas tie hodnoty po 3h vysoke alebo v norme ?

valentina12345
27. mar 2022

@amelia89 v podstate ma hlavne prekvapilo, ze to este po hodine a pol ide hore. na nete som nenasla hodnoty ake by mali byt povedzme po 3 hod, ale urcite som cez. napr dnes som mala hod a pol po jedle 7 (mam byt do 7.1) a vystupilo mi to na 8.5 do 3 hodin az potom zacalo klesat. bolo to azijske jedlo a rezancami, sice nie dia jedlo ale necakala som take hodnoty. na poslednej kontrole u diabetologicky som mala iba klasickym krvny glukomer, tak boli merane hodnoty v norme.

amelia89
27. mar 2022

@valentina12345 jasne, to je isto uz nad normu. Keby to stupalo do tych 2h to byva caste ale po 3 je to divne lebo to uz niekto zvykne opat jest. Urcite by som to riesila teda s diabetologom.
A jasne ked mas azijske jedlo a je tam trebars nevhodna sojova omacka ze nesplna 5/100 tak ok ze ten glykemicky index je rychly a vystreli to - ale vystrelilo by to prave v tej prvej hodine takze je zvlastne ze tebe to az po 3.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre