Matka má krvnú skupinu 0 pozitív, otec má A pozitív

xxxxxnnnnn
1. nov 2014

Matka má krvnú skupinu 0 pozitív, otec A pozitív. Je to v poriadku? Lebo niekde som čítala, že niektoré skupiny k sebe nepasujú...............len som nevedela ktoré. Ďakujem

sisaha
1. nov 2014

@xxxxxnnnnn a preco by nebolo?

moni73
1. nov 2014

@xxxxxnnnnn je to ok, problem moze byt jedine v pripade, ze matka ma RH faktor negativ a otec pozitiv 🙂

gladiola
1. nov 2014

Ja mam 0+ a muž A+ a máme dve zdravé krásne dievčatká. Prečo by to nemalo byť v poriadku???

cerez
1. nov 2014

Toto je presne kombinácia mojich rodičov. Majú dve dcéry a obe sme ok. Jedine čo som počula, problém je ak má matka RH faktor negatív a to už dnes vedia lekári v začiatku poriešiť a preto sa hneď berie krv.

oddrobceka
1. nov 2014

Mama ma 0- a otec AB+ ... nasu mamu castejsie dr monitoroval (teda mna a moje sestry), lebo v takomto pripade moze telo matky vylucovat voci detom protilatky a hrozia rozne komplikacie. ja a jedna sestra mame A+ a dalsia sestra ma B+... nastastie, sme vsetky tri v poriadku.

patkobo
1. nov 2014

ano, problem je matka RH- a otec RH+ .. my sme taki pripad, ale aj napriek tomu mame 2 zdrave deticky .. dolezite je aby sa to vedelo, pocas tehu sa sleduju protilatky - ludovo povedane, ci telo matky nebojuje s plodom (v pripade ze plod je RH+ samozrejme co sa este nevie) ci ho nechce z tela vylucit, ak je hladina protilatok ok, tak sa to neriesi, ak nie je ok, tak sa poda injekcia a potom je to uz ok 🙂
a tak isto aj po porode sa podava injekcia .. len treba o tom vediet, to je dolezite .. niekedy to v prvom trimestri moze sposobit potrat ..

zuzanockamt
1. nov 2014

@xxxxxnnnnn uplne v poriadku, ja s muzom to mam takto, dieta mame nula plus 🙂

katrinka8
1. nov 2014

@xxxxxnnnnn - "problémom" môžu byť len rh - faktory. Resp. ak je matka Rh- a otec Rh+. Volá sa to Rh inkompabilita. V dnešnej dobe však vôbec nie je niečo takéto nebezpečné. Viac sa o tom dočitaš tuto:
http://primar.sme.sk/c/4117130/inkompatibilita-... alebo tuto:
http://www.mamaaja.sk/tehotenstvo-a-porod/tehot...
Mimochodom, my to tiež s mm tak máme, ja som Rh- a manžel je Rh+. Obe detičky zdedili Rh+ (v takomto prípade, keď je matka Rh-, sa po pôrode deťom zisťuje aj krvná skupina, inak to, pokiaľ viem, bežne nerobia) a sú zdravé, aj tehotenstvá boli bez problémov. Pol roka po pôrode som ešte absolvovala kontrolu protilátok, všetko bolo OK.
Ale Teba sa tento prípad netýka, to len pre zaujímavosť 😉

zuzanockamt
1. nov 2014

@katrinka8 po porode sa zistuje krvna skupina vsetkym detom, je to jedno zo zakladnych vysetreni, ktore sa robia

misskate1
1. nov 2014

nespaja sa, ked ma zena negativ a chlap pozitiv. vtedy telo berie plod ako votrelca a chce sa ho zbavit. ale aj to uz sa da riesit

katrinka8
1. nov 2014

@zuzanockamt - to som nevedela 😉 Som si myslela, že bežne nie, lebo veľa maminiek, ktoré poznám, spomína, že krvnú skupinu nevedia. Tak som si sama pre seba vydedukovala, že ja viem obe deti preto, že sme tie rozdielne Rh 😀

zuzanockamt
1. nov 2014

@katrinka8 ja som to mala hned medzi ostatnymi udajmi o narodeni 🙂 ... tie mamicky, ktore to nevedia, tak asi pozorne necitaju zaznamy, ktore dostanu v porodnici 😉

katrinka8
1. nov 2014

@zuzanockamt - no, asi to veru tak bude, nenapadlo mi to, lebo ja som si vždy tie papiere preštudovala a tam to bolo, tak som si myslela, že aj oni tak urobili a nemali to tam uvedené - preto tá dedukcia. A hľa, neurobili 😀

stellamaris
1. nov 2014

@xxxxxnnnnn preco by to nemalo byt ok? Ved ziadna z nas nehlada partnera a otca svojich deti podla krvnej skupiny 😉
@zuzanockamt v DE krvnu skupinu novorodencom nezistuju.Bola som prekvapena,ked sa mi narodil syn 😉

zuzanockamt
1. nov 2014

@stellamaris ja zijem na Slovensku, rodila som na Slovensku, tak pisem o situacii, ktora je aktualna u nas 🙂 😉

desszi
1. nov 2014

@xxxxxnnnnn Ano, existuje aj tzv. AB0 inkompatibilita, ale ta je ovela menej nebezpecna ako Rh inkompatibilita. Ak je matka krvna skupina 0 a dietatko zdedi KS po otcovi (cize bude A), tak si matka moze voci antigenom dietatka vytvarat protilatky, ktore mozu prejst placentou, to sa vsak deje len v malom percente pripadov. Avsak ich mnozstvo byva kazdym dalsim tehotenstvom nizsie a nizsie, kym u Rh inkompatibility, to je naopak - kazdym dalsim tehu sa mnozstvo protilatok zvysuje.
AB0 inkompatibilita existuje, ale je vo vseobecnosti ovela menej nebezpecna ako Rh inkompatibilita 🙂

17alexis
1. nov 2014

@zuzanockamt vždy sa zisťovala u novorodencov krvná skupina? Ja svoju nemám nikde poznačenú a ani neviem, akú mám. Teraz som absolvovala operáciu, ale ani tam mi skupinu nezisťovali, iba sa ma dr pýtala, či náhodou neviem, akú mám...

stellamaris
1. nov 2014

@zuzanockamt ja som zila na SK 26 rokov a tipovala som,ze mam krvnu skupinu A,tak ako moji rodicia.Mne ju nikto nezistoval ,kym som neotehotnela 😉 takze to na SK take standardne vysetrenie asi nebude.

chokma
1. nov 2014

Je to ok, nas pripad. Akurat vacsia predispozicia na novorodenecku zltacku. Ale v tehotenstve ziadny problem.

desszi
1. nov 2014

@17alexis v prepustacej sprave z nemocnice by dietatko malo mat zaznacenu krvnu skupinu, ja mam jej kopiu, original sa odovzdava pediatrovi. Pred operaciou samotnou ti musia zistit krvnu skupinu, mozno si o tom len nevedela, nestaci, ze sa lekar opyta, na to sa nespolieha. Aj ked sice v sucasnom stave zdravotnictva sa uz setri na vsetkom.... :-P

zinulienka
1. nov 2014

@17alexis pokial ja viem, tak krvnu skupinu zistuju len, ak ma matka 0 + ci -. Inak nie.

zuzanockamt
1. nov 2014

@stellamaris
@17alexis mam 32 rokov, narodila som sa na Slovensku, zijem tu a krvnu skupinu mam v zdravotnej karte poznacenu od narodenia ... aj pred zakrokom v lokalnej anesteze mi ju v ramci krvnych testov zistovali - to bolo v roku 2005

17alexis
1. nov 2014

@desszi mne v nemocnici krv nebrali, brali mi ju deň pred príjmom a tam boli iba také veci biochemické, o krvnej skupine tam nebolo ani zmienky. Už potom na oddelení sa ma pýtala taká mladá doktorka, či neviem, akú mám a ja, že nie. Aj dávnejšie sme s kožnou hľadali KS, lebo som bola zvedavá a nič sme nenašli.

zuzanockamt
1. nov 2014

@zinulienka my mame s manzelom Rh faktor + a synovi normalne hned po narodeni krvnu skupinu zistovali, mal to aj na cedulke nad postielkou v porodnici zapisane a aj v prepustacej sprave

dana_l
1. nov 2014

@zuzanockamt ja som sa tiez narodila na svk a krvnu skupinu som sa dozvedela az ked som isla darovat krv.

stellamaris
1. nov 2014

@zuzanockamt ved ok,ked mas zistenu a v karte poznacenu tvoju krvnu skupinu.Myslim iba,ze v kazdej nemocnici na SK to asi standardne nezistuju.

17alexis
1. nov 2014

A pokiaľ sa nemýlim, tak sa to berie z prsta a nemala som tam žiadny vpich a to som na akúkoľvek bolesť sakra citlivá! :( A pred operáciou mi zaviedli kanylu bez toho, žeby ešte odoberali nejakú krv...

loxa
1. nov 2014

@17alexis vysetrenie KS je zakladnym predoperacnym vysetrenim...to ako keby ta isli rezat a neuspali ta..pri kazdej operacii musi byt nachystana krv na transfuziu...a mozes to mat aj milionkrat v karte ze mas dajme tomu A+ aj tak ti ju vzdy pred operkou vysetria..istota je gulomet

zuzanockamt
1. nov 2014

@loxa presne tak ... synovi vyberali v marci tohto roku nosnu mandlu, maly zakrok v lokalnej anesteze ... vysledky krvnych testov obsahovali aj vysetrenie KS, hoci to ma v zdravot. karte 🙂

17alexis
1. nov 2014

@loxa veď preto sa čudujem, lebo dávnejšie sme s kožnou hľadali moju ks a nenašli sme a to som tam mala aj papiere z novorodeneckeho. Predoperačné mi robila moja všeobecná doktorka, kde mi len zisťovala také veci ako cholesterol, krvinky a tie bežné proste a ekg mi natočila kvôli tomu, že mám problémy so srdcom. Na druhý deň som s tými papierami šla na príjem, čiže tam mi už krv nebrali. Na oddelení si dr pozrela tie papiere a sa ma opýtala na tú ks. Pred operáciou mi dali kanylu, ale z nej už tiež krv nebrali, len mi tam pomaly pichali anestezu. Ešte anesteziolog bol prekvapený, že som pootvorila oči keď mi nasádzali masku. Asi som teda mala z pekla šťastie, že mi krv nebolo treba. Ale zas nebola to vážna operácia, iba laparka endo cysty...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre