Ahojte dievčatá, mám placentu 14mm od vnútornej branky a mesiac do pôrodu, tak začínam trošku stresovať ako to celé dopadne. Zháňan skôr niekoho, kto má pôrod pri nízko položenej placente už za sebou, vaše skúsenosti, ako ste rodili a či všetko dopadlo nakoniec dobre. Ďakujem 🙂
Ja som mala placenta praevia marginalis. Dcera ma teraz presne 8 mesiacov. Porod samozrejme planovanym CR 8 dni pred vypocitanym terminom. Vsetko prebehlo v najlepsom poriadku. Co sa tejto diagnozy tyka, nemala som cele tehotenstvo ziadne propblemy. A vobec ziadne lezanie v emocke mesiac dopredu. Rano som prisla na pol 7 do nemopcky, "ubytovali" ma a 2 hodiny na to sa mala narodila. Mala je uplne zdrava, s klasickymi meriami novorodenca a AGPAR 10-10-10. Je to zlaticko uz uz sa mi pomali aj rozbehne. CR uplne v pohode, na treti den po CR som isla domov. V den porodu som o 4 poobede uz behala ako ranena srnka. Dieta som mala od prvej sekundy vzdy pri sebe.
Rodila som v zahranici a toto bol okrem ineho moj druhy CR v rozpäti 3,5 roka.
Netreba sa nicoho bat, kazda sme ina ale bola to uplna pohodicka.
To je super,že ste mali naplánovanú sekciu. Ja sa preto obávam,pretože u mna sa žiadna plánovaná sekcia nekoná, oni čakaju kým im prídem prirodzene rodiť a v prípade komplikácií sa bude robiť sekcia,preto som z toho trošku nervózna,že vlastne do poslednej chvíle nebudem vedieť ako to dopadne. Vy ste tu plánovanú sekciu aj žiadali alebo vám to doktor sám navrhol?
@silvicicenka ahoj, pred 2 rokmi sa mi planovanou sekciou po ukonceni 37tt narodil syncek, mala som placenta preavia centralis cize ten najhorsi stupen. Nejake krvacanie som mala prve 3 mes, potom vsetko v poriadku. Od 32tt som mala byt hospitalizovana preventivne no mali plno tak som sla tusim od 35tt s mojim suhlasom a cakalo sa kolko sa dalo, tiez mi vopred nachystali krv lebo s vacsou stratou krvi sa tam rata. Sekcia trochu s komplikaciami ale zachranili mi maternicu a syncek je zdravy, zotavovanie som mala velmi pomale, dlho to bolelo a odmietla som pi cisarskom transfuziu, takze som brala zelezo a asi 3 mesiace mi byvalo malatne, na zaciatku dost, ale dala som to s pomocou manzela. Urcite je lepsi prirodzeny porod, a mozno aj budes moct rodit normalne, ze nebude treba cisarsky, tak sa neboj aj ak to naisto nebudes vediet do poslednej chvile, lekari vedia co a ako.
@silvicicenka a ja som musela ist len sekciou, pri previa centralis nie je ina moznost, plus muselo to byt v plnej narkoze
@myela ja by som rada zvládla prirodzený, len stále mám v hlave to riziko krvácania a predstava akútnej sekcie ma trošku desí,aby to dopadlo dobre,keď ju budú robiť narýchlo. Ja som totižto bola raz hospitalizovana v 33tt. s krvácaním,naštastie slabým ,takže zatial sa držíme. Ja som mala placentu 2cm od branky a po krvacaní mi klesla na 14mm, doktorka povedala,že s vysokou pravdepodobnosťou to aj tak skončí sekciou, tak trošku nerozumiem,prečo chcú ísť do takého rizika.
Som prekvapena, ze vobec uvazuju o prirodzenom porode. Neviem, ci uz chodis na prehliadky priamo do porodnice. Myslim, ze tam budu mat na to iny nazor. Mne kazdy lekar, ktory mi robil sono od 20tt povedal, ze sa mam pripravit na to, ze rodit budem CR. Priznam sa, ze som z toho nebola moc nadsena, nakolko to bol moj treti porod a prve dva boli prirodzene. Lekari urcite nepojdu do rizika a ukoncia to sekciou.
@mariannavav na prvú poradňu do nemocnice idem budúci týždeň, lenže tento názor o prirodzenom pôrode mi práveže povedali doktori v tej nemocnici,keď som tam bola hospitalizovaná,takže moc sa nespolieham na inú reakciu,ale budem sa na to samozrejme pýtať.
@silvicicenka rozumiem, ale co ja viem, tak kym je to marginalis, ze je blizko ale nepresahuje branku, tak ten prirodzeny porod je mozny a cisarsky nemusi byt. Keby aj z nejakeho dovodu museli rychlo spravit sekciu, ak ide strasne o cas, tak rez robia zhora dole (nemusia prerezat svaly ako sa to robi pri beznom horizontalnom reze) a v pripade silneho krvacania sa podvazuju cievy prekrvujuce maternicu a pri najhorsom sa musi vybrat maternica pre zachranu zivota. U mna sa riadne potrapili so zachranou maternice, este privolali pocas operacie aj nejakeho docenta a zo spravy v karte som sa docitala ze mi nejakymi stehmi este podchytavali maternicu, nasili tam nejake vstrevbtelne platy co mali pomoct zastavit krvacanie, tiez aj cievy podviazali a napichali lieky tlmiace to krvacanie. Nemusis sa bat, urcite to dobre dopadne.
@myela no veď hádam vedia do čoho idú. O tom reze zhora dole som ešte ani nepočula. Ja by som rada zvládla prirodzený, len aj keď sa bude tlačiť prirodzene von či tam neni riziko,že ta hlavička bude tlačiť dole aj tú placentu...veď hádam to dobre všetko dopadne 🙂
@silvicicenka zalezi ,aku preavia konkretne mas.Ja som mala marginalis,najlahsiu a bolo mozne skusit tiez prirodzene.Ale koli inym dalsim dg ,bola sekcia v 37tt.Neboj sa,oni vedia presne pri ktorej mozes este rodit prirodzene.Centralis je najhorsia a tam aj malokta zena porodi v termine a sa vyhne lezaniu v nemocnici
@carmenuska no ja som mala marginalis,ta sa mi posunula vyssie na profundu a po krvácaní mi zasa klesla nižšie,ale branku mi nepresahuje. Určite vedia čo si môžu dovoliť, len vo mne je ten strach,ze moze pocas pôrodu klesnúť tak,že budú musieť akútne zasiahnuť. Aj ma zaujima,že či tie,ktoré prišli rodiť prirodzene či boli nejako viac sledované, či sa placenta neposúva nižšie počas kontrakcií.
@silvicicenka pokial ja viem,tak ked nezasahuje branku,da sa rodit normalne a uz nepadne.Ona moze ist jedine hore,nizsie uz nie.Tak mne povedali.A co viem,tak zeny co ju mali rodili v pohode a sledovali ich.Lezala som tam dlho ,tak viem vseliake pribehy.
@carmenuska no bodaj by to tak bolo,že sa nezosunie, len som si práveže čitala,že z marginalis sa počas pôrodu môže stať tá partialis,žeby začala prekrývať branku. Musím si spísať všetky otázky,ktoré ma trápia,bo kým sa dostanem na poradňu zabudnem a potom si nadávam,že zas som sa nič užitočné nedozvedela :D
@silvicicenka ahoj, ja som mala 2,4 cm od branky a rodila som prirodzene. Všetko prebehlo ok 😊
@silvicicenka ahoj ako to nakoniec dopadlo? Rodila si v trencine?
@diaem ahoj, áno v TN, rodila som prirodzene, všetko v poriadku. Akurát placenta mi nechcela vyjsť von, tak ju museli troška potiahnuť 😀
@silvicicenka dakujem. Mne prekryva branku par mm tak ja sa zrejme cisarskemu nevyhnem 😪
@diaem ak prekrýva, tak asi nie. Držím palce, nech všetko v poriadku prebehne😊
@diaem ahoj, ako to dopadlo? išla si prirodzene alebo sekcia?
@simona_dan ahoj no mala som šťastie v nešťastí a všetci svätí pri mne stali. Boli sme v karanténe keď som bola v 36 tt , samozrejme dr podcenili situáciu lebo sa bali covidu tak má nezobrali na týždennú preventívnu , že až keď skončí karanténa. Ja som zrejme asi niečo vo vnútri v 6 zmysle cítila tak som mužovi v pondelok o 13 hod povedala nech má zavezie do nemocky, že si vymyslím že mám vysoký tlak. Zaviezol, dali má na izbu, tlak zrazu naozaj vyskočil a zrazu bum placenta sa odtrhla a zo mna liala krv. Brali má okamžite na sálu, dali mi dve transfuzky a keby som vraj hocikde inde v tej chvíli a nie priamo na oddelení tak je po nás … maly už bude mat v novembri 3 roky. Našťastie všetko ok, prežili sme 🙏
@diaem no vôbec som nečakala že niečo takéto napíšeš...ťažko citat nie to ešte prežiť...každopádne našťastie ste obaja v poriadku ❣ aj by si ešte chcela ďalšie tehotenstvo po tomto zážitku? ja teda osobne prvé tehotenstvo a pôrod bez jedinej chybičky , toto je druhé tehotenstvo a teda mala som patálie skrz výsledky na down, teraz nižšie položená placenta,takže toto tehotenstvo je pre mňa osobne celkom stresujúce a už len dúfam že všetko dotiahneme úspešne do konca a už končím s tehotenstvami😁 a pravdupovediac týmto zážitkom som si úplne precitla pochopila ženy ktoré sa ked komplikované tehotenstvo a pôrod rozhodnú už dieťa nemať a zaroven som si uvedomila aky je naozaj ten zivot krehky
@simona_dan bola som 5x tehu, mám 4 deti. Ver mi, že o ďalšom nepremýšľam 😂 a po tomto, zážitku ani za nič 😂. Držím palce, bude to dobre 💪
@diaem tak to ti verim ze už nepremyslaš nad dalsim😁😁 prajem veľa zdravia tebe aj detickam 😘 ked som bola naposledy u dr pozeral placentu a 30mm nad bránkou že sa vytiahla a je to v poriadku ale aby som zas neodišla " naprázdno" tak mi povedal niečo v súvislosti s oblickami že sa mu nezdá že hraničná hodnota je 8mm a nameral 7.3mm takže to chce ešte kontrolovať tak idem tam opäť v piatok 🙂
@simona_dan všetko bude dobre neboj sa.. zbytočne stresujú 😉
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ahoj, ja som mala placentu praevia marginalis a ak si dobre pamatam, trochu mi zasahovala do branky. Rodila som planovanym cisarskym rezom v 38tt. Pri CR som zacala krvacat. Nastastie sa krvacanie podarilo zastavit a neprisla som o maternicu. Mala som vacsiu stratu krvi, ktoru mi hned doplnili. Ako som lezala v nemocnici, este pred cisarskym, mi raz za nejaky cas zobrali krv, aby mi nachystali sacky s krvou v pripade potreby. Mala som ich na svoje meno. Pri tejto diagnoze pojdes do nemocnice lezat skor. Ja som isla cca mesiac pred porodom. Spoluleziaca mala tu istu diagnozu a u nej prebehol CR bez problemov. Je to individualne. Ale neboj, v dnesnej dobe si uz s tymto lekari vedia poradit. Urcite bude vsetko v poriadku. Drzim palce ✊