Ahojte. Jedna sa o moju kolegynu, ktorá je tehotná. Odkedy vie, že je tehotná, nefajci vôbec nič, ani cigarety, ani trávu, ale predtým dlhodobo fajčila aj ona, aj jej partner. Teraz má zle výsledky na downov syndróm, vyšlo jej 1/157 a aj na sone keď merali, tak nebolo všetko v poriadku, pravdepodobne je ten chromozóm väčší než by mal byť. Tak ma zaujíma, či môže toto byť spôsobené ich dlhodobým fajčením trávy? Že by dieťatko kvôli tomu mohlo mať DS? Mimochodom bývam v zahraničí, je tu bežne fajčiť travu aj keď samozrejme nezastavam si to, je to hlúpe..
@diana20 nie. Nevidela by som v tom žiadnu súvislosť. Jednoducho kocka má smolu, avšak podľa toho čo píšeš to ešte nemusí dopadnúť tak zle, čísla sú len štatistika a možno ďalšie usg už bude bez patológie, samozrejme s ohľadom na to, aký nález na usg plodu naposledy mala. Pri DS nejde O veľkosť chromozomu, ale o jeho počet v zmysle trizómie.
@sasa1983 ja osobne si tiež myslím, že to nemôže byť tým.. viem, že je to zdvojený 21. chromozóm, len oni tu niečo merajú na sone a keď má dieťatko DS, tak je to väčšie a ona to väčšie mala.. musí ešte ísť na ďalšie testy, lebo na budúcom sone, sa to už zmerať dať nebude. Ja napríklad som sla až neskoro na sono a už mi toto vôbec nemerali...lebo viacero ľudí mi povedalo, že sama si za to môže, eno fajčila trávu a jej priateľ tiež, ale ja jej to neprajem a aj keď nepodporujem, že fajcila, tak si myslím, že to asi nie je preto..
Absolutne to nema suvis s marihuanou ani by ma takato kombinacia v zivote nenapadla ,ze je to z toho.Psychiatrie su plne mladych ludi ktory fajcia travu,ktora je nejakym spośobom modifikaovana,rychlene pestovanie krizenie niviem uplne ako to funguje ale videla som vela dokumentárnych filmov a prispevkov su to tvz.skunky tak to volaju a problem je ked niekto berie k tou lieky a alkohol,Obycajna volne rastuca marihuana co rastie volne v prirode nie je skodliva a ma nepopieratelene ucinky na zdravie ale treba s nou vediet pracovat.,a pouzivat odbornikmi vo forme olejov,Nie som fajciar marihuany vyskusala som raz v Amsterdame ale nemalo to na mna ziaden ucinok,vsetci pozerali jak na cudo ze ne to nereagujem,ziadna naladicka proste nic.Je jedinym liekom na svete na zeleny zakal,velmi pomaha pri neurologických tazkostiach ako migreny,parkinson,skleroza multiplex.tiez som videla kopu dokumentov kde deti s velmi tazkymi formami epilepsie co mali 50 zachvatov denne a postupne stracali motoricke a kognitivne funkcie sa po tyzdni terapeutickej marihuany podavanej vo forme olejových kvapiek zbavili zachvatov,taktiez ludia v pokrocilych stadiach rakoviny aj najhorsie liecitelnej rakovine pankreasu a pecene sa za pomoci oleja vyzdraveli,keby ste videli tych ludi ako od stastia plakali a ze by to pre svoje deti zohnali aj keby to bolo nelegalne ked videli ako to pomaha.Opakujem nie som JUNKY nefajcim to ani som nikdy nefajcila ani len obycajne cigarety,nepijem a nesuhlasim s fajcenim marihuanny len tak zo spasu ,ale na leicenie je to uz povolene v polovici sveta ,ale v tejto zaostalej republike to povolene na liecenie nebude nikdy,lebo tu je viac akceptovane pitie tvrdého alkoholu a nikotinu ,Zili sme 15 rokov v Swiss a a ni nepoznam nikoho z mladych ludi co by si prilezitostne nedal a normalne funguju chodia poctivo do prace atd..Ale s Dow.syndromom to nema absolutne nic,ak by to fakcila pocas tehotenstva vela a pravidelne tak sa moze narodit dieta letargicke viac spave,ale Downov syndom vôbec nie.
Pravdepodobne to nemá s nábehom na Downa nič spoločné. Neuvádzaš ani vek dotyčnej. Ono aj ta mariška sa dost podcenuje. Je dávno dokázané, ze u predisponovaných jedincov vyvoláva psychické problémy. Niekto hulí jak fabrika a nič...niekto to skusi a ma take ,,haluze,, z toho ze dovi dopo...Kazdý organizmus reaguje inak.
@diana20 Zlatko tráva nemá žiadne takéto účinky na bábätko používa sa aj na liečebné účinky videla som aké má upokojuje účinky na dievčatko ktoré sa do tváričky búchalo pestami .... Vieš koľko žien pije fajčí hoci čo a majú zdravé detičky keďže sme každý jedinecny ... možno majú takéto ochorenie v rodine alebo je to geneticky dané ... Mojej kamarátke tiež vraveli že ma zlé výsledky na dawnow syndróm a nakoniec nič nebolo bábo zdravé ono v tychto meraniach je aj genetický materiál matky nie len dieťatka ja by som si zasla aj k inej lekárke mne tiež pri meraní vravela doktorka že bude chlapček veľký potom bol zase malý keď sa narodil meral 48 vážila3080 kg takže úplne krásny neverte všetkému čo vám doktorka hovorí berte to s nadhľadom
Mam kamaratku co takto dlhodobo fajcila a pila atd. no a dietatko sa jej narodilo postihnute zial v 5 rokoch zomrelo. Ano myslim si ze to moze mat vplyv
@kacenka2803 jasné, že veľa, ale jasné je aj, že nie u každej sa to prejaví a u jednej môže byť problém práve fajčením a pitím spôsobený podľa mňa.. ale v tomto prípade si myslím, že naozaj to nie je tým, keďže nefajci ani nepije odkedy je tehotná... no a nie som na slovensku, tam aj mne hovoril doktor raz jedno, raz druhé, tu sa to samozrejme tiež stáva, len nie je také jednoduché ísť ku niekomu inému, vyšetrenia sú tu veľmi drahé.. no ona si zaplatila 400€ a o tri dni jej dajú výsledok stopercentny, či je bábo zdravé , alebo nie, tak jej držím palce..
@ostorha ani mne by to nenapadlo, keby mi nebolo na nich povedané, že sami si za to môžu, lebo fajčili obaja ..
@sardinka336 má 26 alebo tak nejak myslím.. raz bola na potrate už..
Ahoj, čo na toto povedať... ja nie som zástanca marihuany ani počas bežných dní a nie to počas tehotenstva. Skutočne si myslím, že tehotná žena by sa mala správať inak, zodpovednejšie, veď v nej, pre boha, rastie plod! Nový život. Neodvážim si tvrdiť, že dieťatko vyzerá byť choré kvôli životnému štýlu mamičky, ale odporúčala by som každopádne prestať. Prečo nesiahne radšej po stopových prvkoch, ktoré si môže dopĺňať formou výživových doplnkov? Aj tie sú nesmierne dôležité pre ňu i pre plod a určite ich má nedostatok, pretože my všetci ich máme nedostatok. Ja by som ti/jej radila biologicky aktívny jód, keď si ho budú tehotné zvyšovať, pomôžu bábätku k správnemu vývinu, veď sa spýtajte svojich gynekológov, čo spôsobuje nedostatok jódu a budete nemilo prekvapené.
@susannamk však som napísala, že prestala odkedy vie, že je tehotná, opakujem aj, že tu je to normálne fajčiť trávu, nie ako u nás, aj keď ja toho nie som zástanca.. všetko čo jej doktor povedal, že má brat berie.. predpokladám, že všetky potrebné vitamíny teda.. všetko dodržiava , čo jej doktor povie, aj keď predtým fajčila trávu, tak počas tehotenstva sa správa zodpovedne..
@diana20 pozri...nikto stopercentne nepovie čo sposobilo tuto chromozomovu poruchu, jedná sa o chybné delenie buniek a na to moze mat kludne vplyv fajčenie - nech aj orechových listov, alkohol, lieky, žiarenie, vírusy, chemikálie....ak fajčili kvalitný matroš...a ešte nevedela ze je tehotná lebo to zena spočiatku ani netuší a bunky sa delia tak kludne to mohlo mat vplyv, látka THC obsiahnutá v mariši sa pri pravidelnom užívaní v organizme hromadí v bunkových membránach... A kto ti povie ze 100% nie tak je klamár lebo to nemoze nijako dokazat alebo resp. ako to dokaze ze to vplyv jednoznačne nemalo ked ani medicinska obec si nie je istá ktoré exogénne faktory sposobuju tuto patologiu, len sa domnievaju ktoré ale stale je skor vek matky tým hlavným rizikovým faktorom. To ze to iste nema ziadne učinky tiez nie je pravda čo som len tak narychlo našla citujem: Podľa údajov Amerického inštitútu drogových závislostí (NIDA) niektoré deti, ktorých matky v tehotenstve užívali marihuanu, inak reagujú na vizuálnu stimuláciu, majú piskľavý plač, trhavé pohyby, čo môže napovedať o problémoch s neurologickým vývojom.
Tu to ,,fajčí každy,,. No dajsami svete....ked všetci skočia do Dunaja aj ja skočím? Nehvorím, kto neochutnal? Ale denne to hulit no tak dakujem pekne. Známy hulí a hovorí ze musi mat pauzy lebo potom ma problém fungovat. Mozno iny organizmus v pohode to toleruje, kto vie. Skratka uzivanie aj lahkých drog moze u disponovaných jedincov narobit neplechu.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
myslim ze ten kto chce si bude mysliet ze je to z travy a ten kto nechce pozrie sa na to realnych pohladom zisti ze deti maju DS aj ked rodicia nehulia ;)