Manžel bol s tetou na PET/CT. Môže prísť dnes za mnou, keď som tehotná?

sisa22x
22. sep 2021

Ahojte, manzel bol s tetou na Pet CT, chcem sa spytat mozno hlupu otazku ale predsa radsej: Moze prist dnes manzel ku mne, ked som tehotna ? Ci radsej 24 hodin pockat ?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sisa22x
autor
22. sep 2021

@viestta nesnimkovali… iba jeho tetu, ktoru viezol v aute…
Ja viem, asi radioaktivita neskace medzi ludmi, len som sa radsej hlupo spytala akoby som mala mat vycitky 😇

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sisa22x
autor
22. sep 2021

@viestta praveze jeho teta nesmie prist do kontaktu s detmi a tehotnymi 24 hodin preto sa pytam…
Manzel bol s nou, ja nie, ale tak ci to nahodou neprenesie nejake mnozstvo aj manzel na mna 🙈

nusyk
22. sep 2021

@sisa22x neprenesie. Jeho v aute určitou davkou oziarila ale on uz dalej neziari. S tetou sa nestretnut aspon den dva - podla odporucania.

abbey1
22. sep 2021

@viestta PET vyšetrenie je jedno z tých, po ktorých telo vylučuje látky. Čiže sa takto vyšetrovaný pacient musí vyhýbať napr kontaktu s tehotnymi.

sisa22x
autor
22. sep 2021

@nusyk
@abbey1
@viestta dakujem Vam krasne ❤️

evkamotka
22. sep 2021

@sisa22x ahoj. Manzel pracuje presne na dotycnom oddeleni. To teta ma v sebe radioaktivnu latku a ziari. Manzel nic nevyzaruje, moze sa s tebou stretnut

slovakboy
22. sep 2021

@sisa22x treba rozlišovať medzi rádioaktivitou a žiarením. Rádioaktivita vychádza z rádioaktívneho prvku alebo z látky ktorá sa skladá z rádioaktívneho prvku. Rádioaktívny prvok je nestabilný a jeho jadro vyžaruje tzv. ionizujúce žiarenie. Ionizujúce žiarenie je žiarenie, ktoré je schopné vyraziť z atómov iných prvkov elektrón z jeho obalu a tým z neho urobiť ión. Ak toto urobí v živých bunkách tak je problém. Treba ale rozlišovať silu rádioaktívneho žiarenia. Alfa žiarenie ktoré vyžaruje napríklad z trícia (nestabilný izotop vodíka) ktoré sa používa vo vojenských zameriavačoch hodinkách kompasoch ožaruje fluorescencnu latku v banke v ktorej je zavreté tá sa rozsvieti a alfa žiarenie pohltí. Taký Kompas alebo hodinky budú svietiť stále a minimálne 12 rokov. Dozimeter pri nich ani nepípne. Alfa žiarenie totiž ma veľmi maly dosah. Len 1-6mm a zastaví ho aj sklo aj list papiera. Ak by ale niekto to trícium zjedol tak už by to žiarenie pôsobilo na jeho vnútornosti. A ak by ho nevylúčil tak tam bude žiariť 12 rokov aj viac. Neviem aká rádioaktívna kontrastne latka sa používa pri PET vyšetrení. Určite je silnejšia ako to trícium ale je to určite latka ktorú telo vylúči a neviaže sa na nijakú latku v želé. Pri liečení rakoviny štítnej žľazy sa využíva jedna jej vlastnosť a to je to že pohlcuje jód. Štítna žľaza ho vyťahuje z celého tela a zbiera ho do seba. Ak potrebuju lekári zničiť všetky bunky štítnej žľazy v želé tak ju nechajú ťahať do seba rádioaktívny jód. Ten je po chemickej stránke rovnaký ako obyčajný jód a vytvára rovnake zlúčeniny. Akurát su rádioaktívne. No a nevyoperovane zbytky štítnej žľazy do seba tento jód naťahujú ten ich zničí svojim alfa a možno aj beta žiarením to neviem a buď sa vylúči von alebo ma taký krátky polčas rozpadu že po týždni je už neškodný. Na PET CT sa používa oveľa menej rádioaktívna latka ako jód ktorá ma krátky polčas rozpadu a nie je jej cieľom ničiť ale svietiť. To že pritom aj škodí je vedľajší efekt. Tvoj muž ale môže dostať maximálne minimálnu dávku žiarenia od tety. Aj keby mala teta v sebe silnejší rádioaktívny jód a tak by ohrozovala tvojho muža ale len mierne a on by už neohrozoval teba. ľudia po tychto liečbach skutočne nesmú ísť do blízkosti nie len tehotných žien ale aj slabých starých a detí. Ak nemá v sebe tvoj muž rádioaktívny prvok tak nemôže žiariť ionizujúce žiarenie. Hoci by bol sám ožiarená tetou. Teta žiari ak jej to povedali ale určite nie silne ako je to pri liečbe štítnej žľazy. Čo sa týka mikrovlniek a mobilov tak tie nemôžu škodiť. Jednak nemajú rádioaktivitu a ich žiarenie nie je ionizujúce a nemá kratšiu vlnovú dĺžku ako viditeľne svetlo. Škodiť môžu až žiarenia nad fialovým spektrom s krátkou dĺžkou ako se UV žiarenie a RTG žiarenie a aj to až od určitej energie. Teoreticky moze škodiť aj žiarenie z mobilu alebo rádiové žiarenie ktoré je už všade. Ale to by muselo mat obrovsku energiu. Aj zvuk dokáže zničiť alebo aj zabiť. Ale to sú obrovské energie na to potrebné. Tak dúfam že ťa to ukľudní.

Ešte jeden príklad ti poviem: vieš prečo sa v Cernobile ľudia museli umývať alebo dekontaminovat. Vieš prečo prišla rádioaktivita až k nám? A prečo bol cernobil horšia katastrofa na prírodné prostredie ako Hirosimska bomba? Lebo z reaktora v Cernobile sa dostalo do ovzdušia množstvo rádioaktívnych prvkov a aj Cézia ktoré ma polčas rozpadu niekoľko sto rokov. Keď sa tieto silne rádioaktívne latky dostanú do vzduchu do mrakov do pôdy do vody na pokožku do jedla mrakmi sa dostali až do Švédska aj k nám a v dažďových kvapkách tu padali do pôdy a z pôdy sa dostali do trávy z trávy do kraviciek z kraviciek do mlieka a z mlieka do nás. Atd. Po chemickej stránke obyčajne mlieko. Po atómovej stránke ale rádioaktívne. Pomôže len rozptýlenie do veľkého množstva obyčajného materiálu atmosféry do veľkého množstva vody ako napríklad vo Fukušime to šlo do mora s tam sa to zriedilo. Princíp toho šírenia tak ako som na začiatku povedal o tom tríciu. Ak to nezješ alebo nevdýchneš nemáš problém. Ale ako keď to prišlo s mrakmi? Jedine že sa vypršali väčšinou uz vo Švédsku alebo všetko zriedilo dostatočne. A cézium nie je tricium. Je to oveľa radioaktivnejsi prvok.

slovakboy
22. sep 2021

@sisa22x ešte záver: S tetou sa nejaký čas nestretni ale s mužom môžeš.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre