Ahojte, chcela by som sa opytat, zistili mi zvysenu funkciu stitnej zlazy a nasla som na nete, ze mozem mat preto problemy bud s otehotnenim alebo moze mat problemy potom babatko ☹ . Ale neviem ci tomu verit. Citala som v knizke o stitnej zlaze, ze skor ti co maju znizenu funkciu by mali s otehotnenim pockat dokym sa nevyliecia, so zvysenou funkciou a tehotenstvom tam nic nespominali. Stretli ste sa s tym uz? Mozete mi prosim poradit?
liecim sa na stitnu zlazu od 15tich. najprv som mala zvysenu a dnes mi nepracuje uz vobec, preto kazdy den uzivam hormon stitnej zlazy v tabletkach - L-Thyroxin. Som tehotna druhykrat, jedno aj druhe babatko som pocala na prvy sup 🙂 myslim, ze je dolezite, aby si pred otehotnenim mala stabilizovany stav a nejaky cas uzivala lieky. vtedy by to alo byt ok, lekar ti len bude v tehotenstve upravovat davky podla potreby.
poznam 4 baby, ktore maju problem so stitnou, jedna ju uz dokonca nema a otehotnela .... a jednou som aj ja 🙂 presne ako pise @happy8051 .. je podstatne, aby si mala stabilizovany stav ... aspon aj mne to tak povedala moja MUDr ... mam zvecsenu stitnu zlazu, no zatial to zvladame bez tabletiek .... dokonca po porode sa to nejak ustalilo, no sledovana som stale 🙂
aleks_30 neboj sa! Ja som liečená na zvýšenú činnosť šž už pár rokov. Prvý krát keď som sa dostala k endokrinologičke, bola som už v zúfalom stave, ale pomohla mi a po roku a pol mi dokonca vysadila lieky. Potom sa môj stav po nejakom čase znova zhoršil, tak mi zase nasadila lieky a asi po dvoch mesiacoch som zistila že som tehotná. Keby mi nenasadila také vysoké dávky, možno by sa nám to ani nebolo podarilo. Ale aj napriek tomu že sme ešte bábo tak skoro neplánovali, veľmi nás to potešilo (vzhľadom k tomu že eše predtým ako som o mojej diagnóze vedela som o jedno bábo prišla :( ). Lieky mi hneď zmenili a postupne mi znižovali dávky tak, že v piatom mesiaci už som mohla s ich užívaním úplne prestať. Bábo nemalo počas tehotenstva žiadne problémy, vďaka neustálej kontrole endokrinológa a ja až na pár drobností a vysoký tlak som bola tiež celkovo v poriadku. Narodila sa nám krásna zdravá dcérka a práve dnes má 5 mesiacov. Ešte stále ju kojím, aj keď občas som mala problémy, ale prežili sme. Najhoršie je, že sa mi už asi pred mesiacom opäť všetky príznaky mojej diagnózy vrátili a ja sa cítim niekedy strašne zle. Nasadili mi aj lieky, hoci najnižšiu možnú dávku - 2 tbl denne kvôli tomu že ešte kojím. Neviem akým spôsobom to ovplyvňuje maličkú, ale je ako vymenená. Možno to ide s vekom, alebo už sa hlásia zúbky.... ale je zrazu hrozne plačlivá, nevie dobre spinkať, je stále hladná, najmä v noci a nevie sama vydržať ani chvíľku. A ja som unavená, podráždená a nešťastná. Poradím sa s pediatrom, pretože sa bojím aby na tom nebola čoskoro tak ako ja. Možno keby som bola šla k dr. hneď ako som začala mať podozrenie že sa to vrátilo, nemuselo to byť teraz až také zlé. Ale tebe som vlastne chcela len dodať nádej, že pod dohľadom lekárov sa nemusíš báť či bude bábo v poriadku. A tak ako to tu bolo spomenuté, dôležité je hlavne to, aby ti nastavili vhodnú dávku liekov a aby si sa cítila dobre a potom sa to určite podarí a narodí sa ti krásne zdravé bábo. Držím palčeky 🙂
ak môžeš napísať, aké lieky teraz berieš?
čaute baby ako skoro sa vam podarilo otehotniet pri sz mam hypotyreozu lieky beriem od januara dakujem za odpovede
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
ahoj, tak ja som jedna z tych co mali hyperfunkciu stitnej zlazy. momentalne som uz po opearcii, inac sa nedalo. kym som sa liecila tak mi vsade hovorili o tom, ze ak stitna nie je ok, tak treba s babatkom pockat. zial zvysena cinnost sa lieci velmi tazko. nie je to len o tom, ze sa telu dodaju chybajuce hormony a je to. stav sa ti moze zlepsovat, zhorsovat, podla okolnosti, podla stresu a pod. okrem toho od tvojho stavu odvijaju aj ine zalezitosti v tvojom tele. neviem ako reagujes na tu svoju zvysenu cinnost. ja som mala napr. busenie srdca, zvysenu frekvenciu srdca, vysoky tlak (bola som na liekoch), nadmerne potenie, schudla som, toto vsetko je velmi zle ak by si nahodou ostala tehotna. mne choroba stitnej vplyvala aj na oci, hrublo mi tkanivo za ocami, co malo za nasledok, ze som ich mala viac vypulene. moze sa to velmi rapidne shorsit v kratkom case a teba to na cely zivot poznacit.
pri vyvoji babatka v brusku sa medzi prvymi vyvija organ SZ a preto je dolezite aby tvoje telo bolo ok, aby stitna fungovala tak ako ma. u mna je to teraz tak, ze som pri oboch tehotenstvach , po cely cas pod dohladom endokrinologicky, neustale odbery krvy a samozrejme nasavovanie hormonov, aby mali babatka dost.
a ano je to pravda, ze zial ochorenie SZ patri medzi dedicne ochorenia, hlavne ak porodis dievcatko, tak ju budes musiet v case ked sa dostane do puberty zobrat preventivne aj ku endokrinologovi, pretoze dievcatka maju vacsiu sancu po tebe toto ochorenie zdedit.
ja ti radim porozpravat sa s endokrinologom (mozno i nie len jednym) o tehotenstve v tvojom pripade. ja som sa doteraz vsade u nich stretla s nazorom, ze treba dat veci najprv do poriadku a potom sa az zamerat na babatko 😉 drzim palce.
a este mi napadlo, ze v pripade svysenej cinnosti stutnej zlazy su pripady celkoveho vyliecenia, bez operativneho zakroku dost zriedkave. 😒 nikto sa z nas vedome nechysta od skalpel a snazime sa tomu vyhnut ako sa len da. ja som odolavala dost dlho, ale nakoniec som sa rozhodla za a teraz som rada a som spokojna.