Málo železa v tehotenstve

koliecko
26. nov 2013

Ahojte tehuľky, má niektorá z vás problém s nedostatkom železa v tehotenstve? Ako to riešia vaši doktori a čo preto robíte vy? Ja som sa stretla s dosť zastaraným spôsobom, že za to môže moje vegetariánstvo, napriek tomu, že papám 2x denne prípravok, ktorý mi predpísal gynekológ. Nájde sa tiež nejaká vegetariánka,ktorej sa problém podarilo vyriešiť a doktori ju za to nebuzerujú?

mahu74
26. nov 2013

Ja som mala tento problém v tehotenstve pravidelne (a nie som vegetariánka)- je to bežné... Jedla som veľa listovej zeleniny, brokolice... a okrem toho som brala Maltofer. Nikto z lekárov ma za to nevinil.

ichbinich
26. nov 2013

@koliecko:
Ja som vsezravec a napriek tomu som mala nedostatok zeleza... Takze to je aj niekolkokrat dokazany prezitok, ze si za to mozu vegetariani sami.
Ja som dostala tabletky, ale "zabrali" az po 2 tyzdnoch. Ja som to citila, bola som nesmierne unavena a potom to preslo. Aj hodnoty sa normalizovali.
Malo zeleza som mala v oboch tehotenstvach, pri synovi skor, pri dcere az neskor.
Pri tych tabletkach som dodrziavala dve pravidla: jest s niecim, co obsahuje vitamin C, teda zapit dzusom alebo k tomu normalne vitamin C. A drzat odstup ku kave a mliecnym vyrobkom. Teda nie na tabletku zo zelezom exnut kavu s mliekom 😉
Doktorivi vymenuj, co vsetko zelezo obsahuje a ze to jes denne a nech sa ide dalej vzdelavat 😉
Vsetko dobre!

cawes
26. nov 2013

@koliecko ja nie som vegetarian ale roky trpim nedostatkom zeleza ako tehotna som musela uzivat nie 2x ale 3x väcsiu davku a vsetko bolo z malym v poriadku. Jednoducho mozem zjest co chcem aj tak ho budem mat malo

pragmaticka
26. nov 2013

@koliecko nic si z ich reci nerob..vegetarianstvo za to urcite nemoze! ja hrozne nemusim mäso, predtym som bola uplna vegetarianka, no potom som si obcas dala (raz za meisac/dva), no a ked som zostala tehu a zistili mi tiez nedostatok zeleza, tak moj mm ze musim jest castejsie mäso..tak som si obcas na silu dala, no ked som isla na dalsie testy, tak zelezo hodnoty este horsie. Noo a dorazila ma kamaratka kt. je uplna vegetarianka (aj pocas tehu), porodila pred mesiacom a so zelezom nemala absolutne ziadny problem pocas celeho tehu! takze jedenim a nejedenim mäsa to urcite nie je..odvtedy ho zase nejem.. 😀 noo a tabletky tiez neberiem kedze ja tu chemiu vobec nemusim. Lekarka mi poradila jeden prirodny sirup a este si zvyknem robit cerstvu stavu z cervenej repy a jablka.. 😉

magic08
26. nov 2013

problem s nizkym zelezom ma skoro kazda druha tehulka... ja som pri oboch mala problem a uzivala som doplnkove vitaminy na predpis od mojho gynekologa... mzslim ze to bol Aktiferin

demo
26. nov 2013

@koliecko skus melasu, vela maku, tmavozelenej listovej zeleniny a este toto je dobre: http://eshop.finclub.sk/vyzivove-doplnky/fin-fe...

maribell
26. nov 2013

@koliecko tak ja som mala nedostatok zeleza cez tehotenstvo a niesom vegetarianka... doktor mi dal nejake tabletky ktore som uzivala asi mesiac ..potom sa mi zelezo ustalilo na idealne hodnoty a lieky som vysadila 🙂 malinky sa narodil uplne v poriadku 🙂

andrejka1978
26. nov 2013

tiez som mala malo zeleza vzdy v tehotenstve. ja som pila syrup od Finklubu vola sa tusim Ferofortis. bol velmi prijemny,nezatazoval zaludok a tiez nezapekal. a obsahuje vela aj dalsich vitaminov. to mi dal gynekolog miesto tych tabliet.

koliecko
autor
26. nov 2013

tak ďakujem veľmi pekne za odpovede, potešeli ste ma, že s tým bojujete aj prirodzenou cestou ako ja. ja ešte pijem čaj rooibos 🙂

koliecko
autor
26. nov 2013

@demo ten sirup si si objednávala, alebo ho dosať aj v lekárni?

sono2
26. nov 2013

Ja mám od decka málo železa aj teraz mi gyndoš zistil že ho mám málo. Pri tom sa slabá necítim.

demo
26. nov 2013

@koliecko da sa aj objednat aj kupit osobne v tych ich predajniach. na stranke su uvedene miesta. predavala nam to pediatricka. najjednoduchsie je objednat to cez internet.

maria1989
26. nov 2013

no neviem, či za to môže vegetariánstvo, lebo ja jem mäso pomaly každý deň, aj červené, a i tak beriem železo 😉 ale zase nie som tehu

issiq
8. júl 2014

@demo ahoj takze je to vhodne aj v tehotenstve ?? Čítala som ze ano ale trosku ma metie ze to obsahuje urcite bylinky a nieviem ci su vsetky vhodne v tehu ale ked to odporučila pediatrička tak asi vie co robi 🙂

demo
8. júl 2014

@issiq myslis to zelezo od finclub? ano, je vhodne, uzivala som ho aj ja v tehotenstve. byliny, ktore obsahuje nijako negativne neovplyvnuju tehotenstvo, su uplne neskodne.

cawes
8. júl 2014

@koliecko ahoj ja zjem co nezje ma a mam roky problem z nedostatkom zeleza momentalne som natom tak ze chodim kazde tri mesiace na infuzky priamo do zily, a to nie som uz davno tehotna,

aicha15
8. júl 2014

ja beriem sorbifer durules 2x denne predpisane od lekara

issiq
8. júl 2014

@demo ano to som myslela 🙂

demo
8. júl 2014

@issiq dokonca, ked som ho uzivala v prvom tehotenstve, bola na etikete tehotna zena. takze prioritne je urceny prave pre tehotne.

sheila72
8. júl 2014

@koliecko ja síce nie som vegetariánka, ale tiež som mala málo železa v tehotenstve a dr mi predpísal ferretab. Dcérka je tiež chudokrvna, užíva od pol roka maltofer.

ivanka.7
8. júl 2014

V tehotenstve som tiez mala problem so zelezom (v 3. trimestri, v 1. bolo vsetko ok), velmi to nevyriesili ani lieky, zdvihol sa mi hemoglobin len o par bodov (brala som najskor jeden liek, potom mi nasadili nejaky silnejsi). Po tehotenstve sa vsetko vratilo do normalu a je to tam doteraz. Nedavno som bola na gastre a tam mi doktor vravel, ze nechape naco mu posielaju tehotne na speci vysetrenie kvoli anemiam (ja som tam nebola kvoli tomu, len na to nejako prisla rec 😀), ked je to pre tehotne normalny stav (zvysi sa im objem krvi, takze sa v nom to zelezo istym sposobom roztrati a tak klesaju tie hodnoty).
Vegetarianstvu by som to za predpokladu, ze vies co robis (a jes potraviny bohate na zelezo a neprepchavas sa mliecnymi vecami, ktore jeho vstrebavanie blokuju), nepripisovala.

ivanka.7
8. júl 2014

@koliecko dalsi sirup, ktory pomaha, je eisenblut od rabenhorstu, dobre su aj oleje (brokolicovy, cviklovy) - dostanes v bioobchodoch vacsinou 🙂 aj melasa je fajn 🙂

matusam
8. júl 2014

Normalne mavam dostatok zeleza, aj chodim pravidelne darovat krv, len aj v prvom tehotenstve aj teraz v druhom tehotenstve v poslednych tyzdnoch mam nedostatok zeleza a hemoglobin mam nizky. A pritom v tomto druhom tehotenstve od 6.tyzdna som sa vdaka "generalovi" v brusku stala vegetarianom a jem vela zeleniny a ovocia. Doktorka mi predpisala sorbifer, ale nerobil mi dobre na zaludok. Kupila som si melasu a 3 krat denne si dam polievkovu lyzicu a pomaha to.

petra_j_
9. júl 2014

Na nedostatok železa odporúčam jednoznačne čučoriedkový Narosan, ktorý je vhodný najmä pre tehuľky, ale aj pre deti, jednoducho pre všetkých. Výsledok je zaručený a dlhodobý. V prípade záujmu pošlem viac informácií.

tslobik
9. júl 2014

@koliecko Tiež nie som vegetariánka, myslím, že som jedla veľmi pestrú a bohatú stravu - aj čo sa týka zeleniny aj mäsa a aj tak som v tehotenstve mala málo železa. A keď som ležala v nemocnici, tam ho predpisovali asi každej tehotnej. Takže toto je asi taký všeobecný "tehotenský" problém 😒 Mala som ho užívať len som mala neskutočné problémy so zápchou, takže...... 😢 . Skôr som nebrala ako brala, ale malinkému pri narodení ani teraz nič nechýbalo 🙂

jana_eyre
9. júl 2014

@koliecko ja som nikdy nebola nejaky extra masozravec /maso zjem raz za uhorsky rok/ a nikdy som nemala problem s anemiou - s vynimkou tehotenstiev.. pri oboch som bola anemicka a pri prvom sa mi pri akomkolvek mase obracal zaludok celych 9 mesiacov.. doktorovi som ale ani nevravela, ze maso nemam rada.. dostala som maltofer fol, z neho nebyva taka zapcha..

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre