Má súvis tehotenská cukrovka a autizmus?

16. máj 2023

Dobry vecer, nasla som par clankov o tom.. co je na tom pravdy? Pripadne najdu sa tu take mamicky ktore mali tehotensku cukrovku a maju deti autisticke deti?

viestta
16. máj 2023

priciny autizmu este nikto nepozna, keby ich poznal, vedelo by sa mu predchadzat. To vsetko su len hypotezy

kkovacovak
16. máj 2023

Nie nemá to žiadny súvis. Autizmus je aj pre lekárov veľkou záhadou ale predpoklad je taký že veľkú rolu zohráva dedičnosť

jankka1981
16. máj 2023

Ja som mala tehotenskú cukrovku a ani jedno dieťa nemá autizmus

bisan
16. máj 2023

Dedicnost a zvyseny testosteron u zeny.

heln
16. máj 2023

ano, pocula som o tom, ze su v zahranici vyskumy ktore poukazuju na moznu suvislost medzi metabolickym ochorenim matky a autizmom dietata. ale blizsie som po tom nepatrala.

divokykonik
16. máj 2023

To by sme boli všetci súrodenci čistí autisti, lebo mama mala hroznú teh. cukrovku. Celkovo u nás v rodine malo veľa žien cukrovku a všetci sme zdraví. Aj ja som ju mala a malý vyzerá byť zdravý. A aj keby je autista, prežijeme to nejako, museli by sme.

annm81
16. máj 2023

Áno, nejaké súvislosti medzi cukrovkou a autizmom zdá sa existujú, ale rozhodne to neznamená, že ak trpíš cukrovkou, budeš mať automaticky autistické dieťa.

matkahelka
16. máj 2023

poznam matky, ktore mali brutalnu tehu cukrovku a deti su ok. a poznam matky, kt.tehu cukrovku nemali a deti maju PAS. a mimochodom, o tej dedicnosti by sa dalo polemizovat, lebo ja som sa na to nedavno pytala nasej pediatricky a ona, co ma v stave pacientov- autistov, povedala mi, ze ich ma nad 20, ziadne dieta nema v rodine nikoho s PAS. ja osobne poznam 4 autistov, dvoch uz fakt tazkych a nikto z nich tiez v rodine nemal PAS.

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
heln
17. máj 2023

poznam jednu, co mala tehotensku cukrovku a ma autistu, ale ma aj celiakiu.
ja by som sa ale celkovo zamyslala nad autizmom hlbsie a hladala mozno geneticku predizpoziciu a vplyv environmentalnych faktorov, lebo minule som pocula v spravach, ze v sucasnosti ma kazde 40 dieta autizmus, a to nie je mozne aby takyto pocet bol aj v minulosti. teraz sme zaplaveny neskutocnym mnozstvom plastov, nad ktorymi vplyvmi sa nezamyslame, chemikalie z oblecenia, pridavne latky v potravinach atd. niektore plasty su dokazane teratogeny, kludne mozu ovplyvnit aj nieco taketo v tehotenstve.

annm81
17. máj 2023

@heln Predpokladá sa, že nejaká genetická predispozícia je v hre. Nad vplyvom prostredia sa tiež uvažuje, ale ešte je tu jeden podstatný faktor, ktorý zvyšuje nárast genetických ochorení - vek rodičiek sa posunul významne nahor (čím vyšší vek, tým viac hrozí aj cukrovka). V prípade autizmu sú dokonca nejaké náznaky, že by na jeho výskyt mohol mať vplyv vek otca.

pininka1
17. máj 2023

Ja si myslim ze cukrovka ako taka nejaky vplyv ma, kedze u nas v specialnej skole mame tolko mamiciek co maju cukrovku prveho typu, nikdy som sa s takym poctom v beznom zivote nestretla. Ale urcite to nebude len tym, ani vek nerozhoduje, ale dedicnost urcite. Mame x surodencov, uz dokonca aj deti autistov mame v skolke. Samu by ma to po vedeckej stranke zaujimalo, ci ma ta cukrovka nejaky vplyv.

pininka1
17. máj 2023

@matkahelka ja robim s autistami a mame vela surodencov aj deti dospelych autistov.

cervenaruza123
17. máj 2023

Nestretla som sa sice s tym, ale zase pozor, ked nejaka studia na nieco aj poukaze, casto to znamena, ze napriklad u zdraveho cloveka je sanca na nieco 5% a u toho choreho 7%. Cize napriklad u oboch to je minimum, ale predsa u choreho je vyssia sanca. Alebo napriklad moze byt 20% a 30%. Co uz je dost, ale stale to neznamena, ze by to platilo pre vacsinu pripadov. Maloktora studia ukaze 100% sancu na nieco, ide len o vyssie riziko vacsinou.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre