Dobry vecer, nasla som par clankov o tom.. co je na tom pravdy? Pripadne najdu sa tu take mamicky ktore mali tehotensku cukrovku a maju deti autisticke deti?
Nie nemá to žiadny súvis. Autizmus je aj pre lekárov veľkou záhadou ale predpoklad je taký že veľkú rolu zohráva dedičnosť
Ja som mala tehotenskú cukrovku a ani jedno dieťa nemá autizmus
Dedicnost a zvyseny testosteron u zeny.
ano, pocula som o tom, ze su v zahranici vyskumy ktore poukazuju na moznu suvislost medzi metabolickym ochorenim matky a autizmom dietata. ale blizsie som po tom nepatrala.
To by sme boli všetci súrodenci čistí autisti, lebo mama mala hroznú teh. cukrovku. Celkovo u nás v rodine malo veľa žien cukrovku a všetci sme zdraví. Aj ja som ju mala a malý vyzerá byť zdravý. A aj keby je autista, prežijeme to nejako, museli by sme.
Áno, nejaké súvislosti medzi cukrovkou a autizmom zdá sa existujú, ale rozhodne to neznamená, že ak trpíš cukrovkou, budeš mať automaticky autistické dieťa.
poznam matky, ktore mali brutalnu tehu cukrovku a deti su ok. a poznam matky, kt.tehu cukrovku nemali a deti maju PAS. a mimochodom, o tej dedicnosti by sa dalo polemizovat, lebo ja som sa na to nedavno pytala nasej pediatricky a ona, co ma v stave pacientov- autistov, povedala mi, ze ich ma nad 20, ziadne dieta nema v rodine nikoho s PAS. ja osobne poznam 4 autistov, dvoch uz fakt tazkych a nikto z nich tiez v rodine nemal PAS.
poznam jednu, co mala tehotensku cukrovku a ma autistu, ale ma aj celiakiu.
ja by som sa ale celkovo zamyslala nad autizmom hlbsie a hladala mozno geneticku predizpoziciu a vplyv environmentalnych faktorov, lebo minule som pocula v spravach, ze v sucasnosti ma kazde 40 dieta autizmus, a to nie je mozne aby takyto pocet bol aj v minulosti. teraz sme zaplaveny neskutocnym mnozstvom plastov, nad ktorymi vplyvmi sa nezamyslame, chemikalie z oblecenia, pridavne latky v potravinach atd. niektore plasty su dokazane teratogeny, kludne mozu ovplyvnit aj nieco taketo v tehotenstve.
@heln Predpokladá sa, že nejaká genetická predispozícia je v hre. Nad vplyvom prostredia sa tiež uvažuje, ale ešte je tu jeden podstatný faktor, ktorý zvyšuje nárast genetických ochorení - vek rodičiek sa posunul významne nahor (čím vyšší vek, tým viac hrozí aj cukrovka). V prípade autizmu sú dokonca nejaké náznaky, že by na jeho výskyt mohol mať vplyv vek otca.
Ja si myslim ze cukrovka ako taka nejaky vplyv ma, kedze u nas v specialnej skole mame tolko mamiciek co maju cukrovku prveho typu, nikdy som sa s takym poctom v beznom zivote nestretla. Ale urcite to nebude len tym, ani vek nerozhoduje, ale dedicnost urcite. Mame x surodencov, uz dokonca aj deti autistov mame v skolke. Samu by ma to po vedeckej stranke zaujimalo, ci ma ta cukrovka nejaky vplyv.
@matkahelka ja robim s autistami a mame vela surodencov aj deti dospelych autistov.
Nestretla som sa sice s tym, ale zase pozor, ked nejaka studia na nieco aj poukaze, casto to znamena, ze napriklad u zdraveho cloveka je sanca na nieco 5% a u toho choreho 7%. Cize napriklad u oboch to je minimum, ale predsa u choreho je vyssia sanca. Alebo napriklad moze byt 20% a 30%. Co uz je dost, ale stale to neznamena, ze by to platilo pre vacsinu pripadov. Maloktora studia ukaze 100% sancu na nieco, ide len o vyssie riziko vacsinou.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
priciny autizmu este nikto nepozna, keby ich poznal, vedelo by sa mu predchadzat. To vsetko su len hypotezy