Kratšia nosová kostička. Mám ísť na amniocentézu?

vodnicka
20. okt 2010

dobry podvecer volam sa Andrea mam 37 rok.som 20 tt a je to moje druhe tehotenstvo,prve bolo 1994 a narodil sa mi zdravy chlapec 1995.Teraz cakam vytuzene dievcatko vsetky skriningove testy mam negativne usg pri kazdej poradni v poriadku po 12 tt 3D usg v poriadku a teraz po 20 tt je dievcatko v poriadku az na kratsiu nosovu kosticku tak mi odporucaju amniocentezu ja ju odmietam nakolko je tam riziko potratu a moj cit mi vravi ,ze je babo v poriadku a velmi by som lutovala ak by sa jej nieco stalo.Moja matka porodila 4 dieta moju najmladsiu sestru na 38 rokov a mala sa narodila ziva a zdrava a ma pekne a zdrave dve dceri.ja si myslim ,ze ak je plod vadny telo prirodzene vyplavy plod potrtom do 14 tt ale aj lekari aj pristroje sa mozu mylit ,nedavno som citala na nete -najmama clanok s titulom:lekari ju nahovarali na potrat a dieta zilo lebo matka citila,ze babo zije.Zato nechcem ist na amnio.ja to tak citim.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dominika1202
20. okt 2010

Ahoj, ja som svoje prvé dieťatko porodila 2 mesiace pred mojimi 43 narodeninami. Dcérka je zdravá a je z nej už veľké šidlo. Na amniocentéze som nebola. Na sone som bola tiež asi v 20 alebo 21 tt, ale na amniocentézu už bolo neskoro a výsledky krvných testov som mala v poriadku. Ak cítiš, že je všetko v poriadku nechoď tam.

kaja73
20. okt 2010

Kratšia nosova kostička znamena zvyšene riziko downovho syndromu-iba riziko- nemusi to však znamenat nič.Niečo si o tej diagnoze prečitaj a potom sa rozhodni.Ak si ochotna prijat s laskou aj taketo babetko,tak na amnio nechod,ak s tym maš problem, tak radšej chod,aby si vedela na čom si .

gerdanova
20. okt 2010

@vodnicka
mne bola odporúčaná amnio, pretože sa im niečo nezdalo, ale som ju odmietla. Som čakala na baby vyše dvoch rokov a ešte ma chceli plašiť, že niečo nie je v poriadku... 😒
myslím, že ak by som bola tehotná pred 10 rokmi, ked USG neboli také dobré ako dnes, tak by ma nikto nikam nehnal.
Takže ak sa na baby tešíš a vieš, že bude vśetko v poriadku, tak si užívaj tehu a hotovo. 😎

anjelicek26
20. okt 2010

Ked to tak citis, tak nikam nechod. Ako pises, je to vytuzene dietatko, uz teraz ho milujes, dokazala by si sa ho vzdat? Merania v 13. tyzdni su najpresnejsie a ak bolo vsetko vtedy ok, tak sa nemusis znepokojovat. A kosticka pri detoch s downom chyba, nie, ze je skratena... to by nieco znamenalo len v kombinacii z vodou v siji... a to ste mali dobre... skus sa netrapit, urcite mas v brusku zdrave babatko

kaja73
20. okt 2010

@anjelicek26 Nemusi chybat,častejšie je praveže skratena,ale s tou šijou maš pravdu aj s tym 13 týždnom.

maznacik007
20. okt 2010

mozno by stalo za to objednat sa na dokladnejsi UTZ k odbornikom / nepises odkial si - mozno si treba priplatit/ a oni by mohli skontrolovat znaky downovho syndromu.. / je ich viac/ osobne si myslim ze by to za klud v zvysnom obdobi tehotenstva stalo..

vodnicka
autor
20. okt 2010
vodnicka
autor
20. okt 2010

@vodnicka ja cakam na babo s terajsim priatelom je o rok starsi a nema ziadne deti a bojim sa potratu na zaciat.tehot.som mala hnede spinenie a brala som tabletky na udrzanie tehot.a teraz by som mala prist o babo to by som si vycitala do konca zivota a uz by som nesla do toho zas otehot.a prezivat zas stresy a chodit na wc so strachom co zo mna pojde.ja citim ,ze mam zdrave dievcatko v brusku mozno sa mylim ale ja to tak citim ,lekari nikdy neuznaju ziadnu chybu ak spravia ked sa milia ☹

gerdanova
20. okt 2010

@vodnicka
tak pekne návrh dr. odmietni a zaćni sa plne tešiť na maličkú...prospeje je to jak tebe tak jej.. 😉
tvoja mamka mala tvoju sestru taktiež neskor a všetko bolo v poriadku, tak prečo by nebolo aj u teba?
Moja mamka mala moju segru v 40a tiež je v poriadku. 🙂

vodnicka
autor
20. okt 2010

@maznacik007 cau bola som na 3D usg v Kosiciach ale vsetko je v poriadku ani raztep nic zle a v 12tt bolo vsetko ok aj skriining oba dva su negat.Mam kamosku sice mladsiu a jej vysledky skriningu vysli oba pozityvne aj usg bolo so skrat.nos.kostickou a bola na amnio a dieta sa narodilo zdrave a ma pomali 2 roky..

maznacik007
20. okt 2010

@vodnicka tak sa potom nestresuj a uzivaj si tehotenstvo.. 😉

vodnicka
autor
20. okt 2010

@gerdanova no vsak prave preto neidem nikam lubim svoje dievcatko a pekne ma kope a tesim sa na nu len ma vystrasil lekar na usg a povedal mne aj partnerovi ze stale je chyba v zene lebo muzom sa obnovuju spermie kazdych 100 dni a zena ma take stare vajicka kolko ma ona rokov

mircalla
20. okt 2010

@vodnicka myslim, ze na tom USG sa sleduje az 13 znakov DS. ostatne bolo ok?

vodnicka
autor
20. okt 2010

@mircalla no kompletna morfologia plodu je ok ,bola som tam teraz v pondelok aj skriningove odbery su oba negativne

feb13
20. okt 2010

Ak by bol vysledok amniocentezy zly alebo hranicny, dala by si tehotenstvo prerusit??? Ak nie, tak tam nechod, je to rizikovy vykon a v tom pripade prakticky nema pre teba ziaden prinos. Je lepsie sa pipravovat na prichod babatka s radostou a ocakavanim nez so strachom z niecoho, co tak vobec nemusi byt.

vodnicka
autor
21. okt 2010

@feb13 Cau ja nechcem prerusit tehotenstvo lebo je tam to riziko a som ochotna prijat aj ine babo mozno to tak Pan Boh bude chciet aby som mala jedno zdrave a o druhe sa starat,ja som matka citim inac jak muz,este raz otehotniet a ist zo strachom na wc a lezat 3 mes.a zas prezivat to iste neistotu a pod.uz sa na to necitim vravela som to aj partnerovi aj toto tehot.tazsie znasam aj vekom ak som mala 21 rok.cakala som syna a robila som s nim v brusku vsetko az do porodu ale teraz je to ine mam 37 rok.Mam fotku s 3D usg a mala je zlata a mne srdce nedovoli ist na nejake odbery co by jej ublyzili dk by nahodou bola zdrava a potratila by som tak by som to psychycky nezvladla Ja poznam svoju povahu,kazda matka citi inac. 😉 ☹

gerdanova
21. okt 2010

@vodnicka
si to napísala veľmi pekne...máš moju plnú podporu, by som postupovala presne tak isto. Vždy dostaneme len toľko, dokážeme zvládnuť.
Tak ti prajem príjemné tehulkovanie a verím, že to všetko dobre dopadne a za nejaký čas napíšeš, akú nádhernú dcérku máš. 😉

kaja73
21. okt 2010

Ak si pripravena prijat aj "ine" babo -ako pišeš,tak nie je o čom.Určite na amnio nechod.Treba sa pozitivne naladit a vychutnavat si tehulkovanie.Inak aj ja som mala vyšši vek pri druhom tehotenstve a presne chapem tvoje pocity-to s tym wc, ležanim a tak.Tiež ma tlačili na amnio,ale nie kvoli dakym vysledkom ,ale len kvoli veku,tak som šla na vyšetrenie k MuDr Cunderlikovi,ktory sa považuje za najvačšieho odbornika na ultrazvuk .Ked mi on povedal, že je všetko Ok,tak som amnio odmietla a narodil sa mi zdravy syn.

martinex
21. okt 2010

@vodnicka ja ti chcem len napisat moj skusenost s amnio...mam 25 rokov a cakame druhe babo, moj prvy syn sa narodil zdravy aj pocas tehotenstva som mala vsetky vysledky v poriadku. Pri tomto tehu mi AFP testy 2x vysli zle a lekar mi odporucil amniocentezu... Nevahala som ani chvilu a hned druhy den som ju podstupila. Samozrejme zakrok ma svoje rizika,ale asi take velke ako bezny priebeh tehotenstva. Zverila som sa do ruk lekarom v Zeleznicnej nemocnici v BA a musim povedat,ze ich pristup bol skvely. Nemala som vobec strach, zakrok nebol bolestivy,iba neprijemny. A druhy den mi zavolali najkrajsiu spravu-ze cakame zdraveho chlapceka.. Ja osobne by som nevedela zit s tou neistotou az do porodu...

vodnicka
autor
21. okt 2010

@martinex Diki viem,ze to myslis dobre mas skusenost ale ja mam vsetky vysledky so skriningu negativne aj usg po 12 tt az ten len ukazal kratsiu nos.kosticku ale aj lekar sa moze mylit a moze zle zadat znaky ci parametre na 3D usg ,my matky sa do toho nerozumieme sme laicky a ani jedna znas nevie co tam tuka... Ja som pripravena na vsetko.Mam za sebou po narodeni Syna ktory je zdravy dve miniinterupcie a to s rodinnych dvovodov a urobila som to do 6 tt a bolelo ma to dlho a teraz zabit ziveho nevynneho cloveka ktory ma uz vsetko a zije ...no to ja nemam taky zaludok ,pre mojho priatela je to jeho prvy potomok a moj druhy ... Ja verim ,ze Pan Boh da pozor na mna aj malu je to pre mna vymodlena a chcena tak ako pred rokmi moj syn 😕

feb13
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinex
21. okt 2010

@vodnicka tak pokial to mas v sebe takto vysporiadane,tak neni co riesit... kasli na amnio,uzivaj si tehu a urcite vsetko dobre dopadne...len ja si neviem predstavit,ze by sa nam narodilo nejak vazne chore dietatko-mam len 25, maleho syna doma,nemame este ani vlastne byvanie..proste nemala by som na to silu 😔 tak drzim palce a prajem vsetko dobre

vodnicka
autor
21. okt 2010

@martinex no kazda zena citi inac my byvanie mame na hypoteku a moj syn bude mat uz 16 rok.ak by sa take nieco stalo tak mi s malou pomoze ,aj otec malej a ja to musim zvladnut clovek musi mat silu v sebe a ta sila rastie v zene ktora sa pripravuje aj na taku situaciu.Ako by si Ty reagovala ak by si uz bola raz rozvedena a mala uz dieta potom dlho nic a neskor stretla muza ktory nema deti a chcela by si mu dat ak by sa to podarilo ?Vies ist na potrat po 21 tt uz je vrazda a zas znovu otehotniet a zit v strachu a neistote tak to kazda zena neurobi uz mojom veku.Ty mas len 25 tak rozmyslas inac ja uz pomali 38 tak sa bojim.Pozri Ja si myslim ,ze ak sa niekto rozhodne mat dieta tak to dieta ma narok na zivot ak zije v tele matky a kope a pod.nie vrazdit.My biely nepatrime medzi takych ako su romovia ktory sa plodia medzi sebou v rodine a rodia degenerovane a retardovane deti a ziju preco ich mentalita nezabija nenarodene deti len nasa?.Ak clovek-matka a otec takeho dietata veri v boha a silu a dava lasku takemu dietatu to dieta je ine a da to najavo svojim rodicom ,zivot je uz taky,a netreba taketo deti odsudzovat na smrt alebo sa za nich hanbit a ani neobvinovat rodicov,my biely sa aspon o taketo deti postarame ale co taky romovia ktorym to je jedno a tak aj ten stat a vsetko vyzera.Biely nema vlast.byvanie,len na hypoteku ak ma na nu a taky rom nema ziadne starosti.Zamyslime sa nad tym preco sa mlady nemaju tak dobre a malo bielych deti sa rodi a viac ciernych...hm? 😕

martinex
22. okt 2010

@vodnicka ja osobne by som sem temu biely-cierny netahala... myslim ze o to tu nejde.. samozjreme ak by som mala uz velke dieta a bola starsia premyslala by som inak..ale som aka som a tak aj premyslam.. je to tvoje dieta a nikto ta nemoze do nicoho nutit,takze sa rozhodni podla seba..samozrejme,lekari sa mozu mylit-ale nemusia..ja by som na amniocentezu isla-vsak nemusis si dat to dietatko zobrat..ale aspon sa mozem pripravit na to,ze sa ti narodi chore..resp. tesit sa,ze je zdrave... je to tvoja volba

vodnicka
autor
22. okt 2010

@martinex Ja uz som sa rozhodla ,ale potratit nechcem ja som uz tym presla a bolo to hrozne

martinex
22. okt 2010

@vodnicka jasne chapem ta,ale sak ti nikto nekaze potratit... vies podla mna vela zavisi od toho ako si nastavena..ak by si isla na amnio s tym,ze sa nieco stane,tak to urcite nepomoze... ja som tam isla s tym,ze vsetko bude ok,nic sa nestane a tak to aj dopadlo... Adamko je v poriadku,pekne kopka a ja mozem spokojne tehulkovat,lebo viem ze cakam zdrave dieta..to je cele

vodnicka
autor
22. okt 2010

@martinex No ja citim ,ze moja Laurika je tiez v poriadku pekne kopka a stale sa k nej prihovaram a Ona reaguje kopnutim,vie ze ju chcem aj ju lubim a nedam nikomu aby jej ublizili ani nejakymi ihlami,no nic kazda sme ina a kazda robime to ci citime.pekny den 😉

lula5
22. okt 2010

@vodnicka,
- amnio nepodstupis
- vsetky testy boli ok okrem jedneho merania
- citis, ze mala je ok
- a aj keby nebola, prijmes aj "ine" babo

toto je zhrnutie tvojich vyjadreni. Mozem sa opytat naco si zakladala tuto diskusiu a co si sa v nej chcela docitat?

Citujem ta (aj s hrubkami): ja si myslim , ze ak je plod vadny telo prirodzene vyplavy plod potrtom do 14 tt....
Si si ista, ze toto si myslis?

Okrem toho, aj na tomto fore su mamicky, ktore mali vsetky vysledky v poriadku (vsetky, su vsetky, kedze vyssie operujes s tym, ze okrem tohto mas vsetky v poriadku) a napriek tomu sa im narodilo dietatko s DS (nie kazdy downov syndrom musi tych 13 ci kolko znakov totiz splnat. Nemusi vykazovat ani jeden na UTZ).

Ja osobne by som uvazovala aj o tom, ci v pripade postihnuteho dietatka prezije moj vztah s partnerom. Odpoved na to vopred neexistuje, to je jasne, ale ani odpoved nato, ci by ste nahodou nedokazali byt stastni aj bez babatka (kedze stale pripominas tvoj vek a partnera, ktory dieta este nema, co ta nuti uvazovat inak ako 25 rocnu martinex alebo mna, 34 rocnu ((pretoze ja som amnio v 31 podstupila tiez)).

Vodnicka, ja ti tiez prajem, aby bolo vsetko ok. Moja reakcia ti ma len posluzit nato, ze po jej precitani si uvedomis, ci si fakt presvedcena o tom co tu pises alebo mozno este k nejakemu cunderlik/holan na utz predsa len zajdes.

mireag
22. okt 2010

@vodnicka Ahoj, ja som tiez podstupila amnio, napriek tomu, ze vsetky vysledky boli v poriadku, no v 20tt nasli malemu nalez na oblickach + hrubsi zatylok a dr. sa zdalo, ze by to mohlo byt sprievodnym javom downa. Amnio som absolvovala viacmenej bez strachu, lebo som dr. jednoducho doverovala. Strach z vysledku bol uz horsi... Nastastie je maly v poriadku. Som rada, ze som tam bola, pretoze maly ma kratsie stehenne kosticky a keby som nebola na amnio, tak ma teraz strasia s downom... 🙄 Pri tom nema mat pokom dlhe nozky, kedze nie sme s MM dlhani. 🙄
Ak by si tehu, v pripade pozitvineho nalezu neukoncila. tak to neries a uzivaj si tehu. Kosticka je len kratsia a ja si myslim, ze na 99% je mala uuuplne zdrava. 🙂 Drzim palce. 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre