Ahojte mamicky, ma niektora z vas skusnost s kontrolou pocas PN a nezastihnutim vas? Ako ste to potom riesili?
Dakujem
Ja som počula, že nepreplatia ten mesiac, v ktorom ťa pristihli, ďalší mesiac už áno ak ťa nepristihnú zase, ale určite si na teba posvietia
Hej 30 dni odo dna kontroly ti nepreplatia potom uz ano ale rataj ze ta budu viac kontrolovat
Ja som to mala viac menej tak,ze vacsinou mi dosla kontrola vtedy,ked som bola na nejakom vysetreni a tak som len odniesla lekarovi papier,kde som bola a zvysok riesil on,takze ziadne sankcie a ziadne castejsie kontroly sa nekonali
@novana - do skončenia PN najviac v rozsahu 30 dní a potom po 30 dňoch platia opäť
Nemocenské priznáva a vypláca príslušná pobočka Sociálnej poisťovne.
Nemocenské sa vypláca mesačne pozadu, spravidla okolo 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, za ktorý sa nemocenské vypláca.
Aby bola výplata nemocenského uskutočnená včas, je potrebné, aby doklady, najmä Preukaz o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti, boli príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne doručené spravidla do 3. až 5. dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca.
Dávka nemocenské sa poskytuje počas celého trvania dočasnej pracovnej neschopnosti, najviac však 52 týždňov od vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti. Nárok na dávku nemocenské zaniká najneskôr uplynutím 52 týždňov odo dňa vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti.
Nárok na nemocenské zaniká dočasne práceneschopnej poistenkyni odo dňa vzniku nároku na materské (od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu).
Poistenec nemá nárok na výplatu nemocenského odo dňa zistenia porušenia liečebného režimu určeného ošetrujúcim lekárom do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, najviac v rozsahu 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu.
Ak sa stal poistenec dočasne práceneschopný v dôsledku stavu, ktorý si privodil sám požitím alkoholu, alebo v dôsledku zneužitia iných návykových látok, suma nemocenského sa mu zníži na polovicu.
Ak dočasná pracovná neschopnosť a nepriaznivý zdravotný stav trvajú dlhodobo, poistenec si môže požiadať o priznanie invalidného dôchodku.
Ak má žiadateľ z dôvodu dočasnej pracovnej neschopnosti nárok na nemocenské, o priznanie invalidného dôchodku je vhodné požiadať až vtedy, keď už je známy deň zániku nároku na uvedené dávky, pretože bez určenia tohto dňa nie je možné určiť deň priznania a sumu dôchodku, a tým ani rozhodnúť o priznaní dôchodku. O invalidný dôchodok možno požiadať (v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste bydliska) aj skôr ako pred uplynutím 52 týždňov dočasnej pracovnej neschopnosti.
kde si bola pocas kontroly?
@qwerty81 prosím ťa a keď mám povolené vychádzky a vtedy by prišli? Mal by to nahlásiť lekár tie vychádzky ale čo ak nenahlásil?
@natalienka12 pojdes si za lekarom vypytat papier
@natalienka12 nesedi,lekar vychadzky nehlasi,ale ak ich mas pisane a prisli by v tom case,tak s papierom,kt.nechavaju v schranke k ist lekarovi,kt.pisal PNku a poriesit to s nim,on potom oznamuje soc.poistovni (nakolko dostava dalsie tlacivo),kde sa pacient nachadzal☺
@natalienka12 vychádzky si povinná ty nahlasit zamestnávatelovi. ty to musis mat napisane na tom svojom tlacive od pn (na zelenom tlacive samizda) a to das prekopirovat zamestnavatelovi. inak ked si dlhodobo pn, tak to lekar nahlasuje posudkovemu lekarovi.
Chod k lekarke a nech ti da papierik ze si bola v tom case u neho.. Takze ziaden postih ti nebude hrozit 😉
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ak si zamestnana, hned rano chod k dr a ukonci marodku - ak sa da. Nepreplatia ti len od nezastihnutia po koniec marodky. Aspon u mna to tak bolo.