Kontakt s dieťaťom očkovaným MMR v tehotenstve

verustekmalicky
15. jún 2016

Ahojte, zaujimalo by ma, či má niekto skusenosť s tým, že bolo v kontakte s dieťatkom očkovaným MMR vakcínou v tehotenstve a či mal niekto následky. Bojim sa, kedže je to živá vakcína, či nieje možné, dostať ružienku, ktorá je v tehotenstve nebezpečná. Poprosím, nechcem domnienky a teoretizovanie, ale skutočne by ma zaujimali najmä príspevkyy žien, ktorých dieta bolo počas tehu zaočkované touto vakcínou a mali alebo nemali s tým problem, či maju zdravé dieťatko, čo mali v brušku.
Ešte Vás poprosím nezosmiešnovať - že čo sa to pýtam - no pýtam sa, lebo sa bojím a chcem vedieť aké je realne riziko, že by sa niečo mohlo stať. Ďakujem 🙂

verustekmalicky
autor
15. jún 2016

samozrejme myslím počas vášho tehu, nie tehu dieťaťa, trošku blbo som to naformulovala

bajana
15. jún 2016

@verustekmalicky neviem, či ťa zaujíma aj názor tej, ktorá staršiu počas svojho druhého tehotenstva nedala zaočkovať... riešila som to s gynekologickou aj pediatrickou, obe sa zhodli, že očkovanie odložíme... dcéra mala dostať MMR v decembri, rodiť som mala začiatkom februára... nakoniec som rodila už v decembri, očkovanie sme odsuvali kvôli novorodencovi, potom sme boli 2t mimo domu, chorí, brala ATB, takže očkovana stále nie je , bud.tyzden už pôjdeme .... snáď ti niekto napíše aj konkrétnu skúsenost, určite to riešilo veľa žien

verustekmalicky
autor
15. jún 2016

no nejde o moje dieťa, bola som v kontakte s kamaratkinou dcerkou, ktorá bola očkovaná 2 dnni pred tým ako sme boli v kontakte tak dufam, že bude všetko ok
@bajana

verustekmalicky
autor
15. jún 2016

nikto žiadne skusenosti?

evittam
15. jún 2016

@verustekmalicky Skúsenosť osobnú nemám, ale len toľko ti napíšem - ty vieš presne s kým sa každý deň stretávaš napríklad v obchode, MHD a podobne - či bol alebo nebol očkovaný, či má alebo nemá nejakú prenosnú chorobu a podobne? Podľa mňa sa zbytočne stresuješ-a to je možno nebezpečnejšie pre bábo, užívaj si tehu 😉 . Ono jasné nejaká tá možnosť nákazy tu je - ale to je okolo náš každý deň a stále.

jolinka
15. jún 2016

teoreticky je to mozne, ale myslim ze mozny prenos tychto ochoreni pri ockovani dietata na inu osobu je velmi malo pravdepodobny este som o prenose ruzienky nepocula. Pocula som iba o jednom pripade, jedna mamicka mi pisala ze dostala od svojho syna ockovaneho MMR nieco ako osypky, bola aj v nemocnici /bolo to v CR/ lekari si ju fotili, ukazovali studentom, lebo bezne uz osypky ako aktivne ochorenie nevidat. Ona ale nebola v tom case tehotna. Kedze bola dospela a osypky su vlastne detske ochorenie, mala akusi "zmutovanu" atypicku formu.

vela zavisi od tvojej imunity ak si vcelku zdrava zena a tehotenstvo nie je choroba, myslim ze sa nemusis obavat, je urcite x zien, ktore maju deti po sebe a teda ich starsie boli ockovane kym cakali druhe dieta a neochoreli.

simsalabim
15. jún 2016

@verustekmalicky ja som bola proti ruzienke ockovana, to sa uz nerobi? V takom pripade by si to nemala vobec dostat. Ale nemyslim, ze by dovolili mase deti volny pohyb, keby mali sirit nakazu, ved deti v tom veku su bezne v kontakte s tehotnymi...

evittam
15. jún 2016

@simsalabim Prepáč, ale žiadna vakcína a očkovanie ti nezaručí, že tú chorobu nedostaneš ......Čiže to, že si bola niekedy očkovaná ti vôbec nezaručí že tú chorobu nedostaneš. 😉

jolinka
15. jún 2016

Inak ja ked som bola tehotna, tak dosla na ihrisko mamicka s dvoma detmi s kiahnami v plnom prude, a ked sa deti vsade vyhrali ...tak sa opytala, ze ci nam nevadi ze deti maju kiahne 🙄 🙄

hned som volala mame, ci som prekonala v detstve kiahne...nastastie ano.

simsalabim
15. jún 2016

@evittam to je sice pravda, ale to, co opisuje zakladatelka - kontakt s dietatom ockovanym na MMR - v pripade, ze bola ona ockovana proti rubeole - tak to by bol podla mna absolutne zazrak, ak by to dostala. To dieta nebolo chore!

verustekmalicky
autor
15. jún 2016

ano očkovaná v detstve som bola, čosi sa mi marí, že v tehotenstve v r. 2012 som mala v tehu knižke zaznamenanu tu hodnotu IgG (tušim - no proste protilatky) že pozitivna, tak pravdepodobne by som teoreticky mala mať protilatky. Len viete ako, človek v tehotenstve býva občas nahlodaný, ked kadečo prečita. Ďakujem ešte raz všetkým

kuika
16. jún 2016

Vcera mi kamaratka hovorila,ze ich doktorka odmietla zaockovat na MMR, kedze jej spomenula,ze sa snazia o druhe babatko. Vraj nebude nic riskovat

monilik
16. jún 2016

@verustekmalicky toto som nasla v jednej odbornej poradni:
Jaké je riziko pro osoby v blízkém kontaktu s očkovaným dítětem (tj. např. těhotné matky nebo novorozenci)?

Velmi často se stává, že těhotná maminka má dítě ve věku plánovaného očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Riziko z přenosu vakcinačních virů je vysoce malé a v případě, že k němu dojde, pak riziko vlivu na vývoj těhotenství nebo plodu není žádné. To bylo prokázáno mnoha studiemi a epidemiologickým sledováním ve velkých souborech.
Zpravidla jsou dnešní matky již z minulosti očkované vůči všem třem nákazám, tj. dojde u nich po případném přenosu k zabránění dalšího šíření vakcinačního viru.

papricka33
16. jún 2016

Osobne si myslim, ze iste riziko existuje, ale pokial si zachovala nejake zakladne hygienicke zasady, a ak si sa napr. nedotykala priamo miesta vpichu, pricom by si sama mala na rukach nejake rany, zadery, kade by sa potencialna infekcia mohla dostat, nemas sa coho obavat. Myslim, ze u dievcatka by fakt muselo byt ochorenie rozvinute, aby bola realnym nosicom...

monilik
17. jún 2016

@verustekmalicky
@papricka33 tam ide skor o to, ze po cca dvoch tyzdnoch od ockovania mmr sa tie oslabene virusy zacinaju vylucovat z ockovaneho cloveka, s maximom tusim okolo 26-28 dna... cize existuje malinke riziko, ze by sa mohli preniest na citlive osoby... ale riziko je velmi male a nakolko su virusy oslabene nebudu sa mnozit takym sposobom ako klasicke virusy, takze by ich imunitny system mal zlikvidovat. horsie je to u osob s poruchami imunity... 😒

stanislava33
17. jún 2016

ja som bola tehotná v prvom trimestri a pediatrička odmietla staršiu dcérku očkovať MMR vakcínou, že pre istotu a môj gynekológ mi povedal, že môžem dať očkovať.tak si vyber :|

monilik
17. jún 2016

my sa pokusame o babo a syna ockovali pred 3 tyzdnami MMRkou, tiez som sa bala... moj doky povedal ze v tom nevidi riziko, pediatricka tiez a este som pisala aj do jednej online poradne a ten MUDr. sa tiez vyjadril ze bez obav mozem dat ockovat.

verustekmalicky
autor
17. jún 2016

@kuika
@stanislava33 v tom prípade, že pediatričky odmietaju očkovať deti tehotných proti MMR.-ku mi príde maximalne nezodpovedné, že nevaruju rodičov očkovaných dettí, aby nechodili do kolektívov, najmä ak sa tam môžu vyskytovať tehotné ženy. Tým, že odmietaju očkovať deti tehotných žien, samé potvrdzuju, že možnosť nákazy tam je a su tak nezodpovedné, že pokial o tomto neinformuju mamičky týchto deti, tak tie sa bez problemov môžu dostať do styku s tehotnými, či malými novorodencami, ktorí ešte niesu očkovaní a nakaziť ich. Toto je totalna nezodpovednosť, mne je z toho fakt zle!

verustekmalicky
autor
17. jún 2016

@monilik s maximom okolo 26 - 28 dní myslíš, že neskôr už prenos nieje možný, alebo že v tom čase je maximalne možné riziko nakazy, dakujem

kikaneu
17. jún 2016

Ja som tiež bola v prvom rrimestri keď mala byt staršia ockovana mmr vakcinou.....gynekolog povedal, ze radšej odlozit a detská suhlasila, tiez s pripomienkou, te nemali vy sa nič stat, ale že načo riskovať.....potom ju ockovali keď mal malý asi 2 týždne, te kojeme detičky majú imunitu od mamky, a keďže to s mliekom u mňa vyzeralo biedne, tak sme dali očkovať co najskor a dobre sme spravili....kojila som len 3 mesiace.....a obe deti to ockovanie zvladli v pohode, teda ovkovana bez vedľajších ucinkov a malý tým padom tiez 😍

verustekmalicky
autor
17. jún 2016

@kikaneu hm ako tak čítam, tak je to bežná prax, že deti tehotných neočkuju, ale to, že sa tie deti potom larom farom pohybuju v spoločnosti tehotných už nikomu nevadí. Fakt dosť zvláštne.

kikaneu
17. jún 2016

Tak ono je asi väčšie riziko keď je to ockovane dieťa s malou nonstop ako keď len ide niekam....ake my sme vtedy nechodili nikam, len na prechádzky von

monilik
17. jún 2016

@verustekmalicky musim pohladat ten clanok aby som netrepala blbosti... vsetko som to studovala ked som sla ockovat najprv prveho potom druheho syna viem ze ma to vtedy zaujalo ze tak neskoro po ockovani dieta este vylucuje virusy, bola tam aj studia, pocas ktorej nezistili prenos na tehotne matky zijuce s ockovanym dietatom v domacnosti... ale fakt nejdem davat info len tak z brucha, idem to pohladat.

monilik
17. jún 2016

inak toto som vtedy cele prelustrovala: http://www.mccservices.sk/subory/sprievodcaocko...

monilik
17. jún 2016

tak som to predsa nasla, tu: http://www.vakciny.net/pravidelne_ockovani/MMR.htm

neviem kde som vzala tych 26-28 dni, je to teda 11 🙂

Studijně sledovaných 365 dětí v blízkém okolí, tj. sourozenci nebo spolužáci dětí očkovaných proti příušnicím, se vakcinačním virem nenakazilo. Absenci kontaktního přenosu prokázala i sérologická analýza párových sér. Vakcinační příušnicový virus kmene Jeryl Lynn se nedetekoval ani v krvi ani moči nebo slinách vnímavých osob v blízkém okolí očkovanců. To, že se vakcinační virus v těle očkované osoby množí a šíří, se prokázalo jeho izolováním z placenty dvou séronegativních žen očkovaných 7 a 10 dní před plánovaným porodem. Přenos vakcinačního viru byl dokumentován u sourozenců dětí očkovaných vakcínou kmene Urabe Am9, které měly postvakcinační příušnice.
Zarděnková vakcinační virémie je mírná a proměnlivá, objevující se mezi 7.-11. dnem po očkování. Vylučování vakcinačního viru se obvykle pozoruje později, 7.-21. den, kulminuje kolem 11. dne po očkování a jeho množství nebývá vyšší než 10 PFU na stěr. Přenos vakcinačních zarděnkových virů z očkované osoby na osoby vnímavé, v blízkém kontaktu, se nepozoroval. Pouze ojediněle se objevovala asymptomatická sérokonverze vnímavých jedinců sdílejících společnou domácnost s očkovanou osobou. Epidemiologická séroprevalentní studie nezjistila žádný významný přenos vakcinačního viru zarděnek na těhotné matky. Porod a průběh těhotenství minimálně 11 000 žen, žijících ve společné domácnosti s dítětem očkovaným proti zarděnkám, odpovídal běžné populaci. Žádná změna sérokonverze stanovená z téměř 4 000 párových sér nebyla pozorována. Vakcinační zarděnkový virus se neprokázal ve 240 případech potratu.

monilik
17. jún 2016

a este kuk tu: http://www.vakciny.net/PORADNA/Temata/P_MMR.htm
Jaké je riziko pro osoby v blízkém kontaktu s očkovaným dítětem (tj. např. těhotné matky nebo novorozenci)?

Velmi často se stává, že těhotná maminka má dítě ve věku plánovaného očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Riziko z přenosu vakcinačních virů je vysoce malé a v případě, že k němu dojde, pak riziko vlivu na vývoj těhotenství nebo plodu není žádné. To bylo prokázáno mnoha studiemi a epidemiologickým sledováním ve velkých souborech.
Zpravidla jsou dnešní matky již z minulosti očkované vůči všem třem nákazám, tj. dojde u nich po případném přenosu k zabránění dalšího šíření vakcinačního viru.

zuzich
17. jún 2016

Keď som bola tehotná s posledným dieťaťom tiež sme mali dať očkovať dcérku mmr, aj pediatricka aj gynekológ sa vyjadrili, že to nie je ziaden problem. Tak si vyber, každý povie ináč. Nedali sme ju vtedy očkovať.

ditezka
17. jún 2016

@verustekmalicky syna očkovali MMR keď som ja bola tehotná. Problém v tom nevidela decká ani gynekologička. Všetko ok, ja aj drobci, očkovaný aj tí v brušku 🙂

verustekmalicky
autor
17. jún 2016

@monilik takže od 7 do 21 dna.. ak som pochopila sa vylučuje ten virus...

veronikonv
17. jún 2016

moje dvojicky boli ockovane, ked som bola tehu, vsetko je OK, maly ma uz jeden rok 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre