Komplikácie po vytrhnutí zuba a užívanie liekov v 1. trimestri

abetka
19. mar 2017

Dobry den, chcem poprosit o radu. Som v 5tt a v utorok mi trhali osmicku. Snazila som sa prezit bez atb, len na panadole. No vcera som musela ist na pohotovost, tam mi to otvorili, vycistili, dali dren a povedali mi, ze atb su rizikove v tomto obdobi, tak rozhodnutie je na mne. Rozhodla som sa, ze si ich zatial nedam, ze vydrzim, len ma zaujima ako casto a ako dlho mozem paracetamol uzivat.

bosoriak
19. mar 2017

@abetka A potrebujes antibiotika? Mas teplotu alebo bolesti alebo zapal alebo co? Netusim, preco lekar nechava rozhodnutie na tebe. Existuju aj bezpecne antibiotika a je predsa na cloveku s medicinskym vzdelanim, aby rozhodol o pomere benefitov k rizikam. Takze na tvojom mieste sa spytam lekara, nie na fore, neviem, ako ti mozu pomoct amateri. Jedna ti napise, ze ona brala antibiotika v tehotenstve a vsetko dobre dopadlo. U teba nemusi. Od toho je lekar.

(Aby bolo jasne, zurim na lekarov, nie na teba 🙂 )

Pokial viem, paralen sa moze uzivat tak do 750 mg denne v tehotenstve, ja som obcas kvoli castym bolestiam hlavy brala aj 1000 mg. Inak mne trhali zub tiez v 5tt, akurat ja som este nevedela, ze som tehotna a prve dva dni som brala ibuprofen 3x denne a nic sa nestalo. Rovnako aj pocas tehotenstva som si kvoli bolesti hlavy obcas dala ibuprofen a vsetko bolo v poriadku. Ale opat - to je otazka na lekara.

Na tvojom mieste idem ku gynekologovi a konzultujem to s nim.
Drzim palce.

abetka
autor
19. mar 2017

Zajtra mam konzultaciu s gynekologom. Mam aj teploty , aj bolesti. Dakujem

lucinka511
19. mar 2017

@bosoriak len tie bezpecne atb nemusia ucinkovat na zuby....

5petusik55
19. mar 2017

Ak je zápal, radšej preliečiť. Prvý trimester je veľmi dôležitý. Niektorých lekárov fakt nechápem, keď má tehotná žena zdravotný problém, môže aj zomrieť lebo veď lieky nemôže. Veď aj tá samotná bolesť a stres mamičky z toho môže negatívne vplývať na plod😠

lena93
19. mar 2017

Ahoj, nechci dělat reklamu, ale mně po vytržení osmičky pomohly enzymy. Usnadňuje to hojení a předchází zánětu. Trhala jsem spodní osmičku, u které jsem měla už hrozný zánět. Ten mi zubař přeléčil drenem a trhal až za týden. Na bolest jsem brala 3dny Paralen, vždy jen na noc, abych se vyspala a přes den jsem ledovala zvenku i zevnitř zmrzlinou. Od 3.dne jsem vyplachovala jemně odvarem z řepíku, slyšela jsem chválu i na ústní vody s chlorhexidinem, to jsem nezkoušela. Já tedy nejsem těhotná, ale kojím, tak toho taky moc nemůžu. Podle mě když to zubař vyčistí a dá dren, mělo by to jít i bez antibiotik. Pokud se to ale nebude lepšit, tak antibiotika existují i vhodná pro těhotné.. Držím palce, ať je brzy líp, bolest zubů je stokrát horší jak porod 😖

bosoriak
20. mar 2017

@abetka Tak ja si myslim, ze ak mas teplotu a bolesti, tak su antibiotika vhodne. Ale to musi naozaj rozhodnut niekto, kto sa do toho vyzna viac, nez zopar amaterov anonymov na fore.
Drzim ti palce.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre