Ahojte,
bola som na kombinovany test, krv +ultrazvuk. Z krvi mi vysli zle vysledky papp-a, dnesny ultrazvuk bol v poriadku. Napriek tomu mi lekarka povedala, ze je vysoke riziko dawnovho syndromu.
Mam 35 rokov a riziko vyslo, teda ja uz som tomu moc potom nechapala, ale povedala mi 2 cisla: 1:299 a 1:60.
Neviem co dalej, na amnio moc nechcem ist. Je nejake ine vysetrenie ktore by to potvrdilo alebo vyvratilo? Som 13tt.
Dakujem
@lulala myslíš asi odber plodovej vody a nie placenty 😉 No kamoška mala riziko na downa 1:8 a narodil sa úplne zdravý chlapček. Odporučila by som kvalitný morfologický ultrazvuk. A skúsila by som nifty alebo trisomy test. Combined test je len jeden z mnohých, trisomy či nifty sú testy nie slovenské, je vysoká pravdepodobnosť že ich robia aj tam kde žiješ, ak nežiješ v Ugande.
trisomy test su vyhodene peniaze, aj tak to nakoniec skonci pri amniocenteze. chod. aby si mala srdce na mieste.
@ivkazba nie nie, myslim placenty. Povedala mi punktion mutterkuchen. Co je placenta. Tak neviem. Hlavne mam strach z tychto vysetreni amnio a tej placenty.
Pride mi divne, ze krv bola zla a nasledne ultrazvuk bez jedinej chyby. Hoci oni to potom nejako spolu skombinuju.
Skusim pozriet ten morfologicky ultrazvuk, dakujem.
@renatka1985 neviem prave, ci prekonam ten strach.
@lulala ahoj. Nie, nie.. Combined Test je to, čo na Slovensku volajú Tripple test - a tam tie výsledky naozaj nie sú spoľahlivé. Veľmi veľa mamičiek malo tento test falošne pozitívny, aj tu na MK sa častokrát riešilo. Existujú však testy, ktoré sa síce tiež robia z krvi matky, avšak spôsob vyšetrenia krvi je úplne iný. Z krvi matky sa získava DNA plodu a skúma sa len štruktúra samotného DNA dieťaťa. Spoľahlivosť je 99,9%, čiže fakticky ako pri amniocentéze. Pokiaľ sa Ti teda nepozdáva amniocentéza, skús sa poinformovať na tento DNA test.
@lulala skutocne sa nemas coho bat. Zakrok je bezpecny a neboli, je to len neprijemne. Ja by som bez vahania isla znova ak by bolo nejake podozrenie. Ten kludny spanok potom..
@renatka1985 ono závisí od toho, v ktorej krajine maminka žije. Na SK sú tieto testy v kategórii len skríningových vyšetrení, nie diagnostických, preto je následne nevyhnutný ešte aj odber plodovej vody. Niektoré krajiny už ale majú takéto testy schválené ako diagnostické vyšetrenie a v tom prípade sa amniocentéza pre účely prerušenia tehotenstva nevyžaduje. Treba si zistiť v danom štáte.
@janne318 aj napriek tomu si myslim, ze ani trisomy test nie je 100%.. ale ano, v zasade suhlasim.
@janne318 @renatka1985 dakujem vam pekne, zacinam tomu chapat 😊 mozem este otazku? Pri tom combined teste /tripple test/ mi tiez tvrdili, ze je na 99 % spolahlivy, takze nie je tomu uplne tak, ano?
No opytam sa na ten DNA test.
Ta amnio mi proste nejako nejde. Mozno casom.
@lulala ano. 🙂Napriek tomu by som si na Tvojom mieste v prvom rade zistila, ako je to vo Vašej krajine - či je takýto test uznaný ako diagnostická metóda, alebo len skríningová. Ide o to, že na výsledky testu sa nejaký ten čas čaká (spravidla niekoľko týždňov), a pokiaľ Ti nedajbože výjde NIPT test pozitívny na trizómiu 21, budeš musieť tak či tak podstúpiť amniocentézu, pokiaľ by si sa rozhodla pre prerušenie tehotenstva a nie je u Vás takýto test schválený ako diagnostický. Čiže zas len ďalší čas - objednať sa na amnio a čakať na výsledky. A asi Ti nemusím hovoriť, čo ten čas v takomto prípade znamená. 😥 Čím viac času uplynie do definitívneho stanovenia diagnózy, tým horšie (a najmä ťažšie) pre budúcu maminku. 😣 Ja osobne by som volila hneď možnosť amniocentézy a nestrácala týždne čakaním na výsledok, ktorý bude v oboch prípadoch rovnaký a nezvrátiteľný. No to je už samozrejme na zvážení každej maminky, ako sa rozhodne.
My sme mali k tomu kombinovanemu ( tu sa vola oscar) este nifty. Teda nifty sme robili prvy v 12 tt a potom tento kombinovany. . Nam vsade vysli tie syndromy super , mali sme pravdepodobnost v statisicoch, to nifty hodilo este aj nejake fakt s vela ciselkami do milionov. Nifty nam tiez zistovalo triploidy a pohlavie dietata. Odporucam ist do Viedne, tu ponukaju ten rozsireny nifty za 600eur. Vysledky boli do 5dni myslim. Ten kombinovany bol tiez fajn skrz organovy screening a pozerali aj nosnu kosti ku. Jedine co vyslo na kombi bolo riziko preeklampsie a to osefovali liekmi
@lulala ano Nipt ( nifty, harmony) je ten dna test. Vezmu Tvoju krv, poslu do speci labaku a tam izoluju fragmenty dna dietata z Tvojej krvi. My sme mali ten najsirokospektralnejsi nifty, testovalo sa myslim 9 syndromov a tiez triploidy. Je aj jeho lacnejsia verzia s iba tou zakl trisomiou a este niecim. Robili nam to v Gynela vo Wien , kombinovany Oscar robili vo Fetomed Döbling. Fetomed robi aj tento nifty test. Myslim ze do 24tt je mozne robit nifty, ale ludia to davaju skor, hlavne po podozreni z toho kombi testu. Nifty je skriningu ta nie diagnosticky tesit v Rakusku. Ked to vyjde zle, tak odporucaju odber choriovych klkov alebo amnocentezu, ta sa robi neskor.
@kiki68 wau, super. Dakujem za vysvetlenie. Viden mam daleko, ale myslim, ze aj v Linzi robia ten Nipt Harmony test a ano, stoji 600 €. No mne prave na ultrazvuku vyslo vsetko ok. Aj ta tekutina na zahlavi, ale Nasebein, aj ostatne organy boli v poriadku.
Mne este napadlo, ci nemohli byt testy ovplyvnene Utrogestanom, ktory som brala a zabudla som im povedat. Ano a prave to mi odporucili, tu punkciu placenty - odber choriovych klkov.
Kazdopadne ti ozaj pekne dakujem za radu.
Vsetkym vam pekne dakujem za rychle odpovede. Velmi ste mi pomohli.
Ahoj aj mne zistili Vysene podozrenie ja Dawnom syndrom a mam tiez velke obavy z toho v pondelok ma cakaju testy vysetrenie dufam ze vsetko dobre dopadne tiez neviem co od toho ocakavat ale ak bude treba tak podstupim hociake vysetrenie len aby som si bola ista a to ti poviem ze ja sa velmi bojim kadejakych odberou😕
@lulala pozri si zoznam pracovisk pre nifty oesterreich, Linz tam urcite najdes a zavolaj si na tie miesta okolo ceny a terminu. Ale ak bol organ screening na NT a Nasenbein v poriadku tak by som isla cestou toho nifty, teda nipt a az potom amnio. Lebo ak dieta nema tie znaky, tak je mozne, ze iba ten hormon vysiel zle. Ja som mala utrogestan od 7-16tt plus magnezium a to tie testy ovplyvnit nemoze. Ale vraj zle hepatalne testy v minulosti mozu.
@katarinakacka1993 a na ake konkretne testy ides? Budem ti drzat palce, aby bolo babo v poriadku.
Vies aj, co by si urobila, ak by DS potvrdili?
To neviem tam mi povie doktor este som len objednana ale nech je to uz akekolvek podsupim to a to ze co by som robila keby sa to potvrdilo netusim 😢😦naozaj neviem nechcem si nic take pripustat a dakujem pekne ako si na tom ty musis sa sama objednat na vysetrenie?
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@lulala ahoj.. krvne testy - platene (kuk google: trisomy test, nifty test) 😉