Kliešť v 2. trimestri

sodomi
14. apr 2015

Ahojte, chcem sa spytat, ci mate niektora skusenost s kliestom pocas tehotenstva. Som v 24tt a vecer som objavila uplne malickeho, uz takeho zaschnuteho kliesta na nohe. Musela som to studovat lupou ci to je zatoceny chlpok alebo kliest, ale bol to kliest. Myslim, ze velkost je jedno, dolezite je, ci som mohla nieco chytit, co by mohlo ohrozit babatko ☹ Na nohe (pri clenku) mi zostala len taka bledocervena bodka. Do poradne idem az o tyzden. Co myslite? Dakujem za rady!

yanielka
14. apr 2015

da sa vysetrit kliest, treba ho vybrat zabalit do vlhkej vaty do sacku a do obalky na borelioza.sk je adresa. Ja som sice kliesta nemala pocas tehotenstva, ale neskor a tam ho vysetrili. Chvalabohu bolo vsetko negativne. Ranku si vydezinfikuj a ak ho uz nemas (co predpokladam) tak sleduj, ci sa ti nebude robit nejaky flak okolo, pripadne sa porad na poradni,a le teraz uz asi nic nevymyslite......

gretocka
14. apr 2015

hlavne si zapis do kalendara kedy si ho chytila a kedy vytiahla. Skusenost osobnu nemam, ale sleduj sa a keby sa cokolvek na tvojom zdravotnom stave menilo, chod k lekarovi a trvaj na vsetkych testoch. Pripadne skoc rovno za obvodnou lekarkou a opytaj sa jej co robit. Znama dostala boreliozu od kliesta a napriek tomu, ze lekarku upozornila ze mala kliesta, ta to nieriesila. Ked na to po mesiacoch prisli, tak jej nasadili antibiotika a uz pol roka sa lieci.

gretocka
14. apr 2015

A prajem ti, aby si nemala ziadne nasledky ani ty ani babo.

sodomi
autor
14. apr 2015

dakujem gretocka. ja tiez verim, ze to bude ok. nechcem robit paniku, ale chcem byt opatrna. pri prvom tehu sa mi nic take nestalo, ani jeden liek som nemusela brat, nic, a teraz mam pocit, ze stale nieco je☹ a o babatko sa aj viac bojim ☹ yanielka a myslis, ze aj ked je taky zosuseny to budu vediet vysetrit? (ja som ho mozno nejak nechtiac zabila den predtym ako som ho objavila alebo co, nechapem to, ze som si to tam nasla takeho prilepeneho a sucheho)

jana_eyre
14. apr 2015

@sodomi ked som cakala prveho syna, v 6-7tt som si nasla kliesta na bruchu, len cerstvo som vedela, ze cakam babo a velmi som spanikarila.. bola som na vybrati u dr., ktora mi odtrhla hlavicku, poslala ma na chirurgiu, kde mi aj hlavicku vybrali.. o par tyzdnov som mala ist na krvne testy, ci nahodou nemam boreliozu, alebo encefalitidu.. ked boli vysledky krvi, moju vseobecnu zastupoval iny doktor, precital si vysledky a naplasil ma, ze mam boreliozu, uz mi vypisoval recept na tetracyklin, hoci som mu vravela, ze som tehotna.. nastastie som volala svojmu gynekologovi, ktoreho skoro porazilo - lebo tetracyklin poskodzuje babo.. ked si vysledky pozrel moj gynekolog, povedal, ze tam ziaden pozitivny vysledok nie je, ze boreliozu nemam.. bolo to ale dost stresujuce, co sa podla mna odrazilo na tom, ze som sa potom prehnane sledovala..

pokial si ale dobre pamatam, tak som v tom case citala clanok, kde pisali, ze borelioza neprechadza cez placentu, takze babo nie je ohrozene aspon touto chorobou - to sa ale mozem samozrejme mylit..

neboj, nie kazdy kliest je nakazeny, najlepsie by bolo ist na krvne testy, alebo ak kliesta este mas, da sa odoslat na testy, ci bol nakazeny.. teraz sleduj, ci sa ti miesto nezacervena, a keby si nahodou o par tyzdnov mala nieco ako chripku, rychlo chod k dr. a povedz mu, ze si mala kliesta..

drzim palce, aby vsetko dobre dopadlo..

yanielka
14. apr 2015

@sodomi hej aj ja som mala takeho prisuseneho daj ho hned do vlhkej vaty , ja som mala vzanu na stehne a podla mna ked som si sadla tak som ho tiez "prizabila" uz som panikarila, ze to je este horsie, lebo ked umiera tak vraj zo seba vypusta tie hnusy....no ale poslala som ho s malou dusickou a tusim za dva tyzdne boli vysledky a vsetko bolo ok. drzim silno prsty nech je vsetko v poriadku

nanervy_2
14. apr 2015

@sodomi neboj, ja uz som si vytiahla dvoch.. a tiez som v druhom trimestri.. klieste vytahujem zasadne o'tom hacikmi (to je sice povodne pre psy, ale este som tym nevytiahla kliesta bez hlavicky, takze to pouzivam aj na seba), najblizsie 3 tyzdne sa odsleduj, ci nemas niekde zahadny cerveny flak, teploty alebo tak... ak sa bojis, mozes si vypytat krvne testy, ale ja by som neriesila.. ten stres skodi babatku asi najviac

lennulik1
14. apr 2015

@sodomi ahoj, neboj babatku by nemalo nic hrozit. ja som mala kliesta v 3. trimestri (mesiac pred porodom). bol tam uz asi dva dni - mala som na na boku, tak viac k brusku, ako som stresovala, nervacila, no na nervy. muz mi to vyberal, ostala tam hlavicka... na druhy den som bola u lekarky, sestricka to ani cele nevybrala, bolo to hlboko. mne sa to podarilo asi po tyzdni... aj gynekolog mi vravel, ze by sa nemalo nic stat. po porode som sla na krv kvoli borelioze a vsetko OK. iba keby sa to miesto, kde bol kliest nejak menilo, ci uz farebne, alebo by bolo bolestive a tak, tak vtedy to treba hlavne riesit.
drzim palce, uvidis, bude to v poriadku

sodomi
autor
14. apr 2015

dakujem dievcata za cenne prispevky. doktora poziadam o test krvi a verim, ze to bude ok.

gajdy2
15. apr 2015

Ak by ste mali trošku času, prosím vyplňte dotazník k práci. Ďakujem https://docs.google.com/forms/d/1UWwakIIzef7dGH...

maca283
15. apr 2015

sodomi Ahoj ja som mala kliešta pocas tehotenstva A všetko dopadlo dobre vybrala som si ho sama a potom som sa sledovala ci nahodou nebudem chorá Ale nic az doteraz Tak mysli pozitívne a hlavne nestresuj sa 🙂

sodomi
autor
20. máj 2015

dakujem za vase rekcie. bola som nakoniec preistotu na kontrole krvi a vysledky boli negativne (na boreliozu). hned som pokojnejsia 🙂 krasny den!!!

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre