Ahojte 🙂
Kedy vás dal gynekológ na PN v tehotenstve? Nechcem z prace sedieť doma ale mala som spinenie a pichanie v podbrušku mám už dva dni. Včera večer som bola na pohotovosti kde bol prístup otrasný vôbec ma neupokojili len som sa cítila že ich otravujem 😔 k lekárovi idem na kontrolu budúci týždeň a prinesiem mu aj správu z pohotovosti. Myslite že ma dá na PN? Pretože som chcela pracovať až dokiaľ sa dá ale bojím sa. Necítim sa dobre stále mám nevoľnosti 🙄 i keď viem že veľa žien ma nevoľnosti na začiatku. Alebo popripade ma vie na PN vypísať aj obvodná? Ďakujem
Čo mas napisane v správe z pohotovosti? Mňa vypísal na PN,až keď mi tam uviedli hroziaci potrat..dovtedy nechcel ani počuť,aj keď mi bývalo neskutočne zle
@anajka266 no je tam napísané že odporúča vyšetrenie u gynekológa môjho a pokojný režim to je všetko 🫤
@klip0 no a môj je tiež taký poctivý
Tak keď tam máš napísaný pokojný režim, tak povedz gynekológovi že v tvojej praci taký mať nemôžeš a nech ťa dá na PN
Ja som mala v noci krvácanie, na urgente hrozný prístup, diagnóza hroziaci potrat, ráno som išla ku svojej gynekologičke aj napriek tomu, že som mala mať kontrolu až o 2 týždne a rovno ma vypísala na PN
Závisí od prístupu gynekológa. Mňa chcela dať na PN iba kvôli vracaniu aj napriek užívaniu liekov proti vracaniu. Ale keďže robím z domu, tak som odmietla.
Áno, je to úplne individuálne, záleží na tom, aký je tvoj zdravotný stav. A takisto aj záleží na samotnom gynekológovi. 😉 Niektorý ťa pošle na PN už pri špinení s tým, že si v rizikovom a iného nepresvedčí pomaly nič.
Od cca 4 mesiaca. Ale ja som mala zdravotné komplikácie, zopár krát v nemocnici. Do toho tehotenská cukrovka a neskôr odtekanie plodovej vody.
Ja som mala špinenie hneď na začiatku, cca 5 týždeň, bola som PN mesiac, brala som aj nejaké lieky (tuším Duphaston) a potom som už mohla všetko až do pôrodu, aj som sa vrátila ešte do práce.
Zabudla som napísať že mi PN ponúkla v 8 týždni po potvrdení srdiečka.
@barju no mne to ani neponúkol ale keď som bola vtedy u neho tak som mala ešte mesiac dovolenky pred sebou tak som len čakala kedy ma pustí domov a na prácu som sa ani nespytala 😒
@gaja78 takže by to slo aj takto že nie celý cas len na určitú dobu aj to by bolo fajn aspoň kým skončí prvý trimester, ďakujem
@bosorkabb no to je vážnejšie 😔
@klip0 no pracujem v škole a ak zastupujem tak mám veľký stres lebo ja neucim ja som hlavne dúfala že v tomto mi skola vyjde v ústrety nech nemusím zastupovať
Ja som takto mala, ten začiatok bol aj pre mňa dosť stresujúci, mňa zase moja gynekologička vystrašila a na pohotovosti ukludnili, musela som ležať a po mesiaci špinenie uplne prestalo, tak som sa vrátila klasika - k povinnostiam, dokonca som mala dovolené aj civčiť (pre tehotné)
Tak pozri sa, môžeš byť kľudne na PN kým sa telo upokojí a následne môžeš ísť znova do práce až do materskej.
Záleží na pokračovaní tehotenstva. Ja som napr mala byť PN od začiatku ale nešla som, no ja som na homeoffice, takže som vedela že môžem pri práci ležať, no aj tak som mala staršie dieťa takže PN ako PN by ani nebola.
Práca v školstve je podľa mňa jeden z dôvodov na PN. Mama pracuje v školstve a jej tehotné kolegyne hromadne chodia na PN, lebo žiaci bývajú často chorí a učiteľky to často dostanú od nich. Jedna mamina kolegyňa sa na PN nedala, chytila od žiakov covid, bol október 2023, teda nebola už taká rozšírená a bola v 8 mesiaci a bábätko zomrelo. Možno ojedinelý prípad, ale stať sa môže.
Ja som šla hneď od 10tt tuším. Hlavne lebo som špinila viac dní, ale aj som veľa zvracala (ale to som zvracala až do pôrodu pomaly, takže u mňa to nebolo len prvotrimestrálne), zo začiatku som schudla miesto priberania.
A to som chcela dokončiť ešte školský rok, ale keďže som poctivo zbierala aj všetky detské choroby, ktoré sa vraj na mňa nemali lepiť, antibiotiká mi dávať nemohla, tak mi gyne povedala, že ak chcem, môžem dokončiť školský rok, ale aby som potom neľutovala (nepotratila), ona mi odporúča PN.
A síce sme ju zrušili na leto v 6m, nech nemusím byť len doma zavretá, ale hneď na to sa mi spustil pôrod, ktorý museli zastavovať, takže naspäť na PN až do pôrodu úplne kľudový režim (našťastie pôrod potom na riadny termín).
Mne môj povedal, že pokiaľ nie je dôvod ma na PN nedá, ale to že si spinila a máš pichanie by mohol byť dôvod. ja som išla potom za obvodným a ten ma vypísal. Vtedy som pracovala ako čašníčka a v takom vysokom štádiu tehotenstva by som si nevedela predstaviť fungovať v reštike
Ja som bola na PN od 6tt, kvôli spineniu. Brala som aj lieky
@barju no ja sa tiež bojím tiež chodia choré deti do školy a ešte mám aj dozory neustále a tie decká nepočúvajú pretože som aj mladá a nízka nemajú vôbec rešpekt voči mne. A ešte aj kolegyne hovorili že nemám vôbec premýšľať nad školou že ak sa nato necítim nech idem na PN a chodím aj 2km domov peso pretože máme ďaleko zastávku od domu. Viem ale že veľa učiteliek pracuje až do konca ale ja neviem či nato mám len to je to že doktor ma len tak doma nenechá. 😔
@saska.j a lieky pomohli?
Áno ja som ich brala celé tehu skoro plus som ležala občas
V 20. TT som zostala na PN, začala som krvácať počas vyšetrenia krčka maternice. Prvý trimester som mala hematóm, to moja doktorka neriešila, ale keď už bolo pokročilejšie tehotenstvo, tak doslovne zo dňa na deň ma nechala doma. Ja plno vecí v práci rozpracovaných, nevedela som si to predstaviť. O mesiac na poradni som myslela, že mi PN ukončí a Dr., že v žiadnom prípade, PN do začiatku MD. Moja práca sa rozdelila medzi dvoch kolegov, museli byť nadšení 🙃 ale tak človek to neovplyvní
@petronela1985 je to pravda že to clovek neovplyvní. Ja som sa napríklad len teraz naučila myslieť veľa veľa na seba. Ako nikdy predtým. 🥹
Mňa by Dr. nevypísala na PN bez reálneho dôvodu, ja som to ani nechcela sama od seba. Dosť "trpím" že som doma, ako nie doslovne, ale nudím sa. 20 hodín denne trčím doma, 4 mám vychádzky. Dr. nechcela ani počuť, že mi ukončí PN. Pre bábätko mám všetko nakúpené, staršia ide o chvíľu znovu do školy, zase budem sama doma. Už by som aj tak čerpala dovolenku, ale aj tak. Dobrovoľne by som PN polovicu tehotenstva neabsolvovala. Ale ty vieš, ako sa cítiš.
Ono všetko má svoje pre aj proti. Zostať na PN znamená mať iba vychádzky, minimálne stretávanie sa s ľuďmi. Treba sa zariadiť si to cítiš. A keď PNku chcem, povedať gynekológovia všetky dôvody prečo ti ju má dať, tiež je to len človek , snáď pochopí.
Ja som bola PN cca od 8tt. Začala som totiž masívne krvácať, takže som týždeň strávila v nemocnici. Našťastie to bol "len" nejaký hematóm, ktorý praskol a bábätko bolo ok. Hneď po pobyte v nemocnici mi gynekológ vypísal PN. Keďže som mala predtým jeden potrat (missed abort), riešili ma aj na hematológii (tam som mávala časté kontroly), pichala som fraxiparine od toho 8tt až do konca šestonedelia. O pár týždňov na to mi zase zistili nízku placentu, čiže nariadený maximálny kľudový režim, kvôli možnému krvácaniu.
PN bola pre mňa katastrofa. Vychádzky 2 hodiny doobeda, 2 poobede, aj to len opatrne, žiadne dlhé cesty autom, žiadne dvíhanie čohokoľvek ťažkého, najlepšie nič nerobiť, iba ležať, WC, sprcha, do chladničky po jedlo, maximálne tak navariť a dať si pomalú prechádzku. Po pár týždňoch mi už doma hrabalo - sociálna izolácia. Nič ma nebavilo, keďže som mala všetko "zakázané." Potom človek len leží a rozmýšľa nad hlúposťami a stresuje sa.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ja som bola PN od 6tt
Záleží od lekára a od tvojho zdravotného stavu.
Ako by to malo byť oficiálne vieme, ale lekári sú rôzni.
Jedna kamoška nemala PN ani keď zvracala prvú ligu, chudla a pár krát odpadla v práci
Druhá kamoška mala PN (u iného lekára), len preto že chcela a dohodla sa s lekárom. Nič jej nebolo