Kedy sa tlak v tehotenstve považuje za vysoký?

mimo0oza
13. apr 2012

Aka je hranica, kedy sa uz tlak v tehotenstve povazuje za vysoky a je potrebne ist ku gynekologovi?
Mala som 132/91 ked som upratovala kuchynu. Potom som si posedela a mala som 140/78.

xenicka13
13. apr 2012

mne sestricka povedala ze do tych 140 je este v norme

cicimon
13. apr 2012

140/90

tea333
13. apr 2012

@mimo0oza tlak sa nema merat po fyzickej aktivite. meraj ked si kludna, nie po upratovani, minimalne 5 min pred tym si sadni a pri merani nerozpravaj a nechod. ak ten tlak bude 140 a viac, daj vediet lekarovi co najskor, takto na konci tehu by mohlo ist o nabeh na preeklampsiu, co je nebezpecne. su tam samozrejme aj ine faktory takze sa netreba plasit 😉

pink_lady
13. apr 2012

No, 1. krat ma hospitalizovali s 140/90, druhy krat 150/99. Ak je vyssi tlak, moze to nabrat rychly spad, napr. ja ked som si sunky valala v spitaly, tak o 10 som mala 130/80, dobre ze ma domov nepustili a potom cele poobedie mi nevedeli zrazit tlak - som mala 170/115, 150/100 a pod. Dolezite je aj ci nemas bolest hlavy to uz by som hned isla k dr a keby ides k dr, vezmi si moc, ak by tam bola bielkovina uz by ta urcite hospitalizovali. Takze neblazni- neupratuj, kludovy rezim, nohy hore, a preventivne si meraj tlak 3 - 5x za den 😉

omnia23
14. apr 2012

Mierna hypertenzia v tehotenstve je normalna.Optimalne hodnoty su do 130/90.Ak je tlak vyssi tak spolu s bielkovinami v moci sa moze objavit preeklampsia,ktora je nebezpecna.Pokial je zvyseny len tlak,hovori sa o hypertenzivnej poruche v tehotenstve a treba byt pod dohladom lekara,hypertenzia moze trvat castokrat az do sestonedelia.

Hlavne si tlak meraj v klude,najlepsie je tlak merat rano,po zobudeni,troska sa poprechadzaj po byte a zmeraj 😉

danusskaaa
14. apr 2012

hranica je do 140/90 potom to uz je prilis vysoky a vacsinou ta nechaju v nemocke na pozorovani. ja som mala tlak stale nizky okolo 100/60 a pocas tehu /8mesiac/ zrazu 135/80 a u mna to uz povazovali za moooooc vysoky a mala som aj bielkovinu v moci, tak som bola na pozorovani. v den porodu som mala 130/75 a ked zacali bolesti tak 145/95 😢 vsetci stresovali kvoli preeklamsii, ale mne jedine co prekazali boli porodne bolesti. avsak aj z toho som bola moc unavena a nevladala som 😖 teraz mam tlak zase ok 110/70

semancikova
5. dec 2015

Som v 3.mesiaci a tlak 142_93.beriem magnezium.niekedy ked som v klude tak mam tych138_83.brala som dopegyt .teraz mi obvodna lekarka povedala ze mi ho vysadi a mam si meriat a zapisovat niekedy mam dobry niekedy vyssi mam ist si predpisat lieky ked som tehotna?do poradne sa iba chystam.

lubinkas
5. dec 2015

Mne lekar vravel, ze ked bude nad 140/90 mam ist na pohotovost (posledny mesiac som si musela sledovat. Dovtedy som mala tlak bezproblemovy)

dina14
5. dec 2015

Lekarka mi vravela, ze v tehotenstve je hranicny 130/80. Vyssi sa uz povazuje za rizikovy. Vela stastia!

adka603
5. jan 2024

Ahoj, ono to zalezi aj podla toho v akom si tyzdni. Moja gynekologicka mi na poradni vravela hranicu 130/80.
Ale ked som uz zacala chodit na kontroly do nemocnice (teda 34TT+) tak mi povedali, ze az ked mi vybehne nad 150/100 tak mam prist na prijem.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre