Je tehotenstvo a šiesta choroba nebezpečné?

susann80
26. okt 2011

ahojte neviete, či je to nejako nebezpečné? vdaka.

traktor
26. okt 2011

Šiesta choroba je ochorenie, ktoré sa prejavuje hlavne vysokými teplotami zväčša bez iných príznakov.
Vysoké teploty trvajú niekoľko dní a napokon sa na telíčku dieťatka objavia drobné vyrážky.
Tento výsyp je v podstate akousi bodkou za chorobou a teploty už dieťa viac nebudú trápiť.
Šiesta choroba je najčastejšie diagnostikovaná u malých detí do troch rokov, no môže sa objaviť aj vo vyššom veku. .
Liečba tohto ochorenia spočíva v znižovaní teploty. U malých detí možno podať lieky na báze paracetamolu alebo brufenu (buď vo forme sirupu alebo čapíkov) – o vhodnej alternatíve sa poraďte s lekárom, prípadne skúste zraziť teplotu zábalmi či vlažnou sprchou.
Všeobecným pravidlom pri horúčkach je podávanie dostatku tekutín, preto nezabudnite zabezpečiť svojmu dieťatku pitný režim.
Vyrážky netreba nijako ošetrovať, vymiznú samotné.
K lekárovi treba ísť, ak má dieťa vysoké horúčky, ktoré sa nedajú zraziť. Určite neváhajte a navštívte nemocnicu aj vtedy, ak váš drobček nemá ešte ani jeden rok. U takto malých detí môže byť vysoká horúčka obzvlášť nebezpečná.
Neraz sa stáva, že rodičia sa v strachu dostavia s dieťatkom vo vysokých horúčkach na pohotovosť či k pediatrovi a tam drobčekovi nasadia antibiotiká. V prípade šiestej choroby sú však antibiotiká nevhodné, keďže ide o vírusové ochorenie. Základom je teda správna diagnostika,nápomocné je vyšetrenie CRP.. šiesta choroba nie je nebezpečná a v priebehu pár dní je dieťa opäť v poriadku.
Ak si ty tehulka a máš dieťa ,ktoré má šiestu chorobu, nemusíš sa obávať, nič ti nehrozí..

meusicka
26. okt 2011

nasa mala prekonala siestu chorobu, 3 dni mala zvysenu teplotu a potom prisiel vysyp. vtedy sme sli k dr., lebo zvysene teplotky sme najprv pripisovali prerezavaniu zubkov.
ak ide o 6tu chorobu, da sa to spolahlivo zistit aj podla zdurenych uzliniek za uskom dietatka, su male v tvare sosovice. netreba sa bat, tato choroba rychlo prehrmi. nam dr. odporucila malej davat este Fenistil kvapky, aby ju ten vysev netrapil 😉

saranata
26. okt 2011

ak sa pýtaš na to či je to nebezpečne pre teba tak nie, je to ochorenie, ktoré postihuje deti od 6.mes do tak 2-3rokov, takže pre teba to nebezpečne vobec neni

popis choroby tu už bol uvedený

tea333
7. máj 2012

Ja som tehu a maly prave prekonava posledne stadium tejto choroby. my dospeli to nechytime 🙂

zuzska1
28. sep 2016

@tea333 Ahoj, prosim ta chcela som sa spytat ako si dopadla, nechytila si tu siestu chorobu
resp. bolo dietatko v poriadku??? ja som teraz tehu a maly ma tiez prave siestu chorobu tak sa trosku bojim,ci to nemoze mat vplyv na plod.

zuzanajs
22. apr 2017

Siesta a piata choroba su pre plod v brusku nebezpecne!!!!!treba si vygooglit....ak sa ten virus dostane k plodu, moze sposobit smrt alebo postihnutie dietatka..hlavne v druhej tretine tehu...

mojitka13
20. aug 2018

Mala ma šiestu chorobu teraz a lekárka vravela, že nám určite zavolať svojmu gynekologovi, keďže som tehotná.Lebo potenciálne riziko tam je.Nerozumiem, ako si mamičky vyššie vydedukovať z toho, že choroba postihuje malé deti, že tehotná žeba je úplne ok.

akynka
20. aug 2018

Siesta choroba je pre tehotne zeny velmi nebezpecna. Moze dojst jednak ku komplikaciam u matky aj k poskodeniu plodu.

lubinkaljuba
2. jún 2019

@akynka prosím Ta, ak je dieťa vyhadzane môže to byť nebezpečné pre tehotnú? Toto štádium už infekčné není, či? Deti sú infekčné 10 dní od nákaz po vysyp. Potom už nie. Švagriná sa z čistá jasná objavila u svokry na dvore len sme prešli okolo nej cca 7m nás delilo. A hneď hystericke scény, že si musí dávať pozor na seba, no ako som mala prejsť do domu s deťmi. Keď sa tak strašne boji o seba tak nech sa na 40tyzdnov zavre do bytu a nikam nelozi

elizabeta56
23. feb 2022

Šiesta choroba nie je pre plod nebezpečná. Iba piata choroba je. Je to odlišný vírus. Piatu chorobu spôsobuje parvovírus a šiestu herpes vírus. Pri šiestej chorobe nebol preukázaný neg. vplyv na plod. https://zdravoteka.sk/magazin/zahadna-siesta-ch...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre