Je nedostatok železa v tehotenstve nebezpečný?

8. feb 2024

Može baby? Mám cca týždeň blbé stavy, mdloby, unavu, studene končatiny, sťažené dýchanie, nespavosť a stavy dokonca na depky a strašne úzkosti, čo som nikdy nemala. Som 27.tt. Krv robená pred mesiacom, všetko ok. Včera som to povedala lekárke na poradni, aby sme urobili odber, či nekleslo železo, keďže všade sa udávajú tieto príznaky pri anémii. Výsledky ale asi budú najskôr v pondelok, keďže moja dr. zajtra neordinuje, ale skúsim zavolať sestričke, či mi nevie povedať výsledok. Dosť sa ale bojím, či keby to bolo nedostatok železa, tak či taký silný pokles nemôže mať dopad pre bábätko? Je to ok byť napr. týždeň s takými zníženými hodnotami? Bábo cítim, dnes síce menej, ale som dnes dosť aktívna, tak snáď večer keď si ľahnem. Snáď je všetko ok. Vďaka baby.

andreatytler
8. feb 2024

Mne povedal lekar ze nedostatok zeleza babatko urcite neovplyvni, Ono si zoberie tolko zeleza kolko potrebuje, aj ked by to malo byt na urok teba. Ten nedostatok pocitis iba ty. Takze o neho sa urcite nemusis bat. Ja mam uz cele roky nedostatok zeleza. Niekedy na takych hodnotach ze mi lekar povedal ze je prekvapeny ze sa vobec dokazem postavit.
Ja som mala velmi casto stavy na odpadnutie v druhom trimestri koli nizkemu tlaku. Potom sa to zlepsilo v tretom trimestri. Ale ty tam mas aj ine priznaky, tak si to nechaj skontrolovat.

autor
8. feb 2024

@andreatytler aj ja mám zrazu pokles tlaku a z toho také mdloby, že už som aj odkvecla 🙄 utekala som k dr. na krv, tak uvidíme..
Každopádne ďakujem za radu! Verim, že bábo bude v poriadku a nepocíti nijako tento pokles..

es2021
8. feb 2024

Ja som si kupila melasu v dmke,ta obsahuje vysoky obsah zeleza.. ak chces zatial nieco si dat kym budu vysledky.. ale kludne aj potom

andreatytler
8. feb 2024

Presne, take nahle poklesy tlaku hocikedy aj ked som bola v klude a len kratkodobe ze za pol hodinu sa to zase zlepsilo, takze kym som prisla do lekarne ze si odmeriam tlak to uz nebolo tak drasticke aj ked bol stale nizky.
A tiez ziadna fizycka aktivita. Nedokazala som ani prejst z parkoviska do kancelarie. Musela som oddychovat po 10-20tich metroch, sadnut si. Inac ma hned islo vykotit do mdlob.

autor
8. feb 2024

@andreatytler preeesne to isté mávam🙈 mňa skôr ale najviac desí tá psychika pohoršená a keď si čítam, že pri anémii vznikajú až depresie 🤷‍♀️ mozgová hmla a podobne…tak ktovie, či to nebude ono..

andreatytler
8. feb 2024

Neviem, uvidis. Mozgova hmla je taky ten stav ze mas problemy sa sustredit? Ak ano, tak to kludne moze byt z tehotenstva. Tiez ta psychika je z hormonov. Aj nespavost. Vsetko to sa da pripisat tehotenstvu. Ale lepsie si to dat skontrolovat a hlavne ak by ti ta psychika zacala prerastat cez hlavu tak to urcite riesit aby to neskoncilo tou depresiou.

janinah
8. feb 2024

Hneď zajtra si kúp melasu.

trgypadl
8. feb 2024

Hlavne netreba citat 😉lebo do terminu sa zblaznis. Velke percento tehotnych je anemickych, su nizkotlakove, kolapsove, pri zatazi su zadychne atd. Zial niektore zeny takto reguju, predsa len je to zataz na organizmus, aj ked je tehotenstvo fyziologicka vec. Ak boli vysledky pred mesiacom ok, potencionalne moze byt nejaky pokles, ale aj to patri pri tehotnych k castemu javu, ja som mala hgb cca v 30 t.t. Okolo 90 nieco. Ak ma sakekolvek pochybnosti kľudne si nasad aj zelezo, alebo nieco v prirodnejsej forme, tym nic nepokazis. Drzim palce😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre