Je glukozovy test v tehotenstve povinný? Ak ho nebasolvujem, môžu byt z toho pri pôrode problémy, pripadne nejake následky?
Nie je povinny. Je to len a len na tebe😊 ale neodporucam odmietat...ak.by nahodou bola.u teba tehot.cukrovka moze ohrozit babo.
A aký máš dôvod ?
Môžeš ho odmietnuť, len si over nárok na príspevok pri narodení dieťaťa.
Zeny s nediagnostikovanym gestacnym diabetom maju vacsie riziko odumretia plodu v obdobi okolo terminu a po termine, preto sa neprenasa...takze ak pojdes do toho a dalsich rizik, nemusis si test robit
Čo viem tak povinný je a nie je to nič strašné. Vypijete na lačno sladký roztok, predtým vam odoberu krv z prsta, potom po 1 hod a nakoniec po 2 hod. Výsledky su do druhého dňa. Pri prvom som mala mierne zvýšené hodnoty takže nastupila dieta, pravidelne pichanie do prsta na kontrolu cukru. Po pôrode sa všetko vrátilo do normálu. A ani pri druhom a treťom tehu som už nemala 😉
@evica8370 všetky vyšetrenia a poradne sú dobrovoľne, samozrejme bez nároku na príspevok pri narodení dieťaťa, aj keď ten je úplne nepodstatný voči zdraviu mami a bábätka!!
Nikto vás nemôže donútiť ísť k lekárovi (niektoré ženy rodia doma.,,,)
A samozrejme, že vyšetrenie je úplne Ok, bezbolestne ;)
Ja som na tom nedávno bola, nič hrozné to nebolo. 🙂
Odporucam neodmietat mala som obe tehu cukrovku. Pre dobro a zdravie babatka
@daniela1911 Je povinne sa len prist ukazat na poradne a to je tak vsetko. Ziadne vysetrenie nie je povinne a nema vplyv na prispevok.
Nie je povinný, povinne sú poradne v tehotenstve (ak chces mat nárok na príspevok pri narodeni dieťaťa) + u nás boli tehotné ktoré jednoducho ten test nezvládli, vypili ten roztok a prišlo im zle a v takom prípade sa už v tomto teste nepokračovalo.
@zuzanaete ani do poradne nie je povinne chodit
Mna po zle vykonanom teste (u gynekologa - nedrzali sa spravneho postupu) poslali na diabetologiu. Chcela som, aby tam test zopakovali a odmietli. Merala som si cukor a drzala dietu. Realne som ju nemala...raz sme sme s muzom urobili test a po vydatnom obede, mal vyssi cukor, nez ja. Ale dietu som drzala, aspon som vela nepribrala 🙂
Mna lekarka pri prvych dvoch ani neposlala, len na interne. Pri tretom som mala ineho gyn, tam robili, ale mala som zjest 2 rozky s maslom a vypit caj - presne mi napisali co ako a zaciarkli i v teste. A kvoli korone som necakala v cakarni, ale mohla som ist domov, len som nemala nic robif (starat sa o starsich) len sediet a max ist na wc a potom byt vcas naspat
Odporucam si precitat mozne dosledky neliecenej tehotenskej cukrovky na dieta 🙂
https://diabetik.sk/vsetko-o-diabetes-mellitus/...
Asi ziadne vysetrenia v tehotenstve nie su "povinne", ale vsetky maju podla mna svoje opodstatnenie. Tehotenska cukrovka sa vyskytuje relativne casto a ak sa o nej nevie a nedodrziava sa dieta, vie mat negativny dopad na plod. Vzhladom na skutocne nizku financnu narocnost oGTT (par € za roztok glukozy oproti desiatkam € napr. za 3D USG) si myslim, ze je lepsie ho absolvovat.
@daniela1911 Len potom pride o prispevok. Ale mas pravdu, povinne nie su ani poradne.
@daniela1911 jaaaaj a ja že povinný lebo som ho absolvovala pri každom tehu 😁 ani som nejak nepostrehla žeby bola možnosť ho odmietnuť 😁 ale každopádne nevidím žiaden dôvod odmietnuť, je to kvôli bábätku a mne 😊
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Nie je povinný, ale pre svoje vlastne zdravie a zdravie bábätka je vhodne ho absolvovať
Nie je to nič čo by sa nedalo zvládnuť.