Je glukózový test v tehotenstve povinný?

8. sep 2021

Je glukozovy test v tehotenstve povinný? Ak ho nebasolvujem, môžu byt z toho pri pôrode problémy, pripadne nejake následky?

pribinak
8. sep 2021

Nie je povinný, ale pre svoje vlastne zdravie a zdravie bábätka je vhodne ho absolvovať
Nie je to nič čo by sa nedalo zvládnuť.

miskamicha
8. sep 2021

Nie je povinny. Je to len a len na tebe😊 ale neodporucam odmietat...ak.by nahodou bola.u teba tehot.cukrovka moze ohrozit babo.

daniela1911
8. sep 2021

A aký máš dôvod ?
Môžeš ho odmietnuť, len si over nárok na príspevok pri narodení dieťaťa.

sisa_s
8. sep 2021

Zeny s nediagnostikovanym gestacnym diabetom maju vacsie riziko odumretia plodu v obdobi okolo terminu a po termine, preto sa neprenasa...takze ak pojdes do toho a dalsich rizik, nemusis si test robit

evica8370
8. sep 2021

Čo viem tak povinný je a nie je to nič strašné. Vypijete na lačno sladký roztok, predtým vam odoberu krv z prsta, potom po 1 hod a nakoniec po 2 hod. Výsledky su do druhého dňa. Pri prvom som mala mierne zvýšené hodnoty takže nastupila dieta, pravidelne pichanie do prsta na kontrolu cukru. Po pôrode sa všetko vrátilo do normálu. A ani pri druhom a treťom tehu som už nemala 😉

daniela1911
8. sep 2021

@evica8370 všetky vyšetrenia a poradne sú dobrovoľne, samozrejme bez nároku na príspevok pri narodení dieťaťa, aj keď ten je úplne nepodstatný voči zdraviu mami a bábätka!!
Nikto vás nemôže donútiť ísť k lekárovi (niektoré ženy rodia doma.,,,)

A samozrejme, že vyšetrenie je úplne Ok, bezbolestne ;)

minamina123
8. sep 2021

Ja som na tom nedávno bola, nič hrozné to nebolo. 🙂

evuska135
8. sep 2021

Odporucam neodmietat mala som obe tehu cukrovku. Pre dobro a zdravie babatka

zuzanaete
9. sep 2021

@daniela1911 Je povinne sa len prist ukazat na poradne a to je tak vsetko. Ziadne vysetrenie nie je povinne a nema vplyv na prispevok.

veronika0310
9. sep 2021

Nie je povinný, povinne sú poradne v tehotenstve (ak chces mat nárok na príspevok pri narodeni dieťaťa) + u nás boli tehotné ktoré jednoducho ten test nezvládli, vypili ten roztok a prišlo im zle a v takom prípade sa už v tomto teste nepokračovalo.

daniela1911
9. sep 2021

@zuzanaete ani do poradne nie je povinne chodit

miskaska
9. sep 2021

Mna po zle vykonanom teste (u gynekologa - nedrzali sa spravneho postupu) poslali na diabetologiu. Chcela som, aby tam test zopakovali a odmietli. Merala som si cukor a drzala dietu. Realne som ju nemala...raz sme sme s muzom urobili test a po vydatnom obede, mal vyssi cukor, nez ja. Ale dietu som drzala, aspon som vela nepribrala 🙂

emmeke
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sasesoe
9. sep 2021

Mna lekarka pri prvych dvoch ani neposlala, len na interne. Pri tretom som mala ineho gyn, tam robili, ale mala som zjest 2 rozky s maslom a vypit caj - presne mi napisali co ako a zaciarkli i v teste. A kvoli korone som necakala v cakarni, ale mohla som ist domov, len som nemala nic robif (starat sa o starsich) len sediet a max ist na wc a potom byt vcas naspat

ankusik
9. sep 2021

Odporucam si precitat mozne dosledky neliecenej tehotenskej cukrovky na dieta 🙂
https://diabetik.sk/vsetko-o-diabetes-mellitus/...

Asi ziadne vysetrenia v tehotenstve nie su "povinne", ale vsetky maju podla mna svoje opodstatnenie. Tehotenska cukrovka sa vyskytuje relativne casto a ak sa o nej nevie a nedodrziava sa dieta, vie mat negativny dopad na plod. Vzhladom na skutocne nizku financnu narocnost oGTT (par € za roztok glukozy oproti desiatkam € napr. za 3D USG) si myslim, ze je lepsie ho absolvovat.

yanni
9. sep 2021

@emmeke Zalezi asi kde. ja som zila/zijem v niekolkych krajinach a vsade sa robil. Samozrejme tiez na dobrovolnej baze len akurat v Saudi myslim ze bol povinny (u domorodcov), kedze to je krajina s najvyssim vyskytom cukrovky vo vsetkych vekovych kategoriach.

pribinak
9. sep 2021

@emmeke to nie je celkom pravda, robí sa v mnohych krajinách, napr USA určite

zuzanaete
9. sep 2021

@daniela1911 Len potom pride o prispevok. Ale mas pravdu, povinne nie su ani poradne.

evica8370
9. sep 2021

@daniela1911 jaaaaj a ja že povinný lebo som ho absolvovala pri každom tehu 😁 ani som nejak nepostrehla žeby bola možnosť ho odmietnuť 😁 ale každopádne nevidím žiaden dôvod odmietnuť, je to kvôli bábätku a mne 😊

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre