Inzulínová rezistencia a vyšetrenie oGTT

taktotedanie
25. máj 2022

Pozdravujem, chcem sa opytat, bola nejakej z vas potbrdena inzulinova rezistencia? Ja som to zistila na endokrinologii ale v case vysetrenia som uz bola tehotna a nevedela som o tom, glykemiu si doma meriam z vlastnej iniciativy ( mame doma diabetika tak mam glukomer) Znamena to automaticky, ze ked absolvujem oGTT bude vysetrenie pozitivne na gestacny diabetes? Alebo mozem mat potvrdenu inzulinovu rezistenciu a napriek tomu bude oGTT v norme? Je mozna takato kombinacia?

e1i
25. máj 2022

@taktotedanie je mozne ze to bude ok. Ja teda o rezistencii meviem ale mozno ju mam obaja rodicia dia 2.typu a pri malej bolo všetko ok teraz pojdem asi o 3t na druhý

janetinka27
25. máj 2022

@taktotedanie ja mam IR a bola som u dia na oGTT (nie kvoli tehotenstvu) a mala som otrasne vysoke hodnoty cukru. tym sa IR potvrdila. gestacny diabetes je podla mna diabetes, ktory sa objavi v tehotenstve a tehotenstvom aj pominie. ak si mala IR uz pred tehotenstvom, potom budes mat pri oGTT podla mna vysoke hodnoty. ci to uz vyhodnotia ako gestacny diabetes, to neviem, ale dietu musis mat aj pri IR.

janetinka27
25. máj 2022

@taktotedanie este mi napadlo, ako ti zistili IR? ake mavas hodnoty? mas dia dietu? beries liecbu?
ja mam IR ako pisem vyssie, ale mne endo aj dia doktorka povedala, ze v pripade tehotenstva sa mam okamzite ozvat a zrejme bude treba pichat inzulin (netreba sa inzulinu bat)

taktotedanie
autor
25. máj 2022

@janetinka27 na endokrinologiu ma poslala gynekologicka lebo sa nam 2 roky nedarilo otehotniet nech mi skontroluje stitnu zlazu a ked som volala za tyzden o vysledky len mi povedal,ze mam pritomnu inzulinovu rezistenciu ale ja som uz v tom case bola cca 5tt len som o tom nevedela (aktualne som 15tt+3) a len mi k tomu povedal, ze si to uz odsleduje gynekolog pretoze tak ci tak absolvujem oGTT ale medzitym mi bola brana krv zo zily nalacno rano a hodnoty boli az nizke, doma som si glukomerom merala aj po jedle dve hodiny-viem, ze je tam nejaka odchylka ale hodnoty boli v norme.. stravujem sa striedmo

janetinka27
25. máj 2022

@taktotedanie ahoj, tak potom sa teda opytaj gynekologa blizsie info a co najskor, aby ta sledovali, pripadne nastavili liecbu. ale ak mas hodnoty dobre, tak je to velke plus 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre