Intolerancia laktózy - prejavy

dzejdzej4988
15. okt 2017

Ahojte chcem sa opytat ako sa prejavuje intolerancia laktozy u babatka.moja mala ma mesiac a po kazdom dojceni strasne place kazdy den

rheuska
15. okt 2017

Najlepšie kontaktovať laktačnú.
Inak nepíšeš, čo robíte po dojčení. Nechávaš odtrhnúť aj keď chce spať? Položíš dieťa do postieľky? Alebo dojčíš v nejakých intervaloch, ako dlho?
Dieťa nemôže byť alergické na MM. To by bolo pre neho smrteľné. Ale sú prípady keď mu vadí kravská laktóza v strave matky, ktorá môže prejsť do MM. Ale toto je veľmi zriedkavé.
Preto by bolo najlepšie skontrolovať prisatie, pitie a konzultovať ďalšie kroky, ako zvýšenie tvorby mlieka, kontakt skin 2 skin, resp. nosenie v šatke, alebo nosiči.

dzejdzej4988
autor
15. okt 2017

No mala papa kazde dve tri hodiny spinka krasne po 3 4 hkdiny v kuse aj vecer ale len stale ked je hore place a aj mliecko sa jej vracia davame ju do vyvysenej polohy aj ten vankusik sme kupili neviem ci z refluxu alebo z coho uz som zufala lebo nieje den co je ticho moze tak ze ju boli brusko?

@dzejdzej4988 ahoj, myslím si, že bolesť bruška to ako taká nebude, skôr bude problém pri dojčení ako takom, teda bolo by najlepšie kontaktovať laktacnu poradkyňu, ako bolo radené vyššie, ona to skontroluje a povie Ti. Lebo pre dojčene babo, krásne spinkať 3-4 hodiny je veľa 🙂 aj keď by sa to nám mamičkám páčilo 😴 okrem iného... Najlepšia rada je určite osobné stretnutie...
https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-d...

dzejdzej4988
autor
15. okt 2017

@coccinellaseptapunktata dakujem za radu

pencil
15. okt 2017

@dzejdzej4988 intolerancia laktozy sa u dojcenych (aj nedojcenych) babatiek prejavuje najcastejsie hnackami. Napr. moja starsia dcera ma intoleranciu laktozy od narodenia a mavala stolicu 14x denne a vzdy velmi riedku a zelenu (nebolo to prednym mliekom - to som si na zaciatku dojcenia odsala). Trvalo dlho, kym lekari prisli na to, co jej je a vytrpeli sme is pre to nesmierne.
U vas zrejme nejde o intoleranciu, skor dojcensku koliku a spravne dojcenie urcite upravi laktacna. Ak problemy pretrvavaju, je to na pediatra.

danielahamar
15. okt 2017

Intolerancia su hnacky vacsinou, aj bolesti brucha mozu byt, aj vyrazky, aj ekzem

because
15. okt 2017

@pencil prosím vás, ako ste to riešili?

pencil
15. okt 2017

@because nuz, kym bola male babatko a cisto len kojena, tak sa to nijak riesit nedalo, nastastie som nepresla na umele mlieko (su aj bezlaktozove varianty). Materske mlieko obsahuje aj laktazu na stiepenie laktozy. Kym sa mala sama neodstavila, som kojila co to dalo 🙂
Neskor sme uz prisne dodrziavali bezmliecnu dietu, pretoze dodnes (slecna bude mat 10 rokov), ked "zhresi" a napr. si odkusne z mliecnej cokolady, ci olizne jogurtovu lyzicku, tak dostane krce a hnacku.
Zit bez mlieka je uplne vpohode, nie je to ziaden problem, potreba mlieka sa precenuje, nic jej nechyba, vapnik sa da doplnit krasne v zelenine, ryby a pod. co sa tyka varenia ako puding a pod. pouzivame nemliecne varianty mliek ako mandlove a ked uz teda moooc chceme, tak pouzijem ryzovu smotanu, alebo aj obcas bezlaktozovu smotanu z raja. Nahradit sa da mlieko bezproblemov, len sme si na to museli chvilku zvykat. Cely problem bol len v hlave 😉

A pocas kojenia som ani ja nesmela nic mliecne.

nikolajka2
15. okt 2017

@pencil - ahoj, citala som tvoj prispevok a prave som zidtila, ze moja mala (1 rok) ma rovnake priznaky ako popisujes - riedka stolica,kasovita a zelena. Presli sme nabezlaktozove mlieko, len ju z tojo riadne zapeka. Nemame to potvrdene lekarom, iba lekarka nam dala bezlaktozove mlieko pri hnackach. Mozem sa spytat ci vo vasom stave to mate potvrdene lekarom a ako sa to testovalo?

because
16. okt 2017

@pencil takze keď si kojila tak sa to nijak neriešilo?myslíš že to malo účinok na malú ked si vysadila všetko mliečne? Ďakujem

bibistec
16. okt 2017

Mozu byt bolesti brucha na to treba pri kazdom kojeni koliprev vyskusaj ak pomoze je to laktoza

dzejdzej4988
autor
16. okt 2017

@bibistec co je koliprev

bibistec
16. okt 2017

@dzejdzej4988 no pri intolerancii laktozy velmi pomaha vygoogli na nete mozno sa pise coliprev. Nac ta laktozova intolerancia nie je az taka vzacna toto by na to malo pomoct ale treba pri kazdom dojceni

dzejdzej4988
autor
16. okt 2017

@bibistec dakujem

pencil
16. okt 2017

@nikolajka2 kym sa lekari rozhybali a nemali ma len za hystericku matku (zial, lekari tak radi neveria rodicom) preslo veeeeelmi dlhe obdobie a vela zleho sme zazili. Takze ano, mame intoleranciu potvrdenu a diagnostikovanu gastroenterologom. Test prebiehal tzv. dychovou skuskou - rano sme prisli na lacno, dali malej vypit tekutinu (laktózu) a potom v presnych casovych intervaloch fukala do trubicky.
Uz po prvom dychnuti do trubicky pristroj nameral take hodnoty, ze lekarke len vyletelo obocie, potom fukala do trubicky este raz a povedali nam, ze uz ani nemusime test dokoncit. Fukat sa malo este niekolko krat.

pencil
16. okt 2017

@because
Zial neviem odpovedat :(

nikolajka2
18. okt 2017

@pencil - no malu zacalo zase prehanat, zelene hovienko ako svet- uz som z toho na nervy. Vracia sa jej to kazde 3 tyzdne (tyzden ju drzim na diete a sa to zlepsie, potom pridavam bezlaktozove mlieko, tyzden dobre a po tom zase to iste). Jedine co som sa pomylila, som jej dala na rozok trocha Flory a tam je tusim cmar.mozem sa spytat kolko mala tvoja mala, ked robili ten dychvy test? A predpokladam, ze to ste museli byt na normalnom mlieku.inak pecivo mozete jest? Dakujem za odpoved.

diablikovci
18. okt 2017

@nikolajka2 skúste rastlinné mlieko.

pencil
19. okt 2017

@nikolajka2 nam robili ten laktozovy test strasne neskoro az v 6tich rokoch!!! Dovtedy som bola za hystericku, potom uz nik ani nemukol, ale sa ani neospravedlnil.
Pecivo moze normalne, tam je ten podiel mlieka tak maly a este aj upeceny 🙂 Vadi tvaroh, vadia kinder cokoladky, vadi vsetko. Pecivo samotne nie (chlieb, rozky) zatial dava OK. NO nic s mliekom, resp. z mlieka ine nedavame.
Z nahrad mlieka sa zatial najlepsie ujalo mandlove mlieko. Obcas sme skusali aj ovsene (tiez velmi chutilo), ale teraz testujeme podozrenie na lepok, tak sme od neho upustili.
Ked varim a pouzijem mandlove mlieko (puding, omacka) tak je takmer na nerozoznanie.

nikolajka2
19. okt 2017

@diablikovci - ano rozmyslala som nad rastlinnym mliekom,len neviem ci 12 mesacne dievcatko to moze pit ( myslim ci to ma dostatok min. latok a vapnika ).

bibistec
19. okt 2017

@nikolajka2 moze a mozte aj domace vy robit v pohode u nas praveze na rastlinnom ma vswtko co potrebuje dieta

nikolajka2
19. okt 2017

@bibistec -dakujeeem. A viete aj nejake dobre odporucit ? madlove ,..
Doma vyrabate ake?

bibistec
20. okt 2017

@nikolajka2 pozrite na nete recepty moja kamoska vyraba mandlove, cez noc namoci a rano mixuje. Ja som na to leniva. A ak mozte lepok tak ovsene je velmi zdrave ale to mandlove obsahuje vela vapnika. Mozte aj ryzove a tak

nikolajka2
20. okt 2017

@bibistec - dakujem

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre