ahojte 🙂 chcela by som sa s vami poradit...mame ist s manzelom k jeho krstnej na dvojdnovu navstevu. problem je v tom, ze chova macku, tak by som sa len chcela opytat ci neviete ake velke je riziko, ze by som mohla dostat od macky toxoplazmozu, kedze viem ze tehotne zeny by sa pri mackach velmi zdrziavat nemali....
kludne choď, ak sa budeš vyhýbať mačkinmu záchodu a dávať si ruky do úst po tom ako si sa s ňou hrala - čo sa asi nebudeš, tak sa nemáš čoho báť... Toxo prenášajú aj psy... a ešte všelijaké iné zvieratá... najčastejšie ju dostávajú deti - mačky kakajú do pieskovísk v ktorých sa deti hrajú..., ja som pozitívna na toxo od svojich 5 rokov -ak nie aj dlhšie, ale vtedy na to prišli..
Ahoj mi máme doma mačku a toxo nemám. Nakaziť sa môžeš rôznymi spôsobmi, ale predpokladám, že krsná ma veterinárne sledovanú mačku a to máš menšie riziko, ako keď sa bežne pohybuješ po vonku. napr stúpiš do výkalov a potom sa snažíš ho z topánok odstrániť, pracuješ v záhrade - nikdy nevieš kto, kedy a s akou chorobou sa tam ...., neumyté ovocie alebo zelenina - nevieš čo sa po nich preháňalo v sklade.
Predpokladám, že čistiť mačací záchod nebudeš. Ak ju pohladkáš, neznamená to, že sa nakazíš.
Uži si návštevu a ak máš velký strach snaž sa mačke vyhýbať - i keď ja si myslím, že je to zbytočné. Naozaj stačí umývanie rúk a vyhýbanie sa výkalom.
@arasidka123 - pokial nebudes chytat jej aspon 5 dni stare vykaly a nebudes tymi rukami potom jest, tak toxoplazmozu od macky nechytis. A uz tam musi byt predpoklad, ze ta macka tu toxoplazmozu ma - co teda domaca nema odkial dostat napr.
Omnoho nebezpecnejsie je si dat v restike neprepeceny steak ci neumytu zeleninu, co sa toxoplazmozy tyka. My mame macky od detstva, nas kocur domaci ma 8 rokov a ja cuduj sa svete ziadnu toxoplazmozu... inak este som nevidela cloveka, co by vyberal macacie hovna zo zachoda holymi rukami bez rukavic 😝
Neuraz sa, ale niekedy mi rozum zostáva stáť... Chápem, že na jednej strane lekári robia bu-bu-bu, mačky prenášajú toxoplazmózu a neviem čo ešte, ale zabudnú dodať, že podstatne väčšia šanca chytiť toxo je z nedostatočne umytej zeleniny, z nedostatočne umytých rúk po práci v záhrade a pod. My máme 4 mačky a 3 psov a toxo nikde... Viem si živo predstaviť, ako niektoré budúce mamičky utekajú pred mačkou, aby sa náhodou nenakazili 🙂 🙂 🙂 A nakaziť sa na návšteve??? Keby mne niektorá návšteva povedala, že sa bojí, že sa u nás nakazí toxoplazmózou, tak by som sa asi pocikala od smiechu (alebo zaplakala nad hlúposťou...) 😉 Anjeliček26 ti dal radu, ktorej sa drž a nič ti nehrozí - nejedz staršie mačacie výkaly holými rukami a nič ti nehrozí...
A ešte k prenosu toxoplazmózy psom. Našla som milú myšlienku veterinára MVDr. Lubomíra Palkoviča, ktorý na otázku, či sa môžeme nakaziť toxoplazmózou od psa odpovedal: "Pokud ho nesníte syrového, tak ne".
http://www.spicove.cz/veterina/parazite/toxopla...
inak baby, ja poznam pripad ked baba nebola vobec zvyknuta na macky a po vikende chytila toxo a stravila mesiac na infenkcnom...no ale pravda je ze tam "pokryvkavala" hygiena a macky chodili kade tade aj po vonku a potom majitelka im dovolila aj po linke sa prechdazat 😖
ked krstna chova macku len v byte, je veterinarne osetrovana a dodrziava sa hygiena nie je sa coho bat 🙂
my mame doma 3ch cicuchov a vlastne od mala sme doma vzdy mali macky a v zahrade aj psa a ja dokonca nemam ani protilatky na toxo 🙂 doktorka sa mi smiala ze asi ich malo lubim 😀
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@arasidka123 pokial viem, tak toxoplazmoza sa prenasa najma z vykalov. Takze pri dodrziavani hygienickych navykov by nemalo nic hrozit.